ŠTÍTEK: Elon Musk

Nová pobočka automobilky Tesla v brněnských Židenicích tam začala od pondělí prodávat auta.
Teprve své druhé centrum po Praze má automobilka Tesla v České republice. Nachází se v areálu Nové Zbrojovky v brněnských Židenicích. V pondělí tam zástupci společnosti začali prodávat auta. Reportérka Brněnského deníku Rovnost si vyzkoušela jízdu v jednom z nich. Známá americká firma Tesla, jíž šéfuje miliardář Elon Musk, patří k největším výrobcům elektrických aut.
32 fotografií

VIDEO: Nová prodejna Tesly v Brně. Podívejte se, kde stojí a jak vypadá

Brněnsko
Jeff Bezos u rakety společnosti Blue Origin.
Souboj o ovládnutí vesmíru je z učebnic dějepisu známý především jako součást studené války, kdy mezi sebou soupeřily Spojené státy americké a Sovětský svaz. V posledních letech jsou ale mnohem výraznějšími tvářemi této disciplíny miliardáři Elon Musk, Jeff Bezos a Richard Branson, kteří se předhání v dílčích úspěších. Ačkoliv jejich motivace a vize jsou různé, spojuje je touha dosáhnout jedinečných výzev. Experti se však obávají zneužití mimozemského prostoru soukromými společnostmi.
13 fotografií

Musk, Bezos, Branson. Jak miliardáři převzali štafetu ve vesmírných závodech

Vesmír
Nové prostory pro americkou automobilku Tesla v ulici Markéty Kuncové v brněnských Židenicích.
Známá americká firma Tesla, jíž šéfuje miliardář Elon Musk, patří k největším výrobcům elektrických aut. Postupně se rozvíjí i v České republice. Brzy otevře nové prostory v Brně. „Autosalon Tesly otevíráme na podzim. V září," sdělil ředitel Nové Zbrojovky Miroslav Pekník. Stavba, která se blíží k dokončení, vzniká právě v areálu Nové Zbrojovky, v ulici Markéty Kuncové v Židenicích. Kromě nové prodejny by tam měl být i showroom a servis aut.
4 fotografie

Nový autosalon Tesla v Brně. Stavba se blíží ke konci, prodejnu otevřou v září

Brněnsko
Tesla Cybetruck
Jen málo aut vzbudilo v poslední době tolik pozornosti a kontroverze jako Tesla Cybertruck. Když Elon Musk představil před lety koncept futuristického pick-upu, mnoho lidí bralo jeho slova o sériové výrobě s rezervou. Americká automobilka však slibům dostála, a tak se Cybertruck loni objevil v katalogu jako produkční vůz. A nyní je konečně k vidění i v Česku!
40 fotografií

Tesla Cybertruck naživo v Česku: sci-fi design a gigantické rozměry šokují

Autosalon
Ozempick se aplikuje jednou týdně injekčním perem.
Z nového léku proti diabetu se během několika let stala mediální i byznysová bomba. Ukázalo se, že vedle léčení cukrovky má také neuvěřitelné účinky na hubnutí. Díky němu přiznaně i nepřiznaně výrazně zhubli například slavná moderátorka Oprah Winfreyová, magnát Elon Musk či modelka Kim Kardashianová. Kolem léku Ozempic se strhl neuvěřitelný poprask, ale mnozí lékaři a vědci před ním varují. Ozempic pomáhá s hubnutím i dalšími zdravotními problémy, ale má také mnoho negativních vedlejších účinků.

Lék na cukrovku si zamilovaly celebrity: Umožňuje zhubnout o desítky kilogramů

Zdraví
Americký multimiliardář Elon Musk a robot společnosti Neuralink pro implementaci mozkového čipu.
První pacient s mozkovým implantátem od Neuralinku zvládl ovládat počítač myšlenkami. Tato inovace může podle zakladatele společnosti Elona Muska změnit životy lidí s tělesným postižením. Zároveň otevírá debatu o budoucnosti propojení člověka a umělé inteligence. Někteří odborníci ale mají k technologii výtky. V rozporu s vizí miliardáře může být i vysoká cena čipu.

Mozkový čip Neuralink stvoří kyborgy. Umožní telepatii a pomůže handicapovaným

Věda
1. A třída, sk. A: Olešnice - Bernartice (23.3.2024)
Tak konečně se hráči i fanoušci dočkali. Svým prvním jarním kolem odstartovala už i A skupina olomoucké I. A třídy. A hned na úvod přišel opravdový šlágr, ve kterém lídr z Olešnice hostil překvapení podzimu z Bernartic. Tento zamýšlený šlágr se ale poměrně brzy proměnil v exhibici a posílená Olešnice zvítězila 6:1. Velké věci se pak ale děly i na opačném pólu tabulky. Taktéž posílená Náměšť na Hané totiž parádně zvládla obrat na hřišti Loštic a odlepila se ode dna, kam klesl po prohře s Pivínem Bludov.

I. A třída, skupina A: Šlágr kola opanovala Olešnice, Náměšť už není poslední

Kraje
Deprese. Ilustrační foto
Společností v posledních měsících rezonuje téma užívání ketaminu. Tato droga je pro mnohé cesta z depresí a traumat. V malých dávkách ji předepisují i lékaři. Velkou debatu o její bezpečnosti na sociálních sítích vyvolala smrt Matthewa Perryho, který se látkou loni v říjnu předávkoval. V posledních dnech se pozornost obrátila k miliardáři Elonu Muskovi, který ketamin také užívá.

Lék na deprese i nebezpečná droga: K čemu je ketamin a proč se o něm tolik mluví

Věda
Facebook. Ilustrační snímek
Uživatelé po celém světě hlásili výpadek služeb společnosti Meta Platforms, včetně sítí Facebook, Instagram, Threads a Messenger. Mluvčí Mety Andy Stone po zhruba dvou hodinách na sociální síti X oznámil, že přístup ke službám se podařilo obnovit. Dodal, že firma měla technický problém, žádné podrobnosti však nezveřejnil. Uživatelé začali hlásit výrazný výpadek služeb Mety kolem 16:00 SEČ, ukázaly stránky downdetector.com, které sledují hlášení o výpadcích. Incident představuje jeden z nejrozsáhlejších výpadků v nedávné historii.
5 fotografií

Společnost Meta zasáhl výpadek. Potíže měly Facebook, Instagram či Messenger

Počítače a mobily
Nové logo Prahy 10.
Z Prahy 10 se stává Praha X. Na život obyvatel městské části to sice nemá viditelný dopad, nicméně právě písmeno X je nově bude provázet při různých příležitostech a v různých podobách. Radnice je zvolila za logo městské části a základ její vizuální identity. S tím, že jde o označení Prahy 10 římskou číslicí.

Městská část Praha 10 si bere podobu Prahy X. Na radu grafiků z Prahy V

Praha
Čip v mozku? Donedávna jen sci-fi, firma Neuralink Elona Muska však představu změnila v realitu.
Společnost Neuralink miliardáře Elona Muska v neděli prvnímu člověku implantovala mozkový čip. Musk to v pondělí oznámil na své sociální síti X. Doplnil, že pacientovi se daří dobře a počáteční výsledky jsou slibné. Neuralink, který vyvíjí mozkové čipy, dostal loni od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) souhlas k první klinické studii na lidech. Čipy mají umožnit postiženým pacientům znovu se pohybovat a komunikovat.

Sci-fi se stává realitou. Muskův Neuralink implantoval člověku první mozkový čip

Věda
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová
Rok 2023 by bez nich nebyl, jaký byl. Svět by vypadal jinak. Ať už negativně, či pozitivně, ovlivnily životy stovek milionů až miliard lidí na planetě Zemi. A je velmi pravděpodobné, že tak budou činit i nadále. Deník vybral čtveřici nejvýraznějších osobností končícího roku. Po právu se mezi ně dostala i jedna, která nikdy nežila.

V roce 2023 jim patřil svět. Tyto čtyři osobnosti ovlivnily miliardy lidí

Svět
Tesla Cybertruck
Psal se rok 2019, když americká Tesla šokovala svět Cybertruckem. Futuristický elektrický pick-up se tehdy představil jako koncept a měl přijít do prodeje v roce 2021, nicméně opozdil se a teprve v noci na dnešek našeho času proběhla živá tisková konference, na které byly předány první vozy zákazníkům. Nic to ovšem nemění na faktu, že produkční verze Cybertrucku je konečně tady!
25 fotografií

Tesla Cybertruck jako sériový vůz: 845 koní a 3 tuny hmotnosti

Autosalon
Český premiér Petr Fiala
Premiér Petr Fiala se z návštěvy Izraele přesunul do Bruselu, kde s unijními lídry druhý den jedná o situaci na Blízkém východě. S jakými závěry? „Evropská rada konstatovala, že Izrael má právo na obranu a jednoznačně odsuzuje brutální útoky ze strany Hamásu. Při všech krocích přitom má být myšleno na civilní obyvatelstvo a humanitární aspekt celé věci,“ řekl Fiala Deníku. Dodal, že právě v této záležitosti byla debata vedena asi nejdůkladněji. On a další premiéři zdůrazňovali, že musí být jasně řečeno, kdo je viník, a kdo oběť.
16 fotografií

Fiala vzkázal v debatě Deníku Elonu Muskovi, že je naivní a nezná dějiny

Česko
Americký miliardář Elon Musk
Elon Musk zvažuje, že svou sociální síť X stáhne z Evropské unie, napsal v noci na čtvrtek web Business Insider s odkazem na zdroj obeznámený se situací. Miliardář se podle něj nechce podřídit unijnímu nařízení o digitálních službách (DSA), které internetovým společnostem mimo jiné nařizuje, aby mazaly nelegální obsah, jako jsou nenávistné příspěvky.
4 fotografie

Musk zvažuje, že sociální síť X stáhne z EU. Nechce se podřídit nařízení

Ekonomika
Zpověď farářky
O tom, že jeden z nejbohatších mužů světa to neměl v dětství lehké, se přesvědčíte v autobiografii nazvané prostě Elon Musk. Polský publicista Aleksander Kaczorowski si vzal na mušku Bohumila Hrabala i jeho literární dílo a česká farářka Martina Viktorie Kopecká ve své knize promlouvá o nečekaných tématech. V říjnových knižních tipech Deníku najdete také napětí, humor nebo fantasy vyprávění pro děti.

Knižní tipy: Příběhy Elona Muska, Bohumila Hrabala i zpověď farářky Kopecké

Literatura
Americký miliardář Elon Musk
Miliardář Elon Musk naznačil, že hodlá zpoplatnit všem uživatelům přístup k sociální síti X, dříve známé jako Twitter. Je to podle něho jediná možnost, jak se zbavit takzvaných botů a rovněž falešných účtů na této síti. Majitel Twitteru to podle BBC uvedl v rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Není ale jasné, zda to z Muskovy strany nebyla jen poznámka na okraj, anebo zda šlo o signál, že takový plán je v přípravě.
4 fotografie

Už jen za peníze. Musk chce zpoplatnit přístup k sociální síti X všem uživatelům

Ekonomika
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/37. OTÁZKA/ Zatím naposledy se to povedlo v roce 1972. V posledních letech se snahy o vyslání člověka na Měsíc opět zintenzivnily, nebude to ale dříve než v roce 2025. Proč trvá uskutečnění návratu lidí na přirozenou družici Země tak dlouho, zejména když už se to lidstvu v minulosti povedlo a má s tím zkušenosti? Na tuto otázku odpovídá další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí. 

Proč trvá návrat člověka na Měsíc tak dlouho?

Věda
Firma Meta Platforms spustila textovou síť Threads. Chce s ní konkurovat twitteru
Firma Meta Platforms, která vlastní sociální sítě facebook či instagram, v noci na čtvrtek spustila textovou síť Threads. Chce s ní konkurovat twitteru. O zahájení provozu nové platformy informovala agentura AFP. Aplikace je podle webu listu The Guardian dostupná ve zhruba 100 zemích světa, nikoliv ale ve státech Evropské unie, a to kvůli nejasnostem týkajícím se využití osobních údajů.
6 fotografií

Meta spustila novou textovou síť Threads. Chce s ní konkurovat twitteru

Počítače a mobily
Písničkář Pokáč.
/ROZHOVOR/ Dva dny budou Bučovice na Vyškovsku patřit festivalu Litava Park. Od pátku do soboty na něm vystoupí řada známých hudebních jmen, mezi nimi také Pokáč. Autor písní jako Matfyzák na discu, Vymlácený entry či Rodinný typ se těší na pohostinný kraj. Vystudoval České vysoké učení technické, hudba ho ale lákala více. Loni vyprodal O2 arenu a kalendář se mu plní až na dva roky dopředu.
8 fotografií

Pokáč na Litava Parku v Bučovicích: Lidé na jižní Moravě jsou vřelejší

Vyškovsko
Poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš
Po prohraném prezidentském klání Andrej Babiš poodstoupil do mediálního stínu, ale už je zase na značkách. V rozhovoru pro Deník dokonce připustil, že se zabývá myšlenkou postavit se do čela kandidátky hnutí ANO do Evropského parlamentu. „To by mě bavilo, ale v EP není přednostní právo a faktická připomínka, takže si to ještě musím nastudovat. Hnutí ANO určitě postaví silnou kandidátku českých zájmů,“ říká. Volby se budou konat příští rok na jaře. Proč jsou pro něj tak zásadní?
32 fotografií

Být lídrem kandidátky do Evropského parlamentu by mě bavilo, říká Andrej Babiš

Česko
Obří raketa společnosti SpaceX záhy po startu explodovala.
Obří dopravní systém Starship od společnosti SpaceX bez posádky odstartoval ke svému prvnímu testovacímu letu, krátce nato však ve vzduchu explodoval, když se podle médií zřejmě aktivovalo automatické ukončení letu. Výbuch nastal čtyři minuty po startu poté, co se měla oddělit nosná raketa. SpaceX na twitteru uvedl, že jeho technici budou nyní vyhodnocovat data ve snaze připravit další zkoušku. Ta by podle zakladatele společnosti Elona Muska mohla přijít „za pár měsíců“.
6 fotografií

VIDEO: Obří raketa Starship po startu explodovala. SpaceX přesto mluví o úspěchu

Svět
Otec mobilního telefonu Martin Cooper v roce 2007 s mobilem, ze kterého v roce 1973 uskutečnil vůbec první telefonát z takového přístroje.
Přelomový telefonát se odehrál počátkem dubna před padesáti lety. Americký inženýr a vynálezce Martin Cooper tehdy vůbec poprvé v dějinách zavolal z přenosného bezdrátového telefonu, tedy mobilu. Cooper, který přístroj sám vyvinul, se zasloužil i o zlepšení komunikace policistů. Myšlenka na mobil jej napadla díky slavné seriálové postavě. O tom, která to je, ale dlouho panoval mýtus.
4 fotografie

Otec prvního mobilu Martin Cooper: Vynalezl ho díky komiksu, dnešními opovrhuje

Svět