ŠTÍTEK: Halina Pawlowská

Raspenava Distillery
„Po skleničce slivovice, bude ti to myslet více.“ Citátu spisovatelky a scénáristky Haliny Pawlowské dává za pravdu destilerie v Raspenavě v podhůří Jizerských hor, kde se za přispění technologie, přírody a kapky alchymie rodí pálenky. Zatímco některé odpočívají v nerezových nádržích, jiné skončí v sudech po ušlechtilých destilátech či vínech. Ananasovice tak odpočívala osm měsíců v sudu po Pineau des Charentes, višňovice zase sedm měsíců zrála v sudu po Islay whisky a pro zjemnění chuti použili dřevo ze stromu jagueira získané v daleké Amazonii.    
78 fotografií

Mandlovice je výzva, rum alchymie. V Raspenavě zrají pálenky v sudech z Brazílie

Regiony
Raspenava Distillery.
„Po skleničce slivovice, bude ti to myslet více.“ Citátu spisovatelky a scénáristky Haliny Pawlowské dává za pravdu destilerie v Raspenavě, kde se v podhůří Jizerských hor rodí za přispění technologie, přírody a kapky alchymie pálenky. Zatímco některé odpočívají v nerezových nádržích, to nejlepší z destilačního přístroje skončí v sudech po ušlechtilých destilátech či vínech. Ananasovice tak odpočívala osm měsíců v sudu po Pineau des Charentes, višňovice zase zrála sedm měsíců v sudu po Islay whisky a pro zjemnění chuti použili dřevo ze stromu jagueira získané v daleké brazilské Amazonii.    
80 fotografií

Mandlovice je výzva, rum alchymie. V Raspenavě zrají pálenky v sudech z Brazílie

Liberecko
„Kafka byl průkopníkem mamahotelů,“ prohlašují Radim Kopáč a Petr Stančík, autoři publikace Kafkova abeceda, kterou s ilustracemi Štěpána Mareše vydal Malvern. Halina Pawlowská potěšila své čtenáře novinkou …a přeskočila jiskra. V povídkové knize z nakladatelství Motto si autorka bere na paškál svoji rodinu. Vyšel i patnáctý román Johna Irvinga, který nese název Poslední lanovka. Bát se budete s Rebeccou Zanetti a smát se vzpomínkami zvěrolékaře Jamese Heriotta. Deník přináší i další tipy na knihy, v nichž není o jiskření nouze.

Nové knihy: Kafka podle abecedy, povídky Haliny Pawlowské i román Johna Irvinga

Literatura
Spisovatelka a překladatelka Markéta Hejkalová bude mezi hosty Festivalu knihy v Ostravě.
Koreanistku Ninu Špitálníkovou, spisovatelky Halinu Pawlowskou, Alenu Mornštajnovou, Evu Tvrdou, Kamilu Hladkou, novinářku Petru Procházkovou, záhadologa Arnošta Vašíčka, slavného mořeplavce Richarda Konkolského či fotbalovou legendu Antonína Panenku a mnoho dalších známých osobností nabídne letos pátý ročník knižního festivalu Ostrava 2024. Ten se uskuteční 1. a 2. března na Černé louce. 
3 fotografie

Ostravské návraty Markéty Hejkalové: bude hostem na Knižním festivalu v Ostravě

Ostravsko
Kniha je skvělý dárek k Vánocům. Deník vám přináší tipy. Podívejte se
Kniha pod stromečkem je jistota, která potěší každého. A v prosinci je opravdu z čeho vybírat. Někdo si rád přečte o zákulisí setkání Václava Havla s dalajlamou nebo o tom, jaká doopravdy byla Coco Chanel, jiného potěší humor Haliny Pawlowské, Karla Šípa a Patrika Hartla. Pro děti i jejich rodiče je určena pohádková knížka Zdeňka Svěráka či kouzelnický almanach Harryho Pottera. Deník vám přináší speciální knižní tipy, které vám pomohou vybrat ten správný vánoční dárek pro své blízké.

Tipy na knihy k Vánocům: Potěší povídky Haliny Pawlowské i čerti Zdeňka Svěráka

Literatura
Halina Pawlowská ve Strakonicích.
V žitě, Zanzibar, Banánové rybičky nebo Díky za každé nové ráno. A další a další… Každému milovníkovi milé české zábavy naskočí ihned jméno Haliny Pawlowské, scénáristky, spisovatelky, moderátorky, která má odpověď na všechno a umí dávat povzbuzující zveršované rady do života. Halina Pawlowská zavítala ve středu 1. listopadu do strakonického kulturního domu se svou úspěšnou talk show Manuál zralé ženy.
4 fotografie

Krásný večer plný smíchu s Halinou Pawlowskou

Čtenář reportér
Grafik a fotograf Tomáš Břínek byl dalším hostem podcastu Backstage Adély Noskové.
Jako dalšího si redaktorka Adéla Nosková pozvala do svého podcastu Backstage grafika, fotografa a umělce Tomáše Břínka alias TMBK. Veřejnosti je známý především jako influencer svými kolážemi parodujícími současné dění. V podcastu posluchačům prozradil například to, jaké emoce v něm vyvolaly volby na Slovensku nebo co má společného s časopisem Glanc.
7 fotografií

Populární influencer a grafik TMBK: Výhrůžky neřeším, to bych se zbláznil

Společnost
Zdeněk Hejduk, ředitel Městského společenského domu v Kolíně.
/ROZHOVOR, FOTOGALERIE, VIDEO/ Již tento týden se rozjede podzimní sezona v Městském společenském domě (MSD) v Kolíně. Ta bude opět nabitá akcemi nejrůznějšího druhu. Už ve čtvrtek vystoupí známé duo Eva a Vašek, další den se rozjedou taneční. To však bude jen začátek. Na své si v příštích měsících přijdou zástupci všech generací i různých stylů. „Sejde se nám teď na podzim hodně kapel, které jsem nazval Legendy beatu v MSD,“ láká ředitel kulturního domu Zdeněk Hejduk.
18 fotografií

Eva a Vašek, beat i pokémoni: společenský dům nabídne na podzim bohatý program

Volný čas
Hradec Králové si připomněl sto let rozhlasového vysílání na našem území. Show v kempu na Stříbrném rybníku přilákala stovky lidí.
/FOTO/ Hradec Králové si připomněl sto let rozhlasového vysílání na našem území. V sobotu oslavili s Českým rozhlasem Hradec Králové v kempu Stříbrný rybník zpěváci Michal Horák, Miloš Dvořáček, skupina Plavci a Helena Hamplová s dcerou Leontýnkou. V kulinářské soutěži pak bojovali o "zlatou vařečku" šéfkuchař Radek Pálka a známí moderátoři Láďa Hruška a Patrik Rozehnal. 
19 fotografií

Stříbrný rybník oslavil rozhlasovou stovku, nechyběla Pawlowská a Nálepková

Zprávy
Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy v Praze.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Výstaviště v Holešovicích ožilo díky 28. ročníku mezinárodního knižního veletru a literárního festivalu s názvem Svět knihy. Hlavní pozornost festivalu se letos neupírá k jednomu čestnému hostovi, koncept s názvem Autoři bez hranic ale vyzdvihuje všechny autory překračující pomyslné hranice. Akci mohou zájemci navštívit od čtvrtka 11. května do neděle 14. května.
24 fotografií

Podívejte se: Začal mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy

Volný čas
Ze setkání středoškoláků s názvem 30 pod 30 live v Knihovně Kutná Hora.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Rozjet vlastní fotokoutky, lepší tréninky basketu, školu hry na flétnu či pořádání soutěží v jízdě na dirt bike - nápady na vlastní projekt se to v pátek 10. března v kutnohorské městské knihovně jen hemžilo. Středoškoláci měli na brainstorming skutečně exkluzivní mentory, do Kutné Hory za nimi na akci 30 pod 30 live přijeli youtuber Kovy a podnikatel s joji Václav Kroutil.
21 fotografií

Youtuber Kovy a mistr v joju Vashek přijeli inspirovat kutnohorské studenty

Čtenář reportér
Chci nabídnout malé zamyšlení o tom, jak někdy mluvíme a jak zase k nám promlouvá naše okolí. Určitě jste si všimli, že se do našeho vyjadřování dokázalo už před časem prosadit slovo strašně, případně hrozně. Vím, že tohle téma už přede mnou mnohokrát probírali mnozí jiní. Mám ale pocit, že lidé slovo strašně používají stále častěji.

Fejeton Milana Čejky: To zvláštní slovo strašně...

Čtenář reportér
Ředkvičky stojí v obchodě kolem šesti korun, když budete mít štěstí.  Nejsou dřevnaté ani příliš pálivé.
/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Taky takzvaně syslíte? Čím jsem starší, tím mám potřebu zásobit špajzku, lednici a tři mrazáky jídlem. Jak je něco "výhodné", už to musím mít. Proč kupovat v krámě dvoje ředkvičky, když jsou v krámě jen za pětikorunu? A tak narvu do pytlíku šest svazečků a dušička má pokoj. Dvoje se skřoupají, ze zbytku uvařím polévku podle Haliny Pawlovské. Ona do ní dává i ředkvičkové lupeny, ale já ji chci mít pěkně růžovou, takže je vyhodím.
6 fotografií

Halina to umí. Ředkvičková polévka je prostě majstrštyk

Chrudimsko
Kilo krupice pořídíme v ceně do 25 korun ve většině obchodů. Ve spíži nám vydrží dlouho.
/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Tak si říkám, že krupice, ta hrubá, nikoliv dětská krupička, je v dnešní době opomíjená a v některých kuchyních už zapomenutá. Přitom naše babičky z ní uměly uvařit skvělá jídla, ať jde o bramborové knedlíky, noky anebo krupici praženou, ideální pro horké dny. Dnes si ji zkusíme připravit, je to velice jednoduché.
7 fotografií

Hrubá krupice je neprávem opomíjená a někde i zapomenutá

Chrudimsko
Jak bojuje proti drahotě Halina Pawlowská
Halina Pawlowská radí, jak si poradit s drahotou. Čím nahradíme kaviár? A jak nahrazovaly elektřinu naše babičky? Dozvíme se o jedné poctivé a jedné nepoctivé cestě, jak ušetřit za benzin. Host dalšího dílu Nekorektního deníku nám také poví, k čemu může být nakonec i Putin dobrý.

SATIRA: Jak bojuje proti drahotě Halina Pawlowská

(NE)korektní Deník
"Bratříček" hradeckého hotelu Černigov Hradecký v Černihivu a si před 10 lety.
S dobou sovětské okupace mají smutné zkušenosti obyvatelé Rokytnice v Orlických horách. A možná je zasáhla více než jinde. V roce 1968 sem sice přišli polští vojáci, ale následně je vystřídaly tehdy sovětské jednotky, a to na dlouhých 22 let. Těch vojáků tu bylo na 3 tisíce, více než mělo městečko obyvatel. Co se tu dělo, mají někteří z nich stále v živé paměti. A dnes tu mají opět návštěvníky z východu. Na 150 Ukrajinců, kteří prchli před ruskou agresí. Místní je přivítali vřele.
24 fotografií

Rokytnice je městem utečenců z Ukrajiny, je jich tu na 150

Rychnovsko
Z besedy s imitátorem Petrem Jablonským v rámci cyklu Křeslo pro hosta ve Zruči nad Sázavou.
Zručáci si svůj pravidelný pořad Křeslo pro hosta již oblíbili. Zhruba každé dva měsíce mají možnost naslouchat známým osobnostem z kulturního a společenského života nebo z oblasti sportu a také si s nimi popovídat. Vyloučeni byli prozatím politici. Malou výjimku udělal moderátor Josef Förster ve středu 23. března, když ohlásil účast expremiéra Andreje Babiše, s tím, že se zřejmě chvilku opozdil.
28 fotografií

OBRAZEM: Známý imitátor Petr Jablonský přivezl hlasy desítek známých osobností

Volný čas
Třetí ročník knižního festivalu na Černé louce, 11. března 2022 v Ostravě. Herec Norbert Lichý.
/FOTOGALERIE/ Přísná proticovidová opatření pomalu končí, což znamená, že se po dlouhé době mohou bez větších omezení konat všechny akce. Ožívají i veletrhy na Černé louce v Ostravě. V pátek zde odstartovaly hned dva – Dovolená 2022 - Veletrh cestovního ruchu a Knižní festival Ostrava 2022. O oba byl hned po jejich zahájení obrovský zájem. Jejich program bude pokračovat i v sobotu.
44 fotografií

Víkendové akce v Ostravě: Zájem byl obrovský. Nechyběl ani Norbert Lichý

Ostravsko
Halina Pawlowská vydala novou knížku.
Letmo si vybavuji, kdy nás naposledy dobře bavila v divadelním sále ústeckého Domu kultury první dáma TV talk show, úspěšná scénáristka s nadhledem, spisovatelka Halina Pawlowská. V čase, kdy nám řadu vzpomínek nekompromisně vygumoval zákeřný covid, kdy si už málo kdo vybaví poslední ústecké plesy a kdy většina pořadatelů plánuje báječné akce „až na příští rok“, nás v „halinovské pohotovosti“ asi nejlépe udržuje její tvorba.

Halina Pawlowská ví: Ene Bene, je prima začínat si s láskou

Čtenář reportér
Den Pardubického kraje 2021, Pernštýnské náměstí v PardubicíchZnámé hudební kapely, regionální potraviny a bohatý program
Koncerty Michala Hrůzy, Milana Peroutky, Heidi Janků nebo Halina Pawlowská, práce hasičů a policie, autogramiáda sportovců, to vše v jeden den v Pardubicích. 3. září proběhla na Pernštýnské a Komenského náměstí jedna z největších kulturních akcí regionu - Den Pardubického kraje, který nabídl zábavu pro každého. Podívejte se ve fotogalerii. 

OBRAZEM: Den Pardubického kraje přitáhl tisíce návštěvníků

Pardubicko
Bechyňská galerie Záliv odstartovala už 17 výstav
Pohybové ústrojí se v Libušiných lázních v Bechyni uzdravuje také přes oči. Šuma fuk, jestli jsou kukadla modrá, hnědá nebo zelená: hlavně, že umí přijímat krásu. Po masážích, rašelinových koupelích a plavání, po zdravém přísunu dobrých pokrmů, žádá si vážený pacient něčím nasytit i svůj zrak. Proto v lednu roku 2017 vyrostla v lázeňské budově Olga malá Galerie Záliv, která do této chvíle odstartovala už 17 výstav. A to ne ledajakých, vůbec ne průměrných!
5 fotografií

Galerii Záliv vlna nespláchne

Čtenář reportér