ŠTÍTEK: Haag

Mick van Buren.
Když před osmi lety přišel do Slavie nizozemský útočník Mick van Buren, byl u fanoušků i u odborné veřejnosti velikou neznámou. Postupně se ale vypracoval mezi největší oblíbence příznivců červenobílých barev a za těch osm let pomohl Slavii vybojovat hned devět trofejí! Čtyři pro ligové šampiony, stejný počet pohárových a jeden Česko-slovenský Superpohár. Nyní odchází rozdávat fotbalovou radost do polské Cracovie.
26 fotografií

Van Burenovo sbohem! Sběratel trofejí a oblíbenec fanoušků se loučí s Edenem

Fotbal
Dva plus dvě byli rok pohromadě v přípravě na Mars.
Dobrovolníci Ross Brockwell, bioložka Kelly Hastonová, lékař a trojnásobný otec Nathan Jones a mikrobioložka Anca Selariuová zakončili v sobotu v Houstonu 378denní pobyt na 160 metrů čtverečních simulační plochy Mars Dune Alpha k možnému pobytu na Marsu. Kontejner, kde byli zavřeni, byl bez oken. NASA jim platila 10 dolarů za každou hodinu bdění, za misi nazývanou Chapea (Crew Health and Performance Exploration Analog) tedy asi 60 480 dolarů. O návratu ze simulátoru informoval FK.

Od sousedů: Rok ve čtyřech a ve tmě

Z okolí
Z výjezdu učitelů z Kutnohorska za inspirací do Nizozemska.
/FOTOGALERIE/ Na dvoře školy De Meerpaal v Haagu si hraje asi padesát dětí. Venku fouká vítr a prší, děti tu přesto tráví venku povinně všechny větší přestávky. Hrají fotbal, testují prolézačku nebo si povídají. Zpoza rohu je pozorují dvě školní ovce. Moderní cihlová budova De Meerpaal se nachází, jak název napovídá, kousek od moře. A její návštěvou začala pětidenní exkurze do Nizozemí, na kterou Eduzměna/Centrum podpory vzdělávání pozvalo ředitele, učitele a další partnery z oblasti vzdělávání.
16 fotografií

Učitelé na lince Kutná Hora - Utrecht. Zástupci Kutnohorska vyjeli za inspirací

Čtenář reportér
Dvojnásobný olympionik Viktor Teplý ukončil svou vrcholovou jachtingovou kariéru.
Dvakrát se probojoval až na olympijské hry. A těsně před finální fází olympijské kvalifikace do Paříže ukončil svou dlouholetou kariéru. Brněnský rodák Viktor Teplý se ve třiatřiceti letech loučí s vrcholovým jachtingem, další světové úspěchy už dvojnásobný mistr Evropy a vicemistr světa nepřidá. „Bylo to těžké rozhodování, ale s postupem času se životní priority mění. Došel jsem k závěru, že už bych nebyl schopen dát přípravě maximální nasazení,“ říká.
12 fotografií

Dvojnásobný olympionik Teplý ukončil kariéru. Uteklo to neskutečně rychle, říká

Ostatní sporty
Dopravní ředitel brněnského dopravního podniku Jan Seitl.
/ROZHOVOR/ Nový dopravní uzel hromadné dopravy vznikne u nového hlavního nádraží v Brně. Podle optimistických odhadů má být hotové v roce 2035. Cestující tam budou přivážet tramvaje, trolejbusy i autobusy. „Cesta od nynějšího nádraží k novému potrvá zhruba pět minut," řekl Deníku dopravní ředitel Dopravního podniku města Brna Jan Seitl.
4 fotografie

Jak a čím k novému nádraží v Brně? Linky čeká revoluce, říká dopravní šéf Seitl

Brněnsko
Mladí hudebníci získali například nové hudební nástroje nebo technologie pro záznam zvuku. Výrazně bylo modernizováno také zázemí pro praktickou výuku na divadelní fakultě, která se odehrává ve Studiu Marta
Nové učebny a moderní technologické vybavení vzdělávacích prostor na hudební i divadelní fakultě, rekonstrukce divadelního sálu ve Studiu Marta, nové hudební nástroje, reakreditace studijního programu Divadelní fakulty, vznik úplně nového studijního programu Hudební fakulty – to je zlomek výčtu toho, co se Janáčkově akademii múzických umění v Brně (JAMU) podařilo s pomocí dotací z fondů EU zajistit či pořídit.
34 fotografií

Nové nástroje, modernější zázemí. JAMU zpestřila studium hercům i muzikantům

Česko a EU
Hlavní vlakové nádraží v nizozemském Rotterdamu. Vzniklo i na základě návrhu architektů Benthem Crouwel Architects.
/REPORTÉR DENÍKU V NIZOZEMSKU/ Podobný je příběh hlavního nádraží v nizozemském Rotterdamu a plánovaného nového hlavního nádraží v Brně. Nizozemští architekti, kteří stojí i za návrhem nádraží v Amsterdamu, Haagu a Utrechtu, v minulých dnech přiblížili delegaci z Brna jednotlivé lokality přímo v Nizozemsku. Na místě byl i reportér Deníku.
49 fotografií

Nové hlavní vlakové nádraží v Brně: Proč bez blízkého parku? Známe důvody

Brněnsko
Robert Fremr se vzdal nominace na post ústavního soudce
Místopředseda pražského vrchního soudu Robert Fremr se ústavním soudcem nestane. Sám se rozhodl vzdát nominace kvůli mediálnímu tlaku, řekl novinářům. Připustil, že nedokázal přesvědčivě eliminovat nedůvěru části veřejnosti ohledně jeho předlistopadového působení v justici, a uvedl, že nechce ohrozit důvěryhodnost Ústavního soudu. Zmínil, že důvěra společnosti je pro roli ústavního soudce klíčovým předpokladem. Zdůraznil, že svůj krok rozhodně nepokládá za doznání. Prezident Pavel Fremrovo rozhodnutí vzdát se nominace na soudce ÚS respektuje.

Fremr ústavním soudcem nebude, vzdal se nominace. Krok za doznání nepovažuje

Česko
Život v Rusku. Ilustrační snímek
Aplikace, kterou vymyslel ruský programátor jako parodii na udavačství, se stala populární i mezi skutečnými udavači. Rusové v aplikaci Moj donos (Mé udání) napsali na 5000 udání, z nichž pětina byla ale míněna naprosto vážně, upozornil server Možem objasniť, který získal přístup do databáze těchto udání. Vtip se vymknul kontrole, usoudil web.

Aplikace parodovala udavačství v Rusku. Lidé však posílali i skutečná udání

Svět
Nová tramvaj v národních barvách na podporu Ukrajiny.
/FOTOGALERIE/ Hlavní město Praha ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. města Prahy (DPP) se symbolicky připojila k projektu #RIDEFORUKRAINE, který upozorňuje na ukrajinskou vládní fundraisingovou platformu UNITED24. V rámci spolupráce byla ve středu 21. června v Opletalově ulici vypravena souprava tramvají s designem v ukrajinských národních barvách a QR kódem odkazujícím právě na web UNITED24.
4 fotografie

Praha vypravila tramvaje v barvách Ukrajiny. První den měla jedna z nich nehodu

Praha
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při projevu v nizozemském Haagu
Ruský prezident Vladimir Putin si zaslouží být za své zločiny souzen v Haagu a jsem si jistý, že na to dojde, až vyhrajeme, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při své návštěvě Nizozemska. Zelenskyj také v projevu v Haagu opět prosazoval zřízení tribunálu, který by Rusko soudil za jeho agresi vůči Ukrajině. Je to podle něj jediná cesta, jak dosáhnout spravedlnosti.
8 fotografií

Zelenskyj v Haagu: Rusko musí soudit tribunál. Putin si zaslouží být potrestán

Státy mimo EU
Nizozemská vyšetřovatelka Digna van Boetzelaerová hovoří 8. února 2023. na tiskové konferenci v Haagu o vyšetřování sestřelu letadla MH17 nad separatistickým územím na východě Ukrajiny, které si v roce 2014 vyžádalo 298 životů
Mezinárodní tým pozastavil vyšetřování sestřelu letadla MH17 nad separatistickým územím na východě Ukrajiny, které si v roce 2014 vyžádalo 298 životů. Na tiskové konferenci v nizozemském Haagu o tom dnes podle agentury AP informovali vyšetřovatelé. Uvedli, že nemají dostatek důkazů, aby mohli trestně stíhat další osoby, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina. Loni v listopadu nizozemský soud kvůli sestřelení malajsijského letadla odsoudil v nepřítomnosti na doživotí dva Rusy a jednoho ukrajinského separatistu.
9 fotografií

Sestřelení letadla MH17 na Ukrajině: Mezinárodní tým pozastavil vyšetřování

Svět
Vysoká zprava...
Když jel Gerald W. ve středu brzy z rána do práce, u Baldramsdorfu (okr. Spittal an der Drau) překřižovalo zemskou silnici přímo před ním ve šňůře přes sto jelenů a laní. Skoro minutu jim trvalo, než vozovku přešli. Řidič, sám myslivec, scénu natočil smartphonem. Video sklidilo na miliony kliků a záběry přinesla řada novin.
3 fotografie

Od sousedů: Jeleni a laně měli přednost a teriéra lovil orel

Z okolí
Trosky sestřeleného malajsijského civilního boeingu z letu MH17 na východní Ukrajině.
Soud v nizozemském Haagu v nepřítomnosti odsoudil na doživotí dva Rusy a jednoho ukrajinského občana, které shledal vinnými z vraždy všech 298 cestujících a členů posádky letu MH17. Čtvrtého obžalovaného, ruského občana, zprostil viny pro nedostatek důkazů. Dopravní letadlo společnosti Malaysia Airlines bylo podle soudu v létě 2014 sestřeleno raketou ruské výroby odpálenou z pole na separatisty ovládaném východu Ukrajiny, který v té době kontrovalo Rusko. Informovala o tom agentura Reuters. 
9 fotografií

Tragické sestřelení letu MH17: Soud udělil dvěma Rusům a Ukrajinci doživotí

Svět
Osmnáctiletá basketbalistka Emma Čechová už reprezentovala Českou republiku v mládežnických kategoriích.
Teprve osmnáctiletá dorostenka Emma Čechová je poslední posila basketbalových Žabin Brno. 194 centimetrů vysoká hráčka do klubu přichází z Vídně, kde studovala. Do české ligy se vrací po třech letech. „Chci si to hlavně co nejvíc užít, nabrat zkušenosti a zlepšit se. Ráda bych si letos i zahrála a vybojovala pozici v týmu, abych s ním mohla odjet na Eurocup,“ popsala Čechová pro klubový web.

Poslední posilou Žabin je mladá Čechová, do Brna přichází z Vídně i studovat

Ostatní sporty
Fotograf Jiří Fejkl.
Od malička má hezký vztah k přírodě, protože měl dědu hajného a ten děti brával často do lesa. I když až do třiceti let pro něj fotoaparát partnerem nebyl, nakonec se stalo fotografování jeho velkou zálibou. Liberecký fotograf Jiří Fejkl dokáže zachytit divoká zvířata v neuvěřitelných okamžicích a krásné záběry umí vykouzlit i při fotografování zvířat v zajetí. Jeho snímek kulíška nejmenšího letos získal 2. místo v soutěži Czech Nature Photo 2022. 
18 fotografií

Fotografuje divoká zvířata. Beru to jako příjemný čas v přírodě, říká muž

Regiony
Za čápem v Sokolově dorazila samička
Komín nedaleko sokolovského nádraží zdobí párek čápů. Samička přiletěla o 14 dní později. Poprvé ji spatřili lidé v pondělí 4. dubna. Jsou zde zhruba popáté a z toho se několikrát dokonce povedlo čapí rodince přivést na svět mladé.
9 fotografií

Za čápem v Sokolově dorazila samička

Sokolovsko
Čáp už dorazil i do Sokolova. Oproti loňsku o 19 dní později.
Osiřelý komín vnitrobloku u sokolovského dopravního terminálu je minulostí. V pondělí totiž konečně přiletěl čáp i do Sokolova. Je zde zhruba popáté a z toho se několikrát dokonce povedlo čapí rodince přivést na svět mladé. "Tak dnes doletěl, Pepík jeden náš," všimla si v pondělí Jana Pechová, která má vedle čapího hnízda kancelář. Do Sokolova letos přiletěl o celých 19 dní později než vloni. V Chebu byli letos čápi poprvé ještě dříve, a to 15. února, a ihned tam na hnízdě začala úřadovat čapí rodinka. Tamní obyvatelé ji dokonce mohou pozorovat přes web kameru.
3 fotografie

Čáp už dorazil i do Sokolova. Oproti loňsku o 19 dní později

Sokolovsko
Haag
Zaletět si na víkend do Barcelony? To není díky době laciných letenek žádný problém. Jenže také kvůli nim jsou populární turistické destinace přeplněné, a to část cestovatelů odrazuje. Co raději poznat neokoukané cíle, kde se navíc nemusíte tísnit ve frontách na toalety či cokoliv jiného? V právě začínajícím pětidílném seriálu představíme vždy čtyři evropská místa nezasažená masovým cestovních ruchem, která k návštěvě doporučuje přední světový travel blogger Dan na svém webu Dan Flying Solo.
4 fotografie

Neobjevené perly Evropy: země dobyvatelů i Romeovo vyhnanství

Cestujeme
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Začal jednadvacátý den války na Ukrajině. I dnes podle úřadů znějí ukrajinskými městy silné exploze, nevyhýbají se ani obytným čtvrtím. Terčem ostřelování se ráno měly stát dvě výškové budovy v Kyjevě, střílí se také v jihovýchodním Záporoží. Rusko už při agresi v sousední zemi způsobilo škody přesahující 500 miliard dolarů, informoval ukrajinský premiér. Prezident Volodymyr Zelenskyj zaznamenal v posledních mírových jednáních s Ruskem pozitivní obrat. Mezinárodní trestní soud v Haagu nařídil Rusku ukončit nepřátelské aktivity na Ukrajině.
144 fotografií

ON-LINE: Mezinárodní soud v Haagu nařídil Rusku ukončit invazi na Ukrajinu

Státy mimo EU
Polský prezident Andrzej Duda (druhý zleva) sedí naproti americké viceprezidentce Kamale Harrisové během setkání ve Varšavě.
Viceprezidentka USA Kamala Harrisová při dnešní návštěvě Polska uvedla, že Rusko by mělo čelit mezinárodnímu vyšetřování pro podezření z válečných zločinů za svou invazi na Ukrajinu a bombardování civilistů. Pokud jsou bombardovány nemocnice a zabíjeni civilisté, je to barbarské a blíží se to genocidě, prohlásil po jednání s Harrisovou podle agentury Reuters polský prezident Andrzej Duda.
144 fotografií

V Polsku jsou vyšetřovatelé z Haagu. Sbírají možné důkazy o válečných zločinech

Státy EU
Budova Mezinárodního trestního soudu v nizozemském Haagu.
Mezinárodní soudní dvůr v Haagu v pondělí předčasně ukončil stání týkající se konfliktu na Ukrajině poté, co se na něj nedostavili zástupci Ruska. Ukrajina požaduje od nejvyšší soudní instance OSN příkaz k přerušení ruské invaze. Soud po vyslyšení argumentů Kyjeva prohlásil, že ve věci rozhodne "co nejdříve to bude možné". Předsedající soudkyně Joan Donoghuevá již na začátku dne řekla, že lituje ruského rozhodnutí nezúčastnit se jednání.
144 fotografií

Rusové nedorazili k soudu v Haagu. Jednání o válce na Ukrajině skončilo dříve

Státy EU
Ukrajinský voják v zákopu ve městě Irpiň.
Válka na Ukrajině pokračuje už dvanáctým dnem. Rusko v noci na pondělí vystupňovalo ostřelování měst v centrální, severní a jižní části Ukrajiny. Ruská armáda ovšem i nadále útočí také na civilní objekty. Dnes by měla zastavit palbu a otevře humanitární koridory v několika ukrajinských městech, včetně Kyjeva, aby umožnila odchod civilistů. V Bělorusku skončilo třetí kolo jednání mezi ruskou a ukrajinskou delegací, nepřineslo výraznější posun. V Haagu dnes poprvé zasedl soud, který se bude válkou na Ukrajině zabývat.
144 fotografií

ON-LINE: Bojují za Ukrajinu. K mezinárodní legii se už připojilo 20 tisíc lidí

Státy mimo EU
Hořící logistické centrum v Kyjevě - Hořící logistické centrum v ukrajinské metropoli Kyjevě, 3. března 2022.
Na Ukrajině pokračují boje mezi ruskou invazní armádou a ukrajinskými vojáky i civilní obranou. Kyjev byl znovu cílem bormbardování. K největšímu přístavnímu městu v zemi Oděse se blíží ruská flotila. Ukrajinská vláda poprvé připustila, že město Cherson padlo do rukou okupantů. Mezinárodní trestní soud v Haagu zahájil vyšetřování válečných zločinů. A v noci začala hořet administrativní část jaderné elektrárny v Záporoží, která má šest reaktorů a je největší v Evropě.
144 fotografií

Rusové stříleli na jadernou elektrárnu v Záporoží. Zasáhli blok, v areálu hořelo

Státy mimo EU