ŠTÍTEK: gravitační vlna

Jiří Drahoš.
Letohrad – Bomba! Tak mluví organizátoři o pátém ročníku unikátního seriálu přednášek špičkových osobností české vědy, ze kterého se na Letohradském soukromém gymnáziu stala tradice. Letos se nese v duchu tématu Vědecký svět v učebnách LSG a nabídka je opravdu pikantní.

Letohradské gymnázium poctí návštěvou šéf Akademie věd

Orlicko
Ilustrační foto.
Praha - Nejnovějšími technologiemi pro budoucí rentgenové družice nebo detekcí gravitačních vln se budou zabývat vědci na mezinárodní konferenci, která oficiálně začne v úterý v Praze. Na setkání světových kapacit na rentgenovou astronomii nazvané AXRO 2016 se sejde 50 odborníků z 11 zemí světa včetně Spojených států a Japonska. Setkání se koná v pražské vile Lanna od úterý do čtvrtka. Informoval o tom Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Experti na astronomii budou v Praze řešit i novinky v družicích

Praha
Zdeněk Stuchlík
/ROZHOVOR/ Když německý fyzik Albert Einstein pracoval v roce 1916 na teorii relativity, zjistil, že by se gravitace mohla projevit i vznikem vln. Nyní, po dlouhých sto letech, byla jejich existence dokázána na detektorech v USA. Na opavské univerzitě funguje mezinárodní tým, který se výzkumem těchto vln zabývá. Jeho vedoucím je právě Zdeněk Stuchlík.

Zdeněk Stuchlík: Gravitační vlny otevírají okno do vesmíru

Opavsko
Detektory LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory).
New York - Vědcům se znovu podařilo zachytit takzvané gravitační vlny, jejichž existenci před téměř sto lety v rámci své všeobecné teorie relativity předpověděl Albert Einstein. Na tiskové konferenci ve Washingtonu tým astronomů ve středu oznámil, že po prvním zachycení loni v září se podařilo zaznamenat nové gravitační vlnění. To potvrzuje, že první signál nebyl náhodný.

Vědcům se znovu podařilo zachytit gravitační vlny

Svět
Kip Thorne
Praha – Když na přelomu 80. a 90. let bojoval v americkém Kongresu tým vědců v čele s Kipem Thornem o přežití svého projektu, získali podporu jen tak tak. I řada expertů tehdy pochybovala o tom, zda má plán na vybudování detektorů lovících gravitační vlny co dělat se seriózní astronomií. Časy se ale mění.

Einstein měl pravdu. Nová éra zkoumání vesmíru je tu

Česko
 Američtí vědci poprvé zachytili takzvané gravitační vlny, jejichž existenci před sto lety předpověděl Albert Einstein.
Washington – Američtí vědci poprvé zachytili takzvané gravitační vlny, jejichž existenci před téměř sto lety v rámci své všeobecné teorie relativity předpověděl Albert Einstein. Objev podle expertů otevírá nové možnosti výzkumu kosmu, zejména při studiu černých děr a neutronových hvězd. Může rovněž přinést víc informací o vzniku vesmíru.

Nebe už nikdy nebude jako dřív: Vědci poprvé zachytili gravitační vlny

Svět
Ilustrační foto.
Washington – Když skupina amerických astronomů letos v březnu s pompou oznamovala, že našla důkazy podporující teorii velkého třesku o vzniku vesmíru, hovořilo se o nich jako o jasných kandidátech na zisk příští Nobelovy ceny. Objev gravitačních vln, jakési ozvěny masivní expanze vesmíru právě po velkém třesku, ale brzy začali kvůli odborným nesrovnalostem kritizovat jejich kolegové a nyní poprvé přiznal pochybnosti i tým kolem Johna Kovace z Harvardovy univerzity, který důkazy předložil.

Důkazy teorie velkého třesku mají trhliny, připustili vědci

Svět