ŠTÍTEK: finanční gramotnost

Žáci ZŠ Sulejovice zvítězili v celostátním finále soutěže Finanční gramotnost.
Do 13. ročníku soutěže Finanční gramotnost se žáci ZŠ Sulejovice zapojili úplně poprvé. Jedná se o soutěž, která si klade za cíl zatraktivnit výuku finanční gramotnosti na školách a zlepšit finanční dovednosti žáků. Soutěž je organizována Institutem pro další vzdělávání Metodica spolu s Evropskou asociací finančního plánování ČR (EFPA ČR) za podpory České národní banky (ČNB), Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a Ministerstva financí České republiky (MF ČR). Hlavním partnerem je Nadace České spořitelny.
4 fotografie

Žáci ZŠ Sulejovice slaví obrovský úspěch v soutěži Finanční gramotnost. Vyhráli

Čtenář reportér
Dlužníci dnes mají obrovské úlevy, ví majitel vymahačské firmy Martin Molzký.
/ROZHOVOR/ Dostat se do dluhů, ze kterých vede obtížná cesta ven, je černým snem snad každého člověka. Dvaačtyřicetiletý Ústečan Martin Molzký o takové tematice ví více než dost, se zadluženými lidmi se totiž stýká každý den. Před dvanácti lety s kamarádem založil firmu na vymáhání pohledávek, která se na Ústecku pravidelně umisťuje mezi předními společnostmi v rámci podnikatelské soutěže Firma roku.
6 fotografií

Dlužníci dnes mají pré, ví majitel vymahačské firmy. Podvodníky posílá za mříže

Zprávy
„Šumavští vlci“ ze Všeobecného a sportovního Gymnázia ve Vimperku.
Tým „Šumavští vlci“ ze Všeobecného a sportovního Gymnázia ve Vimperku byl druhý ve finále Filipova poháru finanční gramotnosti. Nestačili pouze na tým „Já a tečka“ z Gymnázia Jateční v Ústí nad Labem. Třetí v pořadí skončili „Seničáci z Hané“ ze ZŠ Senice na Hané.

Gymnazisté z Vimperka mají Filipa „v malíčku“

Čtenář reportér
Dobrým nástrojem finanční gramotnosti je týdenní a později měsíční kapesné, postavené na výchovných požadavcích rodičů. Ilustrační foto
Rodiče jsou pro děti vzor. Řešíme, jestli být direktivní, nebo tolerantní. Vštěpujeme jim do hlavy, jak se chovat a jak žít. Ale umíme s nimi mluvit i o penězích? Vědí, že bankomat není tiskárna na peníze a že nic není zadarmo? Totiž to, jak děti budou nakládat s penězi v dospělosti a jestli budou úspěšné, záleží hlavně na tom, co se od nás rodičů naučí a co od nás uslyší.

Bankomat není tiskárna na peníze. Dětem chybí finanční gramotnost

Ekonomika
Peníze v rukou dětí - Ilustrační foto.
Peníze v rukou dětí, to není jen kapesné, ale hospodaření s penězi, které nás provází celý život. Nezapomínejte, že děti se učí tím, co vidí. Pokud budete pracovat s penězi rozumně a odpovědně, budou vás děti napodobovat, naučí se finanční gramotnosti, šetření peněz a v dospělosti lépe dosáhnou finančního úspěchu a stability. A nepodceňte toto odvětví, není neméně důležité jako třeba výuka češtiny nebo matematiky, vždyť chybné finanční rozhodnutí může mít fatální důsledky.

Investujte do budoucnosti: Těmito způsoby naučíte děti hospodařit s penězi

Rodina
Inspekce ukázala, že pětina středoškoláků z prvních ročníků je finančně negramotná.
Výbornou úroveň ve finanční gramotnosti dosahuje třetina žáků prvních ročníků středních škol, téměř každý pátý středoškolák je ale finančně negramotný. Nejslabšího výsledku studenti dosáhli v oblastech týkajících se každodenní činnosti jako bezpečného chování při placení nebo hospodaření domácnosti. Množství informací o penězích u žáků ovlivňuje zejména rodina. Upozornila na to Česká školní inspekce ve své zprávě, kterou dnes novinářům představil ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Hrozivé zjištění inspekce: Pětina čerstvých středoškoláků je finančně negramotná

Česko
Petr Hommer s knihou Už umím šetřit, jejímž je autorem. Chce zlepšit finanční gramotnost dětí.
Zlepšit finanční gramotnost dětí. Takový cíl si dal před lety Petr Hommer z Českých Budějovic. Loni mu vyšla kniha Už umím šetřit, s níž v rámci přednášek objíždí základní školy. Přibyl tak další důležitý článek mezi jeho podnikatelskými produkty zaměřenými na podporu finanční gramotnosti dětí, které přímo sám vymýšlí.
5 fotografií

Díky knize Petra Hommera se děti učí hospodařit

Českobudějovicko
Proč se finančně vzdělávat? Žáci z Hustopečí znají odpověď
V letošním školním roce se žáci a studenti Gymnázia T. G. Masaryka zapojili do několika soutěží rozvíjející ekonomickou a finanční gramotnost. Nejvíce se dařilo žákům z třídy kvarta. V celostátním kole mezinárodní soutěže Ekonomické olympiády (EO) obsadil Jakub Slaný vynikající 23. - 24.místo. Do něho postoupilo 113 nejlepších žáků ČR z celkového počtu 9145 žáků z 261 škol.
6 fotografií

Proč se finančně vzdělávat? Žáci z Hustopečí znají odpověď

Čtenář reportér
Filipův pohár finanční gramotnosti od ČSOB.
V pondělí 23. ledna proběhlo v budově České národní banky finálové kolo druhého ročníku Filipova poháru finanční gramotnosti od ČSOB. Na prvním místě s největším počtem bodů se umístil tým „Investoři z Jatečky“ z Gymnázia v Jateční ulici v Ústí nad Labem. Druhé místo obsadili žáci „Psohlavci“ z Gymnázia J. Š. Baara v Domažlicích a třetí v pořadí skončil tým „Šumaváci“ ze Základní školy Smetanova ve Vimperku.
18 fotografií

Druhý ročník Filipova poháru finanční gramotnosti vyhráli žáci z Ústí nad Labem

Podnikání
ZŠ UNESCO získala prestižní zlatý certifikát Finančně gramotná škola.
Dne 1. prosince 2022 Základní škola UNESCO převzala za přítomnosti zástupce Yourchance o.p.s. paní Věry Kříčkové prestižní zlatý certifikát Finančně gramotná škola. Tomuto slavnostnímu aktu předcházela několikaměsíční usilovná práce, kdy museli učitelé a žáci pro získání certifikátu přidat do své vzdělávací praxe interaktivní aktivity a také začít toto téma komunikovat se svým okolím. Učitelé absolvovali několik workshopů a spolu s žáky vytvořili a prezentovali "Příklad dobré praxe".
3 fotografie

ZŠ UNESCO v Hradišti získala prestižní zlatý certifikát Finančně gramotná škola

Čtenář reportér
Dítě, matka, školák, prvňák, psaní, písanka - Ilustrační foto
Manželům je třicet let a právě se jim narodilo dítě. Potřebují si zajistit vlastní bydlení, vzít si hypotéku, než jim bude čtyřicet, do padesáti let naspořit peníze pro děti a do šedesáti se zajistit na stáří. Tak vypadá výchozí situace populární hry FinGr Play, která zábavnou interaktivní formou učí děti a mládež finanční gramotnosti. Hráč používá příjem muže a ženy, rodinné výdaje, úspory a úvěr, nastaví hospodaření rodiny a sjednává běžně dostupné finanční produkty jako termínovaný vklad, pojištění či akcie.

Zájem o finanční gramotnost roste ve školách i rodinách. Může za to zdražování

Ekonomika
Kalkulačka. Ilustrační foto.
ČSOB dlouhodobě pomáhá školám s výukou finančního vzdělávání a kybernetické bezpečnosti. Základem programu pro školy jsou atraktivní přednášky pro školáky i učitele. Letošními novinkami jsou unikátní aplikace Filip a vůbec první ročník Filipovy olympiády finanční gramotnosti. Jejího krajského kola se zúčastnilo 157 škol z celé republiky – čtrnáct nejlepších postupuje do finálového kola. Mezi nimi byla také Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633, za kterou se účastnil pětičlenný tým ze třídy 6.A ve složení Vojtěch Vyskočil, David Havlů, Petr Němeček, Kristýna Vortelová a Barbora Šeflová. V rámci středočeského kola se jim podařilo vyhrát, a tak postoupili do celostátního kona. 

Žáci kladenské školy v Norské vyzkoušeli svou finanční gramotnost a vyhráli

Čtenář reportér
Ilustrační foto
Více než 20 tisíc dětí se zapojilo do 11. ročníku Soutěže finanční gramotnost. Od nejmenších školáků až po teenagery na středních školách. V lednu je všechny čekají okresní kola. Ti nejlepší pak mají šanci postoupit přes krajské kolo až do slavnostního finále v budově ČNB. V Jihočeském kraji se soutěže účastní celkem 17 škol. Děkujeme Martě Vokurkové za příspěvek. 
15 fotografií

Jihočeské školy soutěžily ve finanční gramotnosti. Účastnilo se jich sedmnáct

Čtenář reportér
Peníze, ilustrační fotografie.
Tisíce školáků se každý rok utkávají v Soutěži finanční gramotnost. Nejnovější ročník právě odstartoval. Hlásit se do něj mohou děti prostřednictvím svých škol až do poloviny prosince. Soutěží všichni, od nejmenších až po studenty na střední. V rámci svých věkových skupin porovnávají své znalosti o hospodaření a fungování světa peněz. Ty nejlepší čeká jarní finále na půdě ČNB. Dospělí pak na výsledcích vidí, nakolik kvalitní je výuka finanční gramotnosti na jednotlivých školách.

Startuje 11. ročník Soutěže finanční gramotnost, školní kola jsou do prosince

Čtenář reportér
Peníze, ilustrační fotografie
Tisíce školáků se každý rok utkávají v Soutěži finanční gramotnost. Nejnovější ročník právě odstartoval. Hlásit se do něj mohou děti prostřednictvím svých škol až do poloviny prosince. Soutěží všichni, od nejmenších až po studenty na střední. V rámci svých věkových skupin porovnávají své znalosti o hospodaření a fungování světa peněz. Ty nejlepší čeká jarní finále na půdě ČNB. Dospělí pak na výsledcích vidí, nakolik kvalitní je výuka finanční gramotnosti na jednotlivých školách.

Startuje 11. ročník Soutěže finanční gramotnost, školní kola jsou do prosince

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
/PÍŠÍ ČTENÁŘI/ Rekordních 10 tisíc dětí se učilo finanční gramotnost s Abecedou peněz. Co si z programu odnesli, prověřila soutěž. V kategorii čtvrtých tříd vyhrály děti ze Svitav. Abecedu peněz absolvovali svitavští čtvrťáci s paní učitelkou Procházkovou on-line.

Čtvrťáci ze Svitav vyhráli soutěž ve finanční gramotnosti

Svitavsko
Děti z vinařické školy, které se účastnily soutěže ve finanční gramotnosti.
V současné době slýcháme pojem finanční gramotnost mnohem častěji, než tomu bylo dřív. První informace získávají děti již v předškolním věku. Na základních školách se touto problematikou zabývají učitelé napříč všemi ročníky. Žákům umožňují porozumět financím, učí je správně s nimi zacházet v různých životních situacích. Své dovednosti a znalosti si mohou prohlubovat různými způsoby. Jedním z nich je Soutěž finanční gramotnosti, kterou organizuje spolek METODICA, institut pro další vzdělávání, ve spolupráci s Evropskou asociací finančního plánování Česká republika a hlavním partnerem soutěže Abecedou peněz České spořitelny. Letošního 10. ročníku se zúčastnili také žáci ZŠ Vinařice.

Vinařičtí páťáci ovládají finanční gramotnost! V soutěži brali páté místo

Čtenář reportér
Peníze, ilustrační foto.
kurzy finanční gramotnosti absolvuje v online výuce paradoxně více dětí než kdy dříve. Zájem učitelů se po celkovém uzavření škol zvedl více než dvojnásobně. V největším programu finančního vzdělávání u nás, Abecedě peněz, se děti na dálku naučí vše, co vyžadují školní osnovy. Zábavně, formou her a soutěží. Od nejmenších školáků po teenagery na střední.

Zájem škol o výuku finanční gramotnosti extrémně vzrostl

Čtenář reportér
Peníz, lustrační foto.
kurzy finanční gramotnosti absolvuje v online výuce paradoxně více dětí než kdy dříve. Zájem učitelů se po celkovém uzavření škol zvedl více než dvojnásobně. V největším programu finančního vzdělávání u nás, Abecedě peněz, se děti na dálku naučí vše, co vyžadují školní osnovy. Zábavně, formou her a soutěží. Od nejmenších školáků po teenagery na střední.

Zájem škol o výuku finanční gramotnosti extrémně vzrostl

Čtenář reportér