ŠTÍTEK: Ford model T

Před 25 lety se uskutečnila anketa Car of the Century - Auto století. Vítězem se stal americký Ford Model T.
Konec milénia byl ve znamení všemožných anket, v kterých se sestavovaly žebříčky určující kdo nebo co bylo nejlepší v právě končícím 20. století. Anketa samozřejmě nemohla minout ani auta, a tak došlo na vyhlášení Car of the Century. Stalo se tak před 25 lety. Cesta k vozu století ale nebyla jednoduchá, nicméně určila vítěze. Tím se stal Ford Model T. Pojďte s námi zavzpomínat na to, jak hledání auta století probíhalo.
13 fotografií

Zavzpomínejme, jak se před 25 lety hledalo auto století. Vyhrál Ford Model T

Automagazín
Automobiloví a motocykloví veteráni se rozloučili s letošní sezonou. Start spanilé jízdy Přerovskem byl na náměstí v Lipníku. Neděle 2. září 2023
Nablýskané aerovky či pragovky, ale také anglická a americká vozidla, která si ve své době mohli dovolit jen movitější majitelé. Přehlídka legendárních motocyklů předválečné výroby a některé raritní kousky, které brázdily silnice před sto lety. To a mnoho dalšího zajímavého uklázala spanilá jízda, kterou o víkendu pořádal Oldtimer club Helfštýn.
70 fotografií

Ford model T a další veterány se loučily se sezonou spanilou jízdou na Helfštýn

Automagazín
Gurbanguli Berdymuhamedov za volantem Bugatti Veyron.
Praha - Henrymu Fordovi, zakladateli automobilky Ford, se připisuje slavný výrok související s nabídkou barevných provedení úspěšného Modelu T: "Zákazníci mohou mít jakoukoli barvu, jen když bude černá." V Turkmenistánu si zájemci naopak můžou koupit auto s libovolným lakem, jen když nebude černé. Nejvhodnější možnou variantu ovšem představuje bílá.

Do Turkmenistánu se prý nesmí dovážet černá auta. Prezident černou barvu nerad

Auto
Montážní linka Fordu v roce 1913.
Detroit/Praha - Vynález pohyblivé montážní linky umožnil vyrábět zboží ve skutečně masovém měřítku a za dostupné ceny. První montážní linka byla spuštěna přesně před sto lety 7. října 1913 v detroitské automobilce Henryho Forda. Z automobilového průmyslu se pásový způsob výroby posléze rozšířil i do dalších oblastí a způsobil skutečnou revoluci.

Ford před sto lety spustil pohyblivou výrobní linku. Inspiroval se na jatkách

Auto
Henry Ford.
Dearborn - Stál u zrodu automobilového průmyslu, jak jej dnes známe, ale přitom byl průkopníkem jiného druhu než vynálezce kočáru bez koní Karl Benz. Americký technik Henry Ford, který se narodil před 150 lety, 30. července 1863, neměl na svém kontě žádný opravdu převratný vynález a jeho objevem nebyla ani pásová výroba, díky usilovné práci a jasné vizi ale dokázal udělat z luxusního zboží součást každodenního života.

Průkopník, paličák, antisemita. Před 150 lety se narodil Henry Ford

Auto
Ford B-MAX v odstínu Burnished Glow.
Detroit – Henry Ford, zakladatel Ford Motor Company, kdysi napsal, že zájemci o původní Model T si mohou zvolit jakoukoli barvu, „pokud to bude černá“. Dnes je situace diametrálně odlišná.

Barva auta jako od Gucciho

Auto