ŠTÍTEK: Evo Morales

Lídr venezuelského parlamentu a samozvaný prezident Juan Guaidó
Venezuela se chce zbavit jedné dlouholeté a neoblíbené hlavy státu, kterou ale u moci drží armáda. Zároveň má i náhradního prezidenta, kterého sice uznávají skoro všichni po celém světě, ale doma mu to není příliš platné. Bolívie si zrovna zvolila nového prezidenta, aby se jí den po volbách vrátil ten původní, co se ho horko těžko před rokem zbavovala. No a v Peru zvládli během jediného týdne mít tři prezidenty. Latinská Amerika nebyl nikdy klidný kontinent a poslední týdny jsou toho důkazem.
7 fotografií

Státy Latinské Ameriky mají problém. Příliš mnoho prezidentů

Svět
Bývalý bolivijský prezident Evo Morales při rozhovoru s agenturou AP v mexickém azylu 14. listopadu 2019.
Bývalý bolivijský prezident Evo Morales hodlá požádat OSN a možná i papeže Františka, aby se chopili role prostředníků v úsilí o urovnání konfliktu v jeho zemi. Řekl to v mexickém azylu v rozhovoru s agenturou AP. Potvrdil také, že se nadále považuje za prezidenta Bolívie, protože zákonodárci dosud neschválili jeho demisi z minulého týdne.

Morales chce požádat o pomoc s urovnáním konfliktu OSN i papeže

Svět
Jeanine Áňezová - Místopředsedkyně bolivijského Senátu Jeanine Áňezová hovoří z balkonu prezidentského paláce s biblí v rukou k davu poté, co se prohlásila dočasnou prezidentkou země (snímek z 12. listopadu 2019).
Nepokoje v Bolívii, které vypukly v říjnu kvůli výsledkům prezidentských voleb, si vyžádaly již deset mrtvých. S odvoláním na místní prokuraturu o tom dnes informovala agentura AP. Bývalý prezident Evo Morales, jenž podal o víkendu demisi a odletěl do Mexika, dnes kritizoval Spojené státy, které uznaly prozatímní hlavou státu senátorku Jeanine Áňezovou. Stav v Bolívii označil Morales za "vojenskou diktaturu".

Stojí Bolívie na prahu občanské války? Nepokoje si vyžádaly již deset životů

Svět
Hořící les nedaleko města Porto Velho v brazilském státě Rondonia
Brazílie nepřijme nabídku finanční pomoci od zemí skupiny G7 na boj s amazonskými lesními požáry, dokud se francouzský prezident Emmanuel Macron neomluví za údajné urážky vůči brazilskému prezidentovi Jairu Bolsonarovi. Požadavek dnes vznesl samotný Bolsonaro, který situaci s požáry i odlesňováním Amazonie podle mnoha jeho kolegů ze zahraničí dlouhodobě zlehčuje. Brazilského prezidenta se naopak zastal jeho americký protějšek Donald Trump, když prohlásil, že Bolsonaro v boji s požáry "tvrdě pracuje".

Bolsonaro žádá od Macrona omluvu. Jinak Brazílie odmítne pomoc s požáry

Svět
Bývalý prezident Bolívie Gonzalo Sánchez de Lozada
Bývalý prezident Bolívie Gonzalo Sánchez de Lozada a jeho někdejší ministr obrany a vnitra Jose Carlos Sanchez Berzain byli v úterý u soudu v americkém městě Miami shledáni vinnými z usmrcení civilistů při nepokojích v roce 2003. Během tzv. války o plyn zabily vládní jednotky v Bolívii 67 demonstrantů. Soudce Sánchezovi uložil náhradu škody pozůstalým ve výši 10 milionů dolarů.

V USA odsoudili bolívijského exprezidenta. Poručil střílet na demonstranty

Svět
Ilustrační foto.
Bolivijská vláda vyhlásila stav nouze v rozsáhlé oblasti, kterou zasáhly roje přemnožených sarančat. Sarančata se poprvé objevila před více než týdnem v nízko položeném východobolivijském městě Santa Cruz. Oblast je označovaná za hlavní zemědělský region země.

Bolívie vyhlásila stav nouze kvůli ničivé vlně sarančat

Svět
Technik Erwin Tumiri.
La Paz - Bolivijská vláda začala vyšetřovat podezření na nepravosti při udělení licence místní letecké společnosti LaMia, jejíž letoun minulý týden havaroval v Kolumbii s brazilskými fotbalisty. Příčinou neštěstí, při němž zemřelo 71 lidí, byl zřejmě nedostatek paliva. Informaci, že letadlo mělo udělat mezipřistání na dotankování, potvrdil dnes brazilské televizi Globo i přeživší technik Erwin Tumiri.

Technik z letounu s fotbalisty: Pád jsme nečekali, nikdo nekřičel

Svět
Santiago de Cuba - Kubánská vláda zakáže pojmenovávání ulic, parků, institucí a jiných veřejných míst po revolučním vůdci Fidelu Castrovi, který zemřel 25. listopadu ve věku 90 let. Na pietním shromáždění v druhém největším kubánském městě Santiagu de Cuba to dnes uvedl Fidelův bratr a nynější prezident Raúl Castro.

Žádná veřejná místa se nebudou jmenovat po Fidelu Castrovi

Svět
Urna s popelem někdejšího kubánského autoritářského vůdce Fidela Castra, který zemřel před týdnem, je dnes očekávána v Santiagu de Cuba na východě Kuby.
Santiago de Cuba - Desítky tisíc Kubánců se během posledních tří dnů přišly rozloučit se svým revolučním vůdcem Fidelem Castrem, který zemřel minulý týden. Urna s popelem muže, jenž byl pro jedny totalitním vládcem a pro druhé "garantem důstojnosti a nezávislosti Kuby", cestovala z Havany napříč zemí a dnes skončí v Santiagu de Cuba. Na večerní pietní shromáždění má dorazit řada zahraničních politiků a státníků. Nedělní pohřeb by ale měl být podle kubánských zdrojů soukromý, bez přístupu médií.

Ostatky Fidela Castra cestovaly po trase Karavany svobody

Svět
Papež František
Havana - Za smutnou zprávu označil informaci o smrti bývalého kubánského vůdce Fidela Castra papež František, který dodal, že se bude modlit za jeho klidné spočinutí. Upřímnou soustrast papež vyslovil ve španělsky proneseném vzkazu adresovaném Fidelovu bratrovi a současnému nejvyššímu kubánskému představiteli Raúlu Castrovi. Upřímnou soustrast rodině a kubánskému lidu vyjádřil také generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Papež označil informaci o Castrově úmrtí za smutnou zprávu

Svět
Kokain - Ilustrační foto
Brasília – Brazilští vědci vyvinuli vakcínu proti závislosti na kokainu, kterou nyní začali zkoušet na zvířatech. Informovala o tom agentura AFP. Cílem přípravku, který stimuluje produkci protilátek proti kokainu v imunitním systému, je snížit euforizující účinky drogy. V Brazílii je podle národního statistického úřadu čtyřikrát vyšší spotřeba kokainu, než je světový průměr.

Brazilští vědci vyvinuli vakcínu proti závislosti na kokainu

Svět
Fidel Castro
Havana - Kubánský komunistický vůdce Fidel Castro se u příležitosti svých 90. narozenin v sobotu večer objevil na veřejnosti, po boku bratra Raúla a prezidenta Venezuely Nicoláse Madura. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na přímý přenos z oslav, který odvysílala kubánská televize.

Fidel Castro se o svých devadesátinách ukázal na veřejnosti

Svět
Papež František požádal ve čtvrtek během návštěvy Bolívie o odpuštění za prohřešky, jichž se v minulosti katolická církev dopustila na jihoamerických domorodcích.
La Paz - Papež František požádal ve čtvrtek během návštěvy Bolívie o odpuštění za prohřešky, jichž se v minulosti katolická církev dopustila na jihoamerických domorodcích. V jedné z nejdelších řečí od nástupu pontifikátu, která byla podle agentury Reuters nebývale emotivní, rovněž kritizoval přístup vyspělého světa k chudým zemím, nazval jej novým kolonialismem a vyzval ke změně tohoto způsobu smýšlení. Dnes František svou návštěvu Bolívie ukončí a zamíří do Paraguaye.

Papež: „Ve jménu Boha" byly na indiánech spáchány těžké hříchy

Svět
Nečekaného dárku se dostalo papeži Františkovi od levicového prezidenta Bolívie během jeho návštěvy tohoto chudého jihoamerického státu.
La Paz - Nečekaného dárku se dostalo papeži Františkovi od levicového prezidenta Bolívie během jeho návštěvy tohoto chudého jihoamerického státu. Originálními gesty proslulý indiánský vůdce země Evo Morales předal hlavě katolické církve krucifix stylizovaný do podoby srpu a kladiva, symbolu komunismu, pod nímž katolická církev v mnoha zemích trpěla útlakem. Politik známý svým nijak vstřícným postojem k církvi se za to dočkal kritiky z řad kléru i domácí opozice.

Papež dostal od prezidenta Bolívie nečekaný dárek, Krista na srpu a kladivu

Svět
Několik levicových latinskoamerických představitelů, včetně argentinské prezidentky Cristiny Kirchnerové a jejího kubánského kolegy Raúla Castra, dnes blahopřáli Řekům za jejich masivní odmítnutí podmínek věřitelů.
Buenos Aires – Několik levicových latinskoamerických představitelů, včetně argentinské prezidentky Cristiny Kirchnerové a jejího kubánského kolegy Raúla Castra, dnes blahopřáli Řekům za jejich masivní odmítnutí podmínek věřitelů. V nedělním referendu se proti požadavkům na nová úsporná opatření vyjádřilo přes 61 procent Řeků.

Raúl Castro a argentinská prezidentka blahopřáli Řekům

Svět
Evo Morales
La Paz - Obyvatelé Bolívie budou dnes na další čtyři roky vybírat prezidenta ve volbě, jejímž jediným favoritem je současný vůdce země Evo Morales. Proti němu stojí čtveřice kandidátů včetně zkušených politiků, s ohledem na předvolební průzkumy se však zdá, že jedinou otázkou voleb bude, zda Morales uspěje již v prvním kole.

Bolívie volí prezidenta, Morales může vyhrát již v prvním kole

Svět
Ilustrační foto
La Paz – Bolivijský parlament tento týden schválil kontroverzní zákon o dětech, který jim v některých případech umožňuje legálně pracovat již od věku deseti let. Norma vyvolala v této chudé jihoamerická zemi velké diskuse, podpora prezidenta Eva Moralese však nakonec pomohla k jejímu přijetí. Bolívie je přitom podle stanice BBC signatářskou zemí mezinárodní úmluvy zakazující pracovat dětem až do 14 let.

Bolívie uzákonila dětskou práci od deseti let

Svět
Ilustrační foto
La Paz - Bolívie snížila za poslední tři roky téměř o čtvrtinu plochu, na které místní zemědělci produkují koku. Údaj dnes zveřejnila Organizace spojených národů, podle níž jeden z největších producentů kokainu na světě plní plán dlouhodobého snižování plochy osázené tradiční plodinou místního zemědělství.

Bolívie vymýtila za tři roky téměř čtvrtinu polí s kokou

Svět
Evo Morales
La Paz – Pozdě, ale přece. Bolivijskému prezidentovi Evo Moralesovi se v 54 letech splnil sen a stal se profesionálním fotbalistou.Kontrakt na příští sezonu 
s ním podepsal prvoligový bolivijský klub Sport Boys 
z města Warnes poblíž Santa Cruz.

Prezident má číslo 10. Morales bude kopat první ligu

Svět
Ilustrační fotografie.
La Paz - Osm lidí zahynulo a deset utrpělo zranění při nedělní nehodě malého letounu na severu Bolívie. S odvoláním na místní úřady a očité svědky o tom dnes informovaly tiskové agentury. Stroj společnosti Aerocon s 18 lidmi na palubě se zřítil při pokusu o přistání v hustém dešti a následně explodoval. Podle mluvčího aerolinií mělo letadlo při přistávání nespecifikované technické problémy.

V Bolívii spadlo letadlo, výbuch zabil osm lidí

Svět
Ilustrační foto
La Paz - Kvůli pátečnímu vyřizování účtů mezi dvěma skupinami vězňů v Bolívii podle nejnovějších údajů zemřelo nejméně 31 lidí. Zhruba 60 lidí bylo při střetu zraněno. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na bolivijskou policii. Mezi mrtvými je také jedno dítě.

Při nepokojích v bolivijském vězení zemřelo nejméně 31 lidí

Svět
Edward Snowden na plakátu.
Moskva/Caracas - Do vzrušené debaty o dalším osudu bývalého technika amerických tajných služeb Edwarda Snowdena dnes přispěl ruský politik Alexej Puškov, který zveřejnil informaci, že Snowden akceptoval venezuelský azyl. Šéf zahraničního výboru ruské dolní sněmovny však zprávu, kterou přejaly zahraniční tiskové agentury, vzápětí ze svého twitterového účtu stáhl. Oficiálně ji žádný z úřadů nepotvrdil. Američan obviněný USA ze špionáže přebývá již třetí týden v tranzitním prostoru moskevského letiště.

Zprávu o Snowdenově venezuelském azylu vzal ruský politik zpět

Svět
Edward Snowden
Moskva - Bývalý konzultant amerických tajných služeb Edward Snowden hledá azyl v dalších šesti zemích. Na svém účtu na sociální síti Twitter o tom informovala organizace WikiLeaks, která mu pomáhá. Jména států ale neuvedla s tím, že se chce vyhnout možnému ovlivnění žádostí ze strany Spojených států.

Snowden podle WikiLeaks hledá azyl v dalších šesti zemích

Svět
La Paz - Solidaritu s bolivijským prezidentem Evo Moralesem, jehož let z Moskvy do vlasti v úterý násilně přerušily Francie a Portugalsko, přijeli ve čtvrtek do bolivijské Cochabamby vyjádřit prezidenti pěti latinskoamerických států. Sedm ostatních členských zemí seskupení Unasur ale narychlo svolaný summit obeslalo delegacemi na nižší úrovni. Z Brazílie nepřijela ani Dilma Rousseffová, prezidentka nejmocnějšího státu kontinentu.

Pět prezidentů se v Bolivii radí o odvetě za Moralese

Svět
La Paz - Letadlo bolivijského prezidenta Eva Moralese evropské úřady v úterý večer při letu z Moskvy do Bolívie donutily udělat neplánovanou zastávku ve Vídni. Francie a Portugalsko Moralesovu letounu náhle zrušily povolení k přeletu nad svými územími v podezření na to, že na palubě je bývalý technik amerických tajných služeb a uprchlík před americkou spravedlností Edward Snowden. Oznámil to bolivijský ministr zahraničí David Choquehuanca.

Letadlo bolivijského prezidenta muselo kvůli Snowdenovi přistát ve Vídni

Svět
Vladimír Putin
Moskva - Proti snižování ceny plynu na evropských trzích se v Moskvě důrazně vyslovil ruský prezident Vladimir Putin. Ani hospodářská krize není důvodem, proč se chovat v rozporu s pravidly trhu, řekl šéf Kremlu v projevu na dvoudenní mezinárodní konferenci států, které těží zemní plyn.

Putin na plynařském fóru varoval před snižováním cen v Evropě

Ekonomika
Nově zvolený prezident Maduro se zdraví se svými příznivci
Caracas – Inaugurační projev venezuelského prezidenta Nicoláse Madura dnes přerušil muž, jenž státníkovi sebral mikrofon. Maduro řekl, že mohl být klidně zastřelen a že ochranka fatálně selhala. Nový prezident, kterého před svou smrtí doporučil voličům dlouholetý levicový vůdce Venezuely Hugo Chávez, složil přísahu před zraky mnoha zahraničních hostů. Do Caracasu mimo jiné přicestoval íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Madurovu inauguraci přerušil muž, který mu sebral mikrofon

Svět
V ulicích Caracasu se shromáždily davy lidí, aby zesnulému lídrovi vzdali čest.
Caracas /ANIMACE, VIDEO/ - Vojenskou nemocnici ve venezuelském hlavním městě Caracasu dnes opustil smuteční průvod s ostatky prezidenta Huga Cháveze, který v úterý podlehl rakovině. Vůz s rakví zamířil do vojenské akademie. Tam budou ostatky socialistického vůdce Venezuely, jenž zemřel ve věku 58 let, vystaveny do pátku, kdy se uskuteční státní pohřeb.

Rakev s Chávezovým tělem opustila nemocnici

Svět
Vladimir Putin
Caracas – Zatím především uznalé reakce světového společenství si vysloužil venezuelský prezident Hugo Chávez, který v úterý podlehl rakovině. Lítost je patrná zejména ze slov představitelů latinskoamerických zemí, ale přinejmenším Chávezovo odhodlání bojovat za své přesvědčení oceňují i další státy. Prezidenti Ruska a Íránu vyjádřili ve svých reakcích socialistickému politikovi obdiv.

Putin i Ahmadínežád vyjádřili Chávezovi obdiv

Svět
Venezuelský prezident Hugo Chavez
Caracas – Venezuelský prezident Hugo Chávez se kvůli svému zdravotnímu stavu nedostaví na čtvrteční inaugurační ceremonii, během níž by měl složit přísahu na své třetí prezidentské období. Parlamentu to oznámila venezuelská vláda. Předseda parlamentu Diosdado Cabello pak podle agentury AFP oznámil, že Chávez složí prezidentskou přísahu později před nejvyšším soudem.

Potvrzeno, Chávez se na inauguraci nedostaví. Opozice se obrací na soud

Svět
Ilustrační foto
La Paz/Madrid – Bolívie zestátnila dvě distribuční elektrárenské firmy, které patří španělské skupině Iberdrola. Jde zatím o poslední takový krok levicového prezidenta Eva Moralese, který se takto snaží získat kontrolu nad přírodními a energetickými zdroji, stejně jako nad klíčovou infrastrukturou. Morales upozornil, že vláda přizná Španělům kompenzaci, o jejíž výši rozhodne nezávislý arbitr.

Bolívie zestátnila dvě elektrárenské firmy, které patří Španělům

Ekonomika
Přirozené prostředí těchto mnohdy růžově zbarvených živočichů ohrožuje eroze, znečištění a těžba dřeva v Amazonii.
La Paz - Bolivijský prezident schválil zákon na ochranu unikátního druhu říčního delfína vyskytujícího se v povodí řeky Amazonky na bolivijském území. Informovala o tom dnes agentura DPA. Přirozené prostředí těchto mnohdy růžově zbarvených živočichů ohrožuje eroze, znečištění a těžba dřeva v Amazonii.

Bolívie bude chránit unikátní druh říčního delfína

Svět
Bolivijský prezident Evo Morales (vlevo) a ministr zahraničí David Choquehuanca na oslavě schválení nové ústavy.
La Paz - Bolivijci v nedělním referendu schválili radikální reformu ústavy, která zvýší politickou moc tamní domorodé většiny a umožní levicovému prezidentovi Evovi Moralesovi ucházet se o další funkční období.

Bolivijci schválili novou ústavu

Svět