ŠTÍTEK: fotosyntéza

Hmyzožravky se od jiných rostlin morfologicky dosti liší právě částmi, které souvisejí s lapáním kořisti.
Proč si k tradičním pokojovkám nepořídit dekorativní Adélu, která si k večeři smlsne na mouše? Zjistíte, že masožravé rostliny jsou podivuhodnými unikáty s důmyslnými pastičkami na mouchy, mšice, pavouky či hmyz. Aby k sobě přilákaly pochoutku, pokrývají se světélky, vydechují omamnou vůni, co přiláká nic netuší oběti, nebo je nechají usednout na lepkavé stonky. Jak se starat o masožravé rostliny?
13 fotografií

Masožravé kytky aneb potměšilí lovci v květináči

Domácnost
Země, jediná obyvatelná planeta ve sluneční soustavě
Podstatou, ba přímo synonymem pozemského života je možnost dýchat kyslík. Přesto ho v prvních dvou miliardách let existence naší planety nebylo v ovzduší mnoho. K takzvané Velké oxidační události došlo až poté, co se na Zemi objevilo dost sinic schopných provádět fotosyntézu, tedy přeměňovat sluneční svit na energii. Ale kdy k tomu došlo a jakým způsobem to proběhlo? 
6 fotografií

Velká oxidační událost: vědci poodhalili jedno tajemství evoluce na Zemi

Věda a technika
Země, jediná obyvatelná planeta ve sluneční soustavě
Od vzniku Země zhruba před 4,5 miliardou let se její rotace postupně zpomaluje, což způsobuje pozvolné prodlužování dnů. V lidském měřítku času sice není tento posun patrný, může však mít zcela mimořádný dopad na náš život. Prodlužující se dny totiž pravděpodobně úzce souvisejí s okysličováním zemské atmosféry. Naznačuje to nový výzkum.
8 fotografií

Rotace Země se postupně zpomaluje. Může to být důvod, proč stále máme co dýchat

Věda a technika
Nové lípy, které nahradily prosychající a už nebezpečné stromy, vybíralo v Maďarsku vedení benešovské radnice. Na snímku výšku stromu porovnává místostarosta Jiří Jandač.
Prozkoumat, jak fungují stromy, jak probíhá fotosyntéza, proč jsou nejlepší klimatizací a jak mohou ovlivnit například množství srážek, se dozvědí návštěvníci botanické přehlídky s Martinem Klaudysem v neděli 20. října od 11 hodiny.

Na exkurzi se dozvědí nové zajímavosti o stromech

Volný čas
Zamrzlý rybník v Praze. Ilustrační foto.
Pražští rybáři ani v zimě nezahálejí. Sledují čistotu vody, která přitéká do pražských rybníků a monitorují množství kyslíku ve vodě. Podle nich zatím nejsou potřeba žádná speciální opatření, která jsou běžná při dlouhotrvajících mrazech. Není ani možné prosekávání ledu, kvůli využití zamrzlých ploch při bruslení. Média o tom dnes informoval hospodář pražských rybářů Jindřich Vintr.
5 fotografií

Rybáři hlídají množství kyslíku v rybnících. Speciální opatření nejsou nutná

Praha
Cenu pro Podnikatele roku Jihomoravského kraje získal ředitel drásovské firmy Photon Systems Instruments Martin Trtílek. Převzal ji za něj jeho zástupce Zdeněk Uhlíř.
Brno, jižní Morava – Biopaliva, léčiva z řas nebo fotosyntézu zkoumají odborníci na přístrojích drásovské firmy Photon Systems Instruments. Jejího ředitele v úterý ocenila porota krajského kola mezinárodní soutěže EY Podnikatel roku. Martin Trtílek se ale nacházel pracovně v zahraničí a cenu za něj převzal jeho zástupce Zdeněk Uhlíř. „Naše firma se věnuje výzkumu a vývoji přístrojů pro bádání v oblastech biologie, fyziky a fyziologie rostlin," přiblížil Uhlíř.

Vyrábí techniku pro biology. Jihomoravským podnikatelem roku je Martin Trtílek

Podnikání
Den stromů pořádali Roháči již podeváté.
Kamenné Žehrovice – Stromy ve světě lidí. Takové téma měl nedělní Den stromů, který pořádal turistický oddíl Roháči Kladno na Naučné stezce Mrákavy. Akci zde pořádali již podeváté. Na příchozí čekala krásná procházka plná podzimních barev a zpěvů ptáků, při které se mnoho dozvěděli nejen o stromech, ale i přírodě nacházející se u Kamenných Žehrovic.
6 fotografií

S Roháči si lidé u příležitosti Dne stromů prošli Mrákavy

Kladensko
Ilustrační foto.
Klatovsko – Extrémní horka, která panují v tomto létě, působí značné starosti i rybářům.Už teď je totiž takřka jisté, že letošní kapři nebudou zdaleka tak vypasení, jako tomu bylo v předchozích letech.

Vánoční kapři budou letos hubenější

Klatovsko
Netradičním způsobem oslavila v neděli 22. března 2015 v Praze Akademie věd ČR 125. výročí svého založení. Videomapping na její hlavní budově odvyprávěl příběh Můj svět zázraků o genialitě lidského mozku a síle myšlenky.
Praha - Akademie věd ČR přichystala v neděli na Národní třídě v Praze netradiční oslavu 125. výročí svého založení. Na svou hlavní budovu promítal prostřednictvím videomappingu příběh Můj svět zázraků. Pražanům „vyprávěl" o genialitě lidského mozku a síle myšlenky. Po dobu světelné show byla na Národní odkloněna tramvajová doprava.

Videomapping na Národní třídě oslavil českou vědu

Praha
Ilustrační foto
Praha - Akademie věd ČR dnes na Národní třídě v Praze chystá netradiční oslavu 125. výročí svého založení. Na svou hlavní budovu se bude prostřednictvím videomappingu promítat příběh Můj svět zázraků. Pražanům bude „vyprávět" o genialitě lidského mozku a síle myšlenky. Po dobu světelné show bude na Národní odkloněna tramvajová doprava.

Na Národní třídě v Praze bude videomapping, oslaví českou vědu

Česko
Ilustrační foto
České Budějovice – Vědci z českobudějovické akademie věd a Jihočeské univerzity objasnili proces, při němž rostliny transformují přebytečné světlo na teplo. Jako první na světě tak popsali a definovali mechanismus, který při přebytku světla zajišťuje, aby měla rostlina k dispozici právě tolik světla, kolik potřebuje k fotosyntéze, tedy přeměně světelného záření na formy energie využitelné rostlinou buňkou.

Jihočeští vědci objasnili jako první, jak rostliny mění světlo na teplo

Česko
PONIČENÁ ÚRODA. Obilí na polích u Českých Kopist je pokryté blátem. Také brambory, květák, česnek, kukuřice a další plodiny – vše je na zaorání. Zemědělci přišli o obživu.
Litoměřicko – „Zatopených mám asi devadesát procent veškeré úrody. Nejhůř jsou na tom brambory, ze kterých mi zbyly asi tři hektary. Pod vodou je také všechen česnek. Nesklidili jsme zatím vůbec nic. Máme jen dluhy za sadbu. Z čeho budeme žít, nevíme," řekl zemědělec Josef Král z Počapel, který vlastní 110 hektarů polí.
4 fotografie

Zeleniny bude málo. Udusila ji povodeň

Litoměřicko
Silvie Melušová (vlevo), Bára Masopustová, Slezské bylinářství, Na Valech, Opava
I když je počátkem týdne ovlivňován dýchací systém, neměli bychom zapomínat, že je každý z nás oslaben jiným způsobem, nejdůležitější a nejúčinnější je tedy prevence. Stále je to nejčastější problém, se kterým se setkáváme, a proto jej více rozebereme.

Bylinkářky radí: Neexistují nemoci, ale jen nemocní lidé

Zdraví
Silvie Melušová (vlevo), Bára Masopustová, Slezské bylinářství, Na Valech, Opava
I když je počátkem týdne ovlivňován dýchací systém, neměli bychom zapomínat, že je každý z nás oslaben jiným způsobem, nejdůležitější a nejúčinnější je tedy prevence. Stále je to nejčastější problém, se kterým se setkáváme, a proto jej více rozebereme.

Bylinkářky radí: Neexistují nemoci, ale jen nemocní lidé

Opavsko
Muškáty. Ilustrační foto
Krásné a bohatě kvetoucí muškáty na balkonech, silné a zdravé konifery, dlouhodobě kvetoucí okrasné rostliny nebo chutné, dobře vyzrálé a zdravé ovoce či zelenina jsou přáním každého pěstitele.

Lepší tvorba květů a vysoké výnosy

Bydlení
Řez ovocných stromů - ilustrační foto
Ovocné stromy jsou nedílnou součástí většiny zahrad. Těšíte se z jejich sklizně, abyste si potom užili zásobu čerstvého ovoce z vlastní zahrádky a pochlubili se s ním v podobě ovocných koláčů, marmelád, kompotů a mnoho dalšího. Abyste se mohli radovat z chutné a hojné úrody, je potřeba se o strom během celého roku starat. Pravidelná péče spočívá v zavlažování, přihnojování a řezu. Pokud se strom neřeže, předčasně stárne a za čas přestane plodit úplně.
5 fotografií

Řez ovocných stromů

Bydlení
Pelety - ilustrační foto.
Kutnohorsko – Stabilní ceny, komfort a ohleduplnost k životnímu prostředí. To jsou hlavní výhody vytápění prostřednictvím takzvaných pelet. Na Kutnohorsku je nabízí například firma Dřevo Tvrdík.

Pelety šetří váš rodinný rozpočet

Podnikání
Vodní rostliny. Ilustrační foto
Každá květina potřebuje ke svému životu, přesněji k fotosyntéze, životadárnou vodu. Některé z nich, jako například kaktusy, se naučily přežívat téměř bez kapky vody, jiné se naopak bez vlhkosti neobejdou a dokonce rostou na dně rybníků, řek či moří.

Kvetoucí jezírko: Rostliny, které ho ozdobí

Bydlení
Ilustrační foto
Voda se nachází v každé buňce, tvoří 90 % každé rostliny a spolu se slunečním zářením je odrazovým můstkem pro fotosyntézu. Bez vody se zkrátka přežít nedá, ať už jste jakýkoliv živý tvor na naší planetě. Naše zahradní rostliny se ale v parných dnech nemohou spoléhat na přírodní zdroje vláhy, a proto o jejich „pitný režim“ musíte pečovat sami. Můžeme přitom využít konví, kropicích hadicí, ale také automatických zavlažovacích systémů. Přinášíme vám pár rad, jakým způsobem nespotřebovat příliš velká množství vody a zároveň se při zalévání fyzicky úplně nevyčerpat.

Tipy na zalévání: Jak neplýtvat vodou a zároveň se nevyčerpat

Bydlení
Ilustrační foto.
Kutnohorsko - Letošní tvrdá zima si vynutila také náročnější péči o chovné rybníky. Bez pomoci rybářů by ryby v zamrzlých rybnících totiž jen stěží přežily. Rybáři se v zimě starají o své rybníky hlavně sekáním ledu a údržbou porostů na jejich březích.

Díry v zamrzlých rybnících udržuje speciální technika

Kutnohorsko
Ilustrační fotografie.
Zlínsko – V těchto mrazivých dnech mají rybáři na Zlínsku napilno. Musejí totiž kontrolovat, zda mají ryby v tamních vodních nádržích dostatek kyslíku a také to, zda se pod ledem nehromadí plyny, které by mohly život ryb ohrozit.

Za dostatek kyslíku vděčí ryby i bruslařům

Zlínsko
Ledvice a dvě věže
Ledvice – Velké přestavby se udály v letošním roce v areálu ledvické elektrárny. Vše se připravuje na uvedení nového zdroje o výkonu 660 MW. Proto také po celý rok panoval v prostoru, kde má nový blok stát, čilý pracovní ruch.

Ledvice rostou, nový blok bude mít výkon 660 MW

Teplicko
Výstavba chladící věže pro nový výrobní zdroj v Ledvicích je již v plném proudu
Ledvice – Po více než 140 metrů vysokém kotli bude druhou dominantou nového zdroje v Elektrárně Ledvice Skupiny ČEZ chladící věž.Podle Josefa Zahradníka, vedoucího projektového týmu, který má na starosti realizaci nového velmi ekologického výrobního bloku o výkonu 660 MW, bude mít úctyhodné rozměry.

Nová chladící věž zabere plochu větší než je fotbalový stadion

Teplicko
Čeští politici a houby jedno jsou?
Náchod - Houby, přátelé, nemohou získávat energii fotosyntézou a stejně jako politik, zejména komunální, musejí využívat jiný organismus jako hostitele, popřípadě se snaží, stejně jako politik, rozkládat, promiňte, téměř mrtvou organickou hmotu, ke které naše společnost nemá daleko. Ten klid je však jen možným tichem před pořádnou bouří.

ČTENÁŘI PÍŠOU: Čeští politici a houby jedno jsou?

Náchodsko
Rybáři v Jaroslavicích kontrolovali ryby, pod ledem
Jaroslavice /FOTOGALERIE/ - Jaroslavičtí rybníkáři vysekávají v mrazivých dnech otvory do ledu, aby zkontrolovali zdravotní stav ryb. Po noci ze čtvrtka na pátek, kdy rtuť teploměru klesla pod jedenáct stupňů Celsia, se na jaroslavickém rybníku vytvořil až patnácticentimetrový ledový krunýř.
5 fotografií

Rybáři v Jaroslavicích kontrolovali ryby, pod ledem

Znojemsko