ŠTÍTEK: Eritrea

Kolínský atlet Milan Janoušek.
Vynikající výkon předvedl při jubilejním 100. ročníku Mezinárodního maratonu míru v Košicích kolínský vytrvalec Milan Janoušek, který dokázal vylepšit o více než minutu již 48 let starý kolínský historický rekord v této disciplíně, který držel časem 2:23:17,0 Jan Štrup.

Skvělý oddílový rekord Milana Janouška v maratonu

Ostatní sporty
Orel Pepa.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Už uplynula řádka měsíců, co jste neslyšeli o orlovi křiklavém Pepovi. Naposledy jsme o něm psali na začátku února, kdy se zdržoval v JAR u hranice s Botswanou. Z Jihoafrické republiky se na cestu k severu vydal v půlce března. Letěl pro něj již dobře známým koridorem, aby se trefil mezi jezera Tanganika a Rukwa. Pokračoval dál k severu, aby po pravém křídle měl Viktoriino jezero.
4 fotografie

Putování s orlem Pepou: Orlímu tulákovi Pepovi se do chomoutu nechce

Čtenář reportér
Hlasování v OSN 23. února 2023
Valné shromáždění OSN v nové rezoluci znovu vyzvalo Rusko, aby okamžitě stáhlo své jednotky z Ukrajiny. Text schválený vpředvečer prvního výročí invaze podpořilo 141 zemí včetně České republiky, proti bylo sedm delegací a dalších 32 se zdrželo. Společně s Ruskem se proti němu postavily také Bělorusko, Eritrea, Mali, Nikaragua, Severní Korea a Sýrie.
144 fotografií

Shromáždění OSN vyzvalo Rusy k odchodu z Ukrajiny. Rezoluci podpořilo 141 zemí

Svět
Humanitární pomoc pro občany Etiopie, kteří prchají před boji
Stovky mrtvých na obou stranách sporu. Letecké nálety, regulérní dělostřelecké kampaně. Počínající humanitární krize. Více informací ale z bohem zapomenutého koutu Afriky není k dispozici. Etiopský premiér a šéf jedné z válčících stran vypnul v rebelujícím regionu Tigraj internet a telefonní signál.

Neklidný Africký roh je opět ve varu. V Etiopii hrozí občanská válka

Svět
Britské deníky
Svoboda tisku se ve světě opět zhoršila, vyplývá z každoroční zprávy mezinárodní nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF). Česká republika se v žebříčku 180 zemí proti loňsku propadla z 34. na 40. místo, je ale před Spojenými státy, které spadly ještě níž. Největší svobodu tisku poskytuje médiím Norsko, následuje Finsko, Švédsko a Nizozemsko. Na opačném konci žebříčku je Turkmenistán, Severní Korea a Eritrea.  
17 fotografií

Svoboda tisku ve světě znovu utrpěla. Pohoršila si i Česká republika

Česko
Praha 4 pronajala byt uprchlíkům z Eritreje.
Praha – Dvojici eritrejských uprchlíků, otci s dcerou, předali v pátek volný byt o velikosti 2+1 ve čtvrtém patře bytového domu v Nuslích představitelé radnice Prahy 4. Křesťanská dvojice, která prý uprchla ze své země před místními konflikty představujícími i přímé ohrožení života, má zatím povolení k pobytu v naší zemi do 19. září 2018. Pronájem bytu schválili radní Prahy 4 na rok – s možností prodloužení nájemního poměru. Podmínky? Měsíční nájemné činí 131 Kč za metr čtvereční, přičemž výměra bytu dosahuje 81,61 metru čtverečního.

V Nuslích mají nové sousedy: eritrejské uprchlíky

Praha
Ilustrační foto
Nice - Soud ve francouzském Nice v pátek osvobodil univerzitního vědce obžalovaného z pašování migrantů, chránil totiž jen jejich důstojnost, informují o tom dnes francouzská média. Pierra-Alaina Mannoniho v říjnu přistihla policie, jak v autě převáží k sobě domů tři ženy z Eritreje. Informovala o tom francouzská média.

Soud v Nice osvobodil vědce obviněného z pašování migrantů

Svět
V islámském centru v největším švýcarském městě Curychu se dnes střílelo.
Curych - Útočník, který v pondělí postřelil tři muže v islámském centru v Curychu, byl 24letý švýcarský občan ghanského původu. Motiv jeho činu je stále nejasný, podle policie ale nic nenasvědčuje tomu, že souvisel s islámským či krajně pravicovým radikalismem. Pachatel po útoku spáchal sebevraždu. S odvoláním na strážce zákona o tom dnes informovala agentura Reuters.
5 fotografií

Střelec z islámského centra v Curychu nebyl podle policie radikál

Svět
V islámském centru v největším švýcarském městě Curychu se dnes střílelo.
Curych - V islámském centru v největším švýcarském městě Curychu se dnes střílelo. Dva z trojice napadených mužů jsou zraněni těžce. Po pachateli útoku, kterým je nejspíš 30letý muž, se intenzivně pátrá. Nedaleko od místa činu pak policie našla mrtvého člověka, i když není jasné, zda nález s incidentem souvisí, informoval web švýcarského listu Tages Anzeiger.
5 fotografií

V islámském centru v Curychu se střílelo, opodál našli mrtvolu

Svět
Ilustrační foto
Řím - Itálie předpokládá, že se letos na její území dostane rekordní počet migrantů. Pokud se udrží nynější trend, dorazí na Sicílii do konce letošního roku celkem 192.000 běženců, domnívá se italské ministerstvo vnitra. Výrazně tak bude překonán dosud nejvyšší počet 170.000 uprchlíků z roku 2014, informovala agentura APA.

Itálie počítá za letošek s rekordním počtem 192.000 migrantů

Svět
Ilustrační foto.
Berlín - Počet migrantů přicházejících do Německa se v listopadu proti předcházejícím dvěma měsícům opět zvýšil. Od srpna počet lidí, kteří v zemi hledají útočiště, přitom plynule klesal, informovalo dnes německé ministerstvo vnitra. Spolková vláda dnes také přijala zprávu o situaci migrantů v zemi. Podle ní žije lidí s cizím původem v Německu asi 17,2 milionu, což je 21 procent všech obyvatel země.

Do Německa v listopadu přišlo přes 17.500 migrantů

Svět
Ilustrační foto.
Calais (Francie) - Francouzské úřady nechaly dnes odpoledne zbourat poslední provizorní obydlí pro migranty, která tvořila v Calais na severu Francie největší nouzovou kolonii v zemi. Informovala o tom agentura AFP. Demolice pomocí těžké techniky začala ve čtvrtek poté, co se z tábora zvaného Džungle evakuovalo na 6000 imigrantů do ubytoven na různých místech země. Podobný problém jako v Calais nyní nově nastal v Paříži.

Francie dokončila likvidaci imigračního tábora v Calais

Svět
Ilustrační foto
Calais (Francie) - Francouzské úřady dnes dokončily evakuaci migrantů z divoce vzniklého uprchlického tábora v severofrancouzském městě Calais, ale mnoho jich v oblasti stejně zůstalo. Ze zhruba 6500 běženců, kteří měli být přestěhováni do jiných center, jich bylo nakonec převezeno přes 4400, upřesnila tamější prefektura.

Tábor v Calais byl vyklizen, v oblasti ale dost migrantů zůstalo

Svět
Francouzské úřady se rozhodly už dnes pomocí bagrů začít odklízet stany a další nuzné příbytky spolu s odpadky v rozsáhlém uprchlickém táboře v Calais.
Calais (Francie) - Francouzské úřady se rozhodly už dnes pomocí bagrů začít odklízet stany a další nuzné příbytky spolu s odpadky v rozsáhlém uprchlickém táboře v Calais. Současně pokračuje evakuace tisíců mužů, žen a dětí z této největší nouzové kolonii v zemi, která začala v pondělí a má trvat nejméně týden. Podle úřadů, které k operaci nasadily více než 1250 policistů, vše se zatím děje podle plánu a v relativním klidu.

Francie začíná pomocí těžké techniky likvidovat tábor v Calais

Svět
Ilustrační foto
Paříž - Rozsáhlý uprchlický tábor v Calais na severu Francie se začne evakuovat v pondělí. Podle agentury AFP to dnes oznámily francouzské úřady. Zrušení improvizovaného tábora do konce roku už v září oznámil francouzský prezident François Hollande. V táboře zvaném džungle bylo oficiálně spočteno 6486 migrantů, z toho 1291 nezletilých, kteří mají být rozvezeni do 454 uprchlických center rozesetých po celé Francii. Větší protesty či násilnosti se neočekávají. Zmobilizováno má být k operaci kolem 1250 policistů, uvedl server listu Le Figaro.

Přistěhovalecký tábor v Calais se začne evakuovat v pondělí

Svět
Do Británie dnes dorazila první skupina dětí z přistěhovaleckého tábora ve francouzském městě Calais.
Londýn – Do Británie dnes dorazila první skupina dětí z přistěhovaleckého tábora ve francouzském městě Calais. Stejně jako desítky dalších nezletilých migrantů, kteří mají do konce týdne ze severní Francie odjet, mají ve Spojeném království příbuzné. Londýn se rozhodl tyto osamocené děti přijmout pod tlakem dobročinných organizací a francouzských úřadů, které chtějí improvizovaný a hygienicky nevyhovující tábor zvaný džungle do konce roku zrušit.

Do Británie dorazili první nezletilí migranti z tábora v Calais

Svět
Podle některých egyptských zdrojů bylo na palubě rybářského plavidla dokonce až 600 osob.
Káhira – Egyptské úřady zadržely vlastníka a posádku lodi, která se minulou středu potopila u egyptského pobřeží se stovkami migrantů na palubě. Počet obětí neštěstí stoupl na 202, zachránit se podařilo 169 osob. Stále však není jasné, kolik běženců bylo celkem na palubě, množství obětí se tak ještě může zvýšit, informovala dnes agentura Reuters s odvoláním na egyptská státní média.

Egyptské úřady zadržely posádku a vlastníka potopené lodi

Svět
Zachráněno zatím bylo 164 migrantů, někteří z nich museli být odvezeni do nemocnice, v moři totiž strávili i sedm hodin, než je záchranáři vytáhli.
Káhira – Počet obětí středečního ztroskotání lodi u egyptského pobřeží vzrostl na 51. Další stovky migrantů se ale nadále pohřešují, napsal egyptský deník Al-Ahrám. Původní bilance hovořilo o 42 mrtvých, v uplynulých hodinách byla ale z moře vytažena další mrtvá těla. Egyptská prokuratura nařídila zadržet čtyři členy posádky, kteří jsou podezřelí z pašování lidí.

Počet obětí ztroskotání lodi s migranty u Egypta vzrostl na 51

Svět
Ilustrační foto.
Paříž - Francouzské úřady za pomoci početných policejních sil vyklidily na severu Paříže improvizovaný tábor s více než 2000 přistěhovalci z Afriky a Asie. Migranti, mezi kterými je mnoho rodin s dětmi, mají být rozmístěni v šesti desítkách ubytovacích středisek hlavně v okolí metropole, uvedla vláda. Zákrok zdůvodnila špatnými hygienickými podmínkami v nepovoleném tábořišti. Podle úřadů evakuace proběhla v klidu, neprovázely ji žádné incidenty.

Policie na severu Paříže evakuovala tábor s 2000 migranty

Svět
Ilustrační foto
Řím - Evropští záchranáři zachytili dnes kolem 650 uprchlíků a migrantů, kteří se dostali na svých člunech nesnází nedaleko libyjského pobřeží. Našli mezi nimi také pět mrtvých. Na záchranné operaci se podílely tři lodě - jedna patří italskému námořnictvu, druhá soukromé humanitární organizaci MOAS a v třetím případě šlo o irské válečné plavidlo James Joyce. Běžence vyzvedly posádky z šesti člunů.

Italští záchranáři zachytili u Libye 650 uprchlíků

Svět
Ilustrační foto
Řím - Do Itálie přišlo od začátku roku 121.000 migrantů, což je o 5000 více než ve stejném období loňského roku. Vyplývá to z údajů italského ministerstva vnitra, o nichž dnes informovala agentura APA.

Do Itálie už letos dorazilo 121 tisíc migrantů

Svět
Ilustrační foto
Řím - Italské námořnictvo, lodě několika nevládních organizací a další plavidla dnes zachránily u libyjského pobřeží zhruba 6500 migrantů plujících do Itálie. Informovala o tom agentura AFP. Dřívější informace agentury AP hovořily o zhruba třech tisícovkách zachráněných. Na záchranné operaci ve Středozemním moři se podle AP podílela například plavidla organizací Lékaři bez hranic či Proactiva Open Arms.

U libyjského pobřeží zachránili 6500 migrantů mířících k Itálii

Svět
Ilustrační foto.
Berlín/Bern - Běženci stále častěji využívají k cestě do Německa trasu přes Švýcarsko. Od začátku roku do července úřady zaregistrovaly 3385 migrantů, v červnu a červenci jejich počet ale pokaždé přesáhl tisícovku. S odvoláním na policejní ředitelství v Postupimi o tom dnes informovala agentura DPA.

Migranti využívají při cestě do Německa stále častěji Švýcarsko

Svět
Ilustrační foto.
Řím - Do Itálie v červenci připlulo asi 25.300 migrantů, což je v porovnání se stejným obdobím loni o 12 procent víc. Naopak do Řecka minulý měsíc z Turecka zamířilo kolem 1800 uprchlíků, proti loňsku o 97 procent méně. Ve své nejnovější bilanci to dnes uvedla evropská pohraniční agentura Frontex.

Do Itálie přišlo o 12 procent migrantů víc, do Řecka o 97 procent méně

Svět
Ilustrační foto
Řím - V Itálii je v uprchlických zařízeních více než 16.000 nezletilých, z toho asi 14.400 jich do země přijelo bez doprovodu dospělých. S odvoláním na humanitární organizaci Save the Children o tom dnes informovala agentura APA. Zatímco počty nových migrantů v Itálii se proti stejnému období loňského roku nezvýšily, v případě dětí jsou tato čísla vyšší, tvrdí APA.

V Itálii je přes 14 tisíc nezletilých migrantů bez doprovodu dospělých

Svět