ŠTÍTEK: dům

Dobroden se v Domě s pečovatelské službou v Plané nad Lužnicí v úterý 3. října konal už potřetí.
/VIDEO/ Dům s pečovatelskou službou (DPS) v Plané nad Lužnicí a jeho klienti uspořádali v pořadí už 3. ročník tzv. Dobrodne. Napekli dobroty, vyrobili řadu výrobků a nachystali i výstavu fotografií z činnosti domova, svými výtvarnými díly přispěli i žáci místní školy a školky. Akce, která se uskutečnila v úterý 3. října odpoledne, se navíc těšila hojné účasti veřejnosti.
42 fotografií

Dobroden v plánském domě s pečovatelskou službou se vydařil. Podívejte se

Táborsko
Koncert hudebníka Vlasty Redla v Kolíně 4. října 2023.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Padesát let na scéně má titul turné, s nímž rockový a folkový bard Vlasta Redl v současnosti křižuje republiku. ve středu se zastavil v kolínském městském společenském domě. Se špičkovou kapelou, v níž hrají prim třeba kytarista Matěj Morávek nebo saxofonista, flétnista a hráč na fujaru Michal Žáček či klávesista Borek Nedorost, se prošel svým repertoárem od úvodní Všechno, co chci přes Jak vlastně vypadáš až po známé Rehradice.
64 fotografií

Vlasta Redl rozezpíval společenský dům. Zazněly Husličky i Kolíne, Kolíne

Volný čas
Azylový dům pro bezdomovce má vyrůst v Kojetínské ulici v Přerově - v těsném sousedství romského ghetta.
Squaty v opuštěných budovách u nádraží, bezdomovci, houfně posedávající před nákupními centry nebo na lavičkách v parku. Problém, který dlouhodobě trápí Přerov, možná už brzy vyřeší stavba nového azylového domu pro lidi bez přístřeší. Charita je o krůček blíže jeho realizaci. Nepříliš nadšeně se ale na projekt dívají lidé z chátrajících domů obývaných Romy, v jejichž sousedství mají kontejnerový "azylák" postavit.
16 fotografií

Nový azylový dům má příslib velké dotace. Co na to Romové ze sousedství

Olomoucko
Azylový dům pro bezdomovce má vyrůst v Kojetínské ulici v Přerově - v těsném sousedství romského ghetta.
Squaty v opuštěných budovách u nádraží, bezdomovci, houfně posedávající před nákupními centry nebo na lavičkách v parku. Problém, který dlouhodobě trápí Přerov, možná už brzy vyřeší stavba nového azylového domu pro lidi bez přístřeší. Charita je o krůček blíže jeho realizaci - podařilo se jí totiž získat předběžný příslib dotace, bez níž se stavba zařízení neobejde. Nijak nadšeně se ale na projekt dívají lidé z chátrajících domů obývaných Romy, v jejichž sousedství mají kontejnerový "azylák" postavit.
16 fotografií

Azylový dům v Přerově má příslib velké dotace. Co na to Romové z Kojetínské

Přerovsko
Miloš Meier v Kolíně vystoupil i natáčel videoklip.
/FOTOGALERIE/ Každý fanoušek tuzemské metalové hudby zná jméno bubeníka Miloše Meiera, který žene dopředu především kapelu Dymytry, působil i z posluchačské ankety vzešlé partě Supergroup a pódia objíždí i s vlastní bubenickou show nazvanou Drumming Syndrome, s níž se představil v úterý večer v Městském divadle Kolín. Ještě před tím ale hrál i v Městském společenském domě.
27 fotografií

Špičkový bubeník Miloš Meier hrál v Kolíně. Hned dvakrát po sobě

Volný čas
Obec Čečelice se nově pyšní muzeem. Kromě nalezených artefaktů mají místní k dispozici i ručně sepsaný archiv.
/FOTO, VIDEO/ Historické hasičské přilby, přes sto let starý sokolský cvičební úbor, kroniky… To je jen zlomek z expozice v muzeu, které Čečelice otevřely na obecním úřadě na sklonku letošního léta. Jeho součástí je i archiv zápisů místního pamětníka, kronikáře Jaroslava Jaroše. Díky nim mohou místní například zjistit, kdo kdysi žil v jejich domech nebo jaká je minulost části vesnice, kde bydlí.
33 fotografií

Čečelice otevřely obecní muzeum. Archiv záznamů pamětníka je přístupný občanům

Mělnicko
Od úterý 26. září mohou majitelé rodinných domů podávat žádosti do nového podprogramu Oprav dům po babičce. Ilustrační snímek
S příchodem podzimu se vrací na scénu dotační program Nová zelená úsporám. S ním právě nyní přichází i zcela nová dotace s názvem Oprav dům po babičce. O tu mohou majitelé rodinných domů žádat už od úterý. Jaké jsou podmínky u těchto příspěvků a na co byste si měli dát pozor? To prozradil v pořadu Byznys kafe Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí.

Oprav dům po babičce: Nové dotace startují. Jaké jsou podmínky a jak nenaletět

Byznys kafe
Otevření expozice obřího železničního modelu v Opavě. 23. září 2023
Už více než dva roky představuje v nových prostorách v Opavě své umění třináctičlenná parta železničních modelářů. A je to skutečně umění, protože nad jejich prací, tedy koníčkem, zůstává rozum stát. Na kilometru kolejí se v Opavě ve dvou velkých místnostech, navzájem propojených železničními tunely, prohánějí různé soupravy vlaků. Míjejí přitom listnaté i jehličnaté lesy, louky, vesnice, projíždějí reálnými stanicemi. Nechybí silnice s auty, chodníky, domy, řeky, jezírka ani lidské figurky.
44 fotografií

VIDEO: Titěrná práce. V Opavě je k vidění model obřího kolejiště

Regiony
Místní pociťují v okolí základní školy, před kterou zaútočil narkoman na dívku, strach. Podle policistů nejde o rizikovou lokalitu
V okolí zastávky Dělnický dům, kde ve středu pobodal muž školačku, stále převládá strach. Podle některých místních není v brněnské čtvrti Juliánov bezpečno. Jiní jsou zase překvapení. Čtvrť totiž dříve považovali za klidnou a bezpečnou část Brna. Letos je ale prý všechno jinak. Útok na školačku tomu jen nasadil korunu. Policisté zvýšenou kriminalitu v lokalitě nepozorují.
3 fotografie

Strach v Brně: Útok na dívku rozvířil emoce, někteří lidé kupují pepřové spreje

Regiony
Michael Frolík v dresu Kladna
Ve Vítkovicích kladenští hokejisté poprvé vytáhli největší letní posilu Michaela Frolíka. Navrátilec naskočil ve třetí lajně po boku Pytlíka s Bláhou. Přestože se po zranění necítil ještě ideálně, na ledě byla jeho přítomnost cítit. Kladnu pomohl k důležitým dvěma bodům po výhře na nájezdy, vůbec první takové výhře na vítkovickém ledě. A že by byl pro Kladno štístkem? „To se teprve uvidí,“ smál se Frolík.

Těším se hlavně domů, snad přijde na Spartu plný dům, přeje si Frolík

Hokej