ŠTÍTEK: Hamburk

Přístav v Hamburku
Místo dvou přístavních území by Česko mohlo mít v Hamburku ve své správě pouze jedno. Za to však přístupnější pro lodě s větším ponorem a lepším napojením na trasy do Severního moře. Dohoda o tom mezi Českem a Německem může být na stole už brzy, a to v průběhu příštího roku. Pokud vše půjde podle plánu, nový námořní terminál může Česká republika začít užívat v roce 2028. 

Česko může mít nový námořní terminál v Hamburku už v roce 2028

Doprava
V Trutnově na Bojišti začal ve středu 3. července hudební festival Obscene Extreme.
Tisíce fanoušků se nahrnuly na trutnovské Bojiště hned první den festivalu nejtvrdší hudby Obscene Extreme. Od středečního začátku se to hemží výstředními převleky. Tři vychovatelky z pasťáku z Liberecka se přestrojily za krvácející jeptišky. „Máme dost náročné zaměstnání, potřebujeme jednou za rok vypnout,“ vysvětlovaly Kateřina, Veronika, Anna.
93 fotografií

VIDEO: Výstřednosti na Bojišti. Jeptišky krvácely, soutěž o ocelovou zadnici

Krkonoše
Jan Koller sledoval z tribuny zápas mezi Českem a Tureckem
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Zúčastnil se čtyř velkých reprezentačních turnajů, zahrál si na mistrovství světa a třech evropských šampionátech. Historicky nejlepší střelec národního mužstva Jan Koller s těžkým srdcem sledoval trápení svých následovníků na Euru v Německu. I přes nepovedený turnaj ale bývalý útočník věří, že mladý český tým má budoucnost.
88 fotografií

Za Evropou zaostáváme. Chybí kvalita, nemáme individuality, všímá si Koller

Fotbal
Lenka Graf v Hamburku.
/FOTO, VIDEO/ Lenka Graf, známá česká sopranistka z Ústí nad Labem a zpěvačka tzv. crossover stylu, konečně představila svou dlouho očekávanou novinku, píseň Křídla snů z dílny hudebního producenta Michala Dvořáka. K prvnímu uvedení své nejnovější skladby si navíc symbolicky vybrala Centropol Český dům v Hamburku, zázemí českých fanoušků na fotbalovém mistrovství Evropy 2024.
9 fotografií

Křídla snů Lenka Graf zazpívala poprvé českým fotbalovým fanouškům na Euru 2024

Čtenář reportér
Výlet na Euro. Setkání se štístkem Šmícou a životní zážitek, říká fanoušek z Lysic Pavel Šmerda. Na snímku se synem.
/FOTO, VIDEO/ Parádní výlet s kamarády, zážitky na celý život. A také nečekaná setkání na nevšedních místech. Z Lysic směr Hannover a pak do Hamburku. Fotbalové mistrovství Evropy je v plném proudu. Kdo neskáče není Čech, hop, hop, hop! Gruzie versus Česko. U toho přece nemůžeme chybět. Pětičlenná parta fanoušků z Lysic a Vísek na Blanensku a z Moravské Třebové na Svitavsku vyrazila autem na víkendový zápas české reprezentace. Na vlastní oči pak v šedesátitisícovém kotli viděla remízu 1:1. „Pro mě zážitek na celý život, navíc sdílený společně se synem. Náš tým sice nevyhrál, ale nevadí. Rozhodně to stálo za to,“ řekl Deníku Pavel Šmerda z Lysic.
11 fotografií

Euro 2024. Setkání se štístkem Šmícou a životní zážitek, říká fanda z Lysic

Blanensko
Euro 2024: Česko - Gruzie
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Po (ne)faulu Ladislava Krejčího zahrávala Gruzie standardní situaci. Byla z ní ruka Robina Hranáče, penalta a nepříznivý stav pro Česku. Výkon hlavního rozhodčího Daniela Sieberta nebyl přesvědčivý a podtrhl to také žlutou kartou pro Tomáše Součka, který v souboji určitě nefauloval. VAR jej musel dvakrát opravit. Na otázku směrem k výkonu se stoper, který přestoupil z pražské Sparty do španělské Girony, vyjádřit nechtěl, jeho pousmání však mluví za vše. Dejte si videorozhovor přímo z mixzóny v Hamburku.
37 fotografií

Výkon rozhodčího? Krejčí se ironicky pousmál, stav zraněného Schicka tajil

Fotbal
Diváci se v před zápasem s Gruzií dobře bavili.
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Už den do zápasu s Gruzií to v českém domě v Hamburku žilo. Nebyl sice úplně zaplněný, nicméně čeští fanoušci se dobře bavili. Během večera je bavil koncert Marty Jandové a také si zaskákali a zazpívali „Kdo neskáče, není Čech” při živém vstupu do jedné z televizí. V sobotu se však očekává větší zájem a návštěva jak před samotným zápasem, který startuje v 15 hodin, tak po něm, kdy jsou naplánované koncerty skupiny Mirai či Jakuba Děkana.
4 fotografie

Kdo neskáče, není Čech. Na Euru bavila fanoušky před zápasem s Gruzií i Jandová

Fotbal
Český dům v Hamburku
Lipsko vzali útokem, teď se čeští fanoušci chystají na delší výpravu do Hamburku. V přístavním městě na severu Německa odehrají fotbalisté na Euru zápasy s Gruzií a Tureckem. Hamburk se na návštěvu lidí z celé Evropy řádně připravil, takže fotbaloví nadšenci by měli mít o komfort postaráno. Jak se dopravit na fotbal do Hamburku? Deník připravil pár rad pro české fanoušky.
9 fotografií

Loď je zdarma, ke stadionu se dá i na kole. Rady pro fanoušky v Hamburku

Zajímavosti z fotbalu
Českou fotbalovou reprezentaci slavnostně přijali na radnici v Hamburku.
Českou fotbalovou reprezentaci slavnostně přijali na radnici v Hamburku, kde má mužstvo základnu během mistrovství Evropy v Německu. Na oficiální audienci dorazili předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek, realizační tým v čele s hlavním trenérem Ivanem Haškem a za hráče kapitán Tomáš Souček, záložníci Lukáš Červ s Matějem Juráskem a brankář Vítězslav Jaroš. Reprezentace od státního rady pro sport města Hamburk dostala maketu plachetnice a předala mu podepsaný dres.

Sláva v Hamburku. Reprezentaci přijali na radnici, český tým dostal model lodi

Fotbal
Fanoušci Chorvatska na Euru vyjádřili svou nechuť vůči Srbsku
Horké balkánské hlavy se projevují i na fotbalovém Euru. Fanoušci Chorvatska a Albánie se během vzájemného zápasu spojili, aby vyjádřili svou nechuť vůči Srbsku. To se brání a žádá od UEFA exemplární tresty. Srbové ostatně dosáhli úspěchu se svou stížností na jednoho albánského novináře, přitom chování jejich fanoušků už vedlo k pokutám.

Odjedeme z Eura, hrozí naštvaní Srbové. Stěžují si na urážky, sami přitom řádili

Zajímavosti z fotbalu
Reprezentační víno pro Euro 2024 z novosedelského vinařství Vinofol
Sport i vinařství jsou o emocích, za obojím se schovává množství dřiny a odříkání. Jakmile se něco pokazí, další šanci má vinař až za rok. A fotbalista na mistrovství Evropy? Zase až za čtyři roky. Touto spojitostí zdůvodnil novosedelský vinař Pavel Foltýn již tradiční spolupráci s českou fotbalovou reprezentací. Z té i letos vzešla speciální limitovaná edice tří odrůd vína pro fotbalové Euro.
3 fotografie

Bílá, černá a červená. Euro 2024 má své víno, lahve zdobí vlajky českých soupeřů

Regiony
Tomáš Souček na tréninku české fotbalové reprezentace před startem Eura 2024
Kapitán českých fotbalistů Tomáš Souček připustil, že po čtvrtečním příjezdu týmu na mistrovství Evropy v Německu nebyl jeho zdravotní stav ideální. Devětadvacetiletý záložník kvůli blíže nespecifikovanému problému při úvodním pátečním tréninku vynechal některá kontaktní cvičení. Před úterním vstupem do šampionátu proti Portugalsku se už ale cítí dobře, řekl na tiskové konferenci v dějišti utkání v Lipsku.

Nebylo to ideální, přiznal Souček. Věří, že na Portugalce se bude cítit dobře

Fotbal
Petr Urban (druhý zleva) spolu s další českou výpravou na Euru 2012.
O fotbalové mistrovství Evropy, které se koná v Německu, je díky dobré dojezdové vzdálenosti veliký zájem ze strany českých fanoušků. Česko svůj úvodní zápas sehraje v úterý v nedalekém Lipsku, poté se přestěhuje do Hamburku. Deník připravil přehled možností, jak se na zápasy českého výběru dopravit, jak dlouho trvá cesta, s jakými počítat náklady, ale i tipy, kam vyrazit.

Rady, jak se dostat na zápasy českých fotbalistů na Euro: Jak a kudy cestovat

Doprava
Red Bull Arena v barvách Eura
Čeští fotbalisté dorazili do Lipska, kde se budou připravovat na úterní první utkání na mistrovství Evropy v Německu proti Portugalsku. Reprezentanti cestovali ze základny na severním okraji Hamburku do 300 kilometrů vzdáleného dějiště zápasu vlakem a více než tříhodinovou cestu strávili mimo jiné hraním karet. V podvečer si svěřenci kouče Ivana Haška v Lipsku zatrénovali.
22 fotografií

Fotbalisté se v Lipsku připravují na Ronalda a spol. Ve vlaku mastili karty

Fotbal
Tomáš Vlček po bitvě Slavie se slavným AC Milán
Tomáš Vlček se obává, že asi neexistuje způsob, jak ubránit největší hvězdu portugalské fotbalové reprezentace Cristiana Ronalda. Třiadvacetiletý bek nicméně věří, že český tým je na úterního prvního soupeře na mistrovství Evropy velmi dobře a dopodrobna připraven. Pokud by Vlček nastoupil, mohl by si zopakovat souboj s další portugalskou ofenzivní oporou Rafaelem Leaem, kterému v březnu čelil v osmifinále Evropské ligy proti AC Milán. 

Recept na bránění Ronalda? Mít ho, prodám ho hodně draho, smál se Tomáš Vlček

Fotbal
Čeští fotbalisté se připravují na úvodní zápas s Portugalskem.
Čeští fotbalisté se na severním předměstí Hamburku třetím dnem připravují na úterní vstup do mistrovství Evropy proti Portugalsku. Svěřenci trenéra Ivana Haška měli před polednem uzavřený trénink, při kterém už nacvičovali i to, jak ubránit největší soupeřovy hvězdy v čele s kanonýrem Cristianem Ronaldem. Během jednotky reprezentanti pořádně zmokli, neboť se nad stadionem v Norderstedtu přehnala bouřka. V neděli se už mužstvo vlakem přesune do dějiště úvodního utkání Lipska.

Fotbalisté za zavřenými dveřmi pilovali taktiku na Ronalda, při tréninku zmokli

Fotbal
První trénink české fotbalové reprezentace v Norderstedtu během Eura. Fanouškům se podepisuje Ladislav Krejčí
Otevřený první trénink české fotbalové reprezentace na mistrovství Evropy v Německu sledoval v Norderstedtu u Hamburku vyprodaný stadion. Tribunu zaplnilo 1200 diváků, povětšinou dětí a některé z nich dorazily i s transparenty a českými vlajkami. K mužstvu se znovu připojil obránce Ladislav Krejčí, který ve čtvrtek řešil případný přestup z pražské Sparty do španělské Girony. Kluby zatím dohodu neoznámily.

Vyprodaný trénink Čechů. Fotbalisté se podepisovali fanouškům, Krejčí už dorazil

Fotbal
Generálka na ME 2024: Česko - Severní Makedonie
Bez Ladislava Krejčího odcestovali čeští fotbalisté do dějiště mistrovství Evropy. Pětadvacetiletý fotbalista dostal povolení dořešit případný přestup z pražské Sparty, odkud má údajně zamířit do španělské Girony. Obránce se k národnímu týmu znovu připojí ještě dnes už přímo v Norderstedtu poblíž Hamburku, kde bude mít mužstvo během turnaje základnu. Reprezentace o tom informovala na webu FAČR.

Češi odjeli na Euro bez Krejčího. Sparťanský obránce řeší přestup

Fotbal
Fotbalový stadion v Mnichově
Německo rozhodně nemá nouzi o stadiony s dostatečnou kapacitou a moderním zázemím, na kterých by se mohlo hrát Euro. Při výběru deseti vhodných arén se tak pořadatelé řídili hlavně tím, aby dějiště turnaje pokryla všechny hlavní regiony. Největší koncentrace stadionů se nachází na západě země v oblasti Porýní a Porúří, finále patří Berlínu. Čeští fanoušci však budou mířit hlavně do Lipska a Hamburku.
10 fotografií

Stadiony pro fotbalové Euro. Čeští fanoušci budou mířit do Lipska a Hamburku

Zajímavosti z fotbalu
Nedělní večerní tisková konference v Hradci Králové.
/FOTO/ Čeští fotbalisté se vrátili ze soustředění v Rakousku, během kterého v pátek porazili Maltu vysoko 7:1, a mají už před sebou pouze poslední přípravné střetnutí před začátkem mistrovství Evropy. V něm se v pondělí v Hradci Králové představí proti výběru Severní Makedonie. Utkání, které hostí vyprodaná Malšovická aréna, startuje úderem 18. hodiny.
7 fotografií

Poslední test před startem ME: Češi v pondělí vyzvou v Hradci Severní Makedonii

Fotbal