ŠTÍTEK: Gustáv Husák

Rok 1984 se zapsal do dějin dobývání vesmíru především tím, že sovětská kosmonautka Světlana Savická jako vůbec první žena vystoupila do volného kosmického prostoru
Začalo léto, děti se rozjely na první turnusy pionýráků a k babičkám, kombajny zase na pole, starší mládež nastoupila na brigády a leckdo vyrazil na dovolenou. Že se právem Husákovu období socialismu u nás také někdy říká konzumní, potvrdil i inzerát Tesly Eltos, která za dobré vysvědčení doporučovala rodičům koupit dětem televize a magneťáky. Kdepak knihu! Samotný šéf strany a státu Gustáv Husák odjel, jak to tak bývalo zvykem, na letní dovolenou na sovětský Krym. Nepřítomnost prezidenta ČSSR prozrazovala nejen stažená standarta na Pražském hradě, ale taky krátké zprávičky v novinách. Bylo v nich i leccos dalšího…
32 fotografií

Červenec 1984: Čechy i Moravu pustošil uragán. Na pultech obchodů chyběly buřty

Historie
Tato Tatra 613 vozila generálního tajemníka Jakeše
Během více než dvě desetiletí trvajícího životního cyklu Tatry 613 vzniklo pět jejích evolučních verzí. A navíc také množství speciálních provedení. Některé byly určené například pro složky záhranného systému, to nejluxusnější provedení bylo samozřejmě určené pro nejvyšší představitele tehdy vládnoucí Komunistické strany Československa.
11 fotografií

Tatra 613 Special byla pro vrcholné komunisty. Již před 45 lety v ní měli i bar

Automagazín
Oslava 50. výročí zahájení provozu pražského metra 9. května 2024.
Vzpomínka na mládí. To jsou slova primátora hlavního města Bohuslava Svobody (ODS), jimiž odpověděl na otázku Deníku, co pro něj znamená svezení historickou soupravou metra typu Ečs. Tak se označovaly vozy sovětské výroby, s nimiž pražské metro zahajovalo provoz na den předně před padesáti lety: 9. května 1974. K tomuto výročí uspořádal Dopravní podnik hl. m. Prahy speciální jízdu pro pozvané hosty. Na Kačerově se jich sešly davy.
37 fotografií

Padesát let od svého otevření metro oslavilo krátkodobým uzavřením stanice

Praha
Metro Kačerov - 9.5. 2024 - Slavnostní jízda po padesáti letech.
Dnes je to přesně 50 let, kdy byl zahájen provoz pražského metra. Přesně 9. května 1974 přestřihl pásku Gustáv Husák ve stanici Kačerov a soupravy se vydaly na svou první jízdu. Během prvního dne ale metro svezlo pouze vybrané osobnosti, veřejnost nový způsob dopravy mohla využít až o den později, toho využilo na 300 tisíc cestujících.
43 fotografií

Už půl století v provozu. Pražské metro dnes slaví padesát let

Praha
Oslavy 50 let provozu metra v Praze – den otevřených dveří v kačerovském depu.
Vzpomínky na časy, kdy pasažéři mohli běžně cestovat například z Mládežnické třeba na Gottwaldovu nebo Sokolovskou – jak se původně nazývaly nynější stanice Pankrác, Vyšehrad a Florenc – a kdy lidé shromažďovali po kapsách korunové mince, aby je turnikety propustily do placeného prostoru, nabídne pražské metro o státním svátku ve středu 8. května. V rámci oslav 50. výročí zahájení provozu podzemní dráhy v hlavním městě se bude možné svézt na lince C historickými soupravami.
24 fotografií

Padesáté narozeniny oslaví pražské metro ve svátek nostalgickými jízdami

Praha
Metro C II Kačerov Háje, 1976.
Již tento týden si připomeneme padesáté výročí zahájení provozu metra v Praze. Víte ale, co stavbu provázelo? Stavbaři se jeli inspirovat do Gruzie. Které dílo vyhrálo cenu Stavba století? A proč byl nátlak, aby se první úsek dokončil o téměř dva měsíce dříve? Přinášíme seriál příběhů a vzpomínek pamětníků a dnes si můžete přečíst druhý díl.   
24 fotografií

Seriál Deníku, 2. díl: Jak se stavělo metro? Dopis z roku 1898 a pomoc z Gruzie

Praha
Rozdávání zvláštního vydání Večerní Prahy v rámci oslav 50. výročí zahájení provozu pražského metra.
Sto tisíc výtisků zvláštního vydání Večerní Prahy rozdali ve čtvrtek 2. května kolportéři a kamelotky cestujícím v pražském metru. Ve dvacítce vybraných stanic nabízeli noviny zdarma v rámci oslav 50 let od zahájení provozu podzemní dráhy v metropoli. Osmistránkový výtisk přinesl mix informací ze zahájení provozu metra v květnu 1974, převzatých i s fotografiemi z tehdejší Večerky, a současných novinek: třeba o počátcích výstavby trasy D.
54 fotografií

50 let metra: Cestující dostali retrovydání Večerní Prahy

Praha
Hospodským kvízem v Lívanci v Horním Bezděkově provázela moderátorka Jana.
Málokoho překvapí, že pub quiz neboli hospodský kvíz vymysleli v Anglii. Každý ví, že Anglie patří k zemím s nejrozvinutější hospodskou kulturou i že Britové jsou duší sportovci a rádi se vsázejí – snad úplně o všechno. Pub quiz je právě takovou kombinací hospody, týmového sportu a sázky – prostě, kdo bude lepší v tomhle vědomostním klání. Let’s go…
7 fotografií

Hospodský kvíz: záliba, kterou Češi milují. Výhru si ale "šprtáním" nezajistíte

Hobby
Jaroslav Stodola, vrah sedmi seniorů
Nová dokumentární minisérie televize Prima nazvaná Bez lítosti je ojedinělou sondou do existence vrahů odsouzených na doživotí. Divákům přinese výpovědi nejen osmi nejhorších zločinců, jejichž činy se dostaly do popředí zájmu médií, ale i kriminalistů. První díl, který si bere na paškál sedminásobného vraha Jaroslava Stodolu, mohou diváci sledovat 1. července, další pak na prima+.

Bez lítosti. Česká dokumentární série ukáže život vrahů, jak ho neznáte

Film a televize
Výstava k historii Nuselského mostu, kterou lze do počásku března zhlédnout v prvním patře radnice Prahy 2 na náměstí Míru.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Paráda to tenkrát byla náramná. V čele defilovali příslušníci tehdejších Lidových milicí se samopaly, za nimi kráčeli představitelé „strany a státu“, jak se tehdy říkalo. Pásku stříhal osobně generální tajemník Ústředního výboru komunistické strany Československa Gustáv Husák a přítomen byl i tehdejší prezident republiky Ludvík Svoboda. Slavnostně otevřeli most nad Nuselským údolím, který při svém zrodu dostal jméno po Klementu Gottwaldovi; jednom z otců domácího komunismu.
39 fotografií

Nuselský most stojí už půl století. Skokem z něj ukončily svůj život stovky lidí

Praha
Výstava k historii Nuselského mostu, kterou lze do počásku března zhlédnout v prvním patře radnice Prahy 2 na náměstí Míru.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Paráda to tenkrát byla náramná. V čele defilovali příslušníci tehdejších Lidových milicí se samopaly, za nimi kráčeli představitelé „strany a státu“, jak se tehdy říkalo. Pásku stříhal osobně generální tajemník Ústředního výboru komunistické strany Československa Gustáv Husák a přítomen byl i tehdejší prezident republiky Ludvík Svoboda. Před 50 lety slavnostně otevřeli most nad Nuselským údolím, který při svém zrodu dostal jméno po Klementu Gottwaldovi; jednom z otců domácího komunismu.
39 fotografií

Nuselský most stojí už půl století. Skokem z něj ukončily svůj život stovky lidí

Regiony
Gustáv Husák s tehdejším československým prezidentem Ludvíkem Svobodou v roce 1969 v Banské Bystrici při 25. výročí Slovenského národního povstání
Asi nejznámější rolí slovenského herce Ctibora Filčíka v očích českého diváka je jeho ztvárnění francouzského filozofa Reného Descarta ve 40 let starém snímku režiséra Otakara Vávry Putování Jana Ámose. Do dějin československé politiky se však Filčík zapsal ještě něčím jiným. Přebral první manželku slovenskému politikovi a budoucímu prezidentovi Gustávu Husákovi v době, kdy ten seděl ve vězení.
14 fotografií

Největší tajemství Gustáva Husáka: První ženu mu odvedl herec

Historie prezidentů
Prezident Václav Havel při tradičním novoročním projevu, který byl odvysílán 1. ledna 2002.
Češi si letos v lednu volí nového prezidenta. Zvolený muž či žena bude v pořadí čtvrtým člověkem v čele třicetileté samostatné České republiky. Připomeňte si s Deníkem osobnosti, které se v úřadu prezidenta společného státu Čechů a Slováků či pak samostatného Česka vystřídaly. Některé si dějiny zapamatovaly pro jejich velké činy, jiní se do paměti vryli spíše sérií kontroverzí či dokonce zločinů.

Jedenáct prezidentů: Od tatíčka Masaryka ke kontroverznímu Zemanovi

Historie prezidentů
Děti z baby-boomu 70. let na okresní spartakiádě v roce 1985 v Českém Krumlově. Cvičení mladších žáků.
Husákovy děti je nepříliš lichotivé a navíc trochu zavádějící označení pro generaci ze silné populační vlny, která se v Československu zvedla v 70. letech minulého století. Tehdy v čele zdejší všemocné komunistické strany stál neoblíbený Gustav Husák. Populační vlna byla plánovaná, což bylo v socialistické společnosti nepřekročitelnou podmínkou, ale svým plánovačům po pár letech přerostla přes hlavu. Například v roce 1974 se rodiče i stát mohli radovat z 194 215 novorozeňátek, což bylo nejvíc od konce druhé světové války. Kdo jsou Husákovy děti? Jak žily a co nejsilnější populační skupina nyní pro stát znamená?
13 fotografií

Husákovy děti. Plánovaný baby-boom přerostl státu přes hlavu. A ještě přeroste

Společnost
Tankový den ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech na Benešovsku v roce 2019.
Velkou událostí pro příznivce vojenské techniky, obzvlášť té historické, se v sobotu 27. srpna stal tradiční, již osmnáctý, Tankový den v Lešanech. Vojenský historický ústav (VHÚ), jehož součástí tamní vojenské technické muzeum je, informoval, že tisícům diváků akce předvedla desítky bojových vozidel v pohybu. Vyvrcholení přinesla ukázka bitvy z období druhé světové války na západní frontě: střetu Američanů s Němci během bojů v takzvané Faliaské kapse v srpnu 1944 ve Francii.
20 fotografií

Tankový den v Lešanech si návštěvníci užili po dvouleté pauze

Benešovsko
Muammar Kaddáfí s československým prezidentem Gustávem Husákem při oficiální návštěvě Československa v roce 1982
„Sem tex rád, že vás vidím,“ vtipkoval začátkem 90. let časopis Mladý svět nad archívními černobílými fotkami zachycujícími vřelé přijetí libyjského vůdce Muammara Kaddáfího československým prezidentem Gustávem Husákem. Právě podivnými obchody s československým zbrojním průmyslem se nám arabský diktátor vepsal do paměti nejvýrazněji, není to ale jediný důvod, proč stojí za to si na něj vzpomenout.
10 fotografií

Vytáhli ho za nohy z drenážní roury. Lynč Muammara Kaddáfího byl děsivý a krvavý

Svět
Komik a herec Lukáš Pavlásek
Všímám si, jak se ve světě množí žaloby na různé křivdy, co se někomu staly před mnoha a mnoha dávnými lety, někdy až téměř staletími. Třeba teď jsem četl, že si jedna sedmdesátiletá paní vzpomněla, že ji ve dvanácti letech údajně zneužíval folkový guru Bob Dylan, a teď po padesáti šesti letech se rozhodla ho žalovat a přilepšit si k důchodu slušnou sumičkou dolarů.
6 fotografií

Fejeton na paVlásku: Žaloba všeho

Společnost
Josef Kubáník v Českém rozhlasu Zlín Na pohovce.
Tuhle historku znám jen z vyprávění mé maminky. Bylo mi asi pět let, víkend jsme trávili u babičky na Kopanicích, když jsme se při nakupování v obchodě potkali s Irmou Gabrhelovou, ano, tou slavnou žítkovskou bohyní.

Rozhlasový fejeton, tentokrát o očích

Slovácko