ŠTÍTEK: embryo

Metoda IVF je stále žádanější. Ocení ji zejména páry, které nemohou počít dítě nebo na tento okamžik příliš dlouho čekají.
Před časem se slavilo významné výročí na poli českého zdravotnictví. Uplynulo totiž přesně 40 let od doby, co se ve Fakultní nemocnici Brno narodilo první „dítě ze zkumavky“ v tehdejším Československu. Velkou inspirací bylo tehdy první takové dítě na světě, které se narodilo v roce 1978 ve Velké Británii. Asistovaná reprodukce od té doby prošla mnoha vývojovými změnami a vylepšeními.

Dětí ze zkumavek je čím dál více. Česko je Mekkou asistované reprodukce

Rodina
Vědcům se podařilo vytvořit dvě nová embrya nosorožce bílého severního
Mezinárodnímu vědeckému týmu BioRescue, který se před vyhynutím snaží zachránit nosorožce bílého severního, se poprvé podařilo úspěšně vložit embryo do těla nosorožčí samice. Metodu, která vychází z lidské asistované reprodukce, odborníci vyzkoušeli s embryem nosorožce bílého jižního. Březí samice ale později uhynula na infekci související se záplavami, uvedli vědci na tiskové konferenci v Berlíně. Na světě žijí již jen dvě samice nosorožce bílého severního, a to Fatu a Nájin narozené ve Dvoře Králové.
6 fotografií

Vědci se přiblížili záchraně nosorožce bílého severního. Úspěšně přenesli embryo

Věda
Srnec
Narození zdravých jedinců a zároveň přežití matek nejsou samozřejmostí u lidí, natož ve zvířecí říši. Pokračování rodu tu je ale nejvyšší prioritou. Evoluce vybavila matky schopnostmi, které jim pomohou ubránit sebe a své nenarozené mládě před predátory, ochránit je před nepřízní počasí i nedostatkem jídla. Dokážou ovlivnit čas porodu i to, kdy se mládě vůbec narodí. Pro vědce je to možná klíč k léčbě lidí při neplodnosti nebo rakovině.

Zastaví vývoj embrya, odloží porod na lepší dobu. Zvířecí matky činí zázraky

Věda
V projektu BioRescue na záchranu nosorožce bílého severního přibylo pět embryí a nové náhradní matky
Čtyři roky od počátku projektu se vědcům a ochranářům, kteří se snaží o záchranu nosorožců bílých severních pomocí metod umělé reprodukce v rámci projektu BioRescue, povedlo významně pokročit na cestě k cíli. V rámci projektu už vzniklo 29 embryí nosorožce bílého severního, která jsou uložena v laboratoři a připravena k přenesení do náhradních matek. Během posledního cyklu procedur se podařilo připravit pět nových embryí.

V projektu BioRescue na záchranu nosorožce bílého severního přibylo pět embryí

Krkonoše
Paní Iva věří, že se uzdraví z rakoviny díky přípravku z kuřecích embryí
Celý život se paní Iva starala o své dva syny, z nichž jsou dnes díky její neutuchající péči mladíci v plné síle. Pak se k ní ale štěstí obrátilo zády a onemocněla rakovinou tlustého střeva. Její šance na vyléčení z rakoviny je 50:50. Ona to ale odmítá vzdát a věří, že s převratným doplňkem stravy z kuřecích embryí nemoc přemůže. 
16 fotografií

Nový lék na rakovinu? Žena vkládá veškerou naději do preparátu z kuřecích embryí

Zdraví
Smažené kuřecí pařáty.
Nad praženými červíky, kobylkami nebo lízátkem s hmyzem, které se staly součástí mnoha food festivalů u nás, už se tolik nepozastavujeme a mnozí je i ochutnají. Jsou ale pokrmy, z nichž naskakuje spíš husí kůže, než aby se sbíhaly sliny na jazyku. Pojďme si představit desítku jídel, která jsou ve své zemi vnímána jako kulinářská delikatesa, i když nám se zdají jako naprosto šílená. Zvládli byste ochutnat oční bulvy, kachní embryo či smažený pařátek?
7 fotografií

Nejbizarnější pochoutky světa? Oční bulvy, kachní embryo nebo sýr plný červů

Do světa
Kostra oviraptora v Japonsku, ilustrační fotografie.
Perfektně zachovalé vejce s embryem dinosaura staré sedmdesát milionů let. Takový unikát v úterý představil světu tým vědců z Británie, Číny a Kanady. Pozice mláděte naznačuje, že se chystalo vylíhnout stejným způsobem, jako se líhnou dnešní ptáci. Dle odborníků se jedná o nejzachovalejší exemplář dinosauřího embrya, jaký mohl svět doposud spatřit.
13 fotografií

Mládě dinosaura uvízlo v čase. V Číně našli nejzachovalejší vejce s embryem

Věda a technika
Nosorožec Sudán v Africe
Poté co v únoru 2018 uhynul v keňské rezervaci Ol Pejeta poslední na světě žijící samec nosorožce severního bílého Sudán, zdálo se, že o osudu tohoto druhu je rozhodnuto a již nikdy nebude spatřen. Vědci však nesložili zbraně a díky tomu, že ještě před smrtí Sudána odebrali jeho sperma, které zamrazili stejně jako sperma Suniho, jež v rezervaci uhynul v roce 2014, dál doufají, že se podaří druh zachránit.
11 fotografií

Povstane nosorožec bílý z popela? Vědci věří v kouzlo zamraženého spermatu

Krkonoše
Projekt záchrany severních bílých nosorožců, který na několik měsíců přerušila pandemie covidu-19, pokračuje v Keni.
/FOTOGALERIE/ Mezinárodnímu vědeckému týmu se loni v prosinci podařilo vytvořit další dvě embrya vyhynutím ohrožených nosorožců bílých severních. Celkem tak mají vědci nyní k dispozici pět zmrazených embryí. Odebírání vajíček a vytváření embryí je součástí projektu záchrany nosorožců bílých severních umělou reprodukcí.
25 fotografií

Vědci vytvořili další dvě embrya ohrožených nosorožců

Krkonoše
lustrační foto.
Na jednání o možném smíru se u soudu v Brně dohodly strany v případu záměny embryí při umělém oplodnění na klinice Reprofit. Potrvá dva měsíce. Média o záměně oplodněných vajíček dvou klientek ze zahraničí informovala v roce 2017. Žalobkyně, jež porodila dítě ze zaměněného embrya a ponechala si ho, požaduje jako odškodnění milion eur (asi 27 milionů korun). Zástupci kliniky navrhují čtyři sta tisíc eur (asi 10,8 milionu korun).

Záměnu embryí na klinice v Brně by mohl vyřešit smír a odškodnění

Zločiny a soudy
V úterý se úspěšně uskutečnil v keňské rezervaci Ol Pejeta historicky třetí odběr vajíček samic nosorožce bílého severního Fatu a Nájin, dvou posledních zástupkyň svého druhu na světě.
Za mimořádně složitých podmínek souvisejících s opatřeními proti šíření onemocnění covid-19 a přítomnosti expertů ze Safari Parku Dvůr Králové a z německého Leibnizova institutu se v úterý úspěšně uskutečnil v africké Keni v rezervaci Ol Pejeta třetí odběr vajíček samic nosorožce bílého severního Fatu a Nájin, dvou posledních zástupkyň svého druhu na světě. Ve Dvoře Králové se obě poslední žijící samice narodily, do Keni je převezl safari park v roce 2009. Obě náročnou proceduru zvládly dobře. Vědci opět odebírali vajíčka přímo z vaječníků samic pomocí speciální sondy řízené ultrazvukem. Anestézie i samotný odběr proběhly bez problémů.  
25 fotografií

Vědci bojují o záchranu nosorožců bílých severních, samicím odebrali vajíčka

Krkonoše
Cesare Galli z institutu Avantea v italské Kremoně vede celý zákrok související s oplodněním vajíček nosorožců bílých severních a vývoje embrya. Je to italský veterinář a embryolog, který jako první úspěšně naklonoval koně. Na snímku kontroluje, jestli va
/FOTOGALERIE/ Po úspěšném čtvrtečním odběru deseti vajíček z posledních dvou samic nosorožce bílého severního je tu další úspěch. Mezinárodnímu týmu odborníků se v neděli podařilo sedm z deseti vajíček uměle oplodnit zamrazeným spermatem dvou uhynulých nosorožců. Podílejí se na tom i odborníci ze Dvora Králové nad Labem. Také nosorožčí dárci vajíček (samice Nájin a Fatu) i spermatu (samci Suni a Saut) pocházejí z dvorské zoo.
8 fotografií

Odebraná vajíčka nosorožců byla úspěšně oplodněna

Krkonoše
Lidské embryo v 15. týdnu těhotenství
V Číně se pravděpodobně narodí další geneticky upravené dítě. Informovala o tom agentura AFP. Vědce Che Ťien-kchueje, který loni v listopadu šokoval veřejnost svým prohlášením, že geneticky upravil lidská embrya, z něhož se následně narodila dvojčata, už vyšetřují policisté. Podle AFP jde o ženu, jež otěhotněla během prvního pokusu o vytvoření geneticky upraveného člověka ve 12. až 14. týdnu těhotenství. 
5 fotografií

Další žena v Číně čeká geneticky upravené dítě. Vědce vyšetřují policisté

Věda a technika
Luboš Palata
Nemusíte být věřící křesťané, abyste znali příběh a Adamovi a Evě a jablku ze stromu poznání. Poznání, které pokud je překročena určitá hranice, může zničit nejen biblický ráj, ale i náš pozemský svět.

Glosa Luboše Palaty: Poslední lidé

Komentáře
Ilustrační foto
Jižní Morava – Pláč třinácti a půl tisíc novorozeňat se loni rozléhal v jihomoravských porodnicích. I když se porodnost v kraji v posledních letech zvyšuje, přesto přibývá párů, které na vytouženého potomka roky čekají. S početím jim teď efektivněji pomůžou třeba na brněnské reprodukční klinice Repromeda. Vlastní přístroj, který nepřetržitě sleduje vývoj embryí, a výrazně tak zvyšuje šance na otěhotnění.

Neplodnost? Může za ni kouření i odsouvání mateřství

Z okolí
Ilustrační foto
Jižní Morava – Pláč třinácti a půl tisíc novorozeňat se loni rozléhal v jihomoravských porodnicích. I když se porodnost v kraji v posledních letech zvyšuje, přesto přibývá párů, které na vytouženého potomka roky čekají. S početím jim teď efektivněji pomůžou třeba na brněnské reprodukční klinice Repromeda. Vlastní přístroj, který nepřetržitě sleduje vývoj embryí, a výrazně tak zvyšuje šance na otěhotnění.

Neplodnost? Může za ni kouření i odsouvání mateřství

Z okolí
Poslední samec nosorožce severního bílého Sudán zemřel letos v březnu.
Dvůr Králové nad Labem – Poslední dvě samice nosorožce severního bílého přežívají v keňské rezervaci. Jejich druh je na pokraji vyhynutí. Šanci mu dávají už jen špičkoví vědci, kteří před několika dny v laboratoři díky umělé reprodukci poprvé vyvinuli hybridní embryo spojením semene ze samce bílého severního a vajíčka samice příbuzného nosorožce bílého jižního.

Vědecký průlom. Vyhynulí nosorožci se rodí v laboratoři

Krkonoše
Ilustrační foto.
Věk, ve kterém ženy podstupují umělé oplodnění, dál stoupá. Za pět let se u nejčastěji používané metody zvýšil o 16 měsíců, průměrný je nad 35 lety. S věkem ale úspěšnost umělého oplodnění klesá. V roce 2015, ze kterého pochází poslední data zveřejněná Ústavem zdravotnických informací a statistiky byl počet všech cyklů nahlášených do národního registru 38 081, což je o 6,1 procenta více než v předchozím roce.
5 fotografií

Ženy podstupují umělé oplodnění ve stále vyšším věku, úspěšnost ale klesá

Zdraví
Mládě vzácného nosorožce dvourohého je celkově už 45. nosorožcem tohoto druhu narozeným ve dvorské zoo. Matkou se podruhé stala samice Etosha.
Dvůr Králové - Před dvěma měsíci ZOO Dvůr Králové přivítala mládě vzácného nosorožce dvourohého. Byla jím samička, kterou v pátek slavnostně pojmenovali zástupci hlavního partnera zoologické zahrady, Skupiny ČEZ a rovněž Nadace ČEZ. Mládě dostalo jméno Emilka.
16 fotografií

Nosorožčí mládě má jméno Emilka

Krkonoše
Ilustrační foto.
Praha /RASTR, INFOGRAFIKA/ - Česká centra asistované reprodukce jsou doslova nabitá klienty ze zahraničí. Řešit neplodnost ve své vlastní zemi jim totiž mnohdy nedovoluje legislativa. Jistým bonusem je pak třetinová cena, kterou za zákrok zaplatí.

Česko jako země úspěšného a zdravého početí

Praha