ŠTÍTEK: Galaxie Mléčná dráha

Austrálie odhalila obří radioteleskop, nahlédne do hlubin vesmíru.
Sydney – Austrálie dnes představila obří radioteleskop, který umožní astronomům s doposud nevídanou přesností zkoumat hlubiny vesmíru, objevovat vzdálené galaxie a odhalovat původ hvězd. Informoval o tom zpravodajský server BBC, podle nějž se jedná o jeden z nejvýkonnějších dalekohledů na světě.

Obří radioteleskop nahlédne do hlubin vesmíru

Svět
Roman Ehrenberger
Polička – Letní noci jsou oblíbeným obdobím pro pozorování hvězdné oblohy. Zejména srpen je potom známý jako měsíc padajících hvězd. I letos mohou lidé svěřit své tajné přání „padající hvězdě".

Z nebe potečou slzy Vavřince

Svitavsko
Maďarský režisér Benedek Fliegauf.
Uherské Hradiště – Maďarský režisér Benedek Fliegauf, který patří k mezinárodně nejuznávanějším filmařům současnosti, připravuje film nazvaný Walk Through. Snímek bude popisovat planetu, ale bez lidí. Přežívají sice ještě zbytky společnosti, ale vládu nad Zemí už neodvratně přebírá příroda. Je to takový fiktivní dokument postapokalyptické doby, řekl Fliegauf v Uherském Hradišti, kde je hostem 38. ročníku Letní filmové školy (LFŠ).

Maďarský režisér Benedek Fliegauf chystá film o planetě bez lidí

Film a televize
Washington /VIDEO/- Astronomové amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) předpověděli scénář gigantické kolize naší galaxie se sousední velkou mlhovinou v souhvězdí Andromedy, k níž má dojít za čtyři miliardy let. Nevyhnutelná srážka podle čtvrteční zprávy NASA vrhne Slunce na jiné místo Mléčné dráhy. Dobrou zprávou ale je, že Zemi samu kolize nezničí.

Mléčná dráha se srazí se sousední galaxií, předpověděli vědci NASA

Svět
Londýn - Astronomové zkoumali skutečnou barvu naší Mléčné dráhy a zjistili, že odpovídá svému pojmenování. Bílá barva, kterou vidíme ze Země, je dílem optického klamu, a vědci proto pátrali po tom, jak vypadá zvenčí. Že je skutečně bílá, tedy není zcela samozřejmé.

Skutečná barva Mléčné dráhy? Je nepřekvapivě bílá

Svět
Zatmění měsíce nad Brnem.
Brno – Na celých sto jedna minut se ve středu večer skryje kotouč Měsíce do stínu Země. Lidé v Brně díky tomu dostanou příležitost sledovat jedno z nejdelších zatmění v tomto století. To nejdelší bude trvat sto čtyři minut a lidé si na něj musí počkat do 27. července 2018.

Zatmění: ve 21.23 nad Brnem zastíní Země Měsíc

Brněnsko
Ilustrační foto.
Olomoucký kraj – Jedno z nejdelších zatmění Měsíce v tomto století se odehraje na obloze ve středu v pozdních večerních hodinách. Podle astronomů půjde také o jediné úplné zatmění Měsíce, které bude pozorovatelné z území České republiky až do roku 2015. Neobvykle rudý či až nahnědlý Měsíc bude podle odborníků k vidění poměrně nízko nad jihovýchodním obzorem.

Noční paráda: bude extra dlouhé zatmění Měsíce

Olomoucko
Krnov - Pokud za jasné bezoblačné noci obrátíte oči k nebi, potáhne se přes celou oblohu slabý pás světla: Mléčná dráha. Pokud ji ale chcete vidět zblízka, musíte zajít 10. února do krnovské knihovny na přednášku Ivo Míčka z České astronomické společnosti a na výstavu fotografií pořízených nejvýkonnějších observatoří světa.

Toulky po galaxiích a hvězdách v knihovně

Bruntálsko
Ilustrační fotografie.
Zlín -Jak je to krásné. Ráno se probudit bez budíku, na pánev hodit dvě slunce, posnídat u denního tisku, jehož obsah je vám najednou vzdálený jako Mléčná dráha, chvilku se dívat z okna, popřemýšlet u cigárka co s dnešním dnem (jako by to nebylo dopředu jasné).

Pomalé rozjezdy

Volný čas
Londýn - Ve vesmíru je třikrát víc hvězd, než se dosud předpokládalo. Tvrdí to na základě svých objevů američtí vědci v britském časopise Nature. Mnohem víc je podle nich malých slabě zářících hvězd v některých galaxiích.

Hvězd je prý třikrát víc, než se myslelo

Svět
Ilustrační foto
Jizerské hory – Chráněnou oblast tmavé oblohy, která se rozkládá podél toku Jizery, v minulých dnech slavnostně otevřeli pro veřejnost. Na světě už je v současné době více než desítka rezervací s nedotknutelným nočním životním prostředím.

Tisíc hvězd lze na Jizerce pozorovat jen očima

Ústecko
Astroden na Jizerce v Jizerských horách - oblasti tmavé oblohy.
Jizerské hory /FOTO/ – Chráněnou oblast tmavé oblohy, která se rozkládá podél toku Jizery, v minulých dnech slavnostně otevřeli pro veřejnost. Na světě už je v současné době více než desítka rezervací s nedotknutelným nočním životním prostředím. Ta česko polská, která oficiálně existuje od listopadu loňského roku, je ale unikátní tím, že leží na území dvou států.
10 fotografií

Tisíc hvězd mohou pozorovat pouhýma očima

Krkonoše
Astroden na Jizerce v Jizerských horách - oblasti tmavé oblohy.
Jizerské hory /FOTOGALERIE/ – Chráněnou oblast tmavé oblohy, která se rozkládá podél toku Jizery, v minulých dnech slavnostně otevřeli pro veřejnost. Na světě už je v současné době více než desítka rezervací s nedotknutelným nočním životním prostředím. Ta česko polská, která oficiálně existuje od listopadu loňského roku, je ale unikátní tím, že leží na území dvou států.
10 fotografií

Tisíc hvězd mohou pozorovat pouhýma očima

Jablonecko
Ilustrační foto.
Zlín /FOTOGALERIE/ – Osmý ročník majálesu včera připravili zlínští studenti. PR manažer populární akce Aleš Filip prozradil, že podle něj se zúročila celoroční práce třicetičlenného týmu. „Naplnilo se také očekávání, že nepršelo, přicházeli stále noví lidé a zábava i hudba gradovaly,“ pochvaloval si.
11 fotografií

Majáles UTB se letos nesl ve vesmírném duchu

Zlínsko
I na Batmana občas padne smutek v Divadle Tramtarie
Olomouc - Nové premiéry inscenací, které v nadcházející sezoně uvede olomoucké Divadlo Tramtarie, nabídnou divákům třeba německý thriller s černým humorem, autorské zpracování slavného Terminatora nebo výlet do hradu v Transylvánii. Chybět nebude ani dvojice pohádek, z nichž jedna bude přímo od marťanské babičky.

Novinky v Tramtarii: německý thriller, Verne i Terminator

Volný čas
Ilustrační foto
Rakovnicko - Začínají letní prázdniny, čas dovolených, a to je příležitost kochat se krásou noční oblohy. Při romantických večerech u táboráku se člověk přibližuje přírodě a obrací svůj zrak k hlubinám vesmíru.

Červencová procházka hvězdnou oblohou

Rakovnicko
Od 10. do 12. června se ve vsetínské hvězdárně uskutečnily Dny astronomie 2009
Vsetín - Dveře vsetínské hvězdárny jsou od středy až do pátku otevřené široké veřejnosti. Zdejší pracovníci uspořádali tradiční Dny astronomie, při kterých nechybí bohatý program složený z přednášek a astronomických pozorování.

Vsetínská hvězdárna uspořádala Dny astronomie

Valašsko
Pohádka O králi, který rád mlsal, v divadle Tramtarie
Olomouc - V království plné bonbonů, marcipánu a lízátek se během víkendu promění Divadlo Tramtarie. Režiséři Matyáš Dlab a Jirka Básnička rozšířili repertoár olomouckého souboru o další autorskou pohádku, tentokrát s názvem O králi, který rád mlsal.

V olomouckém Divadle Tramtarie budou o víkendu mlsat

Volný čas
Pohádka O králi, který rád mlsal, v divadle Tramtarie
Olomouc - V království plné bonbonů, marcipánu a lízátek se během víkendu promění Divadlo Tramtarie. Režiséři Matyáš Dlab a Jirka Básnička rozšířili repertoár olomouckého souboru o další autorskou pohádku, tentokrát s názvem O králi, který rád mlsal.

V olomouckém Divadle Tramtarie budou o víkendu mlsat

Volný čas
Na uherskobrodské hvězdárně.
Uherský Brod - Srpnová obloha bude mít co nabídnout dychtivým pozorovatelům. Pokud bude přát počasí, budeme moci pozorovat dvě částečná zatmění: Slunce a Měsíce. V průběhu srpna mnozí z nás již viděli padat hvězdu, jak se lidově říká meteorům.

Astronomické léto: zatmění Slunce i Měsíce

Volný čas