ŠTÍTEK: glosa

Herec, spisovatel a lektor komunikace Josef Kubáník s prezidentem Petrem Pavlem
Josef Kubáník, herec, spisovatel a marketér ze Slovácka, byl před volbami v týmu komunikace nynějšího prezidenta Petra Pavla. Pracoval s tehdejším kandidátem na prezidenta mimo jiné na tom, jak zlepšit jeho vyjadřovací schopnosti. Jak se mu s prezidentem spolupracovalo, jaký je rozdíl mezi glosami Petra Pavla a glosami Miloše Zemana, a co se nakonec od prezidenta Pavla sám naučil, vypráví Josef Kubáník v rozhovoru pro Deník.
5 fotografií

Pana prezidenta jsem naučil dát si po každém tréninku panáka, říká Josef Kubáník

Společnost
Šéfredaktor Miroslav S. Jilemnický.
Minulý týden na tomto místě vyšla glosa komentující situaci kolem ankety o budoucí podobě nymburského nádraží. V ní jsem si dovolil vyjádřit svůj názor, že radnice se bojí kývnout na zbourání historické budovy, ačkoliv ji k tomu drážní úřady tlačí. V úvodu textu je citován místostarosta Bořek Černý, který loni v březnu jásal nad záchranou historické budovy, ale jak aktuální situace ukazuje, o jejím osudu ještě rozhodnuto není.

GLOSA: O nádraží, místostarostovi a čase adventním

Názory z regionu
Luboš Palata
Jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet. Hlavním problémem volebního souboje v předčasných britských volbách je to, že brexit chtějí oba hlavní soupeři, jak konzervativní premiér Boris Johnson, tak radikálně levicový šéf labouristů Jeremy Corbyn. Jejich úterní první přímý televizní souboj v televizi ITV byl vlastně z hlediska brexitu nezajímavý.

Glosa Luboše Palaty: Stop brexitu prosazuje už jen ten třetí vzadu

Komentáře
Kateřina Perknerová
Spolek Milion chvilek pro demokracii už podruhé dokázal zaplnit Letnou. Jeho protagonisté přesto vědí, že pokud chtějí vedle aktivizace občanské společnosti dosáhnout politických cílů, potřebují spojence. A těmi mohou být jen opoziční parlamentní strany. K nim se také obrátili s požadavkem na změnu volebních zákonů.

Glosa Kateřiny Perknerové: Čas vstoupit do arény

Komentáře
Luboš Palata
Andrej Babiš a Alexandr Lukašenko by si mohli docela dobře popovídat, protože oba koneckonců přišli do politiky ze zemědělství. Pokud máme věřit tomu, co Andrej Babiš prohlásil v projevu k výročí 17. listopadu v Národním muzeu, tak tím by ta spřízněnost doufejme skončila.

Glosa Luboše Palaty: Bělorusko, i tak to může u nás vypadat

Komentáře
Milan Novotný
V Československu v roce 1989 pukaly ledy. Sportovci změny většinou vítali. Reprezentanti sice patřili k privilegovaným vrstvám, ale bolševický režim je držel zkrátka. Odchodů na Západ se dočkali jen (někteří) třicátníci. A kdo vypadal podezřele, byl smeten.

Glosa Milana Novotného: Listopad (ve sportu) po 30 letech

Komentáře
Martin Komárek.
Země bohatne. Lidé jsou dobří a pracovití. Nic nevzdáváme, máme vysoké cíle. Vracíme se na světovou špičku. Premiér se před evropským publikem přiznává ke své nestatečnosti a klaní se vůdcům demokratické revoluce z roku 1989.  

Glosa Martina Komárka: Letná, nebo Babiš?

Komentáře
Martin Komárek.
Stávka na filozofické fakultě budí vášně. Ty mocně přesahují univerzitní půdu i hranice Prahy. Ne proto, že mládež špiní podlahu a spí, kde nemá. Chce skoncovat s kapitalismem. Zvlášť třicet let po tom, kdy minulá generace skoncovala se socialismem, je to děsivé. Vstávají nám noví komunisté?

Glosa Martina Komárka: Studenti slouží kapitalismu

Komentáře
Sametová revoluce
Havlíčkův Brod - Již skoro půl roku se města, obce, neziskovky, kulturní stánky, ba i jednotlivci předhánějí, kdo uspořádá masivnější oslavy 17. listopadu 1989. Morální korouhvičky prý budou slavit nejvíc. Nicméně se na tomto místě sluší připomenout, že slavné listopady s devítkou na konci, významné pro náš národ, byly dva a ne jeden. Takže si trochu osvěžme paměť.

Glosa: Listopady byly dva

Havlíčkobrodsko
Martin Komárek.
Matky a otcové čmárali na balicí papír hesla: „Jakeše do koše!“ „Havel na Hrad“. Třásli se, kdy je pedagogové provázení těžkooděnci ze suterénu filozofické fakulty v Praze vyhodí. Teď okupují školu „děti“. Ve srovnání se stávkou matek a otců jeví se ta jejich fešáckou, banální a prázdnou.

Glosa Martina Komárka: Pryč s kapitalismem

Komentáře
Martin Komárek.
Sbírají se prý data, proto zůstává průjezd pro automobily Malou Stranou zapovězen. Před spuštěním uzávěry na začátku minulého týdne však mluvili pražští politici jinak: „Opatření potrvá od pondělních šesti hodin ráno do středečního večera. Děláme maximum pro to, aby omezení bylo co nejkratší,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.
7 fotografií

Glosa Martina Komárka: Radnice „sbírá data“

Názory z regionu
Miroslav Mazal, sportovní redaktor Deníku
S trochou nadsázky, sobotní večer změnil dějiny českého sportu. Vyprodaná O2 arena, u obrazovek a monitorů tolik fanoušků, jako by hokejový nároďák hrál finále mistrovství světa. Jenže tady šlo o rvačku v kleci. MMA, tedy smíšená bojová umění.

Glosa Miroslava Mazala: O fenoménu a porážce

Komentáře
Kateřina Perknerová
Na listopadové události každý jeho účastník vzpomíná po svém, optikou svých zážitků, postavení a zkušeností. Egyptolog a prorektor Univerzity Karlovy Miroslav Bárta, který je autorem knih o zániku civilizací, připomněl jeden obecnější moment: „Listopadoví lídři měli vize, pevné postoje a uměli spojovat. I to je výzva pro současnost.“

Glosa Kateřiny Perknerové: Konec Antibabiše jako šance pro opozici

Komentáře
Bydlení v Praze. Ilustrační foto.
Pražský magistrát oznámil, že už příští rok začne provozovat pilotní projekt družstevního bydlení, na něž poskytne městský pozemek. Vedení města se tak snaží reagovat na zoufalou situaci na trhu s bydlením, kdy poptávka po bydlení v metropoli výrazně převyšuje nabídku a ceny bytů výrazně rostou.
11 fotografií

Glosa Pavla Misese: Praha družstevní

Názory z regionu
Luboš Palata
Jednou se člověk může zmýlit. Dokonce lze pochopit i lidi, kteří jsou schopni chybu zopakovat. Ale když někdo udělá během čtyř let potřetí znovu tu stejnou chybu, tak mu takříkajíc asi nebude ani rady, ani pomoci. Přesně to se podle všech průzkumů veřejného mínění chystají 12. prosince udělat britští voliči.

Glosa Luboše Palaty: Britské volby už asi brexit nezmění. Bohužel

Komentáře
Kateřina Perknerová
Dívám se na fotografii ze setkání lidických dětí s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem a napadá mě, že kdyby neudělal ve funkci nic jiného, udělal dost. Zatím je jediný z pěti ústavních činitelů, kteří reagovali na otevřený dopis lidických rodáků přeživších nacistické řádění.

Glosa Kateřiny Perknerové: Ministrova cesta do Lidic

Komentáře
Vojtěch Žižka
Jsou dokonalí, nedostižní. Když sledujeme sportovní superhrdiny Rogera Federera, LeBrona Jamese či Lionela Messiho, jsou role rozdělené jasně: můžeme je jen zdálky uctivě obdivovat. Kolotoč miliardového byznysu, který se kolem nich točí, je běžným fanouškům cizí. A propast mezi těmi dvěma světy se prohlubuje. Lze ji (alespoň zčásti) zasypat?

Glosa Vojtěcha Žižky: Sport skutečně lidový

Komentáře
Štěpánka Saadouni.
V Havlíčkově Brodě se sešly chytré hlavy, aby dumaly nad tím, proč český venkov stárne a vylidňuje se a co s tím. Možná, kdyby se ty chytré hlavy pořádně zamyslely, přišly by na to, co tento zánik vesnice odstartovalo.

GLOSA: Kdo za to může?

Názory z regionu
Kateřina Perknerová
Jaro 2021. Z matematiky povinně maturují gymnazisté a lyceisté. Propadne jich zhruba polovina. O rok později na středních odborných školách neuspěje kolem 80 procent žáků. Vycházím-li z podkladů Cermatu k dosavadnímu průběhu státní maturity, tak by se tento katastrofický scénář mohl blížit realitě. Naštěstí to nebude možné ověřit praxí.

Glosa Kateřiny Perknerové: Konec strašáku

Komentáře