ŠTÍTEK: diskriminace

Ostravský PRAJD 2023.
Účastníci duhového průvodu se sejdou v sobotu 13. července ve 13 hodin v Komenského sadech poblíž Nové radnice, odkud vyrazí do centra města. V parku bude následně až do pozdních odpoledních hodin probíhat doprovodný program v podobě proslovů, posezení a pikniků či stánků LGBT+ organizací. Den zakončí afterparty v Kulturním centru Provoz s DJs i drag show.
51 fotografií

Začíná Ostravský PRAJD 2024. Ulicemi Ostravy již pošesté projde LGBT+ průvod

Ostravsko
Karvinská ZŠ a MŠ Družby a její ředitel Andrzej Szyja.
Zaměstnanci Základní a mateřské školy Družby v Karviné jsou na straně ředitele Andrzeje Szyji, který nyní čelí nařčení tři jiných pracovnic zařízení z údajného nevhodného chování ředitele vůči nim. Zástupci zaměstnanců školy kontaktovali redakci Deníku krátce poté, co v médiích vyšly informace o celé kauze a zaslali i své společné prohlášení.  Deník získal i vyjádření Andrzeje Szyji.  

Nařčení ředitele školy v Karviné. Zaměstnanci stojí za ním, kauza je znechutila

Karvinsko
Jednací sál Evropského parlamentu ve Štrasburku. Kromě volených poslanců sedících dle frakcí se plenárního zasedání účastní i členové komise a Rady ministrů
Rovnost pohlaví, stejné výdělky a pracovní příležitosti pro muže a ženy. I to je oblast, kterou řeší úředníci a politici Evropské unie. Již do dvou let začne platit evropská směrnice, která stanovuje počet žen ve vedení větších firem. Projeví se to i v České republice, která musí novinku implementovat do své legislativy. Návrh zákona již prošel připomínkovým řízením. 

Mýty a fakta o Evropské unii: Zavádí Unie kvóty na počet žen ve vedení firem?

Česko a EU
Jedním z končících ředitelů je i Tomáš Havlásek, který vedl Domov u Lesa Tavíkovice.
Kontrolní výbor jihomoravského zastupitelstva prošetří podezření na věkovou diskriminaci a diskriminaci za vyjádření občanského postoje v případě rezignace ředitele Domova u Lesa Tavíkovice Tomáše Havláska na svou funkci. Učinil tak na základě výzvy radní Jany Holomčík Leitnerové. Odhlasovali to v úterý krajští zastupitelé na mimořádném zasedání. Havlásek rezignoval po dvaceti letech ve funkci zařízení pro zdravotně postižené ke konci března.

Konec ředitele domova v Tavíkovicích? Kontrolní výbor šetří možnou diskriminaci

Znojemsko
Prodejna Globus - Ilustrační foto
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s obchodním řetězcem Globus. Podezírá jej z dlouhodobé diskriminace dodavatelů. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda. Za porušování zákona o významné tržní síle hrozí pokuty až do výše deseti procent z celkového obratu provinilé firmy, v případě Globusu by to mohlo být až 2,4 miliardy korun. Mluvčí Globusu Aneta Turnovská ČTK řekla, že řetězec zatím nebude situaci komentovat.

Globus čelí obvinění z diskriminace dodavatelů. Hrozí mu obří pokuta

Krimi
Zloděj metaxy a pachatel poničených aut
/FOTOGALERIE/ Medvědí službu prokázala svému 25letému příteli - recidivistovi žena, která osočila městské policisty v Pardubicích z útlaku a diskriminace, když s ním řešili krádež metaxy, při níž ho hlídka přistihla. Proti strážníkům si na pomoc zavolali státní policisty, kteří shodou okolností v sousední ulici dokumentovali ukopnutá zpětná zrcátka u několika zaparkovaných aut. Jak se vzápětí ukázalo, přivedla je nechtěně přímo za pachatelem. 
3 fotografie

Útlak, diskriminace! Muž ukopal zrcátka u aut a ukradl metaxu. A pak si naběhl

Zločiny a soudy
Zastupitelka si stěžuje na diskriminaci při povolebních vyjednáváních.
Povolební vyjednávání v Dačicích mezi KDU-ČSL, ODS a Nezávislými údajně doprovázela diskriminace. Současné partnery na radnici, kterými jsou lidovci a občanští demokraté, měla nově doplnit zastupitelka za Nezávislé Zdeňka Koutná. ODS prý ale odmítla návrh, aby Koutná obsadila jedno křeslo v radě s odůvodněním, že je těhotná a proto funkci nezvládne.

Dačickou zastupitelku měli diskriminovat. Kvůli těhotenství prý nezasedne v radě

Jindřichohradecko
Ilustrační foto
Významným prvkem ve snaze dosáhnout sociální udržitelnosti je boj za genderovou rovnost mzdových podmínek. V České republice se stále výrazně liší platy mužů od platů žen. Jde o historickou záležitost, která je u nás silně zakořeněna a přetrvává mimo jiné i proto, že volání žen a jejich zastánců po lepších platech zatím není příliš hlasité.  

Rovnost platů u mužů a žen? Dlouhá cesta ke spravedlnosti

Udržitelnost a diverzita v českých firmách
Activision Blizzard. Ilustrační foto.
Nečekaná bomba otřásla herním průmyslem. Společnost Microsoft, respektive Xbox Game Studios rozšíří svou už tak početnou flotilu herních studií o další gigantické jméno. Za 68,7 miliard dolarů koupí Activision Blizzard, vlastníky populárních her World of Warcraft nebo Call od Duty. Co ale stálo za největším obchodem v historii herního průmyslu? A může to společnosti, která stále čelí obžalobě kvůli sexuálnímu obtěžování, diskriminaci a vyhrožování na pracovišti, pomoci utéct hrobníkovi z lopaty?

Drama v Activision Blizzard: sexuální skandály, zastrašování a rekordní akvizice

Svět
Francouzský prezident Emmanuel Macron (druhý zleva) na schůzce s premiéry zemí V4 (zleva) Mateuszem Morawieckým z Polska, Viktorem Orbánem z Maďarska, Eduardem Hegerem ze Slovenska a Andrejem Babišem z ČR v Budapešti 13. prosince 2021.
Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí v Budapešti po schůzce s předsedy vlád zemí visegrádské čtyřky (V4), tedy zástupci Maďarska, Slovenska, Polska a České republiky, poukázal na problémy s právním státem a diskriminací sexuálních menšin, kvůli čemu Evropská komise vede řízení proti Varšavě a Budapešti. "Musíme nalézt východisko z těchto problémů a postoupit kupředu," naléhal na tiskové konferenci Macron, jehož země od ledna na půl roku přebírá roli předsednické země Evropské unie.

Macron jednal s V4 o migraci i energetice. Lídři se shodli na podpoře jádra

Česko a EU
Odpůrci vládních opatření proti šíření koronaviru demonstrují 7. července 2021 na pražském Malostranském náměstí. Protestují mimo jiné proti covidovým certifikátům.
Nedaleko budovy Poslanecké sněmovny na pražském Malostranském náměstí se sešlo v průběhu středečního dopoledne několik stovek až tisíců lidí k demonstraci proti vládním opatřením, která mají zabránit šíření koronaviru. Jedním z pořadatelů bylo uskupení Volný blok v čele s nezařazeným poslancem Lubomírem Volným, který odpoledne ke svým příznivcům promluvil poté, co byl vykázán ze Sněmovny.
52 fotografií

Dav zaútočil na policisty. Na demonstraci po vykázaní ze Sněmovny přišel i Volný

Praha
Ondřej Kúdela byl potrestán za rasismus...
Člověk se musí jen smát a kroutit hlavou. Co jiného mu zbývá, když se dozví rozhodnutí UEFY o trestech pro Kúdelu a hráče Rangers. Vždyť je to postavené na hlavu a postrádá to logiku. Desetizápasový trest za něco, co nikde nikdo neprokázal. Nejsou jasné důkazy. Kdyby byly, tak oukej, to by pak odpovídalo.

KOMENTÁŘ: Tresty od UEFY? Obrácený rasismus, diskriminace bílých

Fotbal
Sledujte on-line debatu.
Hosty debaty online debaty Cafe Evropa na téma situace sexuálních menšin v Evropě byli Irena Moozová, ředitelka pro rovné příležitosti a občanství EU, Generální ředitelství spravedlnost a spotřebitele, Evropská komise, Jakub Machačka, vedoucí Oddělení sekretariátu Rady vlády pro lidská práva, Úřad vlády a Lucia Zachariášová, právnička, iniciativa Jsme fér a vedoucí advocacy tímu, Prague Pride. Moderoval Vladimír Bartovic, ředitel, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.      

Situace LGBTI+ se v Unii někde lepší, jinde ale roste diskriminace

Česko a EU
Holešovické trhy v Hale 22 musely kvůli aktuálním koronavirovým opatřením zavřít. Pražská tržnice žádá ministerstvo zdravotnictví o výjimku.
Asociace farmářských tržišť České republiky se už poněkolikáté obrací otevřeným dopisem na menšinovou vládu premiéra Andreje Babiše (ANO). Současného ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) podnikatelé oslovili kvůli aktuálnímu zpřísnění restrikcí souvisejících s virózou covid-19. Zákaz prodeje na farmářských trzích považují za diskriminaci. Pražská tržnice, kde se ovoce a zelenina i další domácí produkty prodávají v Hale 22, požádala Blatného dokonce o udělení výjimky. Zákazníci zatím musí hledat jiné způsoby nakupování.
21 fotografií

Zrušte diskriminaci, píší farmáři vládě. Lidé musí nakupovat „z ruky do huby“

Praha
Ombudsman Stanislav Křeček
Veřejného ochránce práv Stanislava Křečka, na něhož se před časem obrátila s žádostí o pomoc ředitelka Střední školy řemeslné v Jaroměři Jitka Kočišová, rozčílili slova královéhradeckých politiků. Ti v nich naráželi na možné stranické zájmy při případném šetření ombudsmana v otázce regulérnosti konkurzu, v němž dlouhodobá ředitelka školy neuspěla.  

Ombudsman se ohradil, že by mohl tahat za předvolební nitky

Náchodsko
Náměstkyně hejtmana Martina Berdychová
Horká kaše v podobě pochybností ohledně regulérnosti konkurzního řízení na ředitele jaroměřské Střední řemeslné školy má do vychladnutí daleko. Náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, která se jako předsedkyně komise cítí poškozena probublávajícími informacemi o možné diskriminaci uchazečů, v pondělí podala trestní oznámení na neznámého pachatele krajskému státnímu zastupitelství.

Konkurz na ředitele s příchutí trestního oznámení

Náchodsko
SŠ Jaroměř
Když si v červenci vyklízela Jitka Kočišová svůj stůl v ředitelně jaroměřské Střední řemeslné škole a chystala se na nadcházející prázdniny, už tušila, že se s ředitelnou po jedenácti letech loučí nadobro a už dál školu nepovede. Místo ní má po prázdninách nastoupit její dosavadní zástupce Petr Valášek. Střídání stráží, které tento týden posvětila i krajská rada, má však pachuť zákulisních bojů.  

Na střídání vedení jaroměřské školy si posvítil obmudsman

Náchodsko
„Během konkurzního řízení nikdo neměl připomínky k mé předložené koncepci, na všechny otázky jsem odpovídala se znalostí věci, nikdo mi neřekl, že říkám něco špatně. Za jediný důvod mého neúspěchu považuji věkovou diskriminaci,“ je přesvědčena ředitelka.
/FOTO/ Až na ombudsmana se musela obrátit ředitelka úspěšné střední řemeslné školy v Jaroměři. Ve funkci po dvanácti letech skončila a tvrdí, že v konkurzu, ve kterém měla obhájit svůj post, byla úspěšná a ve vedení školy nemůže pokračovat, protože je pro vedení krajského školství stará. “Je to očividná diskriminace. Poškodili tím moje lidská práva,” tvrdí Jitka Kočišová. Tato zkušená ředitelka se tak dostala do ostrého sporu především se svou nadřízenou, ministryní krajského školství Martinou Berdychovou.
3 fotografie

Letitá ředitelka se náhle stala nevhodnou, má podezření na věkovou diskriminaci

Náchodsko
Hidžáb je uvolněná pokrývka, která zakrývá vlasy a případě potřeby dovoluje zakrýt i tvář - Ilustrační foto
Nejvyšší soud (NS) se zastal somálské dívky, která chtěla na zdravotnické škole v Česku nosit hidžáb. Zákaz muslimského šátku při teoretické výuce nemá žádný legitimní cíl. Česká republika musí akceptovat a tolerovat náboženský pluralismus, nesmí diskriminovat či bezdůvodně zvýhodňovat některý z náboženských směrů, rozhodl NS. Verdikt je dostupný na úřední desce. Právní zástupce školy označil rozhodnutí za absurdní, může podle něj mít také neblahý dopad na české školství.

Nejvyšší soud se zastal Somálky. Zákaz hidžábu neměl legitimní cíl

Krimi
Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský.
Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský nesouhlasí s rozhodnutím svého soudu, který vyhověl stížnosti firmy Golden Gastro Service, jejíž ostravský hotel odmítal ubytovat Rusy, pokud nepodepíšou nesouhlas s anexí Krymu, a dostal kvůli tomu za diskriminaci pokutu. Podle nálezu Ústavního soudu nešlo ale o nepřípustnou diskriminaci a důvody odmítnutí nebyly nenávistné ani svévolné. Rychetský v diskusním pořadu České televize dnes řekl, že se za toto rozhodnutí ÚS hluboce stydí, podle něj popírá elementární principy právního státu.
11 fotografií

Diskriminace Rusů v ostravském hotelu: Rychetský se za rozhodnutí soudu stydí

Česko