ŠTÍTEK: Emil Hácha

Rudolf Hrušínský před Národním divadlem, kde strávil krásné i neveselé chvíle
Komisař, lékař, světoběžník, prezident, psychopat. Nenapodobitelný glosátor života. Tím vším uměl být Rudolf Hrušínský. Mnoho toho nenamluvil, o to větší emoce ale budil na scéně, obrazovce, na filmovém plátně i na rozhlasových vlnách. K tomu, aby zahrál rozličné lidské typy, mu stačilo málo. Šetřil gesty i mimikou, pozoruhodným způsobem ale pracoval s výrazem tváře, očima, hlasem a intonací. V sobotu uplyne třicet let od chvíle, kdy všestranný herec, režisér a velký milovník života zemřel.

KVÍZ: Zasloužila byste pětadvacet. Poznejte sedm tváří Rudolfa Hrušínského

Film a televize
Německá okupace Českých Budějovic.
Patnáctý březen 1939, 3.55 hodin. To byl okamžik, kdy se z Československa stal Protektorát Čechy a Moravy, když tehdejší prezident Emil Hácha podpisem dokumentu vložil osud národa a země do rukou Vůdce Německé říše. Jindřichohradecko přišlo o část svého území. Zajímavostí je, že vláda Protektorátu Čechy a Morava přiřadila Jindřichův Hradec 1. listopadu 1940 do země Moravskoslezské a Jindřichův Hradec byl tak nejzápadnějším městem této země.
43 fotografií

Smutné výročí 15. března 1939: Jak vypadalo ono ráno na jihu Čech

Jindřichohradecko
V době zvolení byla Háchova lidská i odborná pověst zcela neposkvrněná. Zpočátku se snažil okupantům čelit, po likvidaci Heydricha a následné nelítostné německé krvavé pomstě se však v podstatě zhroutil
„Přijetí kandidatury znamenalo pro mne opravdu oběť a stálo mne to těžký duševní boj, protože všechny moje osobní zájmy se tomu vzpínaly,“ napsal Emil Hácha poté, co se dozvěděl, že se s ním počítá jako s nejvážnějším kandidátem na prezidentský úřad takzvané druhé republiky. Navzdory mnoha vnitřním pochybám se rozhodl tuto roli přijmout. Prezidentem se stal 30. listopadu 1938.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Nešťastný prezident Hácha

Tajemné dějiny
Adolf Hitler.
/AUDIO, FOTOGALERIE/ Z učebnic dějepisu si tu fotografii pamatuje kdekdo: pražskými ulicemi projíždějí vozidla motorizovaných jednotek německé armády, jimž vlastními těly vytvořil cestu kordón příslušníků policejních složek – a za nimi se mezi přihlížejícími objevují i zaťaté pěsti. Psal se rok 1939, kalendář ukazoval datum 15. března, bylo poměrně chladné počasí s občasným sněžením; sníh ale ležet nezůstal, chvílemi i pršelo. A spoustě lidí přecházel mráz po zádech v obavách, co bude dál v době okupace.
9 fotografií

Adolf Hitler spící v sídle českých králů. Od nacistické okupace uběhlo 84 let

Praha
Jan Syrový nejmladší přebírá od ministryně obrany Jany Černochové osvědčení o navrácení hodnosti armádního generála pro jeho praprastrýce.
/VIDEO/ Táhlo se to dlouhou dobu. Kdysi legionářský hrdina a nejvyšší představitel armády první republiky Jan Syrový byl po druhé světové válce odsouzen za to, že splnil prezidentův příkaz. Z vězení vyšel až v roce 1960. „Lidé na něj ale nezapomněli. Můj děda často vzpomíná, jak šli spolu v šedesátých letech po Praze a lidé generála poznávali podle oné pásky přes oko. Smekali před ním klobouky,“ usmívá se generálův praprasynovec Jan Syrový nejmladší.
15 fotografií

Jan Syrový o slavném předkovi z Třebíče: i v 60. letech před ním lidé smekali

Třebíčsko
8. července proběhne Zahajovací koncert 4. ročníku festivalu Živé pohraničí/Lebendes Grenzland se sólistou světového jména, klavírním virtuozem Gerhardem Oppitzem.
K pravé lázeňské atmosféře patří pohárek z porcelánu, voňavé letní květiny na kolonádě, poklidná promenáda, křupavá oplatka a tradiční kolonádní koncerty. „Těžko spočítat, kolik duší návštěvníků města vyléčil relax a odpočinek za podpory Západočeského symfonického orchestru, který hraje na kolonádě už 201 let,“ uvádí PR manažerka Lokální destinační agentury KIS Mariánské Lázně Elena Sorokina.
20 fotografií

Kolonádní koncerty západočeského orchestru otevírají hlavní sezonu

Chebsko
Mikuláš z Bubna-Litic, do ledna 1942 ministr zemědělství v protektorátní vládě Aloise Eliáše.
V září roku 1939, kdy na českém území existoval už půl roku Protektorát Čechy a Morava, podepsal český šlechtic Mikuláš z Bubna-Litic národnostní prohlášení české šlechty, v němž se řada představitelů šlechtických rodů na znamení odporu k okupaci a germanizaci přihlásila k českému národu. Přesto byl po válce zatčen jako kolaborant. Od jeho narození uplynulo 125 let.
9 fotografií

Český šlechtic Mikuláš z Bubna-Litic: Nacistům vzdoroval, komunistům utekl

Česko
Začátek okupace Německého Brodu.
V sále bia Radia v Německém Brodě v Dolní ulici by dopoledne jehla nepropadla. Sedí tady zástupci podnikatelů a místní honorace. Není divu, setkání organizoval český svaz průmyslníků v čele s předsedou továrny Veselý a synové. Projev pronáší generální ředitel svazu doktor Josef Müller z Prahy. Píše se šestnáctý červen roku 1942, šest dní po vyhlazení Lidic.
5 fotografií

Po vyhlazení Lidic obyvatelé Brodu pořádali manifestace poslušnosti Říši

Havlíčkobrodsko
Začátek okupace Německého Brodu.
V sále bia Radia v Německém Brodě v Dolní ulici by dopoledne jehla nepropadla. Sedí tady zástupci podnikatelů a místní honorace. Není divu, setkání organizoval český svaz průmyslníků v čele s předsedou továrny Veselý a synové. Projev pronáší generální ředitel svazu doktor Josef Müller z Prahy. Píše se šestnáctý červen roku 1942, šest dní po vyhlazení Lidic.
5 fotografií

Brod po vyhlazení Lidic: Obyvatelé pořádali manifestace poslušnosti Říši

Regiony
Ze zahájení výstavy Když pampelišky nekvetly v Lešanech.
/FOTOGALERIE/ Výstava Když pampelišky nekvetly k 80. výročí vystěhování regionu mezi Vltavou a Sázavou se přestěhovala ze Senohrab do Lešan, kde si ji můžete prohlédnout do 8. dubna a výlet lze spojit s návštěvou lešanského muzea spisovatele a básníka Františka Hrubína, který právě v Lešanech na statku příbuzných napsal známé Lešanské jesličky.
11 fotografií

Výstava přiblíží tragický život vězňů v koncentračním táboře Hradištko

Čtenář reportér
Němečtí vojáci s bojovou technikou na táborském Žižkově náměstí dne 16. března roku 1939.
Táborsko - V úterý si připomínáme 83. výročí od vyhlášení protektorátu Čechy a Morava. Během 15. března 1939 začala německá vojska obsazovat české země a odstartovalo se tak dlouhých šest let čekání na svobodu.

Obsazování Tábora zdržela sněhová vánice

Táborsko
Prezident Miloš Zeman jmenoval Karla Šimku novým předsedou Nejvyššího správního soudu.
Prezident Miloš Zeman varoval při středečním jmenování nového předsedy Nejvyššího správního soudu (NSS) Karla Šimky před politizací této instituce a expandováním mimo okruh její působnosti. Tato tendence podle něj kazí renomé soudní soustavy a vede k "poznámkám o soudcokracii, případně o třetí komoře Parlamentu". Zeman také zkritizoval NSS kvůli délce vyřizování kauz.

Novým předsedou NSS je Šimka, Zeman při jmenování varoval před politizací soudu

Česko
Beseda i autogramiáda Jana Saudka ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti,
Až v samotném závěru prezentace své výstavy uměleckých fotografií, dorazil v sobotu 29. ledna do hlavní budovy Slováckého muzea v Uherském Hradišti autor snímků Jan Saudek se svojí manželkou Pavlínou. Několikrát odloženou besedu se zhruba stovkou svých příznivců se mu tak konečně podařilo uskutečnit a nechyběli při ní ani Pavel Chmelík ze spolupořádající Galerie Artrium, ředitel Slováckého muzea Ivo Frolec se svojí ženou a zároveň kurátorkou výstavy Miladou Frolcovou.
73 fotografií

Jan Saudek zavítal do Hradiště. Proč při besedě děkoval prezidentu Novotnému?

Slovácko
Nádraží v Židenicích v roce 1941
Byla ještě tma. Na nádraží v brněnských Židenicích se v tu chvíli tísnilo na nevelkém peróně kolem tisíce lidí. Nic neviděli – psal se čtvrtek 18. září 1941 a všude platilo přísné nařízení o zatemnění. Ve tmě také vykročili do kolejiště, protože na další koleji čekali svůj vlak. Měl přijet zprava. Místo něj se však zleva vyloupla ztlumená světla opožděného rychlíku, který se řítil přímo do nich…
5 fotografií

Tragédie v Židenicích: Vlak smetl lidi jako kuželky, i s těly na přídi jel dál

Česko
Město Trhové Sviny připravilo vydání známek na nichž je kostel Nanebevzetí Panny Marie a portrét Emila Háchy, někdejšího prezidenta.
Trhové Sviny – Novou edici vlastní známky nabídne od konce června město Trhové Sviny. Barevný sešitek obsahuje čtyři známky někdejšího prezidenta JUDr. Emila Háchy, který byl rodákem z Trhových Svinů a čtyři známky místního kostela Nanebevzetí Panny Marie. Prezidentský portrét je přitom v odlišném provedení než na loňském tiskovém listě, který připomněl v listopadu nástup Emila Háchy do funkce, o kterou nestál, jak sám často říkal.

Trhové Sviny připomenou rodáka novou známkou

Českobudějovicko