ŠTÍTEK: Ernest Henry Shackleton

Zloděj. Ilustrační foto
V sobotu ráno vnikl vyklopeným oknem do rodinného domu ve Freistadtu zloděj. 20letá dcera majitele v 9.20 hodiny vyrozuměla policii, že se v jejich zahradě zdržuje podezřelý muž. Když hlídka přijela, byl cizinec už v domě. Když policisty uviděl, vyskočil z balkonu v prvním patře a pokusil se utéct. Rychle ho dohonili a zadrželi.

Od sousedů: 40letý Čech kradl v domě za humny

Z okolí
Jméno Sir Ernest Shackleton bude navždy napsáno v análech antarktického průzkumu ohnivým písmem, napsal o svém legendárním předchůdci dobyvatel jižního pólu Roald Amundsen.
Celý svět sledoval na přelomu 19. a 20. století vzrušující závod o to, kdo první pokoří jižní pól. Čtrnáctého prosince 1911 to dokázal Nor Roald Amundsen. V jeho stínu však zůstala jiná výprava, kterou o dva roky dříve podnikl Ir Ernest Henry Shackleton. Při této historicky první cestě k jižnímu pólu se 9. ledna roku 1909 dostali čtyři muži až na vzdálenost 180 kilometrů od pólu.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. První výprava k jižnímu pólu

Tajemné dějiny
Největší ledovec světa A23a se dal do pohybu
Poprvé od roku 1986 se dal do pohybu největší ledovec odtržený od pobřeží Antarktidy s vědeckým označením A23a. Oceánské proudy ho ponesou do jižního Atlantiku cestou, po níž unikl záhubě slavný polárník Ernest Henry Shackleton. Tající ledovec může ohrozit kolonie tučňáků a tuleňů, životu v oceánech ale podle vědců spíše prospívá.

Obří ledovec od Antarktidy se dal do pohybu. Může způsobit chaos i záhubu

Věda
Záchrana. Snímek Franka Hurleye zachytil radostný moment, kdy se Ernest Shackleton vrátil pro členy expedice uvězněné na Sloním ostrově.
Když se mluví o zlatém věku objevování polárních oblastí počátkem 20. století, mezi nejvýznamnějšími nesmí chybět jméno Ernest Shackleton. Jeho osudem se stala Antarktida. Expedice, kterou absolvoval v letech 1914 až 1917, se ale proměnila v obří drama. Její členové totiž zůstali uvěznění dlouhé týdny na ledovci a Shackleton sám vyvinul téměř nadlidské úsilí, aby odtud své muže dostal. Povedlo se mu to před 95 lety.
9 fotografií

Expedice se změnila v boj o holý život. Polárník Shackleton to ale nevzdal

Svět
Antarctanaxe shackletoni byl velký jako leguán. Antarktida, která měla v té době mírné podnebí, byla pokryta lesy.
Miliony let předtím, než se otřásala zem pod nohama Tyrannosaura Rexe, který je označován za krále mezi dinosaury, tady byl jiný "vládce". Nově objevený předchůdce dinosaurů obýval před 250 miliony let Antarktidu a od svých objevitelů dostal jméno Antarctanax, což v překladu znamená „Antarktický král“. Informovalo o tom americké Field Museum v Chicagu.
6 fotografií

Antarktidě vládl před 250 miliony let. Vědci objevili předchůdce dinosaurů

Věda a technika
Ilustrační foto
Wellington - Tři lahve vzácné whisky z 19. století nalezené v roce 2010 v polárním přístřešku badatele Ernesta Shackletona se vrátily na území Antarktidy. Nález whisky Mackinlay před třemi lety vzrušil svět, když polárníci ve skladu Shackletonovy antarktické základny objevili pět beden prastaré whisky a dvě bedny brandy. V sobotu novozélandský premiér John Key cenný objev slavnostně vrátil šestému kontinentu.

Staletá whisky z Antarktidy se po letech zkoumání vrátila zpět

Svět