ŠTÍTEK: Erythropoetin

Vévodit pelotonu by chtěli jezdci týmu Elkov Author i v nadcházející sezoně. První ostré starty mají na programu na přelomu února a března. Do té doby budou poctivě trénovat.
O formuli 1 se říkávalo, že je mimo jiné jakousi zkušebnou nových technologií. Ty tak byly nejprve testovány v extrémním prostředí královské motoristické disciplíny a později si našly místo v běžném automobilovém průmyslu. Analogicky by se dalo o silniční cyklistice prohlásit, že je takovou „zkušebnou dopingu" jak pro vynalézavé podvodníky, přicházející se stále novými zlepšováky, tak pro antidopingové orgány, které se na to snaží přijít.

Další skandál na obzoru? Cyklistika řeší motory. Opět

Ostatní sporty
Rita Jeptoová
Nairobi - Bývalý agent keňské maratonkyně Rity Jeptoové, jež si odpykává čtyřletý trest za užívání nedovolených látek, byl v Keni zbaven obvinění z napomáhání k dopingu. Italský atletický manažer Federico Rosa byl letos v červenci obviněn, že dodával Jeptoové a ještě další méně známé běžkyni látky zvyšující výkonnost.

Bývalý agent Jeptoové byl zbaven obvinění z napomáhání k dopingu

Atletika
Šlágr řecké ligy mezi Panathinaikosem a Olympiakosem. Ilustrační foto.
Atény - Řecko až do odvolání pozastavilo všechny domácí fotbalové soutěže poté, co dnes vyhořel dům šéfa komise rozhodčích Jorgose Bikase. Podle vedení řecké fotbalové federace (EPO) existuje podezření ze žhářského útoku, liga ani poháry se proto v zemi až do vyšetření případu hrát nebudou.

Řecko pozastavilo kvůli požáru u šéfa rozhodčích ligové soutěže

Fotbal
Ilustrační foto
České Budějovice - Od 1. listopadu zkoušejí podnikatelé v pilotním provozu zasílání účtenek a ověřují si fungování jejich elektronických pokladen. K tomu potřebují získat tzv. autentizační údaj k přihlášení do webové aplikace EET, kde si vygenerují digitální certifikát a zaevidují své provozovny.

Evidování tržeb je na dosah

Podnikání
Ruský chodec Michail Ryžov
Lausanne (Švýcarsko) - Pět ruských chodců dostalo čtyřletý zákaz startu za doping. Arbitrážní soud pro sport (CAS) potrestal pětici Michail Ryžov, Ivan Noskov, Elmira Alembekovová, Věra Sokolovová a Denis Strelkov za pozitivní test na krevní doping EPO v červnu roku 2015 v národním tréninkovém centru v Saransku.

Čtyři roky distanc! Pět ruských chodců si vyslechlo trest za doping

Atletika
Ilustrační foto
Melbourne - Australský handicapovaný cyklista Michael Gallagher dopoval a na třetí zlatou paralympijskou medaili na dráze v Riu de Janeiro nezaútočí. Sedmatřicetiletý rodák ze Skotska neprošel podle Australského olympijského výboru při červencovém soustředění v Itálii kontrolou na krevní doping EPO. Gallagher má pozastavenou soutěžní činnost a na start se v Riu nepostaví.

Dvojnásobný paralympijský šampion Gallagher dopoval

Ostatní sporty
Genzebe Dibabaová si doběhla pro zlato na trati 1500 metrů
Barcelona - Trenér etiopské mistryně světa v běhu na 1500 metrů Genzebe Dibabaové byl ve Španělsku zatčen za přechovávání a distribuci dopingu. Policie v pondělí prohledala jeho pokoj v hotelu poblíž Barcelony, kde byl somálský kouč Jama Aden na soustředění s třemi desítkami svých svěřenců, a našla EPO a další zakázané látky.

Trenér hvězdy Dibabaové byl ve Španělku zatčen. Měl u sebe EPO

Atletika
Ruská dopingová kauza nabobtnala do obřích rozměrů.
Moskva - Ruský chodec Alexandr Jargunkin se kvůli pozitivnímu testu na krevní doping EPO nepřestaví v sobotním závodě na 50 kilometrů na mistrovství světa v Pekingu. Oznámila to dnes Ruská antidopingová agentura. Rusové tak poprvé v historii nebudou mít v chodeckém maratonu na světovém šampionátu zastoupení, protože jediným účastníkem měl být třiatřicetiletý Jargunkin.

A zase aféra: Jargunkin měl dopovat. Rusové ho nepustí na start v Pekingu

Atletika
Ilustrační foto.
Nairobi - Keňská vítězka maratonu v Kolíně nad Rýnem z loňského roku Julia Muragaová dostala dvouletý trest za doping. Jednatřicetiletá vytrvalkyně měla podle keňské atletické federace v Německu pozitivní test na krevní doping EPO, a dodatečně tak přišla i o vítězství, které připadlo původně druhé v cíli Shasho Insermuové z Etiopie.

Keňská vytrvalkyně Muragaová dostala dvouletý trest za doping

Atletika
Carolina Kostnerová se stala mistryní Evropy.
Řím - Italská krasobruslařská hvězda Carolina Kostnerová bude muset vypovídat před komisí národního olympijského výboru (CONI) o své roli při dopingových praktikách, kterých se dopouštěl její bývalý partner Alex Schwazer. Olympijský vítěz v chůzi z Pekingu 2008 byl před dvěma lety pozitivně testován na EPO a ukončil kariéru.

Kostnerová má problém. Musí vypovídat o dopingu bývalého přítele

Zimní sporty
Ilustrační foto
Praha – Generální finanční ředitelství (GFŘ) eviduje k 1. červenci zhruba 2,03 milionu odevzdaných daňových přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Počet se může ještě během července zvýšit. Loni lidé odevzdali 1,87 milionu daňových přiznání. GFŘ také zatím registruje zhruba 370.000 podaných přiznání k dani z příjmů právnických osob. Informovala o tom mluvčí ředitelství Petra Petlachová.

Lidé letos podali více než dva miliony daňových přiznání

Ekonomika