ŠTÍTEK: Disneyland

Vodní slalomář Jiří Prskavec bude v na olympiádě v Paříži obhajovat zlato.
Jeden z největších medailových adeptů nabírá v sobotu směr Paříž. Kajakář Jiří Prskavec se na olympiádu jak se patří naladil už během minulých týdnů, kdy ve francouzské metropoli pobýval s dalšími vodními slalomáři. Čas nevěnoval jen tréninku, ale soustředil se i na náročný program a v neposlední řadě si potřeboval odpočinout od mediálního zájmu.
15 fotografií

Prskavec zajel se syny na Tour de France. Manželka se těší na nástupový trenčkot

Ostatní sporty
Walt Disney na jedné z posledních fotografií z roku 1966.
Zkraje roku 1964 začal být Walt Disney, jehož společnost The Walt Disney Studios letos oslavuje 100 let od svého vzniku, častěji nevrlý než dříve. Byl to signál, že je u konce fyzických sil. Kouřil dvě až tři desítky cigaret denně a pracoval dlouho do noci, mimo jiné na televizních pořadech pro ABC, ustavičně něco nového vymýšlel. O odpočinku nechtěl slyšet. Jeho novou hračkou byl robot. Budoucí atrakce Disneylandu Abraham Lincoln.
4 fotografie

Operace počká, řekl Walt Disney a zapálil si. Za pár týdnů zemřel

Film a televize
Takto vypadá dnešní Disney World, druhý americký park v Orlandu
Někdy kolem půlky 40. let minulého století propadl Walt Disney podezřelé zálibě. Nápadně dlouho se zdržoval ve vetešnictvích, cestou po Evropě si prohlížel oslíky a scházel se s divnými týpky z blešáků. Když se v jeho domě i studiu posléze začaly hromadit miniaturní kolovrátky, nádobíčko a lucerničky, bratr Roy i manželka Lilly propadli chmurám. Bylo jasné, že Walt to se zábavným parkem, o němž snil, myslí vážně. A že to bude drahé.
5 fotografií

Jak se rodil Disneyland? Fiasko bez alkoholu a brambůrků

Film a televize
Walt Disney vtrhl se svou značkou do filmového světa v roce 1923
Jako malý o hračkách jen snil. Tvrdě dřel na rodinné farmě, pásl prasata, prodával sladkosti u vlaku, ve čtyři ráno roznášel ve sněhu noviny. Ještě pár týdnů před smrtí ho strašily sny, v nichž se propadá po krk do závějí. Možná, že kdyby měl Walt Disney hravější dětství, nespatřily by slavné disneyovky světlo světa. Kdo ví. 16. října každopádně uplyne sto let od chvíle, kdy jeho studio vtrhlo do filmového světa. Deník připravil seriál, v němž se ohlíží za důležitými momenty slavné značky. Najdete ho na stránkách novin i webu každý týden.
5 fotografií

Walt Disney. Sto let zázraků a radosti - první díl: Jak to všechno začalo

Film a televize
Podzimní pařba v milovickém Pointu.
Organizace Point Milovice je velice aktivní. Připomeňme si jednu z akcí, kterou pořádala. V prostorách ZŠ Juventa v Milovicích se konal už sedmý ročník tzv. Podzimní pařby - akci pro všechny děti z Milovic a okolí ve věku od 6 do 18 let. Účastnilo se jí na 170 hostů. Celou akci uvedla bývalá místostarostka města Milovice Ludmila Šimková. Děti na místě přivítala také ředitelka organizace Point Milovice Martina Nauš Ozorovská a ředitel ZŠ Juventa Jaroslav Minařík. Programem hosty od začátku provázel Dj Muff.
9 fotografií

Foto: Připomeňte si povedenou Podzimní pařbu v milovickém Pointu

Čtenář reportér
Jiří Krejčí si nenechal z pověrčivosti vyprat bundu.
Horská dráha. Už nemusíte navštívit kultovní Disneyland ani Matějskou pouť… Tato zábavná atrakce totiž byla k vidění v nejvyšší fotbalové lize. Postaral se o to FK Pardubice, ale v jeho podání se určitě o zábavu nejednalo. I když něco společného s šílenými tobogány měl. Jeho fanouškům vstávaly vlasy hrůzou na hlavě. Zkušení trenéři v čele s Jiřím Krejčím však dokázali tým s většinou nezkušených mladíků udržet mezi smetánkou. Nakonec obsadili solidní jedenáctou příčku.
55 fotografií

Pardubicím možná zachránila ligu dlouho nepraná bunda trenéra Krejčího...

FORTUNA:LIGA
Prvního dubna se v tisku objevují vymyšlené aprílové zprávy. Tento den můžete pustit do světa šílený titulek či neuvěřitelnou událost. Všichni to berou, nechají se nachytat či se jen zasmějí, protože je apríl.

Aprílový řád světa

Komentáře
Vizualizace nové podoby hradeckého kopce Rozárka.
Už jen pamětníci si vybaví, že oblíbený hradecký kopec Rozárka byl v minulosti oblíbeným dostaveníčkem milovníků zimních radovánek. Od 70. let minulého století tu přes 20 let fungovala sjezdovka s vlastním vlekem a osvětlením pro noční lyžování. Atraktivitu hradeckého „Aspenu“ umocňoval i umělohmotný povrch, který mohli lyžaři využívat i v období, kdy kopec sv. Jana nezasypal sníh. Zašlou slávu oblíbené destinace se nyní pokouší oživit Petr Smola, který zde, ve spolupráci s uznávaným architektem Davidem Vávrou, připravuje projekt, jež by zahrnoval nejenom celoročně využívanou sjezdovku, ale i vyhlídkovou restauraci.

Na hradecké Rozárce mají vyrůst tři růže, budou střežit lyžařský areál

Hradecko
Nové přírůstky v ZOO Jihlava.
/FOTO/ Od pátku budou bohužel zvířata v jihlavské zoo opět pod zámkem. Veřejnost toto rozhodnutí hlasitě kritizuje. „Procházka v obchodním domě je v pořádku, procházka v ZOO je problém. Logiku v tom nehledejme,“ míní například Luděk Kvapil. Další přidávají pro dokreslení i situaci v poloprázdných hospodách nebo na Vánočních trzích.  

Skluzavkou až k pokladnám. Víme, jaké novinky chystá Zoo Jihlava

Jihlavsko
Češka arménského původu Karmen Barsegyan.
/ROZHOVOR/ Právnička Karmen Barsegyan strávila většinu dosavadního života v Praze. Nezapomíná ovšem ani na své kořeny v Arménii, kde se narodila a žila do pěti let. V diplomové práci na Univerzitě Karlově se před lety věnovala tehdy pozapomenutému konfliktu o Náhorní Karabach, který byl do letošní nové války neuznanou republikou a fakticky arménskou enklávou obklopenou Ázerbájdžánem.

Česko-arménská právnička: Prahu jsem vnímala jako Disneyland

Praha
Kontrola v pekingském metru.
Schopnost šíření nového koronaviru začíná podle čínských úřadů sílit. Na rozdíl od SARS (akutního respiračního syndromu), který se začal šířit v roce 2002 a usmrtil 800 lidí, je nový koronavirus infekční i v inkubační době. První nemocnou s podezřením na koronavirus - čínskou letušku - dnes oznámilo Rakousko, první potvrzený případ rovněž ohlásila Kanada. V péči lékařů kvůli koronaviru skončil i první Čech, který je hospitalizován v nemocnici ve vietnamském Danangu. Premiér Andrej Babiš zároveň upozornil, že na pražském letišti již probíhají kontroly. První podezření řeší i slovenští zdravotníci.      
5 fotografií

Virus se stále šíří. V péči lékařů je i Čech, první podezření řešilo i Slovensko

Svět
Studenti z Přímky vyrazili do Paříže. Foto: archiv školy
Už jen název musí člověka okouzlit. A co teprve samotný zájezd. Studentky třetího ročníku – Karla Hrúzová a Natálie Wyczawská pod dohledem učitelky Taťány Hanzalové a ve spolupráci s cestovní kanceláří ABC Tours připravily pro studenty naší školy, znojemské Přímky, poznávací zájezd do Francie. Obrovským lákadlem byly nejen památky, a také den strávený v Disneylandu.  
12 fotografií

Opravdu magická Paříž

Čtenář reportér
Záchranáři v provincii Če-ťiang na východě Číny pátrali 10. srpna 2019 po obětích sesuvu půdu způsobeného tajfunem Lekima
Nejméně 33 mrtvých za sebou zanechal tajfun Lekima, který v sobotu zasáhl východní pobřeží Číny. Dalších 16 lidí se po silné bouři pohřešuje a záchranáři pokračovali v evakuaci obyvatel uvězněných přívaly vody. S odvoláním na čínské krizové složky o tom informovala agentura AP. Kvůli tajfunu bylo evakuováno více než milion lidí, živel poškodil tisíce domů a rušily se tisíce letů a některá vlaková spojení.

Východ Číny zasáhl tajfun Lekima. Na kontě má nejméně 33 mrtvých

Svět