ŠTÍTEK: Gennadij Padalka

Lidé udělali ve vesmíru už několik ohromujících rekordů. Deník připravil jejich přehled.
Nedávno nastolil ruský kosmonaut Oleg Kononěnko nový vesmírný rekord. Stal se člověkem, jenž strávil ve vesmíru nejdelší dobu, přežil v něm 878 dnů a 12 hodin. Svého předchůdce Gennadije Padalku pokořil přibližně o půl hodiny. Vesmír je plný dalších neuvěřitelných rekordů, nad kterými zůstává rozum stát. Deník připravil jejich přehled.

Vesmírné rekordy berou dech: Nejdelší pobyt, nejdál od Země, nejstarší astronaut

Vesmír
Vesmír lidstvo fascinuje od pradávna. Ilustrační foto
Ruský kosmonaut Oleg Kononěnko se stal člověkem, který strávil nejdelší dobu ve vesmíru. V neděli o tom informovala ruská vesmírná agentura Roskosmos. Devětapadesátiletý Kononěnko strávil ve vesmíru za svoji kariéru více než 878 dnů a 12 hodin. Dosavadním držitelem rekordu byl od roku 2015 Kononěnkův krajan Gennadij Padalka, připomíná agentura AP. Padalka ve vesmíru pobyl celkem 878 dnů, 11 hodin, 29 minut a 48 vteřin.

Ruský kosmonaut Oleg Kononěnko překonal rekord délky pobytu ve vesmíru

Vesmír
Genadij Padalka po přistání v Kazachstánu.
Moskva – V kazašské stepi dnes přistála ruská vesmírná loď Sojuz s třemi kosmonauty na palubě, je mezi nimi první dánský astronaut v kosmu Andreas Mogensen a Rus Gennadij Padalka, držitel nového rekordu v celkové délce pobytu ve vesmíru. Padalka na oběžné dráze strávil během pěti letů celkem 879 dní, žádný jiný člověk v kosmu déle nepobýval.

Z Mezinárodní vesmírné stanice se zpět na Zemi vrátila trojice kosmonautů

Svět
Ilustrační foto.
Bajkonur (Kazachstán) - Z kosmodromu Bajkonur dnes odstartovala vesmírná loď Sojuz TMA-18M s trojící kosmonautů z Ruska, Dánska a Kazachstánu. V pátek ráno SELČ se má spojit s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Start na svém webu vysílal v přímém přenosu americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), který rovněž umožní sledovat páteční přistání na ISS.

Z kosmodromu Bajkonur odstartovala vesmírná loď Sojuz

Svět
Ilustrační foto
Oběžná dráha – Ruští kosmonauti Gennadij Padalka a Michail Kornijenko dnes podnikli několikahodinovou výpravu do otevřeného vesmíru, aby zkontrolovali vnější plášť Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a instalovali tam několik přístrojů. Pro Padalku byl výstup dlouhý 5,5 hodiny už desátým, a ruský kosmonaut tak strávil v kosmu víc času, než kterýkoli jiný pozemšťan.

Ruští kosmonauti ukončili výstup do kosmu, na ISS je čekal salát

Svět
Ruské lodě Sojuz a Progress zaparkované u Mezinárodní vesmírné stanice.
Moskva  - Ruská nákladní kosmická loď Progress se dnes úspěšně připojila k Mezinárodní vesmírné stanici(ISS), pro jejíž posádku dopravila 2,5 tuny zásob. Oznámilo to řídící středisko letu. Progress dovezl náklad paliva, kyslíku, vody, potravin a vědeckého vybavení, který měl koncem dubna na ISS dopravit jiný ruský "vesmírný kamion", jeho let se ale nezdařil. Koncem června ztroskotala hned při startu také mise americké nákladní lodi Dragon.

Ruská nákladní loď Progress se úspěšně připojila k ISS, přivezla zásoby

Svět
Ruské lodě Sojuz a Progress zaparkované u Mezinárodní vesmírné stanice.
Moskva – Posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) musela v noci na dnešek korigovat prostorovou orientaci orbitálního komplexu, kterou narušilo neplánované spuštění motorů zaparkované lodi Sojuz. Oznámily to zdroje z kosmických agentur NASA a Roskosmos. Bezpečí šestice kosmonautů není údajně ohroženo, nečekaný manévr podle expertů zavinil chybný povel ze Země.

Sojuz u ISS pohnul celou stanicí, bezpečí kosmonautů není ohroženo

Svět
Ilustrační foto.
Bajkonur - Ruský kosmonaut Michail Kornijenko a americký astronaut Scott Kelly dnes večer SEČ odstartovali svou roční pracovní misi ve vesmíru. Z kosmodromu Bajkonur v kazašských stepích se s nimi úspěšně vydala k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) ruská loď Sojuz TMA-16M.

Odstartovala loď s Rusem a Američanem, kteří stráví na ISS rok

Svět
Ilustrační foto
Moskva – Návratový modul kosmické lodi Sojuz TMA-04M dnes ráno bezpečně přistál v Kazachstánu. Zpátky na Zemi dopravil trojici kosmonautů z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), dva Rusy a jednoho Američana. Oznámila to agentura RIA Novosti s odvoláním na ruské Středisko řízení letů.

Trojice kosmonautů z ISS se bezpečně vrátila na Zemi

Svět
Mezinárodní vesmírná stanice. Ilustrační foto
Moskva – Ruské řídící středisko mělo ve středu v plánu přesunout Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) na vyšší oběžnou dráhu, kde se má v budoucnu spojit s pilotovanou kosmickou lodí Sojuz. Podle informovaného zdroje agentury Interfax se ale operace plně nezdařila a ISS je na nižší než předpokládané drá­ze.

ISS se má přesunout na jinou dráhu, úspěch manévru je nejistý

Svět
Z kazašského Bajkonuru odstartovala ruská raketa Sojuz TMA-05M.
Bajkonur  – Z kazašského Bajkonuru ve 04:40 SELČ úspěšně odstartovala ruská raketa Sojuz TMA-05M. S mezinárodní tříčlennou posádkou, kterou tvoří ruský kosmonaut Jurij Malenčenko, americká astronautka Sunita Williamsová a Japonec Akihiko Hošide, míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Spojit by se s ní měla v úterý v 6:52 SELČ.

Ruská raketa Sojuz odstartovala k ISS s mezinárodní posádkou

Svět
Ilustrační foto.
Astana/Moskva - Po více než půlročním pobytu na oběžné dráze se dnes na Zem vrátila trojice kosmonautů. Rus Oleg Kononěnko, Američan Donald Pettit a Nizozemec André Kuipers v přistávacím modulu vesmírné lodi Sojuz TMA-03M dosedli v kazašské stepi podle řídícího střediska v 10:15 SELČ, tedy s minutovým zpožděním oproti harmonogramu. Návrat z orbitální stanice ISS trval necelé čtyři hodiny.

Rusko-americko-nizozemská trojice kosmonautů se vrátila na Zem

Svět
Kanadský komik Guy Laliberte těsně po přistání
Moskva – V Kazachstánu v neděli ráno podle plánu úspěšně přistála raketa Sojuz TMA-14. Na její palubě se na Zemi z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) vrátil ruský kosmonaut Gennadij Padalka s americkým kolegou Michaelem Barrattem a vesmírný turista Kanaďan Guy Laliberté.
8 fotografií

Sojuz TMA-14 bezpečně přistál v Kazachstánu

Svět
Astronauti z raketoplánu Discovery.
USA– Raketoplán Discovery se v úterý odpoutal od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), u níž pobyl osm dní, a chystá se k návratu na Zemi. Na Floridě by měl přistát v pátek po půlnoci SELČ.

Raketoplán Discovery chystá návrat na Zemi

Svět