ŠTÍTEK: Evropský soud pro lidská práva

Starosta Vsetína Čunek se v kauze s Romy obrátí k Evropskému soudu pro lidská práva; tisková konference; MěÚ Vsetín; úterý18. června 2024
Město Vsetín se v kauze vystěhování Romů v roce 2006 obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Představitelé valašské metropole nesouhlasí s rozhodnutími Ústavního soudu (ÚS), který odmítl většinu stížností podaných městem ve sporech o odškodnění pro romské rodiny. V úterý 18. června to novinářům na vsetínské radnici řekl starosta města Jiří Čunek.
5 fotografií

Čunek: V kauze vystěhování Romů se obrátíme k Evropskému soudu pro lidská práva

Valašsko
Hlavní líčení v případu plukovníka Pohraniční stráže Jana Muzikáře, kterého žalobci viní ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli zraněním a usmrcení několika lidí při snaze o přechod československé hranice v době komunistického režimu.
Bývalý zástupce náčelníka pohraniční stráže Jan Muzikář dnes odmítl spoluzodpovědnost za smrt a vážná zranění několika lidí, kteří se v době komunistického režimu snažili o přechod československé hranice. Podle vyjádření jeho advokáta Jaroslava Ortmana u hlavního líčení měl nyní devadesátiletý muž pouze poradní funkci a nevydával rozkazy. Státní zástupkyně Katarína Kandová viní Muzikáře ze zneužití pravomoci úřední osoby. Navrhuje, aby mu soud uložil dvouletý podmíněný trest a stotisícový peněžitý trest.
12 fotografií

Muzikář odmítl vinu za smrt lidí, kteří se snažili přejít státní hranici

Krimi
Soud s hejtmanem Moravskoslezského kraje Janem Krkoškou.
Projednávání další etapy trestní kauzy spojené s uplácením doktorů za předepisování léků od konkrétních dodavatelů zahájil ve čtvrtek 21. března Obvodní soud pro Prahu 2. V roli obžalovaného figuroval hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO), ten také v případu uznal svou vinu. Soud ho posléze uznal vinným a uložil mu peněžitý trest ve výši 200 tísíc korun. Verdikt není pravomocný. Krkoška následně na svou funkci rezignoval.
11 fotografií

Hejtman Krkoška je vinen v kauze uplácení lékařů, dostal peněžitý trest

Z okolí
Hrob Stanislava Tomáše v Teplicích.
Evropský soud pro lidská práva vyzval Českou republiku, aby se vyjádřila ke stížnosti rodiny Roma Stanislava Tomáše z Teplic, který zemřel před třemi lety po policejním zákroku v Teplicích. Soud se ptá, zda policie neporušila jeho právo na život a zda jednání policistů nebylo motivováno rasismem. Stížnost rodina podala s pomocí právníků z Evropského centra pro práva Romů a Fóra pro lidská práva.

Evropský soud řeší smrt Roma z Teplic. Zkoumá rasismus a práva. ČR má odpovědět

Teplicko
Motocentrum u dálnice D3 v Táboře s bývalou čerpací stanicí.
Dvacetiletý spor o pozemky a objekty na nich a dostavba pouhých čtyři sta metrů dálnice D3 u Tábora se chýlí závěru. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) loni vyvlastnilo poslední nemovitosti a obnovilo stavební řízení. I když se bývalý majitel motocentra, který dosud neobdržel náhradu, nechce vystěhovat, hledá ŘSD zhotovitele. Bude se stavět ještě letos? Jak se může kauza ještě vyvíjet, to se ptal Deník odborníků.
22 fotografií

Nad dostavbou D3 u Tábora stále visí otazník. Nemovitosti ale už patří státu

Táborsko
Hrob Stanislava Tomáše v Teplicích.
/FOTO, VIDEO/ Rom Stanislav Tomáš, který zemřel před dvěma lety v létě po zákroku policie, má na teplickém hřbitově nový náhrobek. Tomášova smrt zvedla velkou vlnu emocí, podle závěru soudního patologa na jeho smrti neměli vinu zasahující policisté, podepsaly se na ní drogy, které užíval. S takovým závěrem tehdy nesouhlasily některé lidskoprávní organizace.
5 fotografií

„Český Floyd“ Stanislav Tomáš má náhrobek. Dominuje mu romský výraz pro úctu

Teplicko
Volební štáb Andreje Babiše během druhého kola prezidentských voleb
Slovenský nejvyšší soud potvrdil dřívější verdikt bratislavského krajského soudu, že předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš v kauze evidence u československé tajné policie StB žaloval nesprávnou instituci, a to slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). ČTK to ve středu sdělil Babiš. Jeho právníci podle něj rozhodnutí očekávali, proto už před třemi měsíci zažalovali Slovenskou republiku zastoupenou ministerstvem vnitra.
16 fotografií

Kauza StB: Babiš žaloval nesprávnou instituci. Nyní podal žalobu na Slovensko

Státy EU
Ilustrační snímek
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Při výchově mnozí rodiče stále používají metody spoléhající na fyzickou sílu, které mají nechtěné nebo agresivní chování dětí paradoxně potrestat. K násilí se přitom při výchově uchylují i v důsledku vlastního hněvu, frustrace nebo neznalosti. Odborníci z pražské psychiatrické kliniky nyní hledají prostřednictvím průzkumu odpověď na otázku, jak Češi používání fyzických trestů na dětech vnímají.
31 fotografií

Fyzické tresty dětem škodí. I občasné bití vede k následkům v dospělosti

Praha
Psychiatrická léčebna Bohnice.
Personál z psychiatrických nemocnic bude předcházení konfliktům a zvládání pacientů trénovat v simulačním centru s herci, kteří budou předvádět reálné situace. Centrum vzniká v Psychiatrické nemocnici Bohnice. Projekt, o kterém v tiskové zprávě informovala Psychiatrická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, má snížit využívání omezujících prostředků u pacientů. Podle zahraničních zkušeností to může být až o třetinu.

Vyhrocené situace s pacienty? Personál je bude v Bohnicích nacvičovat s herci

Praha
Andrej Babiš přichází k bratislavskému soudu. Archivní snímek
Bratislavský krajský soud v obnoveném líčení zamítl žalobu nynějšího šéfa hnutí ANO a bývalého českého premiéra Andreje Babiše, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent. Soud svůj verdikt v souladu s dřívějším rozhodnutím ústavního soudu zdůvodnil tím, že žalovanou stranou ve sporu nemá být slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). Babiš posléze uvedl, že se i nadále bude soudně bránit. 
29 fotografií

Babiš zůstane evidován jako agent StB. Bratislavský soud zamítl jeho žalobu

Státy EU
Eva Michaláková (na snímku z 9. února 2015), která se domáhá vydání svých dvou synů
Velký senát Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) se nebude zabývat případem odebrání synů Češky Evy Michalákové. Soud v pondělí zamítl ženinu stížnost proti lednovému rozhodnutí, podle kterého Norsko neporušilo právo matky a dětí na respektování rodinného života. Verdikt tak nabyl právní moci, sdělil ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.
6 fotografií

Michaláková definitivně prohrála boj o syny. Evropský soud její stížnost zamítl

Česko a EU
Znak OSN na sídle organizace v New Yorku
Rada OSN pro lidská práva (UNHRC) dnes jmenovala tři členy komise, která vyšetří možné porušování lidských práv ze strany ruských sil při invazi na Ukrajinu. Informovala o tom agentura Reuters. Ukrajina a její západní stoupenci obviňují ruské jednotky ze zabíjení civilistů a ostřelování měst, zejména jihoukrajinského přístavu Mariupol. Moskva obvinění popírá.

OSN jmenovala tři experty, kteří vyšetří možné válečné zločiny na Ukrajině

Státy mimo EU
Letoun L-159, Aero Vodochody.
Nový majitel výrobce letecké techniky Aero Vodochody nepočítá s vybudováním mezinárodního civilního letiště pro osobní ani nákladní přepravu. Letiště bude sloužit hlavně pro firemní potřeby. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí Aera Vodochody Tobiáš Tvrdík. Vytvořit ve Vodochodech mezinárodní letiště, které by mohlo konkurovat Ruzyni, plánoval předchozí majitel Aera, investiční skupina Penta.
13 fotografií

Nový majitel Aera už ve Vodochodech neplánuje mezinárodní letiště

Praha
Letoun L-159, Aero Vodochody.
Nový majitel výrobce letecké techniky Aero Vodochody nepočítá s vybudováním mezinárodního civilního letiště pro osobní ani nákladní přepravu. Letiště bude sloužit hlavně pro firemní potřeby. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí Aera Vodochody Tobiáš Tvrdík. Vytvořit ve Vodochodech mezinárodní letiště, které by mohlo konkurovat Ruzyni, plánoval předchozí majitel Aera, investiční skupina Penta.
13 fotografií

Nový majitel Aera už ve Vodochodech neplánuje mezinárodní letiště

Z okolí
Robert Tempel u soudu.
Robert Tempel, zvaný Psycho, který byl odsouzen na doživotí za dvojnásobnou vraždu spáchanou v roce 2001 v okolí Hruškové na Sokolovsku a který mřížemi strávil zhruba dvacet let, je na svobodě. Rozhodl o tom ve středu ráno Okresní soud v Sokolově. Ihned poté ho propustili z věznice v Bělušicích na Mostecku.

Robert Tempel je po dvaceti letech na svobodě

Sokolovsko
Vrchní soud v Praze rozhodoval 14. října 2021 v odvolacím jednání v případu Roberta Tempela.
Brněnský Ústavní soud (ÚS) dnes vyhověl stížnosti Roberta Tempela, jenž po zrušení doživotí za dvojnásobnou vraždu na Sokolovsku zůstává ve vězení kvůli dřívějšímu trestu. Okresní soud v Sokolově by měl nyní dát bezodkladně pokyn k propuštění Tempela na svobodu, starší tresty si již odpykal, plyne z nálezu ústavních soudců. Další držení ve výkonu trestu je neústavní, zdůraznil soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

ÚS vyhověl Robertu Tempelovi. Měl by se dostat bezodkladně na svobodu

Zločiny a soudy
Sídlo sekty Dvanáct kmenů ve Skalné na Chebsku, 18. října 2021
Po zmizení 11leté dívky v Bavorsku mají úřady indicie směřující k tomu, že se dítě nachází v prostředí kontroverzní sekty Dvanáct kmenů. Ta přitom kvůli postupu německých úřadů vůči ní přesídlila v minulých letech do České republiky. O případu dnes informuje agentura DPA. Česká policie nyní informace německé strany prověřuje, sdělil ČTK mluvčí policejního prezidia David Schön.

V Německu hledají 11letou dívku. Její zmizení může souviset s českou sektou

Česko a EU
Bývalý ruský agent Alexander Litviněnko.
Rusko je odpovědné za smrt zběhlého ruského agenta Alexandra Litviněnka v jeho londýnském exilu v roce 2006. Uvedl to ve svém dnešním verdiktu Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku. Bývalý agent ruské tajné služby FSB a kritik prezidenta Vladimira Putina byl otráven vzácným radioaktivním izotopem plutonia 210.

Za smrt agenta Litviněnka je odpovědné Rusko, rozhodl soud ve Štrasburku

Svět
Robert Tempel - Ozbrojená eskorta přivádí Roberta Tempela, obžalovaného z dvojnásobné vraždy, ke Krajskému soudu v Praze, který ho 26. listopadu 2008 potrestal doživotním vězením.
Robert Tempel, který si dosud odpykával doživotní trest za dvojnásobnou vraždu spáchanou v roce 2001 na Sokolovsku, dosáhl nového projednání svého případu. Ústavní soud (ÚS) po zásahu Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku revidoval svá starší odmítavá rozhodnutí.

Ústavní soud nařídil znovu otevřít Tempelovu kauzu

Zločiny a soudy