ŠTÍTEK: ekonomická krize

Nový britský premiér Rishi Sunak po svém prvním projevu před sídlem premiérů v Downing Street.
Nový britský premiér Rishi Sunak dnes prohlásil, že byl jmenován částečně proto, aby napravil chyby, kterých se dopustila jeho předchůdkyně Liz Trussová. Británii varoval, že zemi čekají obtížná rozhodnutí, aby překonala „hlubokou hospodářskou krizi“. Sunak ve svém prvním projevu před sídlem premiérů v Downing Street slíbil, že v centru jeho pozornosti bude „ekonomická stabilita a důvěra“.

Vyřeším hospodářskou krizi, obnovím stabilitu, slíbil nový britský premiér Sunak

Státy mimo EU
Hospic sv. Jana N. Neumanna v Prachaticích.
Je to místo, kde lidé nacházejí pomoc, pochopení i pohlazení na konci své životní cesty. Přesto prachatický hospic, stejně jako další podobná zařízení v republice, musí bojovat o přežití. Důvodem je podle ředitele Hospice sv. Jana N. Neumanna v Prachaticích a prezidenta Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče Roberta Huneše zejména nastupující ekonomická krize a rostoucí míra inflace. „Pacienti úbytek peněz pocítit nesmějí. Ale nad odměnami, které jsem rád přiznával našim obětavým zaměstnancům, visí velký otazník,“ popsal současnou situaci.
4 fotografie

Hospice bojují o přežití. Nebude zřejmě ani na odměny pro zaměstnance

Prachaticko
Borussia Dortmund. Ilustrační snímek
Je to bezmála rok, co se Němci vyhřívali na fotbalovém piedestalu. Titul nejlepší soutěž světa získala „jejich“ Bundesliga. Avšak ne díky atraktivitě či krásným gólům, rozhodla divácká návštěvnost. Jinde ve světě experti pátrali po tom, co že to v zemi Müllera nebo Beckenbauera dělají tak dobře. Bayern Mnichov a spol. byly mnohde dávány za vzor.
73 fotografií

Strach o fotbal. Německo zasáhne ekonomická krize

Zajímavosti z fotbalu
Chomutovský trenér Vladimír Růžička (vpravo).
Brno - Ekonomickou krizí zmítaný Chomutov zahájil poslední čtvrtinu základní části hokejové extraligy bídně, na ledě brněnské Komety podlehl vysoko 1:7. Piráti se prosadili pouze jednou, když se v 7. minutě trefil Raška. Asistence si připsali L. Kovář a Duda.

Chomutov si veze z Brna hokejový debakl, prohrál vysoko 1:7

Hokej
Evropská centrální banka
Jednou z nejprobíranějších otázek letošního Světového ekonomického centra, které právě probíhá ve švýcarském Davosu, je bezesporu aktuální zpomalování globálního hospodářského růstu. Ještě větší vrásky na čele řadě předních byznysmenů z nejrůznějších koutů světa však dělá politika jednotlivých centrálních bank. Ty podle nich zaspaly dobu a opakují chyby, kterých se dopustily před deseti lety po nástupu jedné z největších ekonomických krizí od třicátých let minulého století.

Čeho se bojí přední světoví byznysmeni víc než krize? Chování centrálních bank

Ekonomika
Ivan Adamec byl pošesté za sebou zvolen trutnovským starostou.
Trutnov - Velmi dobré výsledky loňského hospodaření a rekordní investice na jedné straně, ale také obavy z možné ekonomické krize na straně druhé. To jsou okolnosti, které můžou hrát důležitou roli v letošních rozpočtech městských organizací v Trutnově. Radnice totiž chce, aby se ušetřilo až pět procent.

Trutnov má šetřit, kdyby přišla krize

Krkonoše
Ilustrační foto.
Královéhradecký kraj - Život vlastní rukou ukončí každý rok kolem 1400 obyvatel České republiky. Na život si tedy denně sáhnou čtyři Češi. Jedním z regionů, kde se k takovému zoufalému činu lidé odhodlají nejčastěji, je podle statistik Královéhradecký kraj.

Sebevraždu volí v kraji příliš mnoho lidí

Zločiny a soudy
Vizualizace budoucí podoby areálu rychnovské nemocnice.
Rychnovsko - O plánech na postupné osamostatnění se rychnovské nemocnice jsme už před měsícem informovali. Měla by se tak dostat z „područí“ Oblastní nemocnice Náchod, pod níž od roku 2013 spadá. Krajští radní by o tom měli rozhodnout ještě tento měsíc.

Další krok k osamostatnění

Rychnovsko
Ekonom Robert Jahoda.
Brno /ROZHOVOR/ – Oproti republikovému průměru důchodci na jižní Moravě loni pobírali o téměř sto padesát korun méně. Podle ekonoma Roberta Jahody se jim tady i přesto daří dobře. „Setkávám se s nimi každoročně díky univerzitě třetího věku. Tak, jako se mají dnes, se prý nikdy dříve neměli,“ říká expert na důchody.

Ekonomická krize přijde. Dříve, nebo později, varuje ekonom Jahoda

Brněnsko
Ilustrační foto.
Na otázky jak se žilo lidem ve Slezsku a na Ostravsku, jak prožívali období hospodářské krize i destrukci první republiky v závěru 30. let 20. století, kdo jsou přední osobnosti tehdejší doby v regionu a jakým směrem šly módní trendy v Československu se pokusí odpovědět dvě nové výstavy ve Slezském zemském muzeu.

Život mezi světovými válkami

Volný čas
Vizualizace připravované lázeňské zóny v Pasohlávkách na Brněnsku.
Pasohlávky - Masáže a další lázeňské procedury si užijí obyvatelé a návštěvníci obce Pasohlávky na Brněnsku možná už za dva roky. Společnost Lázně Pasohlávky připravuje projekt na lázeňský komplex v centru obce. Nedaleko přitom Jihomoravský kraj už několik let plánuje další lázně, které chtěl stavět s čínskou společností Risesun. Konkurence se jeho představitelé nebojí.

V Pasohlávkách zřejmě vyrostou dvoje lázně. Konkurence se neobávají

Brněnsko
Ilustrační foto
Kutná Hora – Ač se tomu odvolaný jednatel Průvodcovské služby Robert Lukášek ve svém vyjádření minulý týden vehementně bránil, je městská společnost v hluboké ekonomické krizi a je natolik předlužená, že není schopná své závazky splácet. Novinářům to řekl místostarosta Kutné Hory Josef Viktora. „Nová jednatelka Helena Plíhalová podala o stavu Průvodcovské služby na zasedání městské rady zprávu. A ta zpráva moc radostná není,“ řekl Viktora. 

Potvrzeno: průvodcovská služba je před krachem

Kutnohorsko
Ilustrační foto
Monopolní venezuelský producent elektřiny Corpoelec se dostal do těžkých finančních problémů. Není schopen dostát svým závazkům a splácet dluhopis v hodnotě 650 milionů dolarů (14,3 miliard korun). V důsledku hluboké politické a hospodářské krize dochází hotovost i dalším klíčovým státním sektorům. 
16 fotografií

Venezuelské státní energetické společnosti hrozí bankrot

Svět
KAREL WITZ uvedl knihu do života stylově. Při slavnosti ji polil – jak jinak – poličským pivem.
Polička – Jedenáctiletý král Ludvík Jagellonský obdržel v roce 1517 informaci od svých regentů, že je pokladna poloprázdná. Dostal tedy radu, aby udělil právo várečné měšťanům, kteří by z každého vystaveného a prodaného džbánku piva odevzdali do královské pokladny malý peníz.

Kniha mapuje 500 let pivovaru v Poličce

Svitavsko
Ilustrační foto.
Vojáci z povoláni si od začátku července polepší o deset procent. Na základě koaliční dohody s tím počítá návrh nařízení vlády, které bude v pondělí schvalovat vláda. Stejné zvýšení platů čeká i další příslušníky bezpečnostních sborů a státní zaměstnance. Zvýšení platů vojáků vyjde státní rozpočet příští rok na 1,3 miliardy korun.
8 fotografií

Vojáci z povolání si od začátku července polepší o deset procent

Ekonomika
Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman vyzval při dnešním setkání české velvyslance v zahraničních zemích, aby se zaměřili na ekonomickou diplomacii. Varoval před příchodem další ekonomické krize. Diplomatům řekl, ať si nehrají na tvůrce světové politiky, ale starali se o drobnou trpělivou černou práci, kterou mají v popisu práce. V projevu se také postavil za visegrádskou skupinu (V4 - ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko) či setrvání jednotek NATO v Afghánistánu.

Velvyslanci by podle Zemana měli dělat ekonomickou diplomacii

Česko
Ilustrační foto.
České stavebnictví se jako poslední pilíř celé ekonomiky odrazilo ode dna, na které se propadalo kontinuálně od poslední ekonomické krize. Stavební produkce v červnu podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně reálně vzrostla o slušných 8,5 procenta, čímž popohnala k růstu celé druhé čtvrtletí. Stavební produkce se ve druhém čtvrtletí zvýšila v porovnání se stejným obdobím loňského roku po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 8,1 procenta.
3 fotografie

Stavebnictví roste, prospívají mu teplé měsíce

Ekonomika
Letní kino v Příbrami.
Příbramsko /FOTOGALERIE/ - Vzpomínky na letní kino trvají celý život. Obliba sledování filmů pod oblohou se však před lety na čas vytratila, zvláště v době ekonomické krize. Nyní ale zájem lidí o letní dobrodružství před filmových plátnem opět roste a tomu se také města a obce snaží jít naproti, i když to mnohdy znamená nemalé investice.  
6 fotografií

Sledování filmů pod širým nebem opět frčí, kam vyrazit?

Příbramsko
Andrej Babiš.
Česko by nemělo vstupovat do eurozóny, řekl předseda hnutí ANO a bývalý ministr financí Andrej Babiš. Podle něj by zavedení společné evropské měny znamenalo, že by Česko ručilo za cizí dluhy a přišlo by o jeden z nástrojů, které pomáhají řešit hospodářské krize. TOP 09 je naopak pro co nejrychlejší přijetí eura v Česku.
18 fotografií

Babiš nechce euro, Kalousek naopak s přijetím spěchá

Česko
Ivan Hoffman
Pokud bychom měli v referendu volit mezi ekonomickou krizí a krizí politickou, nepochybně bychom všemi deseti brali tu politickou. Pro naše každodenní životy je důležité, že klesá nezaměstnanost, klesá inflace a že ceny potravin a pohonných hmot se vracejí k normálu.
0 fotografií

Den Ivana Hoffmana: Žádná krize

Hoffmanův deník
Legenda se vrací. Milovníci piva si po desetiletích mohou znovu smočit rty v Moravii.
Brno /ANKETA/ - Legenda se vrací. Milovníci piva si po desetiletích mohou znovu smočit rty v Moravii. Pěnivý mok pod značkou legendárního brněnského pivovaru, který zanikl ve třicátých letech minulého století kvůli hospodářské krizi, nově vyrábí brněnská skupina Czech Craft Beers. Obnova původních areálů nebo návrat výroby zaniklých jihomoravských značek zažívají v současnosti boom.
4 fotografie

Pivo Moravia? V Brně je znovu začali vyrábět

Brněnsko