ŠTÍTEK: Emil Holub

Kdybyste měli všechny kousky v bohaté sbírce pohlednic Josefa Matušky sami spočítat, brzy byste to vzdali.
/FOTO, VIDEO/ Historické, žertovné, vojenské, pijácké, myslivecké, zamilované, sokolské, vánoční, novoroční, velikonoční, gratulace k jmeninám, ale hlavně pohlednice z měst a zajímavých míst – tak třídí podle žánrů svou bohatou sbírku Josef Matuška z Ohnišova. Prostřednictvím svých pohlednic, z nichž některé pocházejí dokonce až z 19. století, zve do starých časů.
39 fotografií

Sběratel pohlednic z Ohnišova: Některá možná bude z pozůstalosti Emila Holuba

Rychnovsko
Zoo Olomouc se pyšní mládětem hrabáče kapského. Narodilo se  8. dubna 2023. Hrabáč patří mezi velmi vzácně chované druhy.
V olomoucké zoo na Svatém Kopečku se letos chovanci činili. Na svět přivedla mláďata i zvířata, u kterých je odchov v zajetí velkou vzácností. Důvod k oslavám tak měli v zahradě poté, co hnízdní dutinu opustilo první mládě vousáka senegalského anebo když rozmnožili „rodinné stříbro“ – pakoně běloocasého. Neméně se však dmuli pýchou nad miminem hrabáče kapského, ale i dalšími zvířecími odchovanci s letopočtem 2023 v rodném listě.
17 fotografií

Ušatý zázrak i vousák senegalský. Zoo Olomouc se pyšnila přírůstky

Olomoucko
Spisovatelka Kristýna Trpková
/ROZHOVOR/ Když se mladá spisovatelka Kristýna Trpková z Holic na Pardubicku pustila do psaní své první detektivky, netušila, jestli se vůbec nějaké nakladatelství rozhodne knihu vydat. Prvotina s názvem Stvůra ovšem slavila úspěch a autorka, která se na psaní podle svých slov vrhla, jelikož se nudila na mateřské, za ni získala prestižní Cenu Jiřího Marka pro nejlepší detektivku roku 2021. Stala se tak nejmladší držitelkou tohoto ocenění. Nyní jí vyšel thriller Vetřelec, třetí a poslední kniha s dvojicí vyšetřovatelů Laurou Linhartovou a Adamem Benešem. „Chtěla jsem se vyhnout tomu, abych psala pořád to samé dokola,“ vysvětluje Trpková.

Čtenáři volají po autenticitě, ta ale ubírá napětí, říká autorka detektivek

Pardubicko
Dynamo otevřelo na pardubickém zámku výstavu k oslavě sta let pardubického hokejového klubu. Potrvá do 1. října.
Lednový víkend je ideální pro návštěvu výstavy. Na pardubickém zámku čeká kolekce 37 medailí, v Poličce grafiky jako poezie, v Chrudimi poznáte tajemství vějířů, v Litomyšli si na vlastní kůži vyzkoušíte, jak se žije hendikepovaným, v Hlinsku vás hračky vrátí do dětství. Co si vyberete? Máme pro vás víkendové tipy. 

Tipy na víkend: Dynamo 100! Na zámku čeká unikátní hokejová výstava

Cestujeme
Gymnázium Emila Holuba v Holicích se má stát předobrazem budoucí nové školy v Poděbradech.
Vedení Poděbrad už několik měsíců hovoří o nutnosti výstavby nové základní školy v Poděbradech kvůli brzkému nedostatku počtu míst pro děti ve stávajících budovách. Nyní zveřejnilo plán, podle nějž by nová škola postavená na Žižkově měla vypadat velmi podobně jako už stojící Gymnázium Emila Holuba v Holicích na Pardubicku.

Poděbrady plánují postavit novou školu. Vypadat má jako gymnázium v Holicích

Nymbursko
Ukrajinští Lemkové (karpatští horalové) z jihovýchodního Polska, předválečná fotografie
Je trochu paradox, že si ještě z dětství dobře pamatujeme jména slavných českých etnografů, kteří českou veřejnost seznamovali například s jihoamerickými indiánskými kmeny (Alberto Vojtěch Frič) nebo africkými přírodními národy (Emil Holub), ale většina Čechů netuší, jak etnicky rozmanitá byla oblast dnešní Ukrajiny - a že ji jako jeden z prvních etnografů zkoumal také Čech. Milovník života v Haliči František Řehoř.
15 fotografií

Zapomenutý etnograf: Tajemství Rusínů na Ukrajině odhaloval málo známý Čech

Česko
Stezka v oblacích v Dolní Moravě.
/FOTOGALERIE, TABULKY/ Pardubický kraj potvrzuje pozici regionu s minimálním počtem turistických magnetů, které by přitahovaly desetitisíce návštěvníků. Do právě zveřejněného žebříčku TOP 50 nejnavštěvovanějších destinací Česka zpracovaného agenturou CzechTourism se za loňský rok dostala jediná zdejší pamětihodnost, a to Stezka v oblacích na Dolní Moravě. Obsadila 36. místo, navštívilo ji 170 tisíc lidí. Podívejte se ve fotogalerii na zážitky, které Dolní Morava nabízí. 
103 fotografií

Mezi 50 nejnavštěvovanějšími českými atrakcemi má náš kraj jen Stezku v oblacích

Orlicko
Děčínské muzeum připravilo výstavu o Ignáci Arnožovi.
Volně pobíhající žirafy nebo sloni, ale také návštěva hotelu, ve kterém nocovala královna Viktorie. Fotografka Ilona Rosenkrancová z Děčína si loni na podzim splnila svůj sen vydat se do Afriky. Při své cestě nafotila desítky dechberoucích snímků přírody, ale také místních obyvatel nebo památek. Nedílnou součástí výpravy bylo také dokumentování působení děčínského rodáka Ignáce Arnože v misii v Zimbabwe, kde se později stal i biskupem.
24 fotografií

Potkala stáda slonů. Pro děčínskou fotografku byla cesta do Afriky splněným snem

Zprávy z Česka
Děčínské muzeum připravilo výstavu o Ignáci Arnožovi.
Volně pobíhající žirafy nebo sloni, ale také návštěva hotelu, ve kterém nocovala královna Viktorie. Fotografka Ilona Rosenkrancová z Děčína si loni na podzim splnila svůj sen vydat se do Afriky. Při své cestě nafotila desítky dechberoucích snímků přírody, ale také místních obyvatel nebo památek. Nedílnou součástí výpravy bylo také dokumentování působení děčínského rodáka Ignáce Arnože v misii v Zimbabwe, kde se později stal i biskupem.
24 fotografií

Potkala stáda slonů. Pro děčínskou fotografku byla cesta do Afriky splněným snem

Cestujeme
Africké muzeum dr. Emila Holuba.
Emilian Karl Johann Holub je nejslavnějším rodákem z Holic v Pardubickém kraji. Na svět přišel v roce 1847 do rodiny lékaře Františka Holuba. V dospělosti se stal lékařem, slavným cestovatelem, spisovatelem a celosvětově uznávaným etnografem. Při svém prvním pobytu v Africe si Holub našel neobvyklého přítele - lva. Pojmenoval ho Princ. Vstupte s námi do Afrického muzea Dr. Emila Holuba. Za fotografie děkujeme panu Jaromíru Pýchovi.
30 fotografií

FOTO: Nejslavnější český cestovatel měl velice neobvyklého přítele. Víte koho?

Čtenář reportér
Africké muzeum Dr. Emila Holuba.
Emilian Karl Johann Holub je nejslavnějším rodákem Holic na Pardubicku. Na svět přišel v roce 1847 do rodiny lékaře Františka Holuba. V dospělosti se stal lékařem, slavným cestovatelem, spisovatelem a celosvětově uznávaným etnografem. Při svém prvním pobytu v Africe si Holub našel neobvyklého přítele - lva. Pojmenoval ho Princ. Vstupte s námi do Afrického muzea Dr. Emila Holuba. Za fotografie děkujeme panu Jaromíru Pýchovi.
30 fotografií

FOTO: Nejslavnější český cestovatel měl velice neobvyklého přítele. Koho?

Čtenář reportér
Komik a herec Lukáš Pavlásek
Tento fejeton píši na začátku prázdnin na louce uprostřed lesů, jezdíme sem každý rok s kamarády už od dob skautských táborů. Kochám se scenérií našeho údolíčka vystřiženého jako z Foglarovky a říkám si, co si o nás lidech asi tak myslí příroda. My máme názor na ní, ale má ona názor na nás? Vymýšlejí zvířata vtipy o lidech?
6 fotografií

Fejeton na paVlásku: Výprava do přírody

Společnost
Náměstí
Bakov nad Jizerou najdeme napůl cesty mezi Mladou Boleslaví a Mnichovo Hradištěm. Stále zde žije zhruba 5100 obyvatel. V minulosti se Bakov proslavil šikovnýma rukama místních, kteří uměli vyrábět krásné výrobky z rákosu a orobince. Šlo kupříkladu o pantofle, tašky, tropické helmy pojmenované po Emilu Holubovi, takzvané holubovky, nebo třeba rohože.
21 fotografií

Bakov nad Jizerou nepodlehl choleře ani plenění Švédů

Boleslavsko