ŠTÍTEK: Florida

Matouš Babka
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Je mu dvaadvacet a už vyzkoušel i zahraniční angažmá, a to dokonce ve dvou destinacích. Nový opavský gólman Matouš Babka má totiž za sebou štaci v předním slovenském klubu z Trenčína. Působil i na Floridě. Fotbalisty Slezského FC posílil odchovanec pražského Slavoje Podolí v letní přestávce. Během své kariéry chytal i ve Spartě, Vyšehradu a Příbrami. V jarní části mohl v barvách Příbrami  Opavě dát gól, v poslední minutě ale trefil tyč.
51 fotografií

VIDEO: Matouš Babka: O angažmá v Opavě, Příbrami i svých cílech

Chance Liga
Pohoří Cordillera Blanca, kde peruánští vyšetřovatelé našli tělo horolezce.
/VIDEO/ Policejní vyšetřovatelé našli tělo horolezce, jenž se na pohoří Cordillera Blanca v peruánských Andách ztratil před 22 lety. Díky tomu, že celou dobu bylo uložené v chladném prostředí, se skvěle zachovalo. Dokonce na něm šlo rozeznat oblečení a přečíst cestovní pas. Mumifikované ostatky se ukázaly díky změně klimatu, která zapříčinila, že roztála povrchová vrstva ledu, pod níž bylo tělo roky skryto.

Před 22 lety horolezec zmizel v Andách. Tělo teď našli zachovalé a s oblečením

Svět
Noční tvorba a sociální fobie. Elaine Lóre odhaluje svůj barevný svět
Plzeňská výtvarnice Elaine Lóre byla hostem podcastu Deníku Ze západu, kde vyprávěla o nočním tvoření velkých obrazů, o tom, že původně chtěla být princeznou i automechanikem, ale také poodhalila své noční můry, sociální fobie a deprese. Právě malba ji dokáže vytrhnout z šedi života do barevného tvůrčího světa. Podívejte se, poslechněte si, další díl našeho podcastu.
8 fotografií

Noční tvorba a sociální fobie. Elaine Lóre odhaluje svůj barevný svět

Deník Ze západu
Mezinárodní vesmírná stanice ISS
Americká rodina ze státu Florida žádá odškodné 80 tisíc dolarů (zhruba 1,9 milionu korun) od Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Na její dům totiž letos v březnu spadl kus kovu, který byl původně součástí zásilky pro Mezinárodní vesmírnou stanici ISS. Odpad o váze 700 gramů ale spadl na střechu domu Oterových, píše BBC News.

Kus baterie z ISS dopadl na dům. Rodina z Floridy žádá od NASA odškodné

Svět
Americká policie - Ilustrační foto
Mladý hráč skončil ve vazbě poté, co se pokusil ubít kladivem svého soka, se kterým se dostal do sporu v počítačové hře. Aby mu ublížil, procestoval část Spojených států amerických. Ačkoliv se jednalo o výjimečný brutální případ spojený s hraním, vědci dlouhodobě poukazují, že nenašli příčinnou souvislost mezi sklony k násilí a videohrami.

Roztržka ve videohře skončila pokusem o vraždu. Mladík se mstil kladivem

Svět
U španělské pláže byl spatřen kladivoun.
/VIDEO/ Poklidnou dovolenou turistů v exotické destinaci Gran Canaria na Kanárských ostrovech před několika dny narušil neočekávaný zvířecí návštěvník, jenž zabloudil nebezpečně blízko břehu oblíbené pláže Melenara. Několik plavců zahlédlo, jak se k nim přibližuje přibližně třímetrový žralok z čeledi kladivounovitých. Španělská policie hned poté pláž uzavřela. Na internetu také zveřejnila záběry predátora.

Žraloci na Gran Canarii vyděsili turisty. Policie natočila dokonce třímetrového

Státy EU
Žraloci na Floridě napadli tři plavkyně. Ilustrační snímek
Úřady na pobřeží severozápadní Floridy vyzvaly návštěvníky pláží k ostražitosti poté, co žraloci při dvou samostatných útocích napadli tři plavkyně. Jedné ženě museli lékaři amputovat část ruky poté, co ji v pátek pokousal žralok v okrese Walton. O necelé dvě hodiny později na jiné pláži o čtyři kilometry dál na východ napadli žraloci dvě dívky, které byly s přáteli po pás ve vodě. Jedna z dívek utrpěla vážná poranění nohy a ruky, zatímco druhá má lehčí zranění nohy, uvedl server BBC News s odkazem na hasiče.

Tři plavkyně na americké Floridě napadli žraloci. Jedna přišla o ruku

Svět
Vesmírná loď Starliner společnosti Boeing odstartovala k dlouho odkládanému prvnímu testovacímu letu s posádkou
Vesmírná loď Starliner společnosti Boeing odstartovala k dlouho odkládanému prvnímu testovacímu letu s posádkou, který může firmu přiblížit k zajišťování pravidelných misí americké vesmírné agentury NASA. Dva američtí astronauti se Starlinerem míří na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), aby mimo jiné prověřili fungování lodě při automatickém i ručním ovládání.

Vesmírná loď Starliner od Boeingu odstartovala. První let byl dlouho odkládán

Vesmír
Zastava 101/1100
Nejznámějším typem již neexistující automobilky Crvena Zastava v srbském městě Karagujevac byl typ 101. Poslední kusy sjely z výrobní linky až 37 let od zahájení produkce, k čemuž došlo v roce 1971. Historie této značky je vůbec velmi spletitá. Například i zmíněný typ 101, jehož číslo se stalo v domácích poměrech podnětem pro vznik přezdívky stojadin, musel být v zahraničí kvůli možným sporům s Fiatem přejmenován.  
13 fotografií

Auta Zastava znali i Češi. Původní Fiat 128 dostal v Jugoslávii časem řadu jmen

Automagazín
Býk dokáže být velmi nebezpečný, když se brání. Poznala to turistka na pláži v Mexiku. Ilustrační foto
Rekreanti opalující se na pláži v oblíbeném letovisku Cabo San Lucas na jihu Kalifornského poloostrova v Mexiku byli před několika dny svědky bizarní a děsivé scény. Na místě se objevil býk, kterého zaujalo jídlo v plážových taškách a nechtěl se ho vzdát. Po pár momentech několikrát zaútočil na přihlížející ženu, přičemž ostatní křičeli hrůzou. Napadená nakonec vyvázla živá. Několik svědků incident zachytilo na kameru.

Na pláži v Mexiku šlo o život. Svědci natočili, jak na ženu zaútočil býk

Svět
Z fotografování Lenky Graf.
Zpěvačka Lenka Graf v roli modelky. Focení stihla na poslední chvíli před odjezdem na Floridu a na fotkách zapózovala i se svým milovaným mazlíčkem. Sopranistka a multižánrová zpěvačka Lenka Graf žije střídavě na Floridě a v Čechách a v našich luzích a hájích si většinou užívá celé léto. Tentokrát sem zavítala na „bleskový pobyt“ už na jaře a program měla hodně nabitý. 
4 fotografie

Zpěvačka Lenka Graf v roli modelky. Focení stihla na poslední chvíli

Čtenář reportér
Matěj Krsek chce se smíšenou štafetou vybojovat postup na olympiádu
Není to tak dlouho, co bojoval na halovém mistrovství světa v Glasgow. Od konce minulého týdne už ale Matěj Krsek trénuje na Floridě. Ve městě Miramar, což je vlastně předměstí Miami, se s dalšími českými sprintery připravuje na mistrovství světa štafet, které se 4. a 5. května uskuteční v bahamském Nassau. Než se tam Češi přesunou, absolvují v USA dvoutýdenní aklimatizační kemp.
8 fotografií

V Karibiku si to rozdají o Paříž. Krsek myslí na mix. Bude prioritou, říká

Atletika
Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) - Ilustrační foto
Tmavý kovový předmět o rozměrech malé plechovky, který minulý měsíc proletěl střechou obytného domu na jihu amerického státu Florida, byl kus odpadu vypuštěného z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). V pondělním prohlášení to potvrdila americká vesmírná agentura NASA. Předmět identifikovala jako zbytek materiálu vyřazeného v roce 2021.

Dům na Floridě v březnu zasáhl zbytek odpadu z ISS, potvrdila NASA

Vesmír
Tereza Petržilková na halovém mistrovství světa 2024.
Atletka Škody Plzeň Tereza Petržilková odletěla na Floridu na kemp českého štafetového týmu před mistrovstvím světa štafet na Bahamách (4. a 5. května). Třicetiletá čtvrtkařka byla součástí loňské smíšené štafety, která získala bronz na světovém šampionátu. Česká štafeta s Petržilkovou bude v bahamském Nassau usilovat o místenku na letní olympiádu v Paříži.
13 fotografií

Petržilková odletěla se štafetou ladit formu na mistrovství světa

Ostatní sporty
Vesmírný odpad. Ilustrační snímek
Kus vesmírného odpadu nejspíš pocházejícího z Mezinárodní vesmírné stanice propadl domem ve Spojených státech a jen těsně nezasáhl uvnitř se nacházející dítě. Ojedinělým případem se nyní zabývá kosmická agentura NASA, která zjišťuje původ předmětu. Ačkoliv jsou pády trosek z vesmíru na lidská obydlí výjimečná, v minulosti se už několik podobných událostí stalo.

Vesmírný odpad spadl na dům a málem zasáhl dítě. NASA případ vyšetřuje

Vesmír
Italský tenista Jannik Sinner.
Italský tenista Jannik Sinner vyhrál prestižní turnaj série Masters v Miami. Ve finále, do kterého se na Floridě probojoval už potřetí v kariéře, porazil hladce 6:3, 6:1 Bulhara Grigora Dimitrova a po zisku třetího letošního titulu se poprvé posune na druhé místo světového žebříčku. Tam vystřídá svého rivala Carlose Alcaraze ze Španělska.

Sinnerova one man show. Ital ovládl turnaj v Miami a bude novou světovou dvojkou

Tenis
Bitva v ohybu podkovy, březen 1814. Vojáci generála Andrewa Jacksona útočí na opevnění Rudých holí, což byli vzbouření indiáni kmene Kríků
V historii novodobého osidlování severoamerického kontinentu je to jedna z podstatných epizod. Před 210 lety, v neděli 27. března 1814, zaútočilo několik tisíc amerických vojáků pod velením generála Andrewa Jacksona spolu s 500 Čerokíi na opevnění tzv. Rudých holí neboli vzbouřených příslušníků kmene Krík pod velením náčelníka Menawy. Vítězná bitva otevřela americkým pionýrům cestu k osídlení Mississippi.
12 fotografií

Krvavý útok na kmen Kríků: Vítězství otevřelo Američanům cestu k Mississippi

Historie
Česká tenistka Linda Nosková
Tenistka Linda Nosková vypadla na turnaji v Miami ve třetím kole s Igou Šwiatekovou. Devatenáctiletá česká reprezentantka vzdorovala světové jedničce ve třetím letošním vzájemném duelu přes dvě a půl hodiny a nakonec jí po boji podlehla 7:6, 4:6, 4:6. Na Floridě končí už v prvním kole Jiří Lehečka, naopak Tomáš Macháč je po skalpu bývalé světové jedničky Andyho Murrayho poprvé v osmifinále turnaje série Masters.

Nosková zatápěla světově jedničce. Macháč si sáhnul na dno, Lehečka vybouchnul

Tenis
Susan Billigová, matka Amy Billigové, drží devět dní po jejím zmizení transparent s žádostí o jakékoli informace, týkající se její dcery
Odpoledne 5. března 1974 zatelefonovala 17letá Amy Billigová z Coconut Grove na Floridě svému otci, jestli jí půjčí dva dolary na oběd s přáteli. Otec svolil a Amy za ním zamířila do jeho galerie, jako dopravu zvolila autostop. Víckrát už ji nikdo z jejích blízkých nespatřil. Způsob jejího zmizení se hrůzně připomněl o 14 let později v Československu, kde podobně zmizela zpěvačka Pavlína Braunová a další dvě dívky.
6 fotografií

Před 50 lety zmizela v USA 17letá stopařka. Kauzu hrůzně připomíná případ z Čech

Historie
Vrtulník, který Robert K. Preston 17. února 1974 ukradl, se později stal turistickou atrakcí.
Před 50 lety, 17. února 1974, došlo v americkém Washingtonu před Bílým domem k podivnému útoku, který jakoby byl drobnou předzvěstí mnohem hrůznější události, jež o 27 let později vstoupila do historie jako 11. září. Dvacetiletý mladík bez pilotních zkušeností se pokusil nalétnout s helikoptérou na Bílý dům. Jeho akci naštěstí všichni včetně něj přežili – přestože tajná služba na něj zahájila palbu.
6 fotografií

Před Bílým domem vypukla palba. Na sídlo prezidenta před 50 lety nalétl vrtulník

Historie