ŠTÍTEK: Die Welt

Arcivévodkyně Alžběta Marie, zvaná Erzsi, jediná dcera korunního prince Rudolfa, byla kontroverzní postavou. Měla množství milenců a kvůli politickým názorům se jí přezdívalo Rudá arcivévodkyně.
Přesně před 135 lety zemřel na loveckém zámečku Mayerling jediný syn císařovny Sisi a císaře Františka Josefa I. Okolnosti smrti korunního prince Rudolfa jsou dosud nejasné. Následník rakousko-uherského trůnu po sobě zanechal jedno dítě, dceru Erzsi. Ta si otce, kterému se velmi podobala, celý život idealizovala. Byla také odbojná - přitahovala skandály a stala se z ní sociální demokratka.
21 fotografií

Vnučce Sisi přezdívali Rudá arcivévodkyně. Na manžela poslala dělníky s lopatami

Historie
Rakouská arcivévodkyně Marie Luisa se jako druhá manželka francouzského císaře Napoleona stala na čtyři roky francouzskou císařovnou. Manželství bylo šťastné
Poprvé se ženil z čiré lásky, podruhé šlo o politický kalkul. Druhou manželkou císaře Napoleona se stala habsburská arcivévodkyně Marie Luisa, která byla paradoxně celý život vedena k nenávisti vůči Francouzům. K překvapení všech se však mezi manželi nakonec vyvinul láskyplný vztah. Napoleonovy vojenské prohry ale pár rozdělily. 
18 fotografií

Druhá žena Napoleona? Marii Luisu mu přihrál Schwarzenberg

Historie
Ilustrační snímek
Rusky hovořící muž podle německých úřadů v dolnosaském městečku Einbeck napadl skupinu ukrajinských dětí a desetiletého chlapce shodil z mostu, načež utekl. O incidentu informoval deník Die Welt. Agresorovi se údajně nelíbilo, že děti hovoří ukrajinsky. Státní zastupitelství začalo stíhat neznámého pachatele kvůli pokusu o zabití.

Muži v Německu vadilo, že děti mluví ukrajinsky. Chlapce shodil z mostu

Státy EU
Polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński.
Polský vicepremiér a de facto nejmocnější politický představitel v zemi Jaroslaw Kaczyński dnešnímu vydání německého listu Die Welt řekl, že je otevřený vůči možnosti rozmístit americké jaderné zbraně v Polsku. Podle něj by takový krok "značně zesílil odstrašení Moskvy". Dodal zároveň, že tato otázka není na pořadu dne, "což se však může rychle změnit". S iniciativou by podle něj musely přijít samy Spojené státy, informovala agentura DPA.
144 fotografií

Kaczyński zvažuje umístění jaderných zbraní USA v Polsku. Odstrašovaly by Moskvu

Státy EU
Prezident MOV Thomas Bach.
Mezinárodní olympijský výbor se bude po odložení olympijských her v Tokiu na příští rok podílet na zvýšených nákladech japonských pořadatelů stovkami milionů dolarů. Prezident MOV Thomas Bach to řekl listu Die Welt. Zároveň zdůraznil, že v případě pokračujících restriktivních opatření kvůli pandemii koronaviru už další odklad her nepřichází v úvahu.

Další odklad OH nepřichází v úvahu, tvrdí Bach. MOV finančně pomůže Tokiu

Ostatní sporty
Česká eurokomisařka Věra Jourová
Opatření přijatá v boji proti koronaviru by v delším časovém horizontu mohla oslabit demokracii, obává se místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Řekla to v rozhovoru s německým deníkem Die Welt. Koronavirus podle ní nesmí zničit demokratický řád. Jourová, do jejíž působnosti spadají evropské hodnoty a transparentnost, vyjádřila také pochybnosti o maďarském postupu.
10 fotografií

Eurokomisařka Věra Jourová: Koronavirus nesmí zničit demokratický řád

Evropa pro Čechy