ŠTÍTEK: Gambie

U nás nepotřebné kolo umožní dětem v Africe cestu ke vzdělání.
Letovičtí se připojují k projektu „Kola pro Afriku“, který v České republice funguje již 12 let a dosud odeslal do tropické země přes 12 tisíc těchto dopravních prostředků. Cílem této iniciativy je sběr použitých bicyklů, které budou odeslány do Gambie, kde poslouží jako levný a často jediný dopravní prostředek, zejména pro děti dojíždějící do škol.

Ze starých kol radost v Gambii. Bicykly z Letovic zamíří do Afriky

Blanensko
Kola pro Afriku. Ilustrační foto.
K iniciativě Kola pro Afriku se město Hradec Králové připojilo již loni v září. Doposud se podařilo nasbírat 208 jízdních kol, která v následujících měsících zamíří do africké Gambie. Tam poslouží především dětem, místní obyvatelé budou proškolení, jak takové kolo opravit a udržovat. Podle radnice byla akce úspěšná, a na podzim ji chce proto zopakovat.
22 fotografií

Z Hradce Králové do Gambie zamíří 208 jízdních kol. Poslouží hlavně dětem

Hradecko
Trenér Slavie Jindřich Trpišovský
Na radaru pražské Slavie byl už přede dvěma lety, ovšem do Edenu se stěhoval až letos v létě. A teprve o uplynulém víkendu si Sheriff Sinyan odbyl premiéru v sešívaném dresu. „Takhle kvalitní a komplexní hráč tady dlouho nebyl,“ mnul si ruce trenér vicemistra Jindřich Trpišovský nad norskou posilou, která se konečně zbavila vleklých zdravotních lapálií.

Když viděli Sinyana kulhat, byli zděšení. Jak Slavia kupovala zajíce v pytli

FORTUNA:LIGA
Deset a půl tisíce kilometrů za volantem dodávky. Z Kunic na Blanensku až do Ghany na západním pobřeží Afriky. Lektor a cestovatel Filip Vítek (na snímku čtvrtý zleva) se dvěma výpravami brněnského Expedičního klubu má za sebou další cestu.
/FOTO/ Deset a půl tisíce kilometrů za volantem dodávky. Z Kunic na Blanensku až do Ghany na západním pobřeží Afriky. Dobrodružství a nevšední zážitky na každém kroku! Lektor a cestovatel Filip Vítek se dvěma výpravami brněnského Expedičního klubu má za sebou další cestu. Na africký kontinent se hodlá v příštích letech vrátit. „Do dvou let bychom chtěli dobýt s dodávkou Jihoafrickou republiku. Ujet to tahem celé z Kunic až do Kapského města. Po cestě se vystřídá několik výprav. Teď jsme zvládli zhruba polovinu,“ nastínil další plány Deníku Rovnost.
34 fotografií

VIDEO: V Africe předal dopisy od školáků z Benešova. A už plánuje další výpravu

Blanensko
Projekt „Sněhuláci pro Afriku".
Tak jako u nás se i v africké Gambii vzdělání považuje za jeden z nejlepších způsobů, jak změnit život i svět k lepšímu. Narozdíl od českých dětí ale ty gambijské do školy autobus či tramvaj neodveze a vzdálenost se tak pro ně stává zásadní překážkou. Ve zkrácení cesty ke vzdělání jim i letos pomůže nezisková organizace Kola pro Afriku v rámci sbírkové a kreativní akce Sněhuláci pro Afriku, jež  trvá do konce února.
38 fotografií

Sněhuláci pro Afriku. Školy z Vyškovska se mohou k akci hlásit do konce ledna

Čtenář reportér
FC Fastav Zlín - FC Slovan Liberec |(33.kolo) 0:0 I.poločas
/FOTOGALERIE/ Trenér Jan Jelínek si ve FORTUNA:LIZE připsal první bod v pozici hlavního kouče. Fotbalisté Zlína v závěru proti Liberci sahali po výhře, měli na dosah tři body, ale střídající Jawo v koncovce totálně selhal. I proto ševci v posledním domácím zápase letošní sezony remizovali s Libercem 0:0. Severočeši v boji o evropské poháry znovu zaváhali, Fastav před závěrečným derby na Slovácku zůstává čtrnáctý.
8 fotografií

FOTO: Slovan uhrál ve Zlíně bezbrankovou remízu, ale šance na Evropu stále žije

FORTUNA:LIGA
Kola pro Afriku, Frýdek-Místek.
Letní počasí přímo vybízí k projížďce na kole. Cyklisté si před sezónou často pořizují nové vybavení a staré nechávají ležet doma. Organizace Kola pro Afriku vybízí, ať lidé místo na skládku raději odvezou kolo do charitativního obchodu. Darovaná kola pak využijí děti v Gambii, aby se dopravily do školy.
5 fotografií

Jak obyčejné kolo z Ostravska pomůže dětem v Africe?

Ostravsko
Z divadelní hry Lady Macbeth z Újezdu.
Deštivé dny jsou zřejmě na nějaký čas a ke slovu se dostává také slunce. Máte nějaký program na pondělní odpoledne? Pokud ne, podívejte se na pár našich tipů.

Tipy na pondělí 22. června

Volný čas