ŠTÍTEK: Hallstatt

Výhed nad Hallstattem na oblast Solné komory. Ilustrační foto.
Devětašedesátiletá Češka v neděli odpoledne spadla mezi Gosau a Hallstattem ve strmém terénu s e-kolem patnáct metrů hluboko. Byla na dovolené s 67letým manželem. Na cestě z Gosau na Hallstatt zabloudili a zamířili úzkou turistickou stezkou směrem na Rudolfsturm. Těsně před vchodem ke štolám Franze Josefa žena ztratila kolem 14. hodiny nad kolem kontrolu a spadla 15-20 metrů do velmi strmého terénu.

Od sousedů: Česká seniorka spadla u Hallstattu s kolem ze srázu

Českokrumlovsko
Prohlédnout si unikátní výstavu Teď je železný věk... Doba halštatská v srdci Moravy mohou návštěvníci Muzea Komenského v Přerově. Vernisáž se uskuteční 18. ledna v 17 hodin.
Slavnou historickou epochu, která zanechala výraznou stopu i na území Přerovska, mapuje nová výstava s názvem Teď je železný věk… Doba halštatská v srdci Moravy. Unikátní expozici mohou zhlédnout návštěvníci na vernisáži výstavy, která se uskuteční ve čtvrtek 18. ledna v 17 hodin v prostorách Muzea Komenského v Přerově. Vernisáž slibuje atraktivní program i malé překvapení.
7 fotografií

Unikátní výstava v Přerově: Pivní speciál z Býčí skály i nevšední nálezy

Přerovsko
Exkurze do Hallstattu.
Začátek školního roku jsme po letních prázdninách zase rádi přivítali a na konci září zorganizovali školní jazykovou exkurzi, kterou jsme kvůli koronavirové pandemii a distančnímu způsobu výuky v předchozím školním roce nemohli zrealizovat. O to více jsme se všichni, jak studenti tak učitelé, těšili na naše společné zážitky z objevování a obdivování nových zajímavých míst v německy mluvících zemí. Věříme, že se poznání jejich reálií a kultury na vlastní kůži pozitivně odrazí při skládání maturitní zkoušky z němčiny.
4 fotografie

Studenti domažlické obchodní akademie vyrazili do rakouského Hallstattu

Čtenář reportér
Další rarita od Hallstattu.
Linec – Hallstatt má zápis do listiny kulturního dědictví UNESCO: „Fuhr“, plochý dřevěný člun stavěný dříve v Solné komoře („plát“), přesněji řečeno řemeslné umění jeho výroby, píší OÖN.

Další zápis Unesco u sousedů: prám

Z okolí
Záchranáři pátrají po obětech laviny. Ilustrační foto
Pětičlenná skupina Čechů, která v neděli zahynula pod lavinou v oblasti masivu Dachstein, pravděpodobně sama uvolnila sněhovou masu. Agentuře APA to řekl šéf hornorakouských horských záchranářů Christoph Preimesberger. Podle něj to vyplývá z výpovědi svědků, pozice skupiny a odlučné hrany sesuvu. Těla obětí laviny už podle APA byla uvolněna k transportu do České republiky.

Tragédie v Rakousku: Češi pravděpodobně strhli lavinu sami, uvedl záchranář

Svět
Školy ladí do bavorských barev.
Pasov - Margaretha Fischerová (78) z Bodenmaisu v okrese Regen organizuje už desetiletí dary pro potřebné z celého světa. Nově s jejich pomocí otevřela další dvě školy v Indii, píše PNP.

Sousedka „rozdává“ školy po světě

Z okolí
Koronavirus, ilustrační foto
Na infekčním oddělení českobudějovické nemocnice byl v pondělí hospitalizován čínský turista s podezřením na koronavirus. Do České republiky přijel v neděli 26. ledna. Cestoval z Budapešti přes Bratislavu do Vídně, dále do Hallstattu a potom do jižních Čech.

V hotelech přibyly letáky informující o koronaviru

Českobudějovicko
Doma taková zima nebývá...
Linec - David Haslauer (24), pojišťovací agent z Bad Goisernu, původně cukrář-pekař, vyhrál na mistrovství světa v ledovém plavání v Murmansku závod na 500 metrů a na 100 metrů byl druhý, píší OÖN.

Soused závodil v mrznoucí vodě

Z okolí
Italské Benátky
Slavnému italskému městečku Benátky již došla trpělivost s návaly turistů. Vedení města se tak od roku 2022 rozhodlo zavést rezervace. Do města se tak dostane jen omezený počet turistů, kteří si navíc budou muset pobyt zařídit předem. Pokud bude někdo přistižen bez vstupenky, hrozí mu pokuta od 100 do 450 eur (2570 až 11 565 korun). Informoval o tom list La Repubblica.  
10 fotografií

Pobyt v Benátkách? Od roku 2022 jen s rezervací, jinak hrozí pokuty

Cestujeme
Turisté už sousedům trošku vadí.
Linec - Poprvé v historii rakouské turistiky se nějaké město brání před návštěvníky, předeslaly OÖN zprávu o tom, že Hallstatt, perla regionu, chce omezit počet autobusů s turisty, kteří do historického místa přijížději.

Sousedé omezí busy s turisty

Z okolí
Zdobí obyčejné i VIP.
Pasov – Ve venkovské idyle Thundorfu, městské části Osterhofenu (okr. Deggendorf), si vyučený zubní laborant Tom Hanke zřídil ve staré selské usedlosti tetovací studio, píše PNP.

Soused tetoval i showmana Silbereisena

Z okolí
Slípka a její zachránce.
UNIKLA. O havárii kamionu se 7500 kusy živých slepic na A1 jsme informovali. Nyní deník OÖN zvěstuje, že jedna z přepravovaných se zachránila – nezpozorována se ukryla v hasičském autě a to ji z místa odvezlo. Teď dostala azyl u známého kostelníka ze Sankt Florianu Georga Windtnera.

Vrtulník u sousedů zachraňoval Budějčáky

Z okolí
Tahouni v akci.
Linec - Voli závodili v hornobavorském Wallgau před stovkami diváků. „Na trati změklé dešti posledních dnů to dvacítka tahounů zvučných jmen jako Dynamit, Speedy nebo Watzmann neměla lehké, mnozí si stavěli hlavu a majitelé je museli silně ,přemlouvat´," píše PNP.

Sousedé čistí válečné hroby v Polsku

Z okolí
Ze záchranné akce na Dachsteinu.
Linec – 25letý horolezec z Hradce Králové si v pátek po večeři vyšel ze Simonyho chaty k malé procházce. V oblasti Wildkaru (2200 m) měl ve strmém skalnatém terénu pád a těžce se poranil na hlavě a noze, informoval v sobotu deník OÖN.

Drama Čecha u sousedů na Dachsteinu

Z okolí
V zápřahu s lodí.
Linec - Po 152 letech předvedl lodní spolek Stadl-Paura o víkendu opět poprvé tahání člunů proti proudu řeky. Stalo se tak v rámci zemské výstavy „Člověk a kůň". Čtyři norici vlekli repliku historické „solné lodě" dlouhé 24 a široké čtyři metry se 60 lidmi na palubě, popisuje deník OÖN.

Koně u sousedů zase vytahují čluny

Z okolí
Martin Pühringer cembala umí!
Linec - Haslach na Mühlu, obec na jižním okraji Šumavy nedaleko Rohrbachu, má kolem 2600 obyvatel. Je znám několika muzei, z nichž tkalcovské bylo předloni vyznamenáno rakouskou muzejní cenou. Slávu místa ale šíří také cembala, kytary, housle a mandolíny, které tady stavějí.

V sousední vesnici „pěstují" cembala

Z okolí
V Geratskirchenu, tam je živo!
Z KABIN. Pasovský deník PNP pořádal soutěž fotografií ze sportovních kabin. Čtenáři vybírali z více než stovky zaslaných snímků. Z 5000 hlasů na portál heimatsport.de získal nejvíc (475) tento snímek fotbalistek DJK-SV Geratskirchen. „Slavíme stejně výhry jako prohry," napsaly dívky k selfie obrázku. Vítězky vyhrály klubovou party pro 30 osob s nápojovou dotací partnera akce pivovaru Hacklberg.

Ubytují u sousedů azylantky zvlášť?

Z okolí
Našli na zahradě lanýže!
Linec - Annemarie Büchlerová z Welsu při okopávání rostlin na zahradě narazila pod lipou na hlízu. S manželem Wolfgangem zprvu nemohli asi šest centimetrů velký tmavohnědý plod zařadit, ale jasné jim prý bylo, že musí jít o houbu, uvádějí OÖN. Hádanku rozluštil až s pomocí odborné literatury okresní mykolog – jde o lanýže letního. Podle pana Büchlera byli na úřadu velmi překvapeni, je to prý první ohlášený podobný nález v této oblasti.

Kulinářská senzace na zahradě u sousedů

Z okolí
Běženci v Linci.
Linec - Jak Deník informoval, v Linci a v Thalhamu – St. Georgenu byla zřízena stanová městečka pro novou vlnu běženců. Na má nebývalý rozměr – za jediný den přijaly úřady i 300 žádostí o azyl. Na hřišti zemského ředitelství policie v Linci postavili žáci policejní školy a pomocníci Červeného kříže dvanáct stanů pro celkem 96 uprchlíků. Už během pátku se do nich stěhovali první migranti.

Azylanti „stanují" u sousedů

Z okolí
Zvídaví studenti z Hallstattu v Cremoně.
Linec – Umění stavby hudebních nástrojů Antonia Giacomo Stradivariho (1644–1737) je dodnes označováno za nepřekonatelné. Vědci se po staletí zabývají tím, proč jeho housle tak jedinečně zní, rozepisují se OÖN. Před deseti lety se tak třeba objevila teorie, že „malá doba ledová" mezi 16. a 18. stoletím zpomalila růst stromů, což zúžilo letokruhy a redukovalo přírůstky letního dřeva. To mohlo vést k lepšímu znění nástrojů.

Studenti od sousedů odhalili tajemství stradivárek?

Z okolí
Hallstatt v asijském vzhledu.
Linec – Do Hallstattu s 800 obyvateli proudí ročně na 600 000 tzv. jednodenních hostů. Redaktor lineckých OÖN napočítal v úterý na autobusovém terminálu na břehu jezera 50 autobusů, z nichž vystupovali převážně Číňané, Japonci, Korejci a Thajci. „Hlídač parkoviště žádá 20 eur a Miloš Malý, český řidič, který sem přivezl 24 thajských turistů, říká, že je to levné – v Benátkách požadují tzv. městskou taxu, 280 eur za den. Na své klienty bude čekat 50 minut. Ví to přesně – tachograf je jeho bible, prohlašuje."

K sousedům proudí turisté z Asie

Z okolí
Christine její vuřty chutnají.
Pasov - Cech řezníků oblasti Javor-land a turistická společnost z Bodemaisu uspořádají 6. října v Bodenmaisu první soutěž o bavorskou královnu bílých vuřtů. Hlásily se jim zájemkyně až ze severního Německa, Rakouska, jižních Tyrol a Švýcarska, ale organizátoři klání vypsali jen pro „echt bavorské" řeznice.

Bude sousedka bavorskou královnou bílých vuřtů?

Z okolí
Jel z Bavorského lesa do Berlína.
Pasov - Alfons Tanzer (55) ze Schönangeru u Neuschönau (okres Freyung-Grafenau) dorazil v neděli v poledne do Berlína – v kočáře taženém 19letými Rambem a Lukasem a v doprovodu fenky Siny urazil 603 kilometrů. Koně trasu zvládli za 19 dnů. „Rozešli se pěkně a byli odpoledne stejně fit jako dopoledne," říká Tanzer. „Jen dvakrát byla denní trasa kratší třiceti kilometrů, protože bylo příliš horko." 

Kočárem z Bavorského lesa do Berlína

Z okolí
Náměstí Hallstattu.
Linec - V úterý kolem 18.15 h přišla na městečko Hallstatt v Solné komoře silná bouřka s lijákem. Ten velmi rychle zdvihl potok z koryta a „poslal" jej s přívalem bahna a suti na centrum města. Voda tekla místy, kde ji ještě nikdo nikdy neviděl. Kanálové kryty vyskákaly, proud vymlel řadu v zemi uložených vedení… Zaplaveno bylo náměstí a okolních asi třicet domů se 150 obyvateli. Z některých hotelů museli být evakuováni hosté, hostincem Seewirt protékala voda ještě ve středu v poledne.

Starobylý Hallstatt zalila přívalová vlna

Z okolí
Ministr na návštěvě.
Pasov – Spolkový ministr životního prostředí Peter Altmaier navštívil malpu kapucínskou zpěváka Justina Biebera v jednom útulku pro zvířata v Mnichově. Chtěl tím podpořit ochranu zvířat, řekl a zdůraznil, že „osud Mally není žádným zvláštním případem". Jak napsal deník PNP, ministr apeloval na milovníky zvířat, aby si pořizovali jen takové domácí mazlíčky, které budou moci držet v souladu s potřebami jejich chovu. „Zvířata nejsou hračkou," opakoval. Jak jsme uvedli, celníci zadrželi Bieberovi opičku na Zelený čtvrtek na letišti v Mnichově, protože k ní neměl příslušné doklady. Následně se kanadská star své Mally zřekla a ta bude žít s dalšími malpami v nějaké německé zoo.

Novinka od sousedů: Školní den z domova

Z okolí
Ilustrační foto
Linec - Díky počítači nebylo nikdy snazší zapisovat data. Nikdy ale také nebyly tyto záznamy tak pomíjivé, neboť elektronické nosiče zdaleka nedrží tak dlouho, jak se lidé domnívají, píše list OÖN. Zato v hallstattské Solné hoře vzniká archiv na věky, uvádí.

Sousedé budují superarchiv

Z okolí
O vzkazy budoucnosti mají zájem i mladí.
Linec - Díky počítači nebylo nikdy snazší zapisovat data. Nikdy ale také nebyly tyto záznamy tak pomíjivé, neboť elektronické nosiče zdaleka nedrží tak dlouho, jak se lidé domnívají, píše list OÖN. Ptá se, jaké stopy tedy po sobě zanecháme těm, kteří za pár tisíciletí budou po nás hledat svědectví. „A ať už to bude kdokoliv, najde v hallstattské Solné hoře, kde vzniká archiv na věky," uvádí.

Sousedé z Lince nabízejí archivování dokladů po tisíce let

Jihočeský kraj
O vzkazy budoucnosti mají zájem i mladí.
Linec - Díky počítači nebylo nikdy snazší zapisovat data. Nikdy ale také nebyly tyto záznamy tak pomíjivé, neboť elektronické nosiče zdaleka nedrží tak dlouho, jak se lidé domnívají, píše list OÖN. Ptá se, jaké stopy tedy po sobě zanecháme těm, kteří za pár tisíciletí budou po nás hledat svědectví. „A ať už to bude kdokoliv, najde v hallstattské Solné hoře, kde vzniká archiv na věky," uvádí.

Sousedé nabízejí archivování dokladů po tisíce let

Z okolí
Soupeři, ne nepřátelé!
Linec – Salam alaikum a Pokoj s vámi znělo v sobotu na sportovišti diecézního sportovního klubu v Linci, kde se imámové a katoličtí duchovní utkali v přátelském fotbale.

Jak imámové porazili křesťany

Z okolí