ŠTÍTEK: Gregor Mendel

Hnědé, modré nebo třeba šedé? Víte, která barva očí je nejvzácnější a že ji lze předvídat i u vašeho potomka?
Jste budoucí rodiče a zajímá vás, jakou barvu očí bude mít váš potomek? Neexistují žádné jednoznačné způsoby, jak předpovědět barvu očí. Jsou zde ale určité indicie, jak ji předem odhadnout. Logickým začátkem je všímat si barvy očí u rodičů, poté případně i u předchozích generací. Jakmile budete mít všechny tyto informace, můžete určit pravděpodobnost barvy očí vašeho dítěte.

Po kom ta kukadla má? Léty prověřená pravidla napoví, jaké bude mít dítě oči

Rady, tipy
SOBOTA: Oslava odkazu zakladatele genetiky roztančila Brno. Dorazilo přes 20 tisíc lidí
Přes 20 tisíc návštěvníků si nenechalo ujít pestrý program Mendel festivalu. Osmý ročník populární multižánrové akce, která se každoročně koná na oslavu odkazu zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela, vyvrcholil dvoudenním hudebním programem v zahradě opatství. Tomu vévodila francouzská kapela Gipsy Kings, jejíž koncert zaplnil Mendlovo náměstí.
58 fotografií

Oslava odkazu zakladatele genetiky roztančila Brno. Dorazilo přes 20 tisíc lidí

Čtenář reportér
Girlandy na ulici Středova se rozsvítily, nyní je čeká testovací týden.
Janáčkova Sinfonietta, Mendelovo DNA a čárové kódy významných dat. To mají představovat nové brněnské girlandy. Rozsvíceny byly již sedmnáctého listopadu loňského roku, ve zkušebním provozu však některé nesvítily dobře a jiné byly zhasnuté úplně. V pátek večer zástupci z designerského studia VISUALOVE, kteří nové girlandy navrhli, zkoušeli jejich funkčnost. A hlásí úspěch.
13 fotografií

VIDEO: Vánoční girlandy v centru Brna po měsících svítí. Pomáhá 3D tiskárna

Brněnsko
Nový web Deníku 77plus1.cz nabízí regionální zajímavosti, fotografie, videa i něco navíc.
Měla to být pocta slavné moravské osobnosti, zatím však převažují spíše rozpaky. S novou sochou, která odkazuje na přírodovědce, zakladatele genetiky a objevitele základních zákonů dědičnosti Johanna Gregora Mendela, odhalili v Brně i pravopisnou chybu na pamětní desce. Tu snad půjde opravit rychle, kdy a jestli vůbec se ale změní kritický pohled řady Brňanů na podobu díla, jemuž začali někteří přezdívat Lysohlávky v průvanu, je otázkou.

77plus1: Ostuda v Brně, Gottova kavárna v Praze i Nové Město bez restaurace

O Deníku
Obnova za dvě stě milionů korun je u konce. Brněnské Mendlovo náměstí je od úterý otevřené, změny nastaly především v organizaci hromadné dopravy.
/AKTUALIZACE, ANKETA/ V novém hávu se Brňanům v úterý po dlouhé době otevřelo Mendlovo náměstí. Jeden z nejvýznamnějších dopravních uzlů v Brně doznal řady změn, poznají je například cestující hromadnou dopravou. Mezi obyvateli však k obnově náměstí zaznívá četná kritika, mimo jiné kvůli kontroverzní soše Hrachovina, která nyní zdobí centrální část prostoru.
37 fotografií

VIDEO: Mendlovo náměstí v Brně je v novém, kritizované zábradlí dostane průchody

Brněnsko
Antarktida
Reportér Hynek Adámek se už ozval z cesty na Antarktidu, odkud bude čtenáře webu denik.cz informovat o tom, co tam dělá a co všechno se mu podařilo vyzkoušet. Adámek se po dlouhých osmnácti letech vrací na místo, kde kdysi dokumentoval vznik vědecké stanice Johanna Gregora Mendela. „Příjemně bublajícího života v Punta Arenas si užíváme jen omezeně. Teď jde hlavně o finální doladění naší dopravy na stanici,“ píše Adámek.
8 fotografií

První zpráva z putování na Antarktidu: Karty pro naši cestu drží v rukou počasí

Do světa
Mendelův skleník v Brně.
/VIDEO/ Starobrněnští augustiniáni budou žádat o zápis Mendelova skleníku na Seznam světového dědictví UNESCO. Snaze o zápis stavby v areálu opatství na Starém Brně na seznam organizace OSN má pomoct podpora města a kraje. Město i kraj mají zájem zápis nedávno obnoveného Mendelova skleníku finančně podpořit. Neví ale, jestli na to budou mít peníze. Samotný proces vyjde na tři miliony korun ročně. Zařazení mezi nejvýznamnější světové památky je přitom během na dlouhou trať.
39 fotografií

Druhá památka UNESCO v Brně? Po bok Einsteina chtějí zapsat Mendelův skleník

Brněnsko
Hynek Adámek na Antarktidě.
Reportér Hynek Adámek už je na cestě na Antarktidu, odkud bude čtenáře denik.cz informovat o tom, co tam dělá a co všechno se mu podařilo vyzkoušet. Hynek Adámek se po dlouhých osmnácti letech vrací na místo, kde kdysi dokumentoval vznik vědecké stanice Johann Gregor Mendel (Masarykova univerzita).

Na cestě na Antarktidu. Hynek Adámek z ní bude psát pro Deník

Do světa
Expedice z Masarykovy univerzity zamíří v pátek do Antarktidy.
Jedna část výpravy stráví zhruba dva měsíce na České vědecké stanici Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse, druhá čítající devět lidí bude přes dva týdny pracovat na ostrově Nelson Island. Celkem bude mít letošní expedice brněnské Masarykovy univerzity do Antarktidy třiadvacet členů. Obě skupiny vyrazí společně v pátek z České republiky do Chile, odkud se přesunou letecky na ostrov Krále Jiřího. Tam se rozdělí a dále budou pokračovat samostatně.
10 fotografií

Expedice z Brna míří do Antarktidy. Prozkoumá ledovce i dlouhodobě zmrzlou půdu

Brněnsko
Stavba stanice byla pro všechny účastníky velkým zážitkem.
Čtenáři nám do redakce poslali celou řadu otázek na Hynka Adámka, reportéra našeho vydavatelství, který vám v on-line seriálu přiblíží každodenní život na Antarktidě. Vybrali jsme deset nejzajímavějších čtenářských podnětů a vy nyní můžete prostřednictvím ankety hlasovat pro situace a poznatky, které vás nejvíce zajímají.
8 fotografií

ANKETA: Co má náš reportér vyzkoušet na Antarktidě? Hlasujte

Do světa
Kalendář města na rok 2023.
Vlastní kalendáře vydává město každoročně a pokaždé na jiné téma. Na příští rok zvolilo nástěnný i stolní kalendář s fotografiemi, vybranými odbornou porotou fotosoutěže s názvem Opava – láska na celý život.

Město Opava v kalendářích a knížkách

Opavsko
Od začátku prosince došlo ke změně některých zastávek na Mendlově náměstí, další přibydou v neděli. Do některých linek ale cestující stále nastoupí z provizorních nástupišť.
Cestující na Mendlově náměstí v první polovině prosince pocítí další změny. Nová nástupiště pro trolejbusové a autobusové linky fungují na Mendlově náměstí od začátku prosince. Další přibydou příští týden. Rekonstrukce Mendlova náměstí ale stále není hotová, řemeslníci na ní budou pracovat až do půlky února příštího roku. Původně přitom mělo být hotovo už v listopadu.
27 fotografií

VIDEO: Změny na Mendlově náměstí v Brně, nová nástupiště autobusů a trolejbusů

Brněnsko
Podzimní Flora Olomouc, 29. září 2022
Rozlehlou gotickou klášterní zahradou plnou květin, ovoce a zeleniny budou v pavilonu A procházet návštěvníci podzimní výstavy Flora Olomouc. Ta se v areálu výstaviště uskuteční od čtvrtka 29. září do neděle 2. října. Nabídne také festival gastronomie a nápojů Olima, akci Dny moravských vín, včelařskou výstavu, tradiční zahradnické trhy a bohatý doprovodný program.
62 fotografií

Podzimní Flora je tady. Zve do klášterní zahrady plné květin, ovoce a zeleniny

Olomoucko
Budovy Národního zemědělského muzea v Ostravě
Dvě bývalé průmyslové haly v oblasti Dolních Vítkovic čekala demolice. K ní nakonec nedošlo a vzniklo nové muzeum. Tedy přesněji depozitárně-expoziční objekt Národního zemědělského muzea v Ostravě. Návštěvníci v něm najdou nové výstavní prostory a muzejníci výrazně lepší podmínky pro uchování sbírkových předmětů. Projekt podpořily fondy EU více než 103 miliony korun.
23 fotografií

VIDEO: Místo demolice vzniklo v Ostravě moderní muzeum

Česko a EU
Úložiště toužícího hybridu od slovinské autorky Saši Spačal.
Připomíná skleník, ale skleník to není. Na tajuplný objekt mohou narazit do konce srpna návštěvníci zahrady známé vily Löw-Beer v brněnské Drobného ulici. Instalace přitahuje podle mluvčího Muzea Brněnska Vladana Dokoupila pozornost prakticky každého, kdo se vydá zahradu prozkoumat. „Lidé na objekt hledí, dotýkají se ho, přečtou si popisek a přemýšlí. Někteří vstoupí dovnitř a posadí se, uvnitř je sedací polštář," přiblížil.
10 fotografií

Návštěvníky láká tajuplností: Podívejte se na záhadný objekt ve vile Löw-Beer

Brněnsko
Na festivalu Meeting Brno si návštěvníci užijí řadu přednášek nebo si vychutnají kvalitní hudbu.
/VIDEO/ Tři divadelní, dvě filmové premiéry, diskusní fóra, výstavy a přednášky pomohou i letos rozplést historii kultur, která se v Brně kříží po celá staletí. Právě křížení je motivem letošního ročníku festivalu Meeting Brno, který ve městě začíná už v pátek. Událost se zaměří na vzájemné porozumění a přijetí odlišností, potrvá do konce července.
10 fotografií

Začíná festival Meeting Brno. Nabídne premiéry a naváže na Mendela

Brněnsko