ŠTÍTEK: Dikobraz

Hana Štollová
Kladruby – Erotika je společným jmenovatelem spojení kreslených obrázků spolu s parfémovým sklem, které se chystá v Regionálním muzeu Kladrubska. To totiž vystaví dvě zdánlivě nesourodá díla. V Hanbatých eskapádách to budou kresby Jiřího Wintera Neprakty a Hříšné opojení představí specifické parfémové sklo sběratelky Hany Štollové.

Hříšné opojení a Hanbaté eskapády míří do Kladrub

Tachovsko
Výstava nazvaná Příběhy Vlasty Švejdové je v Muzeu Vyškovska k vidění do 11. prosince.
Vyškov – Patří mezi nejznámější ilustrátorky. Její kresby doplňovaly nejen zhruba stovku dětských knížek, ale i učebnice, například českého jazyka. Rodačka z Brna Vlasta Švejdová sice se svou tvorbou začínala u karikatur a humoru, celoživotní láskou se jí stala ale až právě tvorba pro děti. „Autorka kresleného humoru, přispívající v minulosti do populárního časopisu Dikobraz, ilustrátorka desítek dětských knih i učebnic, ale také tvůrkyně sedmi kreslených filmů se aktuálně představuje i lidem z Vyškovska. Malá ukázka její tvorby je u nás k vidění v Galerii Orion," pozvala na výstavu nazvanou Příběhy Vlasty Švejdové pracovnice Muzea Vyškovska Ivana Fleková.
8 fotografií

OBRAZEM: Ilustrovala Dikobraz. Teď díla Vlasty Švejdové obdivuje Vyškov

Volný čas
Kreslíř, karikaturista, ilustrátor a humorista Jiří Winter-Neprakta.
Praha - Malíř, karikaturista, ilustrátor a humorista Jiří Winter-Neprakta, který zemřel před pěti lety, 30. října 2011, byl rekordmanem v počtu kreslených vtipů, zajímal se ale například i o antropologii a tajemno všeho druhu. Byl také vyhlášeným gurmánem, vášnivým sběratelem a cestovatelem, miloval zvířata a krásné ženy. Nejvíce ale proslul jako autor kreslených vtipů a knižní ilustrátor. Patřil k autorům humoristického časopisu Dikobraz a známá byla jeho spolupráce s humoristou Miloslavem Švandrlíkem.

Před pěti lety zemřel karikaturista Jiří Winter-Neprakta

Ostatní
DO NEDÁVNÉ MINULOSTI se čtenáři přesunou díky Retročítárně, která do konce měsíce funguje ve studovně.
Cheb - Dikobraz, Mladý svět a další. Jaké byly časopisy dřív? To si můžou připomenout návštěvníci čítárny chebské knihovny. Ta se totiž vrátila v čase a čtenáři si tento jedinečný výlet můžou užívat do konce měsíce.

Na výlet do minulosti zve Retročítárna

Chebsko
Kreslíř a nadšený rybář Zdeněk Hofman.
Praha /FOTOGALERIE/ - Začalo to nevinně. Jako autor článků o rybách napsal vzpomínkový text o tom, jak se chytalo za jeho mládí. Sám se v dětství učil rybařit na starých bambusových prutech. Článek slavil úspěch. Následovaly další, a když už to vypadalo, že nebude dál o čem psát, začaly Zdeňku Hofmanovy chodit staré navijáky, pruty a další rybářské náčiní přímo od čtenářů.
7 fotografií

Kreslíř a rybář Zdeněk Hofman: Nejraději mám fóry ze života

Praha
Česká otužilecká unie uspořádala ve středu 16. prosince 2015 v Praze akci Otužilecké Las Vegas, jejíž účastníci plavali ve Vltavě za tmy s barevnými světly a páskami.
Praha - Otužilci s barevnými páskami a světly se ve středu v podvečer vydali do řeky Vltavy. Tím vytvářeli na vodě světelné efekty. Otužilecké Las Vegas je první z akcí, kterou Česká otužilecká unie tento týden pořádá. V neděli 20. prosince se koná opět v Hodkovičkách tradiční křest. Úplně poprvé se ve Vltavě plavalo už v roce 1923.

KRÁTCE: Otužilci plavali v řece a vytvářeli světelné efekty

Praha
Igor Josipovič (v bílém) zatížil konto Kolína jednadvaceti body.
Praha /FOTOGALERIE/ - Tři zápasy v řadě prohráli na úvod Kooperativa NBL hráči USK. Tím dostali sami sebe pod obrovský tlak. Pokud by neuspěli ani s Kolínem, mohli o svém útoku na play-off hovořit jen prostřednictvím Dikobrazu či jiného humoristického časopisu. „Ze srdce mi spadl obrovský kámen," přiznal po utkání, ve kterém si Pražané rychle vybudovali desetibodový náskok, jež s drobnými výkyvy udržovali až do samotného závěru (82:70), pivot USK Igor Josipovič.
17 fotografií

Konečně výhra. Basketbalisté USK lepší Kolína

Ostatní sporty
Výstava Karla Bláhy v rakovnickém muzeu
Rakovník - Představovat výtvarníka Karla Bláhu Rakovničanům je většinou nošením dříví do lesa. S jeho výtvarnými díly se můžete setkat téměř na každém kroku. A znají ho nejen Rakovničtí, protože jeho obrázky také bavily čtenáře časopisu Dikobraz. Svoji bohatou tvorbu Karel Bláha představuje na výstavě Karel Bláha – souborný průřez tvorbou.
13 fotografií

První vtipy začal kreslit u soustruhu

Rakovnicko
Městské muzeum a galerie Hustopeče.
Hustopeče /TIP NA VÍKEND/ – Městské muzeum a galerie 
v Hustopečích otevírá letošní únor výstavou, která potěší děti i jejich rodiče. Sbírku svých kreseb a maleb tam totiž od neděle bude vystavovat malířka, spisovatelka a filmová výtvarnice Vlasta Švejdová. Ta je známá jako autorka kreslených vtipů pro legendární humoristický časopis Dikobraz, ale také ilustrací knih pro děti.

U Synků představí kreslířku pohádek i fórů do Dikobrazu

Břeclavsko
Na komentovanou prohlídku výstavy děl Pavla Matušky dorazil do Galerie Slováckého muzea v Uherském Hradišti v sobotu 4. ledna i sám autor.
Uherské Hradiště – Rembrandt by nad svou Noční hlídkou jenom tiše žasnul. Svá díla by těžce poznávali i další velikáni světové výtvarné historie. Právě obrazy vytvořené největšími postavami malířských dějin jsou jedním z témat, na které se zaměřil Pavel Matuška, výtvarník, kreslíř, ale především člověk nabitý humorem a životním elánem.
9 fotografií

Za Nobelem, Mozartem a Komenským přijel do galerie jejich autor

Volný čas
Ida Rozová
Praha – Ve věku 61 let v sobotu zemřela zakladatelka a dlouholetá šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest Ida Rozová. „Paní šéfredaktorka nás opustila zcela náhle a nečekaně, uprostřed plného pracovního nasazení," řekla Nikola Švábová z časopisu dTest.

Zemřela dlouholetá šéfredaktorka dTestu Ida Rozová

Česko
Vtipy Miroslava Bartáka vystavuje galerie v Písku.
Písek /FOTOGALERIE/ - Karikaturista Miroslav Barták vystavuje v Písku kolekci tří desítek obrázků z posledních třech let a několik starších věcí… V Debatních trámech písecké galerie Sladovna se blíží k závěru výstava kresleného humoru Pohlednice z duševní dovolené. Karikaturista Miroslav Barták na ni vybral kolekci tří desítek obrázků z posledních třech let a několik starších věcí. „Duše si dává pohov při kreslení, to je taková hezká činnost, při které si člověk uleví, proto Pohlednice z duševní dovolené," objasnil název výstavy, jež potrvá do 3. června.
5 fotografií

Barták poslal do galerie Sladovna Pohlednice z duševní dovolené

Ostatní
Akademický malíř a grafik Jiří Winter-Neprakta ve svém ateliéru v Praze. Věnoval se kreslenému humoru, karikatuře a ilustracím.
Praha /AKTUALIZOVÁNO/ – Jeho zbraní i značkou byl ironický a laskavý humor, smysl pro pointu a lidské slabosti. Jako málokdo se dokázal podívat s nadhledem na naše profesní, partnerské i erotické radovánky i poklesky. V neděli odpoledne karikaturista, ilustrátor a humorista Jiří Winter-Neprakta zemřel. Skonal v pražské vojenské nemocnici ve Střešovicích, kde byl dlouhodobě hospitalizován. Bylo mu 87 let.

V Praze v neděli zemřel slavný kreslíř Winter-Neprakta

Umění
Skoti v Kostelíku
Kostelík -Skotsko v Kostelíku. Právě tak se jmenovala benefiční akce, která v sobotu na náves v Kostelíku přilákala nejen milovníky nevšední zábavy, ale také ty, kteří chtěli podpořit pořádající Občanské sdružení Kostelík.
15 fotografií

FOTO: Skotsko bylo v Kostelíku

Volný čas
ČFL: Králův Dvůr - Karlovy Vary 3:2
Králův Dvůr - Třetiligoví fotbalisté Králova Dvora porazili v nedělním utkání na své půdě Karlovy Vary 3:2. „Je to takové utrápené vítězství, přitom si myslím, že tento soupeř měl odjet, při vší úctě k němu, s větší porážkou,“ uvedl trenér Králova Dvora Miloslav Kučera.

Kučera: Mohla z toho být exhibice

Fotbal
Dílka Vlasty Švejdové znají lidé ze školních učebnic, z knih a nebo třeba i z někdejšího humoristického časopisu Dikobraz.
Karlovice– Výstavní plán pro následující kalendářní rok má pečlivě připraven akademický sochař Luděk Pavézka pro Art Galerii Penzionu U Řeky v Karlovicích. Postupně tam můžete obdivovat práce sedmi umělců.

Galerie U Řeky chystá bohatou sezonu

Volný čas
Známá čtveřice přátel z Třeskoprsk.
Je autorkou námětu k mnoha Večerníčkům a její básničky se učí nazpaměť děti několika generací. Téměř čtyřicet let vymýšlí příhody postaviček legendárního Čtyřlístku. Spisovatelka Ljuba Štíplová nedávno obdržela cenu za celoživotní práci s dětskou knihou, kterou každoročně uděluje nakladatelství Albatros.

Štíplová: Bobík byl naše obrana proti cenzuře

Moje rodina
Skautská lilie.
Lanškroun - V Lanškrouně se včera uskutečnilo okresní setkání oldskautů, den před tím si místní turisté v rekordním počtu tradičně vyšlápli na Mariánskou horu.

Aktivní oldskauti i turisté

Orlicko
RECENZE - Při přehrávání nového alba V salonu barokních dam si Radůzu nevyhnutelně přestavujete jako krásné silné auto, v kterém se bohužel neprojedete, jelikož je zaparkované na chodníku, má zablokovaný výjezd, nasazenou botičku a pokutu za stěračem.

V salonu barokních dam není řádně vyvětráno

Hudba