ŠTÍTEK: encefalitida

Klíšťata přenášejí zejména encefalitidu a boreliózu. Obě zmíněné nemoci napadají nervový systém
Oteplení, které má přijít v následujících májových týdnech, s sebou přináší kromě příjemně stráveného času v přírodě i riziko zakousnutí klíštěte. Podle odborníků velká část z nich přenáší pro člověka nakažlivé nemoci. Kromě encefalitidy nebo boreliózy roste riziko nákazy takzvanou babeziózou. U dříve vzácného onemocnění dochází i vlivem změny klimatu k častějšímu šíření. Očkování je zatím omezené, dostatečnou ochranu zařídí kombinace několika opatření.
6 fotografií

Až třetina klíšťat přenáší nemoci. Novým nákazám nahrává i změna klimatu

Zdraví
Klíště ve zkumavce pro testování na přítomnost encefalitidy
Do konce června se klíšťovou encefalitidou nakazilo v ČR 158 lidí, víc než loni za stejné období. Méně je případů boreliózy, onemocnělo 1035 osob. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) o hlášených infekčních nemocech. Za červen přibylo téměř než 500 případů boreliózy a více než 100 lidí se nakazilo encefalitidou. Nejvíc případů bývá obvykle v letních měsících, kdy lidé častěji chodí do přírody.  
10 fotografií

Stačí dvě hodiny. Klíšťovou encefalitidou se nakazilo více lidí než loni

Zdraví
Ilustrační foto.
Aktivita klíšťat se v letních měsících stupňuje. Hydrometeorologové upozorňují, aby si lidé nesedali a nelehali v porostech, nevstupovali do křovin a pravidelně se vždy nejlépe ráno a večer prohlíželi. Pravděpodobnost, že klíště přenese na člověka lymskou boreliózu nebo encefalitidu, bývá v létě nejvyšší. Přesto však Češi o očkování nejeví velký zájem.
6 fotografií

Klíšťata útočí. Zájem o očkování je malý, v počtu nakažení patří Češi ke špičce

Zdraví
Ilustrační foto
Havlíčkobrodsko – Kdy se nechat očkovat proti klíšťové encefalitidě? Nejlépe ihned. „S očkováním je nejlepší začít v zimě, aby bylo plně účinné už v časném létě, kdy začne naplno aktivita klíšťat,“ vysvětluje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Oldřich Tichý. Zájem o očkování podle něj rok od roku roste. 

Zájem o očkování proti encefalitidě roste. Senioři ho však podceňují

Zdraví
Ilustrační foto
Havlíčkobrodsko – Kdy se nechat očkovat proti klíšťové encefalitidě? Nejlépe ihned. „S očkováním je nejlepší začít v zimě, aby bylo plně účinné už v časném létě, kdy začne naplno aktivita klíšťat,“ vysvětluje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Oldřich Tichý a konstatuje s potěšením že zájem o očkování rok od roku roste.

Zájem o očkování proti enefalitidě roste, podceňují ho ale senioři

Havlíčkobrodsko
Ilustrační foto.
Jižní Morava – Počet lidí nakažených klíšťovou encefalitidou se na jihu Moravu oproti loňsku téměř zdvojnásobil. Od začátku roku hygienici zaznamenali šedesát případů, loni touto dobou nemocí onemocnělo dvaatřicet lidí, přičemž za celý rok Za celý loňský rok se hygienici narazili na třiačtyřicet případů nákazy.

Počet Jihomoravanů nakažených encefalitidou se zdvojnásobil

Z okolí
Ilustrační foto.
Klíšťovou encefalitidou se ke konci září nakazilo o čtvrtinu lidí víc než loni. Nahlášeno bylo 540 případů, více je také nemocných s boreliózou. Vyplývá to ze statistika Státního zdravotního ústavu. Podle vedoucího Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislava Maďara zřejmě bude letošní rok nejhorší za posledních deset let.
10 fotografií

Nebezpečná klíšťata. Encefalitidou nakazila meziročně o čtvrtinu víc lidí

Zdraví
Ilustrační fotografie.
Jižní Morava – Pocit nevolnosti a závratě, vysoké teploty. Že se kvůli klíštěti při dovolené v jižních Čechách před několika lety nakazila klíšťovou encefalitidou, by Jiřinu Kolářovou nikdy nenapadlo. „Kvůli nemoci doteď trpím závratěmi a častými bolestmi hlavy,“ uvedla. Stejně jako ona se letos v kraji nemocí nakazil rekordní počet lidí, nejvíce z Brněnska a Blanenska. Více je i případů boreliózy.

Klíšťovou encefalitidou se v kraji nakazilo 38 lidí. Trojnásobek oproti loňsku

Brněnsko
Klíště (ilustrační foto).
Přisáté klíště nakazí člověka encefalitidou za dvě hodiny, boreliózou za 24 hodin. Nutná je proto podle odborníků častá kontrola míst jako jsou podpaží, třísla a podkolenní jamky, kde se klíšťata vyskytují nejčastěji. Odstraňovat klíšťata doporučují opatrně, nejlépe pinzetou a v rukavicích. Nemoci se totiž přenášejí jen porušenou kůží. Loni bylo v Česku zaznamenáno 687 případů klíšťové encefalitidy.
6 fotografií

Klíšťata nakazí člověka za dvě hodiny, nutná je častá kontrola

Zdraví
Ilustrační foto.
Jižní Morava - Anna Kovářová, která studuje v Brně, vyrazila před časem na procházku do přírody. Když se vrátila domů, zjistila, že se na ni přisálo devatenáct klíšťat. „Bojím se encefalitidy, i když jsem proti ní očkovaná,“ svěřila se dívka.

Testujeme bič na encefalitidu, říkají brněnští vědci

Brněnsko
Ilustrační foto
Plzeňský kraj - Loni epidemiologové v kraji evidovali na 60 případů klíšťové encefalitidy, asi polovina skončila na plzeňské infekční klinice. Letos už lékaři toto onemocnění diagnostikovali u čtyř pacientů.

Klíště změnilo mladé ženě život

Plzeňsko