ŠTÍTEK: Frida Kahlo

Salma Hayek na předávání Oskarů v roce 2023.
Ohnivý temperament a nezaměnitelný přízvuk, které jsou dnes její obchodní značkou, byly na začátku kariéry hlavním důvodem, proč nedostávala role. Salma Hayek to ale nevzdala a našla způsob, jak v Hollywoodu prorazit a zůstat přitom věrná svému původu. Začátky pro ni byly náročné, třeba natáčení sexuální scény s Antonio Banderasem pro snímek Desperado. Nakonec se ale otrkala a před kamerou se později nebála ani žhavějších čísel. 
5 fotografií

Víte, že Salma Hayek probrečela sexuální scénu s Banderasem? Pak přišel striptýz

Společnost
Losers Cirque Company uvádí akrobaticko-taneční představení Žena, růže, píseň, kost o ženských vzorech.
Frida Kahlo, Madonna, babička a trenérka se na jevišti představí ve čtyřech žánrech: nonverbálním divadle, tanci, akrobacii a gymnastice. Čtyři ženy, čtyři ikonické postavy jako ženské vzory a role ženy v dnešním světě, která se ještě nikdy v dějinách neproměňovala s takovou razancí a v tak globálním rozsahu. Nové celovečerní představení Losers Cirque Company přináší na scénu Fridu Kahlo, Madonnu, babičku a trenérku. Čtyři zdánlivě nesouvisející osobnosti, které jsou vzorem pro ženy v blízkém okolí i generace po celém světě. Akrobaticko-taneční představení Žena, růže, píseň, kost o ženských vzorech měla premiéru 1. prosince na domovské scéně Losers v pražském Divadle Bravo! a poté se zařadila do stálého programu.
6 fotografií

Podívejte se: Losers Cirque Company uvádí akrobaticko-taneční představení

Čtenář reportér
Donatella Di Pietrantonio
Přestože vyrůstala s oběma rodiči, matka jako by tam pro ni nebyla. Italská spisovatelka Donatella Di Pietrantonio se proslavila románem o dívce, která je vytržena z dosavadní rodiny a bez vysvětlení vrácena svým biologickým rodičům, které nezná. Ve svých knihách se zaměřuje na mateřství a zkoumá, jaké trauma v dítěti vyvolá opuštění a pocit, že není milované.
9 fotografií

Mateřství je nevyčerpatelné téma. Má posedlost, říká Donatella Di Pietrantonio

Literatura
Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!
Jaké dny asi prožívali keltové? Přijďte to zjistit již tento pátek! To a mnoho dalšího, jako projekce filmů, přednášky nebo koncerty vám přinášíme v našich tipech deníku.

TIPY DENÍKU: Užijte si den s Kelty

Cestujeme
Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!
Nazujte si pohodlné boty a vydejte se na Běh pro dobrou věc. Svojí účastí letos pomůžete autistickému chlapci Ráďovi z Kralup nad Vlatvou. To a mnoho dalšího, jako projekce filmů, přednášky nebo koncerty vám přinášíme v našich tipech deníku.

TIPY DENÍKU: Zaběhejte si pro dobrou věc

Cestujeme
Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!
Máte rádi letní kina? Pokud ano, vydejte se již tento víkend na zahájení sezony "letňáku" v Kolíně a užijte si české filmy. To a mnoho dalšího, jako projekce filmů, přednášky nebo koncerty vám přinášíme v našich tipech deníku.

TIPY DENÍKU: Letní kino v Kolíně startuje sezónu

Cestujeme
Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!
Patříte mezi fanoušky retra? Vydejte se tuto sobotu do zahrady Kladenského zámku na retro odpoledne a užijte si např. retro módní přehlídku. To a mnoho dalšího, jako projekce filmů, přednášky nebo koncerty vám přinášíme v našich tipech deníku.

TIPY DENÍKU: Vydejte se na retro odpoledne

Cestujeme
Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!
Dochází vám tipy na výlety? Vydejte se na nedělní vernisáž umělkyně Markéty Kavale do Neveklova a zpříjemněte si tento víkend trochou umění. To a mnoho dalšího, jako projekce filmů, přednášky nebo koncerty vám přinášíme v našich tipech deníku.

TIPY DENÍKU: Vydejte se do Neveklova na vernisáž

Cestujeme
Frida Kahlo
V rámci on-line streamu Moje kino Live proběhne ve čtvrtek 12. listopadu od 20.30 hodin projekce filmu Frida Viva La Vida. A co se skrývá pod tímto názvem? Životopisní příběh Fridy Kahlo, která je dnes považovaná za ikonu nezávislosti a ženství. Její život ale provázela neskutečná bolest, která se promítla právě do jejích obrazů.

Kino nabídne dokument o slavné malířce online

Volný čas
Zbytek koňské dráhy ve Gmundenu.
Linec – Deník OÖN se rozepsal o „druhé větvi“ koňské dráhy z Budějovic. Ta od roku 1824 vedla do Lince, v letech 1835-36 byla prodloužena do Gmundenu, do Engelhofu.

Když koňka vedla přes sousedy

Z okolí
Frida Kahlo
V červenci přišel do kin nový filmový pohled na Fridu Kahlo a ve středu 29. července jej promítá kino Sokol od 19 hodin a Zámecký biograf ve stejném čase. Skrze osobní předměty, její dopisy či deníkové zápisy, nahlíží na osobnost mexického umění i dokument Frida – viva la vida.

Fridu Kahlo nově představí film

Volný čas
Dětskou obrnou postižená Ella Fekoňová.
/FOTOGALERIE/ Pomáhat hudbou, pobavit se a spojit svět zdravých s handicapovanými, to vše obsahuje cyklus Benefice pro… skupiny USB band, který je vždy věnovaný konkrétnímu člověku a slouží jako způsob finanční pomoci pro konkrétní zlepšení jejich životních podmínek. Další charitativní akce se uskuteční v pátek 22. listopadu v kulturním domě v Kamýku nad Vltavou. Celý výtěžek připadne rodině pětileté Elly s dětskou mozkovou obrnou.
4 fotografie

Tip Deníku: Benefiční koncert pomůže pětileté Elle s mozkovou obrnou

Volný čas
Petr Laštůvka
/ROZHOVOR/ Aktivní členové spolku Městské divadlo Rýmařov se snaží obnovit kulturní dění v budově bývalého kina a divadla v Rýmařově, kterou se zastupitelé města v minulém roce rozhodli zbourat. Petr Laštůvka se postavil do čela této iniciativy a už více než půl roku se snaží za pomoci partnerů z regionu zachránit rýmařovské divadlo.

Petr Laštůvka: Tento podzim je ve znamení beneficí

Bruntálsko
Fronta lidí stála na výstavu francouzského malíře Henriho Rousseaua v neděli 15. ledna.
Praha /FOTOGALERIE/ - Výstavu francouzského malíře Henriho Rousseaua si přišlo za čtyři měsíce do paláce Kinských prohlédnout 57.047 lidí. Přehlídka slavného umělce, který svou tvorbou ovlivnil mnohé další, se řadí nejen k divácky nejúspěšnějším projektům Národní galerie v Praze (NG), ale i k nejnavštěvovanějším výstavám v tuzemsku v posledních letech. Díla umělce přezdívaného Celník byla v tak velkém rozsahu v Česku představena poprvé.
3 fotografie

Obrazy slavného malíře Rousseaua vidělo přes 57 tisíc lidí

Volný čas
Henri Rousseau: Já, Portrét – Krajina
Praha - Lidé v neděli mají poslední šanci vidět výstavu francouzského malíře Henriho Rousseaua, kterou pořádá Národní galerie v Praze v paláci Kinských. Otevřeno stejně jako v celém posledním týdnu je až do 20.00 hodin. Díla slavného umělce přezdívaného Celník jsou v tomto rozsahu v Česku představena poprvé. Výstava začala v polovině září a podle dosavadního návštěvnického zájmu se bude pravděpodobně řadit k divácky nejúspěšnějším výstavám v tuzemsku.

V paláci Kinských skončí výstava Henriho Rousseaua

Volný čas
Henri Rousseau: Já, Portrét – Krajina
Praha - Národní galerie prodloužila na poslední týden otevírací dobu výstavy francouzského malíře Henriho Rousseaua. Lidé mohou do paláce Kinských chodit do neděle denně až do 20.00 hodin. Galerie to uvedla na svém webu. Díla slavného umělce přezdívaného Celník jsou v tomto rozsahu v Česku představena poprvé. Výstava začala v polovině září a do dnešního dne ji navštívilo přes 40 tisíc lidí. Bude se tak pravděpodobně řadit k divácky nejúspěšnějším výstavám v tuzemsku.

Národní galerie láká na celníka Rousseaua do neděle, vstup je až do 20:00

Volný čas
Henri Rousseau
Umělce své doby okouzloval, advokáty a finančníky rozčiloval. Henri Rousseau, francouzský malíř, jehož dílo u nás teď poprvé představuje Národní galerie, byl podivuhodný muž. Celník, který nebyl celníkem.
4 fotografie

Zlobivý celník Rousseau

Ostatní
K výstavě Henri Rousseau (Celník, olej, 1890) chystané na září 2016 v Paláci Kinských.
Praha - První výstava slavného francouzského malíře Henriho Rousseaua, která se koná v České republice, začne ve čtvrtek v paláci Kinských na Staroměstském náměstí. Připravila ji ve spolupráci s pařížským Musée d'Orsay Národní galerie v Praze a ukáže díla malíře přezdívaného Celník, který se proslavil legendárními výjevy z džungle, aniž kdy opustil Franci.

V Česku je poprvé výstava slavného Henriho Rousseaua

Volný čas
Herečka Salma Hayek.
Coatzacoalcos/Praha - Temperamentní mexická kráska Salma Hayeková nejvíce zaujala ve filmovém přepisu osudů své slavné rodačky, malířky Fridy Kahlo. Do hollywoodských světel ramp ji ale vytáhl režisér Robert Rodriguez v kultovní gangsterce Desperado. V obou filmech se představila na soundtracku rovněž jako zpěvačka. V pátek oslaví padesátiny.

Úsměv na tváři je klíčem ke štěstí, tvrdí herečka Salma Hayeková

Film a televize
Henri Rousseau: Já, Portrét – Krajina
Praha - Národní galerie v Praze vystaví v září díla francouzského malíře Henriho Rousseaua tváří v tvář tvorbě jeho současníků, přátel a následovníků. Lidé tak spatří obrazy z celého světa, třeba díla Pabla Picassa, Fridy Kahlo, Emila Filly, Josefa Čapka, Paula Cézanna, Maxe Ernsta, Toyen nebo Josefa Šímy. V pátek to oznámila mluvčí galerie Tereza Ježková. Jedná se o vůbec první výstavu Rousseaua v Česku.

V Praze vystaví díla Rousseaua a jeho přátel i následovníků

Ostatní
Henri Rousseau: Já, Portrét – Krajina
Praha - Národní galerie v Praze vystaví v září díla francouzského malíře Henriho Rousseaua tváří v tvář tvorbě jeho současníků, přátel a následovníků. Lidé tak spatří obrazy z celého světa, třeba díla Pabla Picassa, Fridy Kahlo, Emila Filly, Josefa Čapka, Paula Cézanna, Maxe Ernsta, Toyen nebo Josefa Šímy. V pátek to oznámila mluvčí galerie Tereza Ježková. Jedná se o vůbec první výstavu Rousseaua v Česku.

V Praze vystaví díla Rousseaua a jeho přátel i následovníků

Volný čas
Ilustrační foto.
Praha – Návraty ke klasikům i bizarním umělcům. To je náplň projekcí Era ART klubu na pražském Jungmannově náměstí, jejichž nové pásmo začíná už dnes večer. Nese titul Životy těch druhých a je věnováno životopisným filmům.

Temperamentní Frida, Čapek a Dalí

Film a televize
LETÍM VE VODĚ. Z tvorby Kateřiny Piňosové
Praha – Labutě na Vltavě. Ty prý mohou za to, že výtvarnice Kateřina Piňosová objevila Vnitřní cestopis. Neboť ptáky s prohnutými štíhlými krky prostě začala jednoho dne vidět jinak… Jak se její vidění promítlo do kolekce obrazů, které autorka v tyto dny vystavuje v galerii Era svět na pražském Jungmannově náměstí, se můžete přesvědčit až do konce února.

Olympie, prsty svaté Agáty a papoušci Kateřiny Piňosové

Ostatní
LETÍM VE VODĚ. Z tvorby Kateřiny Piňosové
Praha - Labutě na Vltavě. Ty prý mohou za to, že výtvarnice Kateřina Piňosová objevila Vnitřní cestopis. Neboť ptáky s prohnutými štíhlými krky prostě začala jednoho dne vidět jinak… Jak se její vidění promítlo do kolekce obrazů, které autorka v tyto dny vystavuje v galerii Era svět na pražském Jungmannově náměstí, se můžete přesvědčit až do konce února.

Tajemné bytosti, mýty a sny Kateřiny Piňosové v Era světě

Volný čas
Monodramatická sonda Viva la Vida! Frida? nahlíží do duše známé mexické malířky Fridy Kahlo, kterou ztvárňuje Eva Ventrubová. Inscenaci nastudoval režisér Aleš Bergman, autorkou překladu je Jana Montorio Doležalová.
Brno /ROZHOVOR/ - Příběh mexické malířky Fridy Kahlo zpracoval italský scenárista a dramatik Pino Cacucci původně pro čtyři herce. Teprve o pár let později z něj využil monologickou výpověď samotné Fridy, a tak se hra o svérázné umělkyni, jež toužila uprchnout z vlastního těla sužovaného bolestí, konečně dočkala světové premiéry: v Brně, v hlavní roli s Evou Ventrubovou. „Baví mě absurdity jejího života i syrovost, jakou nahlížela na svět," říká o své roli čtyřiatřicetiletá herečka, jejíž domovskou scénou je Městké divadlo Brno.

Eva Ventrubová: Bojuji o život, bojuji o smrt. Na jevišti v roli Fridy Kahlo

Divadlo
Monodramatická sonda Viva la Vida! Frida? nahlíží do duše známé mexické malířky Fridy Kahlo, kterou ztvárňuje Eva Ventrubová. Inscenaci nastudoval režisér Aleš Bergman, autorkou překladu je Jana Montorio Doležalová.
Brno /ROZHOVOR/ - Příběh mexické malířky Fridy Kahlo zpracoval italský scenárista a dramatik Pino Cacucci původně pro čtyři herce. Teprve o pár let později z něj využil monologickou výpověď samotné Fridy, a tak se hra o svérázné umělkyni, jež toužila uprchnout z vlastního těla sužovaného bolestí, konečně dočkala světové premiéry: v Brně, v hlavní roli s Evou Ventrubovou. „Baví mě absurdity jejího života i syrovost, jakou nahlížela na svět," říká o své roli čtyřiatřicetiletá herečka, jejíž domovskou scénou je Městké divadlo Brno.

Bojuji o život, bojuji o smrt. Na jevišti v roli Fridy Kahlo, říká Ventrubová

Volný čas