ŠTÍTEK: Enigma

Britská tajná služba GCHQ připravila vánoční šifru na pohlednici. Troufnete si ji vyluštit? Více se dozvíte v článku. Ilustrační snímek
Mozkové závity žáků na víc než tisícovce škol ve Velké Británii a všech, kdo neodolají pěkné křížovce, prozkoušela před svátky největší britská tajná služba GCHQ. Přichystala pro ně sedm hádanek na své tradiční vánoční pohlednici. Doprovází ji historická fotka dřívějšího sídla rozvědky Bletchley Parku, místa snad nejslavnější dešifrovací operace druhé světové války - prolomení kódů německého stroje Enigma.

Šťastné a šifrované. Špioni poslali pohlednici plnou hádanek, nevyluští ji každý

Věda
Enigma při použití v roce 1943
Právě před 80 lety, dne 30. října 1942, se dva britští námořníci utopili při snaze získat z německé ponorky šifrovací klíč Enigma. Posmrtně sice byli za svou statečnost vyznamenáni, ale kvůli potřebě utajení zůstala jejich klíčová role, kterou sehráli v druhé světové válce, veřejnosti neznámá. A překvapivě zůstala přísně střeženým tajemstvím i desítky let po válce. 
10 fotografií

Hrozivá mise k získání šifry Enigma: Hrdinský čin tří námořníků se roky tajil

Svět
„Pro mého psa představuje absolutní špici blaha hra. Takové aportování míčku na provázku, to je opravdu nejvíc,“ říká Jan Hepnar.
Horská služba v České republice už dávno není jen o lidském faktoru. Její nedílnou součástí jsou psi zachraňující jak nešťastníky uvízlé pod lavinami, tak pátrající po nezvěstných a zbloudilých turistech. Jezdí přitom na skútrech, létají ve vrtulnících, zvládají nebezpečná převýšení, nasazují vlastní životy. Podle kynologa HS ČR Jana Hepnara by se horská služba bez pomoci psů vrátila přinejmenším o 50 let zpět. Rozhovor přinesl časopis Květy.
2 fotografie

Bernardýn u horské služby je jen reklama, lepší jsou ovčáci, říká kynolog

Zvířecí deník a chovatelství
Jan Saudek se svou občasnou racionální přítelkyní, bohemistkou Věrou (Karel Roden a Vilma Cibulková).
V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma.

SERVIS: Kina, divadla a výstavy

Volný čas
Benedict Cumberbatch jako profesor Alan Turing.
Praha /RECENZE, VIDEO/ - Jedním z nejdráždivějších tajemství druhé světové války na evropské půdě je bezpochyby Enigma. Šifrovací stroj, díky kterému nacistické Německo dlouho ovládalo válečné pole a devastovalo britské námořní konvoje. Než přišel britský tým v čele s profesorem Alanem Turingem, který šifru prolomil. Podle některých historiků údajně zkrátil válku o dva roky. Není divu, že příběh Enigmy lákal a láká romanopisce a filmaře.

Génius narozený do špatné doby

Film a televize
Monika Aschenbrennerová a Andrea Šimánková
Plzeň – Jsou jim oporou a zpravidla je není moc vidět. Manželky politiků. Dvě ženy, jež oba pány, kteří chtějí do Senátu za Plzeň, znají nejlépe. Znají jejich kladné stránky, ale i jejich zlozvyky. Co na Lumíra Aschenbrennera a Václava Šimánka prozradily?

Která z nich bude 
ženou senátora?

Plzeňsko
JEZEŘÍ A JEHO VĚZNI. Historický snímek zámku Jezeří a fotografie dvou jeho prominentních válečných zajatců. Maksimilian Ciezky (vlevo) a Gwido Langer.
Horní Jiřetín - Skutečnost, že se přímo v areálu zámku Jezeří v době II. světové války nacházel tábor pro prominentní válečné zajatce, je mezi veřejností poměrně známá. Méně známý pak je fakt, kdo z oněch prominentních vězňů se zde nacházel.

Na zámku Jezeří věznili Poláky, co rozluštili Enigmu

Mostecko
Ilustrační foto.
Uherské Hradiště - S různými soutěžemi a anketami se u nás už dávno roztrhl onen pověstný pytel. Není tedy divu, že rok co rok se mimo jiné rodí missky všeho druhu. Zvolit pro změnu nejkrásnější české slovo, to by mohlo být také docela zajímavé klání, i když by postrádalo tolik oblíbenou promenádu v plavkách.

Čudlík versus hovňousek aneb Slovní krasavci i nekrasavci soutěží

Volný čas
Beskydské divadlo v Novém Jičíně.
Nový Jičín – Dvě zajímavé postavy českého herectví přivede do Nového Jičína toto úterý hra spisovatele Erica-Emmanuela Schmitta s názvem Záhada. V duchaplné konverzačce se v Beskydském divadle předvedou v hlavních rolích Tomáš Töpfer a Otakar Brousek mladší.

Divadlo nabídne konverzačku Záhada

Volný čas
Petr Koupý
BLANSKO - Petr Koupý, mladý muž, který včera vykročil nastrojený v tmavém obleku přímo od maturitní zkoušky do života. A čím čerstvý absolvent blanenského gymnázia vyniká mezi houfem ostatních mladíků v obleku?

Petr Koupý slaví úspěch s šiframi

Blanensko