ŠTÍTEK: gangster

Jeden z nejslavnějších gangsterů historie na policejních identifikačních snímcích z doby po svém zatčení.
Drsní muži v oblecích, s klobouky na hlavách, cigaretami v ústech a samopaly v rukou. Podobné obrázky se při slově gangster nejspíše vybaví každému. Přestože tito muži stáli na špatné straně zákona, z mnoha gangsterů a mafiánů působicích nejen v době prohibice ve Spojených státech amerických se staly legendy. Znáte příběhy nejslavnějších mafiánů? Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu Deníku. Milovníci knižního či filmového Kmotra a skutečných mafiánských příběhů by jej měli zvládnout levou zadní. 

KVÍZ: Znáte příběhy slavných gangsterů? Kdo dá plný počet, je borec

Historie
Lidé je milovali, ale Bonnie a Clyde nebyli romantickými lupiči gentlemany. Dvojice měla na svém kontě i vraždy.
Stali se možná nejslavnějším tragickým mileneckým párem po Romeovi a Julii. Američtí gangsteři Clyde Barrow a Bonnie Parkerová, proslulí jako Bonnie & Clyde, však nebyli romantickými hrdiny. Než skončili svůj život rozstříleni v autě, padlo jim za oběť více než 15 lidí. Kromě policistů a přepadených šlo někdy i o zcela náhodné kolemjdoucí.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Bonnie & Clyde

Tajemné dějiny
Boydův gang (zleva): Norman Boyd, Edwin Alonzo Boyd (v tmavém obleku) a William Jackson.
Vykrádali banky jako na běžícím páse, z policistů udělali hlupáky, když jim dvakrát pod nosem utekli z vězení, a několikrát se s nimi dostali do přestřelky. Ženy po nich šílely. Takzvaný Boydův gang, který řádil v Kanadě počátkem padesátých let minulého století, tvořili gangsteři jako z filmů. Před sedmdesáti lety se odehrál jejich nejslavnější útěk z vězení.
4 fotografie

Hezoun, kadeřník bez nohy a Klaun: Boyd a jeho parťáci udělali z policie hlupáky

Svět
Americký vrah James Bulger
Americké úřady vyšetřují smrt vyhlášeného gangstera Jamese “Whitey” Bulgera, který byl v úterý nalezen mrtvý ve své cele, jako vraždu. Oznámil to dnes federální prokurátor v Západní Virgnii. Proslulý americký kriminálník a informátor FBI byl zabit ve svých 89 letech ve věznici s nejvyšší ostrahou. Prototyp gangstera inspiroval filmové tvůrce, stal se například předlohou pro snímek Skrytá identita.
5 fotografií

Gangster Bulger byl v cele skutečně zavražděn. Zřejmě na objednávku mafie

Svět
Donald Trump
/VIDEO/ Donaldu Trumpovi došla trpělivost s liknavostí Chicaga, města sužovaného kriminalitou. Dnes na svém twitteru oznámil, že chicagským posílá na pomoc federální agenty, kteří s rozbujelým podsvětím zatočí. Prezident naplnil svá lednová slova, kdy sliboval, že pokud představitelé města vysokou zločinnost nesníží, nechá problém vyřešit federální orgány.
22 fotografií

Trump z Chicaga vypudí gangstery. A myslí to vážně

Svět
Mladí filmaři ladí v Poněšicích u Hluboké scénáře snímků o manželce Husáka či krimithriller. Pomáhá i herečka Petra Nesvačilová (na snímku).
Jihlava - Jak se točí dokument o gangsterech? Jak probíhá kontaktování vězňů a mapování jednotlivých členů gangu? Čeho lze dosáhnout výpovědí o odsouzených pachatelích s odstupem doby? Jaký dojem zanechala osobní zkušenost s podsvětím? 

Pletky s podsvětím Nesvačilové a Kahnové

Jihlavsko
Kvalitní víno a k tomu steak z jelena. To je pátý holubický košt vín.
Holubice /REPORTÁŽ/ - Před holubickým Hostincem U Kapličky se tísní auta, jedno vedle druhého. Vedle moravských poznávacích značek se tu objevují i ty z východních Čech nebo Slovenska. Z pootevřených oken budovy se line vůně pečeného masa, je slyšet vzrušené hlasy, smích, chvílemi melodii smyčcových nástrojů. Lidé, kteří před domem postávají, drží v rukou skleničku na stopce s vínem. Červeným, bílým, růžovým. Nikdo z nich si nechtěl nechat ujít pátý Holubický košt vín spojený se zvěřinovými hody.
15 fotografií

Už žádná zelená, ale pořádné víno. Holubičtí koštovali loňské šampiony

Vyškovsko
Padesátka různorodých masek se předvedla na sobotním maškarním bále ve Hvězdlicích.
Hvězdlice – Malý pistolník s černou zbraní za pasem, tříletá motorkářka oblečená v tričku s nápisem Metal, mladá kouzelnice s půlmetrovým špičatým kloboukem na hlavě, oranžový tygřík bez Medvídka Pú nebo celý fotbalový tým včetně dvou útočnic. Na sobotním dětském karnevalu ve Hvězdlicích se předvedlo na padesát masek, a prostory tamního kulturního domu tak zažily divoký dětský rej a nekončící řádění.
14 fotografií

OBRAZEM: Metalisti a gangsteři. I to byl dětský maškarní bál ve Hvězdlicích

Vyškovsko
Kinematograf bratří Čadíků v Ústí nad Orlicí.
Ústí nad Orlicí - Do města dorazil Kinematograf bratří Čadíků s další várkou českých filmů. Promítá se opět v parku u Roškotova divadla, kde kinematograf našel skvělé zázemí. 

Kinematograf přivezl české filmy

Orlicko
Kinematograf v Lanškrouně. Ilustrační foto.
Orlickoústecko – K létu patří letní kino. Kinematograf bratří Čadíků ani letos nemine Orlickoústecko. Začíná už tuto neděli v Lanškrouně, kde ve čtyřech dnech promítne čtyři filmy.

Na Orlickoústecko se vrací Čadíci

Orlicko
Kinematograf bratří Čadíků. Ilustrační foto.
Orlickoústecko – Bývalá textilní továrna, volejbalové kurty, náměstí, park, všude tam se v létě budou promítat české filmy. Nevšední zážitek slibuje letní biograf v bývalé Vonwillerově továrně v Žamberku, kde se bude poprvé promítat v pátek. „Industriální prostředí tovární haly v Muzeu starých strojů dává možnost spojit filmový zážitek s prohlídkou starých aut, motorek a parních strojů. Náš letní biograf je prostě jiný," láká k návštěvě ředitel Fidika Daniel Kubelka.

Letní kina zahajují sezonu

Orlicko
Na předloňském zmizení 43 studentů v Mexiku se podíleli také dva federální policisté.
Mexiko - Na předloňském zmizení 43 studentů v Mexiku se podíleli také dva federální policisté. Oznámila to ve čtvrtek Národní komise pro lidská práva (CNDH). Jde o první obvinění příslušníků národní policie v případu, který ve středoamerické zemi vyvolal hněv obyvatelstva.

Do zmizení mexických studentů byli zapleteni federální policisté

Svět
Kriminalisté si došlápli na gang výrostků z Anděla
Praha /VIDEO/ - Hráli si na americký pouliční gang - rozhodně to ovšem nebyla nevinná hra. Však se také nejednalo o žádné andílky, i když si sedmičlenná skupina převážně ještě neplnoletých mladíků říkala „Angel street boys". Jejich rajonem byla oblast Smíchova a okolí - a jejich zájmem zločin. Konkrétně páchání pouličních loupeží.
0 fotografií

Kriminalisté si došlápli na gang výrostků z Anděla

Zločiny a soudy
Ve věku 91 let zemřel v neděli americký herec George Kennedy, nositel Oscara za vedlejší roli vězněného šéfa gangu ve filmu Frajer Luke z roku 1967, kde byl protihráčem Paula Newmana.
Los Angeles – Ve věku 91 let zemřel v neděli americký herec George Kennedy, nositel Oscara za vedlejší roli vězněného šéfa gangu ve filmu Frajer Luke z roku 1967, kde byl protihráčem Paula Newmana. Oznámil to v pondělí jeho vnuk Cory Schenkel. Kennedy se svou charakteristickou mohutnou postavou sehrál po svém úspěchu ve Frajeru Lukeovi vedlejší role v nespočetné řadě dalších filmů.

Zemřel herec George Kennedy, gangster z filmu Frajer Luke

Film a televize
Ivan Hoffman
Leonardo DiCaprio konečně získal za své herectví Oscara. Možná ho mohl dostat i za jiné filmy, než za ten poslední, ve kterém přežil kvůli pomstě, ale důležité je, že mu tu sošku všichni přejí. Jak jeho kolegové, tak filmoví diváci. A pokud se letos při udělování Oscarů řešilo, zda nejsou příliš bílé, DiCaprio měl štěstí, že se nepíše rok 2012 a že nebyl nominován na cenu za vedlejší roli v Tarantinově Nespoutaném Djangovi.
0 fotografií

Oscar pro Leonarda

Hoffmanův deník
Fašaňkové veselí v Lovčicích, Vlkoši, Kostelci a Násedlovicích si užívali lidé v maskách, krojích i všedních šatech.
Hodonínsko /FOTOGALERIE/ - Výstřel z děla a průvod se dal na cestu. Tak začalo maskované veselí v sobotu dopoledne v Lovčicích. Malý traktor předělaný na obrněné vozidlo s kanonem připomínající německá polopásová vozidla z druhé světové války vedl skupinu maskovaných nadšenců směrem k první zastávce. K tomu vyhrávala kapela, kolemjdoucí si museli dávat pozor na skupinu jamajských bobařů a chránit své cennosti před piráty i gangsterem. Slovácko zažilo tradiční fašaňk.
42 fotografií

Lidé si užili oslavy fašaňku. S krojovanými prošel obcí i král

Hodonínsko