ŠTÍTEK: exoplaneta

Exoplaneta HD 189733 b páchne jako zkažená vejce. Důvodem je výskyt sirovodíku v atmosféře.
Atmosféra plynného obra HD 189733 b nacházejícího se nedaleko Země obsahuje sirovodík, což způsobuje nevábný pach připomínající zkažená vejce. Nová zjištění o složení vzdáleného světa vědcům poskytly moderní přístroje na dalekohledu Jamese Webba. Odborníci dále chtějí zjistit, zda se toxická látka důležitá pro různé formy života vyskytuje i na jiných exoplanetách.

Webbův teleskop objevil nedaleko Země planetu, která páchne jako zkažená vejce

Vesmír
Ilustrace exoplanety Speculoos-3 b u své hostitelské hvězdy.
Nově objevená exoplaneta Speculoos-3 b je zvláštní z více důvodů. Ačkoliv dosahuje velikosti Země, rok na ní uběhne za pouhých sedmnáct hodin. Taky je zde podle belgických vědců věčný den a noc. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) uvedl, že se nachází poměrně blízko naší planety, a dokonce by zde mohl být život.

NASA objevila exoplanetu o velikosti Země. Rok tu trvá pouze několik hodin

Vesmír
Ilustrace žhavé planety.
Novou exoplanetu TOI-6713.01 s povrchem pokrytým lávou objevili pomocí sondy NASA TESS astronomové ze Spojených států amerických. Žhavý svět má čerpat tolik energie z gravitační síly sousedních těles, že se taví zevnitř. Následkem jsou pak vybuchující sopky a teploty přesahující dva tisíce stupňů Celsia. Odborníci vzdálenou planetu přirovnávají k Jupiterovu měsíci Io.

Objevená sopečná planeta vypadá jako ohnivá koule. Taví se zevnitř

Vesmír
Ilustrace exoplanety K2-18b.
Na exoplanetě K2-18b se může vyskytovat mimozemský život. Vědci v její atmosféře objevili sloučeninu, kterou na Zemi produkují pouze živé organismy. S pomocí Vesmírného dalekohledu Jamese Webba chtějí zjistit víc. Pokud se nálezy prokážou, z obřího světa se stane místo s největším potenciálem pro obyvatelnost. Osídlení planety člověkem by však mělo háček.

Jsme ve vesmíru sami? Na obří exoplanetě může být život. Webbův teleskop má data

Vesmír
Exoplaneta LTT9779b odráží světlo své hvězdy. Kovové mraky v její atmosféře fungují jako zrcadlo.
Vědci objevili velmi zajímavou exoplanetu, tedy planetu, která obíhá kolem jiné hvězdy než Slunce. Popisují ji jako žhavý svět, který je o něco větší než Neptun a který obíhá kolem hvězdy podobné Slunci každých 19 hodin. Zdá se, že exoplaneta je zahalena do kovových mraků z titanu a křemičitanů, které odrážejí většinu dopadajícího světla zpět do vesmíru. Informovala o tom agentura Reuters. Odkazuje přitom na astronomy, podle kterých by taková exoplaneta nejspíš neměla vůbec existovat.

Jako obří vesmírné zrcadlo. Vědci objevili unikátní planetu s titanovými mraky

Vesmír
Tomáš Hynek z organizace DARK SKY Beskydy - Park tmavé oblohy.
/FOTO, VIDEO/ Beskydy se staly rájem milovníků noční oblohy. Svědčí o tom i skutečnost, že v regionu působí hned dvě organizace. První z nich - Beskydská oblast tmavé oblohy (dobrovolnický projekt České astronomické společnosti) - slaví právě v těchto dnech desáté narozeniny. Druhá organizace, Dark Sky Beskydy - Park tmavé oblohy, představila největší dalekohled v ČR, který je přístupný široké veřejnosti pro pozorování hvězd daleko od svítících měst.
44 fotografií

Park tmavé oblohy Beskydy má největší astronomický dalekohled v ČR

Z okolí
Tomáš Hynek z organizace DARK SKY Beskydy - Park tmavé oblohy.
/FOTO, VIDEO/ Beskydy se staly rájem milovníků noční oblohy. Svědčí o tom i skutečnost, že v regionu působí hned dvě organizace. První z nich - Beskydská oblast tmavé oblohy (dobrovolnický projekt České astronomické společnosti) - slaví právě v těchto dnech desáté narozeniny. Druhá organizace, Dark Sky Beskydy - Park tmavé oblohy, představila největší dalekohled v ČR, který je přístupný široké veřejnosti pro pozorování hvězd daleko od svítících měst.
44 fotografií

Krása hvězd. V Beskydech funguje nově největší astronomický dalekohled v ČR

Ostravsko
Tomáš Hynek z organizace DARK SKY Beskydy. Astronomové v Beskydech mají nový dalekohled. Je největší a jediný v České republice pod tmavou oblohou, kterým se do vesmíru mohou podívat i návštěvníci Beskyd, 2. března 2023, Staré Hamry.
/FOTO, VIDEO/ Beskydy se staly rájem milovníků noční oblohy. Svědčí o tom i skutečnost, že v regionu působí hned dvě organizace. První z nich - Beskydská oblast tmavé oblohy (dobrovolnický projekt České astronomické společnosti) - slaví právě v těchto dnech desáté narozeniny. Druhá organizace, Dark Sky Beskydy - Park tmavé oblohy, představila největší dalekohled v ČR, který je přístupný široké veřejnosti daleko od svítících měst.
44 fotografií

Krása hvězd. V Beskydech funguje nově největší astronomický dalekohled v ČR

Frýdecko-Místecko
Podle nové studie však naše planeta není tak obyvatelná, jak by mohla být. Ve skutečnosti by pro lidstvo mohla být učiněným rájem. A stačilo by k tomu jediné - kdyby se mírně posunula oběžná dráha planety Jupiter.
V celém vesmíru je jen jeden svět, o kterém se stoprocentní jistotou víme, že je pro lidstvo dostatečně pohostinný - a to ten náš. Při hledání potenciálně obyvatelných planet mimo vlastní kout galaxie proto používáme právě Zemi jako dokonalý vzor. Podle nové studie však naše planeta není tak obyvatelná, jak by mohla být. Ve skutečnosti by pro lidstvo mohla být učiněným rájem. A stačilo by k tomu jediné - kdyby se mírně posunula oběžná dráha planety Jupiter.
7 fotografií

Země může být ještě obyvatelnější, klíčem je podle vědců oběžná dráha Jupitera

Vesmír
Kanadští astronomové pomocí teleskopu NASA TESS objevili exoplanetu zcela pokrytou vodou. Mohl by se zde vyskytovat život.
Kanadští astronomové pomocí teleskopu NASA TESS objevili exoplanetu zcela pokrytou vodou, která připomíná hollywoodský snímek Vodní svět z roku 1995 s Kevinem Costnerem v hlavní roli. Zjištění také nasvědčují tomu, že mírná teplota na ní by mohla podporovat život. Jaký druh a jak dlouho by tam mohl prosperovat, se výzkumníci stále snaží zjistit. Exoplaneta je od Země vzdálená sto světelných let.
3 fotografie

Vědci objevili ve vesmíru vodní svět. Mohl by zde existovat život, domnívají se

Vesmír
Umělecká vizualizace planety TOI 700 d, která představuje první obyvatelnou zónu podobné velikosti jako Země
Astronomové objevili při hledání nových světů už tisíce exoplanet, přičemž většinu z nich zaznamenali pomocí takzvané tranzitní metody. To je trvalé sledování jasu vzdálených hvězd optickým dalekohledem a zaznamenání jejich případného „zabliknutí“, jež může znamenat, že před hvězdou právě proletěla na oběžné dráze planeta. Tato metoda ale má své limity, proto vědci hledají i jiné způsoby detekce. A jeden našli.
9 fotografií

Vědci našli nový způsob, jak detekovat cizí světy za sluneční soustavou

Vesmír
Erupce na Slunci v uměleckém ztvárnění, vizualizace Toma Bridgmana
Ústav pro pokročilé koncepty NASA je známý tím, že podporuje podivné nápady v oblasti vesmírného průzkumu. Od svého znovuobnovení v roce 2011 už podpořil v rámci svého třífázového programu širokou škálu projektů. Jen tři se ale dostaly tak daleko, že získaly finanční granty i ze třetí fáze. Jedním z této trojice je projekt nového typu dalekohledu zkoumajícího přítomnost života na exoplanetách.
20 fotografií

NASA má nový ambiciózní plán, jak hledat známky života na vzdálených planetách

Vesmír
Do oslav Mezinárodního dne žen a dívek ve vědě MDŽM se zapojily také astromonky a astrofyzyčky z hvězdáren Ondřejov a Spořilov.
Mezinárodní den žen a dívek ve vědě, tedy MDŽD. Trochu jiný svátek, než tradiční březnové MDŽ, se slaví v celém světě teprve pár let. Ve čtvrtek 17. února se připojí také Astronomický ústav Akademie věd ČR a díky tomu můžete chatovat také s krnovskou rodačkou Soňou Ehlerovou, která se zabývá vzdálenými galaxiemi, vznikem hvězd, mezihvězdnou hmotou a třeba také vybíráním vhodného jména pro nově objevenou exoplanetu nebo popularizací vědy.
4 fotografie

Oslavte dnes den žen ve vědě, chatujte třeba s astronomkou z Krnova

Bruntálsko
Astronomové věří, že našli druhý exoměsíc. Ilustrační foto.
Astronomové věří, že objevili měsíc, který je zcela jiný než cokoliv, co doposud viděli. Je to už druhé vesmírné těleso, kterého si všimli a které by podle nich mohlo být měsícem mimo sluneční soustavu. Tedy exoměsícem. Tento obr je více než dvakrát větší než Země a obíhá kolem planety Kepler 1708b. Ta se velikostí rovná Jupiteru a je od nás daleko 5 500 světelných let.

Hon za obry: Vědci našli druhý měsíc, který obíhá planetu mimo sluneční soustavu

Věda a technika
Výstava Dotkni se (exo)planet.
Jiný pohled na planety nabízí výstava Dotkni se (exo)planet. Návštěvníci mohou zblízka prozkoumat povrch, minerály a horniny vzdálených světů, modely planet a exoplanet, kosmické sondy a vzácné meteority, které přinášejí důkazy o tom, jak to všechno začalo – kde se vzal náš svět. Výstavu pořádá Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR v rámci festivalu Týden Akademie věd ČR. Zahájila ji pondělní vernisáž a potrvá do konce listopadu.
35 fotografií

PODÍVEJTE SE: Výstava Dotkni se (exo)planet dává nahlédnout do vesmíru

Praha
Umělecká představa exoměsíce podobného Zemi, obíhajícího kolem plynné obří planety v obyvatelné zóně
Vzdálený vesmír představuje pro vědce pořád ještě hodně neznámých, podle řady indicií je však pravděpodobné, že v něm existuje obrovské množství nezbedných planet, nevázaných na žádnou hvězdu, plujících volně nekonečným prostorem, a proto vzdálených od životadárného tepla, jež tyto hvězdy poskytují. Je nepravděpodobné, že by mohly být obyvatelné. Ale jejich měsíce - to je trochu jiný příběh.
5 fotografií

Nezbedné planety mohou mít obyvatelné měsíce, tvrdí vědci. Našli kandidáty

Věda a technika
Umělecká představa planetárního systému kolem jedné z nejstarších hvězd galaxie, oranžového trpaslíka jménem TOI-561 vzdáleného pouhých 280 světelných let
Kolem jedné z nejstarších hvězd galaxie, oranžového trpaslíka jménem TOI-561, vzdáleného od Země 280 světelných let, obíhají podle nového objevu astronomů tři exoplanety, z nichž jedna představuje kamenný svět jedenapůlkrát větší než Země. Pozoruhodné přitom je, že systém TOI-561 i s planetami je nesmírně starý - jeden z nejstarších, jaké kdy astronomové zaznamenali. Jeho věk se odhaduje na 10 miliard let. 
6 fotografií

Astronomové objevili Super-Zemi. Je stará téměř jako vesmír a připomíná "peklo"

Věda a technika
Umělecká představa exoplanety HD 106906 b nacházející se ve velké vzdálenosti od centrální binární hvězdy a disku prachového materiálu, který ji obklopuje
Od roku 2012 předpokládají astronomové existenci hypotetické "planety Devět", která by putovala vzdálenými končinami naší sluneční soustavy a nahrazovala by Pluto. To bylo vyřazené z kategorie planet v roce 2006 na astronomickém kongresu v Praze. Teď se zdá, že teorii o jejím výskytu podpořila záhadná exoplaneta vzdálená 336 světelných let od Země, jejíž chování odpovídá právě tomu, jaké se předpokládá u planety Devět.
8 fotografií

Devátá planeta sluneční soustavy možná skutečně existuje. A nejde o Pluto

Věda a technika
Umělecké ztvárnění exoplanety Tau Boötes b. Znázorněné čáry představují neviditelné magnetické pole chránící tuto planetu před slunečním větrem
Při pátrání po tajemstvích nekonečného vesmíru mohou občas i drobné odchylky v datech svědčit o objevu celých nových světů. Nepatrná kolísání vzdálené hvězdné záře mohou prozradit, že kolem dané hvězdy obíhají planety. A nyní astronomové učinili první kroky k tomu, aby se tajemným exoplanetám dostali na kobylku i pomocí jejich rádiového vyzařování.
10 fotografií

Velký objev. Astronomové zachytili zřejmě první rádiový signál z exoplanety

Věda a technika
Umělecká představa planety WASP-12b
Jednou z nejzajímavějších exoplanet, o nichž astronomové vědí, je planeta WASP-12b. Jde však také o planetu až mimořádně tajemnou. Obíhá kolem hvězdy typu žlutý trpaslík, o něco větší než naše Slunce, a od Země je vzdálená asi 1410 světelných let. Astronomové jí přezdívají "horký Jupiter" - jde totiž o plynového obra podobné velikosti jako Jupiter, ale nacházejícího se tak blízko své hvězdy, že je rozžhavený.
10 fotografií

Jedna z nejčernějších planet galaxie míří k zániku. Čeká ji pekelná smrt

Věda a technika
Umělecká představa exoplanety LHS 1140b, obíhající kolem hvězdy typu červený trpaslík, jež aspiruje na titul "nejlepší k hledání známek života mimo sluneční soustavu"
Planet podobných Zemi je v naší galaxii Mléčná dráha možná celá řada, ale objevit je není tak jednoduché. Až do současné doby je zhruba jen třetina z více než čtyř tisíc nalezených a potvrzených exoplanet kamenná - a většina z nich se nachází v okruhu několika tisíc světelných let od Země. To ale není jediný důvod, proč je objev nové kamenné planety vzrušující.
10 fotografií

Byla objevena další planeta podobná Zemi. Rok na ní trvá zhruba 617 dnů

Věda a technika
Hnědý trpaslík ve sluneční soustavě.
/FOTOGALERIE/ „Ondrejov“ má v mezinárodní astronomii velmi dobrý zvuk už po desetiletí. Nicméně nyní zní pojmenování této observatoře ještě zvučněji. Nejnověji pracoviště Astronomického ústavu Akademie věd České republiky na ondřejovské hvězdárně na Praze-východ vstoupilo do světového astronomického povědomí úspěchem v rámci výzkumu exoplanet. Ondřejov se řadí mezi pracoviště potvrzující objev prvního hnědého trpaslíka, nalezeného v rámci vesmírné mise TESS.
4 fotografie

Ondřejovská hvězdárna potvrzuje objev unikátního hnědého trpaslíka

Z okolí
Hnědý trpaslík ve sluneční soustavě.
/FOTOGALERIE/ „Ondrejov“ má v mezinárodní astronomii velmi dobrý zvuk už po desetiletí. Nicméně nyní zní pojmenování této observatoře ještě zvučněji. Nejnověji pracoviště Astronomického ústavu Akademie věd České republiky na ondřejovské hvězdárně na Praze-východ vstoupilo do světového astronomického povědomí úspěchem v rámci výzkumu exoplanet. Ondřejov se řadí mezi pracoviště potvrzující objev prvního hnědého trpaslíka, nalezeného v rámci vesmírné mise TESS.
4 fotografie

Ondřejovská hvězdárna potvrzuje objev unikátního hnědého trpaslíka

Z okolí
Hnědý trpaslík ve sluneční soustavě.
/FOTOGALERIE/ „Ondrejov“ má v mezinárodní astronomii velmi dobrý zvuk už po desetiletí. Nicméně nyní zní pojmenování této observatoře ještě zvučněji. Nejnověji pracoviště Astronomického ústavu Akademie věd České republiky na ondřejovské hvězdárně na Praze-východ vstoupilo do světového astronomického povědomí úspěchem v rámci výzkumu exoplanet. Ondřejov se řadí mezi pracoviště potvrzující objev prvního hnědého trpaslíka, nalezeného v rámci vesmírné mise TESS.
4 fotografie

Ondřejovská hvězdárna potvrzuje objev unikátního hnědého trpaslíka

Z okolí
Hnědý trpaslík ve sluneční soustavě.
/FOTOGALERIE/ „Ondrejov“ má v mezinárodní astronomii velmi dobrý zvuk už po desetiletí. Nicméně nyní zní pojmenování této observatoře ještě zvučněji. Nejnověji pracoviště Astronomického ústavu Akademie věd České republiky na ondřejovské hvězdárně na Praze-východ vstoupilo do světového astronomického povědomí úspěchem v rámci výzkumu exoplanet. Ondřejov se řadí mezi pracoviště potvrzující objev prvního hnědého trpaslíka, nalezeného v rámci vesmírné mise TESS.
4 fotografie

Ondřejovská hvězdárna potvrzuje objev unikátního hnědého trpaslíka

Z okolí
Hnědý trpaslík ve sluneční soustavě.
/FOTOGALERIE/ „Ondrejov“ má v mezinárodní astronomii velmi dobrý zvuk už po desetiletí. Nicméně nyní zní pojmenování této observatoře ještě zvučněji. Nejnověji pracoviště Astronomického ústavu Akademie věd České republiky na ondřejovské hvězdárně na Praze-východ vstoupilo do světového astronomického povědomí úspěchem v rámci výzkumu exoplanet. Ondřejov se řadí mezi pracoviště potvrzující objev prvního hnědého trpaslíka, nalezeného v rámci vesmírné mise TESS.
4 fotografie

Ondřejovská hvězdárna potvrzuje objev unikátního hnědého trpaslíka

Z okolí
Hnědý trpaslík ve sluneční soustavě.
„Ondrejov“ má v mezinárodní astronomii velmi dobrý zvuk už po desetiletí. Nicméně nyní zní pojmenování této observatoře ještě zvučněji. Nejnověji pracoviště Astronomického ústavu Akademie věd České republiky na ondřejovské hvězdárně na Praze-východ vstoupilo do světového astronomického povědomí úspěchem v rámci výzkumu exoplanet. Ondřejov se řadí mezi pracoviště potvrzující objev prvního hnědého trpaslíka, nalezeného v rámci vesmírné mise TESS.
4 fotografie

Úspěch českých vědců. Hvězdárna v Ondřejově potvrdila objev hnědého trpaslíka

Věda a technika
Exoplaneta - Ilustrační foto
Astronomové z amerického Národního ústavu pro letectví a kosmonautiku NASA objevili novou exoplanetu velikosti Neptunu. Jinak se ale tato planeta, obíhající kolem jiné hvězdy než Slunce, od svého dvojníka liší. Zatímco Neptun je v naší Sluneční soustavě druhou nejvzdálenější planetou od Slunce, tato je "svému Slunci" tak blízko, že ji intenzivně spaluje.
10 fotografií

Satelit NASA objevil novou exoplanetu, vědci ji popisují jako ultrahorký Neptun

Věda a technika
Zakázaná planeta NGTS-4b
Průlomový objev zaznamenali vědci z anglické univerzity ve Warwicku. Našli totiž planetu NGTS-4b, které se jinak říká "Zakázaná planeta". Ta se nachází v místě, kde se dosud žádná jiná planeta této velikosti nenacházela - v takzvané Zakázané zóně. NGTS-4b je třikrát větší než Země, menší než Neptun a je na ní také pořádné horko. Teplota jejího povrchu dosahuje tisíce stupňů Celsia. Informoval o tom server Sciencealert.com.  
13 fotografií

Vetřelec v Zakázané zóně. Nová planeta zpochybňuje vědecké chápání vesmíru

Věda a technika