ŠTÍTEK: George W. Bush

George Herbert Walker Bush oznamuje svou kandidaturu na prezidenta, v pozadí vpravo stojí jeho manželka Barbara Bushová a syn George Bush ml. s manželkou Laurou
Před 100 lety se narodil George Herbert Walker Bush. Americký prezident, který za 2. světové války přežil coby válečný pilot jako jediný z posádky sestřelení svého letadla, v roce 1991 vedl největší mezinárodní válečnou koalici od roku 1945, sestavenou za účelem vyhnání iráckých okupantů z Kuvajtu, a chtěl, aby se lid Spojených států amerických stal „laskavějším a vlídnějším národem“ tváří v tvář dramaticky měnícímu se světu.
16 fotografií

George Herbert Walker Bush. Prezident, který vyhnal Husajna z Kuvajtu

Historie
Patrik Bečvář působí už dva a půl roku jako šéfkuchař restaurace na Královce v Jizerských horách.
Kuchařská celosvětová soutěž S.Pellegrino Young Chef Academy otevírá dveře do světa gastronomie talentovaným kuchařům do třiceti let. Její nový ročník hledá a podporuje nejnadanější a nejtalentovanější milovníky gastronomie. Ti mají šanci přihlásit se až do 19. června a představit pokrm, který vyjadřuje jejich jedinečnou kreativitu a vizi. A nejúspěšnější český soutěžící se může pochlubit tím, že jeho jídla ochutnali bývalí američtí prezidenti George Bush a Barack Obama. Také se díky vaření setkal s Václavem Havlem či Karlem Gottem.
5 fotografií

Zabodoval v prestižní soutěži. Vařil pro prezidenty, nyní se usadil na Královce

Jablonecko
Prezident a jeho krocan.
Po zdlouhavém řízení proti "divokému plakátování" v Linci (náš web exkluzívně informoval) je od 11. září umisťování plakátů kulturních iniciativ a politických organizací o akcích povoleno na 30 zvlášť vyčleněných plochách.

Od sousedů: Kam s plakáty?

Českobudějovicko
Sisi a já, další originální pohled na slavnou císařovnu
Vášnivé i zakázané vztahy, teenageři na sídlišti, ostrý soudní proces i terapie v převleku mořské panny. To všechno uvidí návštěvníci 17. ročníku Festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest, který odstartoval 19. října večer. Zahájil jej další svérázný pohled na císařovnu Alžbětu Bavorskou Sisi a já, který osobně uvedla hlavní představitelka Susanne Wolffová.
8 fotografií

Věčná Sisi, mořské panny a gangy Berlína. Začíná Das Filmfest

Film a televize
Will Smith na fotografiích od britského umělce Davida Zinyamy působí jako silně obézní muž.
Will Smith vždy patřil mezi americké herce, kteří si svůj mladistvý vzhled udržují i po padesátce. Na rozdíl od jiných celebrit nebo mužů v jeho věku nemusel nikdy zatahovat břicho, nebo si po večeři povolovat pásek. Na sociálních sítích však kolují fotografie, na kterých vypadá, jako kdyby ztloustl o sto kilogramů. Přibral kvůli roli? Nebo si s jeho vzhledem někdo pohrál? Jisté je jen jedno: nikdy nevypadal hůř.
33 fotografií

Will Smith nikdy nevypadal hůř. Co může za to, že svaly zmizely pod horou sádla?

Společnost
Psycholožka Martina Klicperová
Nově zvolený prezident Petr Pavel přichází do složité doby, kdy mnohé situace nemají dobré řešení. „A to mu bude dáváno za vinu. Navíc po letech marasmu mají na něj lidé nerealistická očekávání a pak mohou být zklamaní,“ říká v rozhovoru pro Deník psycholožka Martina Klicperová z Psychologického ústavu Akademie věd a Národního institutu SYRI.

Psycholožka Klicperová k Petru Pavlovi: Generálové nebývají poslušní pudlové

Česko
Podle vědců je lidstvo blíže k apokalypse. Symbolizují to hodiny soudného dne. Ilustrační foto.
Čas, který zbývá lidstvu, se možná znovu výrazně zkrátil. Vědci totiž upravili čas na Hodinách soudného dne. Po třech letech o deset vteřin dopředu, blíže k půlnoci. Chtějí tak upozornit zejména na nebezpečí jaderné války a také na probíhající změnu klimatu. Cílem je podnítit veřejnou debatu o možnostech řešení důležitých globálních otázek.

O deset vteřin blíže k apokalypse. Vědci změnili čas na Hodinách soudného dne

Věda
Letoun amerického námořnictva Grumman F-14A Tomcat stíhací letky 114 Aardvarks letí nad ropným vrtem zapáleným iráckými jednotkami během války v Perském zálivu v roce 1991. K 30. dubnu 1993 byla tato letka zrušena
Během ledna 1993 došlo v Iráku, kde dva roky předtím skončila vítězstvím mezinárodních koaličních sil operace Pouštní bouře, znovu k válečné akci. Protože Saddám Husajn začal ohrožovat bezletovou zónu nad jižním Irákem, vzlétly do vzduchu opět spojenecké bojové letouny. Následovalo několik dnů leteckých úderů proti iráckým raketovým bateriím a radarům.
15 fotografií

Piloti na start. Před 30 lety začaly nálety na Irák, vzneslo se přes 100 strojů

Svět
Trosky letadla americké společnosti PanAm, které vybuchlo nad skotským Lockerbie 21. prosince 1988. Při explozi letounu přišlo o život 259 osob na palubě a 11 obyvatel skotského městečka
Spojené státy mají ve vazbě Libyjce, který údajně sestrojil bombu pro atentát na let Pan Am nad skotským městem Lockerbie, při kterém v roce 1988 zemřelo 270 lidí. Uvedla to stanice BBC s odkazem na skotské úřady. USA obvinily Adžílu Muhammada Masúda z účasti na nejkrvavějším teroristickém útoku na britském území před dvěma lety.

Výbuch letadla nad skotským Lockerbie: USA dopadly podezřelého z výroby bomby

Svět
Sběratel Jan Sagalinec z Bruntálu má vizitky mnoha  osobností ze světa politiky, kultury i sportu. S mnohými se také setkal osobně. Na snímku s legendárním automobilovým závodníkem Karlem Lopraisem.
Američtí prezidenti Joe Biden a George W. Bush, herec, kulturista a kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, zakladatel Microsoftu Bill Gates, kosmonaut Vladimír Remek, spisovatel A. C. Clarke nebo horolezec Reinhold Messner. Co mají tito lidé společného? Na první pohled nic. Sběratel Jan Sagalinec z Bruntálu má na všechny tyto osobnosti kontakt.
18 fotografií

Sběratel má kontakt na Gatese, Bushe i Messnera

Hobby
Vítěz Berlinale: španělský snímek Alcarrás
Broskvový sad, nebo solární panely? To je otázka, kterou si kladou hrdinové vítězného filmu Berlinale Alcarrás. Jeho španělská režisérka Carla Simón, jež si ve středu večer odnesla Zlatého medvěda za nejlepší film, se v něm zamýšlí nad proměnami naší planety. V rámci večera udělili porotci Mezinárodního filmového festivalu i další ceny. Velkou cenu poroty získal korejský filmař Hong Sangsoo za snímek The Novelist´s Film, druhou Cenu poroty vyhrál mexický film Robe of Gems. 

Nastoluje bolestné bourání tradic. Berlinale vyhrál španělský film Alcarrás

Film a televize
Radek Holuša je novým jednatelem společnosti Kultura a sport Chomutov.
/ROZHOVOR/ Svého času byl často na Pražském hradě. Zajišťoval tam servis pro českého prezidenta Václava Klause při návštěvách amerických prezidentů Baracka Obamy, George Bushe, afrických králů a dalších státníků. Radek Holuša ví, jak zajistit prvotřídní catering, i jak zorganizovat velké společenské akce na vysoké úrovni. Vše, co se naučil, chce přenést do vedení společnosti Kultura a sport Chomutov, kde je od začátku ledna jednatelem.
12 fotografií

Zajišťoval galavečeře pro prezidenty. Teď je pro mě výzvou Aquasvět, říká Holuša

Chomutovsko
Radek Holuša je novým jednatelem společnosti Kultura a sport Chomutov.
/ROZHOVOR/ Svého času byl často na Pražském hradě. Zajišťoval tam servis pro českého prezidenta Václava Klause při návštěvách amerických prezidentů Baracka Obamy, George Bushe, afrických králů a dalších státníků. Radek Holuša ví, jak zajistit prvotřídní catering, i jak zorganizovat velké společenské akce na vysoké úrovni. Vše, co se naučil, chce přenést do vedení společnosti Kultura a sport Chomutov, kde je od začátku ledna jednatelem.
12 fotografií

Zajišťoval galavečeře pro prezidenty. Teď je pro mě výzvou Aquasvět, říká Holuša

Za jídlem
Pavel Kopecký
Setrvačnost vojenské mašinérie a propagandy způsobila, že Západ v Afghánistánu pohořel stejně jako Sověti.

Den poté

Hlasy Deníku
Hotel InterContinental.
/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ Není snad Pražana, který by ho neznal. Betonový rozlehlý objekt hotelu Intercontinental se už téměř pět dekád tyčí nad nábřežím Vltavy na konci Pařížské ulice na Starém Městě. Jedni ho milují, druzí nenávidí. InterContinental však nepřestává hostit významné zahraniční i domácí návštěvy.
3 fotografie

Hotel InterContinental: dědictví nikoli socialismu, ale Západu

Praha
Americký prezident Donald Trump
Několik desítek představitelů americké Republikánské strany jedná o možnosti založit novou stranu zaměřenou proti principům, které hájí někdejší prezident Donald Trump. Agentura Reuters dnes s odvoláním na zdroje blízké jednání napsala, že to má být středopravicová strana a že rozhovorů, jež jsou v počátečním stadiu, se účastní lidé, kteří pracovali v Trumpově administrativě a v administrativách bývalých republikánských prezidentů Ronalda Reagana nebo George Bushe staršího i jeho syna.
12 fotografií

Část republikánů chce založit vlastní stranu. Vadí jim Trumpův vliv i názory

Svět
Americký prezident Donald Trump hovoří na předvolebním mítinku v Jižním Wisconsinu
Právníci amerického prezidenta Donalda Trumpa učinili další pokus o zvrácení výsledků prezidentských voleb ve státě Wisconsin, kde 3. listopadu těsně zvítězil demokrat Joe Biden. Žalobou k americkému nejvyššímu soudu chtějí docílit zrušení verdiktu wisconsinského soudu nejvyšší instance, který mimo jiné odmítl zneplatnit více než 220 tisíc korespondenčních hlasů, uvedla dnes agentura AP.
30 fotografií

Trumpův tým znovu zpochybnil volby. Výsledek z Wisconsinu napadl u soudu

Svět
Pondělní fronty skoro před každým obchodem dávaly tušit, že se cosi děje. Lidé nakupovali do zásoby, protože během týdne „už to zase můžou zavřít“. Názory prodavaček a majitelů menších provozoven jsou nepublikovatelné, protože pro vládu nemají slušné slovo.

Chytrá kampaň pro vakcínu

Komentáře
Sčítání hlasů v Pensylvánii
Americký ministr spravedlnosti William Barr povolil federálním prokurátorům, aby se zabývali stížnostmi, podle kterých se při hlasování v nedávných prezidentských volbách podvádělo. Vyšetřování přitom podle jeho pokynu mohou zahájit ještě před zveřejněním konečných výsledků. Vysoce postavený představitel ministerstva, který by na vyšetřování musel dohlížet, se v důsledku Barrova oznámení rozhodl odstoupit. Informovala o tom dnes agentura Reuters. 
6 fotografií

Nesrovnalosti ve volbách. Americký ministr povolil vyšetřovat údajné podvody

Svět
Kreslený seriál „The Simpsons“ znamená především globální kulturní fenomén. A to už nevídaně dlouho, přes tři desetiletí, přičemž 33 roků, Kristova léta,„slaví“ letos vůbec první uvedení simpsonovských skečů na obrazovkách. Opravdový úkaz masové zábavy!

Pavel P. Kopecký: Zánik domu Simpsonových

Komentáře
Australský premiér Scott Morrison
Koronavirová pandemie navzdory desetitisícům úmrtí a drastickým ekonomickým důsledkům pomáhá světovým politickým lídrům zvýšit jejich popularitu mezi voliči. Vůbec nejvíce krize posílila australského premiéra Scotta Morrisona, ze situace ale vytěžil i kanadský premiér Justin Trudeau či německá kancléřka Angela Merkelová. Vyplývá to z průzkumu společnosti Morning Consult, o němž informoval týdeník The Economist.
24 fotografií

Virus zvedl popularitu světových lídrů. Z epidemie těží Morrison či Merkelová

Svět
Martin Komárek.
Bude válka? Po atentátu na íránského „Jamese Bonda“ Kásima Sulejmáního si tuhle otázku musí položit snad každý. Superhrdina íránských ajatolláhů a arcinepřítel Západu není první zlý muž, kterého Američané zlikvidovali ne zcela obvyklým způsobem. Loni speciální jednotky zabily vůdce takzvaného Islámského státu Abú Bakra Bagdádího. V roce 2011 američtí vojáci dopadli a zastřelili strůjce atentátů z 11. září 2001, Usámu bin Ládina.

Komentář Martina Komárka: Trump zabil Sulejmáního

Komentáře
Američtí vojáci ve městě Dželálábád, kde sebevražedný atentátník islamistického hnutí Taliban zaútočil na konvoj NATO.
Vlády amerických prezidentů George Bushe mladšího, Baracka Obamy i Donalda Trumpa opakovaně mátly veřejnost tvrzením o pokroku ve válečném tažení v Afghánistánu, ačkoliv tam Spojené státy ve skutečnosti výrazných úspěchů nedosáhly. Napsal to deník The Washington Post, který získal přístup k utajovaným vládním dokumentům.

Američané překrucovali fakta o válce v Afghánistánu, tvrdí The Washington Post

Svět