ŠTÍTEK: Euro

Loni Max Verstappen dokázal vyhrát jak Velkou cenu Rakouska, tak i Maďarska.
Cesta za vysněným sledováním Velké ceny Formule 1 v reálu je dnes celkem jednoduchá. Před desetiletími si o tom fanoušek největšího motoristického cirkusu světa mohl nechat jenom zdát. V současnosti je to ale jinak. Na Grand Prix můžete vyrazit zájezdem s cestovkou, ale i po vlastní ose. Záleží na tom, co vám více vyhovuje. Pojďte se s námi podívat na to, jak jet na víkendovou Velkou cenu Rakouska nebo červencovou Grand Prix Maďarska a na kolik vás takový výlet přijde.
9 fotografií

F1 na vlastní oči: na kolik vás přijde „vysněný výlet“ do Rakouska či Maďarska

Automagazín
Tomáš Grégr (v horní řadě, s číslem 8) v reprezentačním týmu starostů Česka při Euru v Lipsku.
Pokud by se takhle dařilo fotbalové reprezentaci na Euru v Německu, to by bylo něco! Inspiraci jim dal národní tým starostů, složený ze zástupců obcí z celého Česka. V dějišti šampionátu v Lipsku se stali mistry Evropy. V konkurenci patnácti dalších evropských fotbalových výběrů u toho byl na hřišti i starosta krkonošského Strážného Tomáš Grégr, jako jediný z Královéhradeckého kraje.
8 fotografií

Češi vyhráli fotbalové Euro v Německu. Přispěl k tomu i starosta z Krkonoš

Krkonoše
Česká starostenská reprezentace opět získala titul fotbalových mistrů Evropy.
/FOTO/ Zlato, bronz, bronz, zlato. Česká fotbalová reprezentace složená ze starostů ještě nikdy neodjela z fotbalového mistrovství Evropy starostenských týmů bez medaile. Naposledy opět přivezla zlatou medaili, letošní starostenské Euro se konalo v Lipsku, kde svou pouť velkým Eurem zahájí také česká fotbalová reprezentace. V té starostenské jsou mnohaletými stálicemi také starosta Lipové Pavel Svoboda a starosta Jiřetína pod Jedlovou Josef Zoser.
3 fotografie

Starostové fotbalové zlato už mají, nyní doufají v úspěch reprezentace na Euru

Děčínsko
Ilustrační foto
Nudné nedělní odpoledne si zpestřil 28letý muž z Prostějovska chatováním. Na sociální síti Instagram ho oslovila neznámá žena a zaujala ho natolik, že jí formou videohovoru ukázal svůj obličej a přirození. Místo očekávaného pokračování však přišla zpráva, že má zaplatit 5 tisíc EUR.

Pochlubil se svým přirozením. Chtějí po něm 5 tisíc euro

Krimi
Budova Eura v Přerově na snímku z archivu J. Rosmuse.
Mrtvola, U Nováků, Euro, Tančírna, pivnice U Hrochů nebo restaurace v hotelu Strojař. Kam se poděly legendární přerovské restaurace, kavárny, pivnice a bary, které byly v devadesátých letech na výsluní? Jak na ně vzpomínají jejich zakladatelé a štamgasti, kteří je navštěvovali? Proč skončily, a co je dnes na jejich místě? Osudy vyhlášených přerovských podniků jsme se rozhodli zmapovat v novém seriálu „Hospůdko známá aneb Po stopách zaniklých hospod v Přerově.“
7 fotografií

Top restaurace, vyhlášené hranolky i Václav Havel. Zavzpomínejte na Euro

Přerovsko
Alexandr Vondra
Podle příznivců i kritiků emisní normy Euro 7, kterou právě schválil Evropský parlament, je výrazné zmírnění aktuálního znění předpisu oproti původnímu plánu předloženému Evropskou komisí prací europoslance Alexandra Vondry (ODS), který byl zpravodajem u tohoto návrhu. „Změna umožní zejména lidem, kteří nemají peníze na drahá auta, aby i dále jezdili menšími a levnějšími vozy,“ říká Vondra v rozhovoru pro Deník.
9 fotografií

Lidé si budou dál moci kupovat menší a levnější auta, vítá europoslanec Vondra

Ekonomika
Ilustrační snímek
/ANALÝZA/ Nová norma Euro 7 je přetřásána již mnoho let, a to zejména kvůli původně plánované „drakonické“ variantě. Ta by měla velký dopad na automobilky a jejich zákazníky, potažmo přeneseně na celý evropský automobilový průmysl. Nyní si můžeme částečně vydechnout. Ministr dopravy Martin Kupka oznámil, že ministři Evropské unie schválili mírnější variantu, která zachovává současné emisní limity.

Euro 7 schváleno v mírnější podobě. Co to znamená pro řidiče a automobilky?

Život řidiče
Radost českých házenkářů
Čeští házenkáři postoupili na mistrovství Evropy. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého v předposledním z šesti utkání kvalifikace zvítězili v Estonsku 32:30 a po čtvrté výhře ve skupině stvrdili účast na šampionátu v příštím roce v Německu. Favorizovaní hosté v Tallinnu po celý zápas vedli, osmi brankami se blýskl nejlepší střelec Jakub Hrstka.

Čeští házenkáři stvrdili postup na ME. Tým si zaslouží oslavu, řekl kouč Sabaté

Házená
Nová emisní norma Euro 7 by měla být nekompromisní pro všechny automobily bez rozdílu typu pohonu. Vozy by měly splňovat emise nejen v laboratorních podmínkách, ale i v běžném provozu. Ilustrační snímek
Přes 70 tisíc lidí ztratí práci v automobilových fabrikách, další statisíce míst budou v ohrožení u dodavatelů součástek do „automontoven“. K tomu všemu vzroste cena některých nových vozidel až o 150 tisíc korun. Takový scénář hrozí podle odborníků České republice, pokud bude schválena emisní norma Euro 7. Ta totiž zavádí mnohem přísnější pravidla pro emise nových aut.

Nová emisní norma? Moc přísná. Vozy budou drahé, varují automobilky

Ekonomika
Odchovanc zuberské házené a český reprezentant Štěpán Zeman.
ROZHOVOR/ První a zároveň poslední reprezentační kemp před lednovým mistrovstvím Evropy mají za sebou čeští házenkáři. V rámci přípravy se dvakrát poměřili s Rakouskem, přičemž v neděli soupeři oplatili pětibrankovou porážku z pátečního duelu. K vítězství 30:21 přispěla opět řada odchovanců zuberské házené včetně pivotmana Štěpána Zemana.
4 fotografie

Reprezentační pivot Zeman: Rozhodne až forma na Euru

Ostatní sporty
Trenér ČR Rastislav Trtík.
Čeští házenkáři v generálce na lednové mistrovství Evropy rozdrtili v přípravném utkání Rakousko 30:21 a oplatili mu pětibrankovou porážku z pátečního úvodního duelu na předměstí Vídně. Svěřenci trenéra Rastislava Trtíka v Brně prakticky celý zápas dominovali, šesti góly přispěl k výhře nejlepší střelec Vít Reichl. Povedené utkání odchytali brankáři Tomáš Mrkva a Šimon Mizera.

Čeští házenkáři v Brně oplatili Rakušanům páteční porážku

Ostatní sporty
Trenér Jaroslav Šilhavý.
Dny nedobrých zpráv zažívá Jaroslav Šilhavý, trenér fotbalové reprezentace. Tu přitom čeká další extradůležité období, dva zápasy v kvalifikaci pro mistrovství světa. Ve čtvrtek se tým střetne v Ostravě, kam v úterý odjede vlakem, s Běloruskem. Poté v neděli ukáže svůj potenciál v Belgii, na hřišti hlavního favorita skupiny – a vlastně možná i celého mistrovství.
24 fotografií

Opory padají. Reprezentaci čekají důležité zápasy, řeší ale i brankářský rébus

Fotbal
V Psárech nastoupil stříbrný tým z Eura 1996
/FOTOGALERIE/ Neskutečnou koncentraci fotbalových hvězd nedávné minulosti si v sobotu užilo více než pět stovek příznivců v Psárech. Tamní klub slavil devadesát let od svého založení. Zlatým hřebem odpoledního programu bylo charitativní utkání domácího Rapidu proti téměř kompletnímu týmu, který na Euru v Anglii dokráčel v roce 1996 až do finále.
65 fotografií

Parta z Eura zase spolu. Nedvěd pálil a dal "koňara", Kuka už prý končí

Fotbalové perličky