ŠTÍTEK: Haifa

Demonstrace v Izraeli, 29. 6. 2024
Desetitisíce lidí v Izraeli v sobotu znovu vyšly do ulic na protest proti vládě Benjamina Netanjahua, jejíž součástí je i krajní pravice. Napsal to server listu The Times of Israel, podle něhož nejvíce demonstrantů je tradičně v Tel Avivu. Do ulic tohoto přístavního města vyrazily desetitisíce lidí, další tisíce pochodují v Haifě, Jeruzalémě či ve městech na jihu Izraele. Na některých místech blokují dopravu.
5 fotografií

Desetitisíce lidí v Izraeli znovu vyšly do ulic. Protestují proti Netanjahuovi

Svět
Fotbalisté Slavie přivezli z Českých Budějovic pouze bod. V první půli prohrávali 0:2.
Když hned v první minutě netrefil Olayinka prázdnou bránua vzápětí hlavičkoval Ekpai do břevna, vypadala to, že Slavia na hřišti Českých Budějovic pohodlně zvítězí a oklepe se z toho, žez předchozích čtyř zápasů třikrát prohráli. Ovšem o deset minut později po zmiňovaných spálených šancích vedli Jihočeši 2:0 a slávisté nakonec manko dokázali jen srovnat.

Zase ztráta. Slavia přivezla z Budějovic pouze bod

FORTUNA:LIGA
Eva Vavroušková.
Vilém a Růžena Mannhemerovi patřili k nemnoha židovským uprchlíkům z bývalého Československa, kterým se v prvních měsících války za dramatických okolností podařilo utéct před Hitlerem do tehdejší Palestiny. Z Bratislavy se plavili až k deltě Dunaje, tam přesedli na nákladní loď určenou k převážení uhlí. Pluli Černým mořem, pak přes úžiny Bospor a Dardanely a následně se kolem Řecka a přes východní Středomoří šťastně dostali do palestinské Haify. Nějaký čas přebývali v uprchlickém táboře, odkud se přesunuli do pronajatého bytu v Jeruzalémě. A právě v tomto městě v porodnici Hadasa přišla 13. září roku 1940 na svět dcera Eva Mannheimerová, dnes Vavroušková.
3 fotografie

Příběh Evy Vavrouškové: Hory jí vzaly dva muže a dceru

Regiony
Eva Vavroušková.
Vilém a Růžena Mannhemerovi patřili k nemnoha židovským uprchlíkům z bývalého Československa, kterým se v prvních měsících války za dramatických okolností podařilo utéct před Hitlerem do tehdejší Palestiny. Z Bratislavy se plavili až k deltě Dunaje, tam přesedli na nákladní loď určenou k převážení uhlí. Pluli Černým mořem, pak přes úžiny Bospor a Dardanely a následně se kolem Řecka a přes východní Středomoří šťastně dostali do palestinské Haify. Nějaký čas přebývali v uprchlickém táboře, odkud se přesunuli do pronajatého bytu v Jeruzalémě. A právě v tomto městě v porodnici Hadasa přišla 13. září roku 1940 na svět dcera Eva Mannheimerová, dnes Vavroušková.
3 fotografie

Hory jí vzaly dva muže a dceru. Příběh Evy Vavrouškové

Praha
Následky výbuchu rakety vystřelené z Pásma Gazy v izraelském městě Petach Tikva.
Zatímco nebe nad Izraelem zaplavily rakety odpálené z Gazy, v ulicích smíšených izraelských měst se prali Arabové a Židé a výtržníci zapalovali auta, restauraci a synagogu, píše agentura AP. Desítky lidí jsou zraněny a skoro 400 policie zatkla. Premiér Benjamin Netanjahu vyzval obě strany, aby se vzájemnými útoky přestaly se slovy: "Je mi jedno, jestli vám vře krev. Nemůžete vzít zákon do vlastních rukou". Podle izraelského webu ynet Izrael nad nepokoji patrně ztratil kontrolu.
10 fotografií

Izrael nečelí pouze raketám, ale i etnickému násilí. Hořela auta i synagoga

Svět
Ilustrativní snímek z filmu Příběh trosečníků Patrie
Dne 25. listopadu 1940 měl z přístavu Haifa v tehdejším Britském mandátu Palestina vyplout parník Patria, s úkolem převézt více než tisíc židovských uprchlíků na ostrov Mauritius. Podzemní židovská organizace Hagana se rozhodla vyplutí lodi zabránit - chtěla dosáhnout přijetí Židů v Palestině. Do podpalubí Patrie umístila malou bombu a odpálila ji. Nikomu se nemělo nic stát. Loď se však začala náhle převracet…
14 fotografií

Bomba měla loď jen poškodit, plán se zvrtnul. Patria pohřbila 267 Židů

Svět
Trenér České fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý
Trenér Jaroslav Šilhavý si pochvaloval, jak se čeští fotbalisté v utkání Ligy národů v Izraeli vyrovnali s problémy, které reprezentaci před zápasem připravil koronavirus. Kvůli covidu-19 vypadlo několik hráčů v čele s kapitánem Bořkem Dočkalem a polovina týmu přicestovala z Kypru do dějiště duelu Haify až dnes. Český celek i tak zvítězil 2:1 a ve skupině dál ztrácí bod na vedoucí Skotsko, kde se představí ve středu.
13 fotografií

Covid, oslabený tým, výhra. Šilhavého těší, jak se fotbalisté se situací poprali

Fotbal
Příprava české fotbalové reprezentace na úvodní utkání do Ligy národů
Páteční testy na koronavirus v české fotbalové reprezentaci před nedělním zápasem Ligy národů v Izraeli byly u tří hráčů pozitivní. Po kontrolních testech v Larnace, kde se tým chystal po středečním přípravném duelu s domácím Kyprem, vypadl ještě další hráč, jehož výsledek byl neprůkazný. Do dějiště utkání Haify zatím odcestovalo jen devět hráčů, další devítka se připojí v neděli dopoledne. Novinářům to řekl tiskový mluvčí Fotbalové asociace ČR (FAČR) Michal Jurman.
31 fotografií

Tři hráči reprezentace měli pozitivní test na covid. Šilhavý povolal náhradníky

Fotbal
Ilustrační foto.
Jeruzalém - Izrael se třetím dnem potýká s požáry, které se vlivem sucha a větru šíří v několika částech země. Podle premiéra Benjamina Netanjahua země čelí vlně žhářského teroru. Ty, kteří jsou za požáry zodpovědní, slíbil pohnat před spravedlnost. Ministr veřejné bezpečnosti Gilad Erdan řekl, že polovina požárů byla zřejmě založena úmyslně a podle policejního mluvčího byly zatčeny čtyři osoby podezřelé ze žhářství. Z třetího největšího izraelského města Haifa bylo evakuováno asi 60.000 lidí, uvedla izraelská televizní stanice Channel 2.

V Izraeli museli kvůli požárům evakuovat na 60.000 lidí

Svět
Kristian Lambert v Jeruzalémě.
Vsetín, Haifa – Závěr svého vysokoškolského studia se rozhodl zpestřit čtyřiadvacetiletý student Masarykovy univerzity v Brně Kristian Lambert ze Vsetína. Na jeden z posledních semestrů zamířil do Izraele. „Mým útočištěm se stala Haifská univerzita v Izraeli, která je partnerskou institucí mé alma mater," vysvětluje hned na úvod.

Golanské výšiny jsou plné života. Připomínají Moravu, včetně vína

Valašsko
Ilustrační foto.
Zlínsko – Náměstí Václava Havla v izraelské Haifě, či Havlova lavička v Karlových Varech. Blíží se výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla, po kterém už se doma i ve světě pojmenovala spousta ulic, náměstí, škol a dalších zařízení. Na Zlínsku však název „Havlovo" zatím nenese nic. Ve Zlíně by se po něm však v budoucnu mohlo jmenovat třeba náměstíčko za divadlem. Takový podnět od občana totiž dostalo například vedení zlínské radnice.

Název po Havlovi? Snad náměstíčko u divadla

Zlínsko
Režisér a scénárista filmu Domácí péče Slávek Horák s herci Alenou Mihulovou a Bolkem Polívkou.
Praha – Po úspěchu filmového debutu režiséra Slávka Horáka Domácí péče v Karlových Varech je o něj zájem i na dalších prestižních festivalech v zahraničí. Dokonce takový, že se na nich jeho tvůrci ani nepotkají. Zatímco Horák bude například začátkem října uvádět mezinárodní premiéru filmu v jihokorejskému městě Pusan, představitelka hlavní role Alena Mihulová představí ve stejném termínu Domácí péči izraelskému publiku v Haifě, oznámila mluvčí tohoto snímku Dita Brančíková.

Film Domácí péče se vydává na mezinárodní festivaly

Film a televize
Ondřej Švejdík (vpravo) v dresu Liberce
Praha - Ondřeje Švejdíka čeká po necelých třech letech opět zápas v Izraeli. A zase v pohárovém "azylu" Kirjatu Šmona. V listopadu 2012 hrál s pražskou Spartou v Haifě venkovní zápas Evropské ligy proti Hapoelu (1:1) před hrstkou diváků a podobně komorní atmosféru předpokládá i při čtvrteční odvetě 3. předkola v Netanje, kde bude s Libercem hájit náskok 2:1 z úvodního domácího duelu.

Liberec si věří. Švejdík před odvetou v Izraeli řekl: Vše nám hraje do karet

Fotbal
Václav Havel
Praha - Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 nebude chtít po ministerstvu zahraničí licenční poplatek za užití jména někdejšího prezidenta Václava Havla. Po dnešním jednání to novinářům řekli ředitelka odboru veřejné diplomacie ministerstva zahraničí Kristina Larischová a ředitel Nadace Vize 97 Vangelis Zingopis. Obě strany se také dohodly, že ambasády budou přes ministerstvo informovat nadaci o všech iniciativách spojených s využitím Havlova jména a vyžádají si souhlas předsedkyně její správní rady Dagmar Havlové.

Vize 97 nebude chtít po ministerstvu poplatek za užití Havlova jména

Česko
Náměstí v izraelské Haifě nese od 29. června jméno Václava Havla. Slavnostního pojmenování prostranství v nově budované čtvrti přístavního města se zúčastnil i český ministr kultury Daniel Herman (druhý zleva).
Tel Aviv/Praha – Náměstí v izraelské Haifě ode dneška nese jméno Václava Havla. Slavnostního pojmenování prostranství v nově budované čtvrti přístavního města se dnes zúčastnil i český ministr kultury Daniel Herman, informovala mluvčí ministerstva Simona Cigánková. Ulice či budovy pojmenované po posledním československém a prvním českém prezidentovi už mají například i města v Polsku či ve Francii.

Izraelci pojmenovali náměstí v Haifě po Havlovi. Slavnosti se účastnil i Herman

Svět
V dresu izraelského Happoelu Haifa FC odchytal Přemysl Kovář všech třiatřicet mistrovských zápasů v první lize. S vedením klubu jedná o prodloužení smlouvy.
Blanensko /ROZHOVOR/ – Z Liberce do Izraele. Velký krok do neznáma. Devětadvacetiletý rodák z Okrouhlé, fotbalový brankář Přemysl Kovář, má za sebou sezonu v izraelském Happoelu Haifa FC. V tamní první lize odchytal všech třiatřicet mistrovských zápasů. Happoelu se však vůbec nedařilo. Místo v horní polovině tabulky se tým potácel u dna soutěže. V lize se zachránil až v posledním kole. „Konec dobrý, všechno dobré. V první lize jsme se nakonec zachránili," hlásil Kovář, který v Izraeli jedná o prodloužení smlouvy. Nabídky má ale i z jiných klubů.
26 fotografií

Kovář: Konec dobrý, všechno dobré. Zachránili jsme se

Fotbal
Václav Havel při návštěvě Jeruzaléma v roce 1997.
Jeruzalém – Izraelské přístavní město Haifa bude od konce června zdobit Náměstí Václava Havla. V září by se zase mohla objevit lavička s jeho jménem na univerzitě v Tel Avivu. Po bývalém prezidentovi Československa i Česka by do konce roku mohla být také pojmenována ulice v Jeruzalémě. Oznámil to český velvyslanec v Izraeli Ivo Schwarz.

Václav Havel bude mít náměstí v Haifě, na univerzitě v Tel Avivu lavičku

Svět
Izraelský velvyslanec v Česku Gary Koren.
Praha – V Jeruzalémě by zanedlouho mohla být pojmenována ulice po bývalém československém a českém prezidentovi Václavu Havlovi. Na dnešní debatě v Knihovně Václava Havla o první průlomové cestě někdejšího disidenta a dramatika do židovského státu před 25 lety to řekl izraelský velvyslanec v Česku Gary Koren. Havla bude podle něj v Izraeli připomínat i lavička, která bude instalována na univerzitě v Haifě.

Izraelský velvyslanec: Havel by mohl mít brzy ulici v Jeruzalémě

Česko
KLASIKA S FANOUŠKEM. Přemek Kovář, držící šálu Hapoelu Haifa, je pochopitelně ten muž vlevo.
Haifa - Letní příprava je pryč. Teď pohár a za pár dní startuje liga. Gólman Přemysl Kovář, rodák z Okrouhlé na Boskovicku, má před sebou nové ligové angažmá. Trávník v Liberci vyměnil za prosluněné mořské pobřeží. Od července již čapal míče v bráně prvoligového izraelského Hapoelu Haifa FC. Tomu se po odchodu ze Slovanu Liberec upsal na jeden rok.

Exliberecký Kovář: Liga nonstop? Aspoň se vyhnu zimní přípravě

Fotbal
Fotbalový brankář Přemysl Kovář v novém působišti. V izraelském ligovém Hapoelu Haifa FC.
Haifa, Okrouhlá /ROZHOVOR/ – Letní příprava je pryč. Teď pohár a za pár dní startuje liga. Gólman Přemysl Kovář, rodák z Okrouhlé na Boskovicku, má před sebou nové ligové angažmá. Trávník pod Ještědem vyměnil za prosluněné mořské pobřeží. Od července už čapal míče v bráně prvoligového izraelského Hapoelu Haifa FC.
14 fotografií

Kovář z Izraele: Liga nonstop? Aspoň se vyhnu zimní přípravě

Fotbal