ŠTÍTEK: Emil Filla

Conception/Danae (Početí) se v pražské aukci prodala za 115 milionů korun.
Další rekord si připsalo dílo světoznámého malíře a opočenského rodáka Františka Kupky. Jeho olejomalba nazvaná Conception/Danae (Početí) se v pražské aukci prodala za 115 milionů korun. Podle Viktorie Kosejkové z Adolf Loos Apartment and Gallery činí celková cena i s aukční přirážkou 126,5 milionu korun, což dělá z Početí nejen nejdražší Kupkův obraz vydražený v Česku, ale vůbec nejdražší obraz prodaný na aukci v dějinách České republiky. 

Nejdražším obrazem vydraženým v Česku je nově Početí od Františka Kupky

Rychnovsko
Římskokatolický kostel svatého Petra a Pavla v Peruci na archivním snímku.
Před léty, konkrétně v roce 2007, se sešlo několik mladých, starších i lidí středního věku, aby zachránili kostel sv. Petra a Pavla na Peruci. Založili Spolek na záchranu kostela v Peruci. Na vlastní kůži zakusili, co znamená ono známé úsloví „práce jako na kostele“. Někteří ze spolku odešli a zase se vrátili, někdo se ke spolku přidal a několik členů odešlo ze Spolku i z tohoto světa nenávratně. V současné době má spolek 8 členů s věkovým průměrem asi 80 roků.

Na perucký kostel se vrátí věžní hodiny. Díky spolku na jeho záchranu

Čtenář reportér
Aukce. Ilustrační foto.
Aukce výtvarného umění, která začala v poledne v pražském paláci Žofín, nabídne umělecká díla z doby od 19. století po současnost. Vedle uměleckých artefaktů v dražbě bude i několik předmětů spojených s dramatikem a prvním českým prezidentem Václavem Havlem, které se budou dražit na záchranu paláce Lucerna.

Aukce v Žofíně nabídne umělecká díla za miliony a bundu Václava Havla

Praha
Osmý díl krimiseriálu Místo zločinu České Budějovice se odehrává v uměleckém prostředí. Epizoda Oběšenec se natáčela hlavně v Alšově galerii na zámku Hluboká.
V jihočeské galerii sídlící na zámku Hluboká nad Vltavou je po večírku uspořádaném u příležitosti zakoupení nového obrazu Emila Filly nalezen mrtvý kurátor výstavy. Visí oběšený na zábradlí schodiště. Spáchal sebevraždu, nebo mu někdo pomohl? Pikantní na celé věci je, že jedním z nejslavnějších exponátů depozitáře Alšovy jihočeské galerie (AJG) je skutečný obraz Hyppolita Soběslava Pinkase Modlitba za oběšence.
51 fotografií

Vražda, či sebevražda v Alšovce. To vyšetří kriminálka Místa zločinu Budějovice

Českobudějovicko
V pondělí 13. února uvede Česká televize (ČT) v pořadí již 7. díl krimiseriálu Místo zločinu České Budějovice. Epizoda Kniha hříchů se natáčela převážně na Strakonicku v malebné lokalitě zámku Blatná, o režii se tentokrát postaral Jan Hřebejk.
V pondělí 13. února uvede Česká televize (ČT) v pořadí už 7. díl krimiseriálu Místo zločinu České Budějovice. Epizoda nazvaná Kniha hříchů se natáčela převážně na Strakonicku v malebné lokalitě zámku Blatná, o režii se tentokrát postaral Jan Hřebejk. Roli zde dostali také reální policejní parťáci, čtyřletý německý ovčák se svým pánem ze skupiny českobudějovických policejních psovodů.
48 fotografií

Policejní pes si zahrál v seriálu Místo zločinu České Budějovice. Vypátral vraha

Českobudějovicko
Zámek v Peruci
V pátek 12. srpna byla podepsána dohoda o narovnání ve věci sporu mezi Galerií Benedikta Rejta v Lounech a zámkem Peruc. Po několikaletém sporu se podařilo uzavřít smír a obnovit spolupráci obou stran. Hlavním přínosem bude dokončení opravy jižního křídla zámku, kam se od roku 2016 uzavřená pamětní síň Emila Filly po rekonstrukci navrátí.

Pamětní síň Emila Filly se vrátí na zámek v Peruci

Čtenář reportér
Z vernisáže výstavy akademické malířky Aleny Antonové ve Slaném.
/FOTOGALERIE/ Ve Slaném se v úterý v podvečer uskutečnila, covidem o rok odsunutá, vernisáž výstavy akademické malířky Aleny Antonové, žákyně Emila Filly. Úterní setkání bylo věnováno jejímu loňskému životnímu jubileu. Dámu, která už vloni oslavila devadesátiny, přivítali v Galerii Ikaros její provozovatelé Marcela a Jiří Hruškovi a řada milovníků výtvarného umění. O hudební doprovod se postaral ženský pěvecký soubor Consortium Camerale Slanense. Vernisáž se mimořádně uskutečnila za svitu svíček na dvoře galerie. 
6 fotografií

Žákyně Emila Filly Alena Antonová vystavuje ve Slaném

Volný čas
V parku zámku Peruc probíhají kostýmové procházky.
V městysy Peruc u Loun probíhají, v zámeckém parku přímo na Peruci, hrané kostýmované procházky, pod názvem „Letní vyprávění v zámeckém parku“. Pravá čarodějka vás vezme na procházku časem a vyprávět Vám bude autentické „Příběhy majitelů peruckého panství“. A cestou potkáte rychtáře a také hospodářského správce posledních majitelů Peruckého panství s modrou krví Thun Hoheinsteinů, tito pánové Vás nechají nahlédnout do starých listin.
6 fotografií

FOTO: V parku zámku Peruc probíhají kostýmové procházky

Čtenář reportér
Emil Filla, Ženy, polovina 30. let 20. století, tuš, pastel, papír, K_335 (Custom).
Objevná výstava připomene legendární pobyty malířů, sochařů, architektů a hudebníků sdružených v SVU Mánes, kteří kolem poloviny 30. let vždy o prázdninách tvořili na břehu řeky Malše poblíž Pořešína. První část výstavy představí obrazy, kresby, grafiky a plastiky Emila Filly z tohoto období, další pak fotodokumentaci akcí. Výstavu podpořilo Ministerstvo kultury ČR a statutární město Karlovy Vary.
4 fotografie

Emil Filla a Mánesáci na Malši v Galerii umění

Čtenář reportér
Galerie umění v Karlových Varech.
Díky rozvolňování otevře ve čtvrtek 3. prosince opět své brány i karlovarská Galerie umění a Interaktivní galerie Becherova vila. Letohrádek Ostrov pak přivítá opět návštěvníky až v dubnu příštího roku.

Tip Deníku: Emil Filla a Mánesáci na Malši

Volný čas