ŠTÍTEK: Hana Mašková

Tak šel krasobruslařký čas s Janou Horčičkovou.
Talent, píle, sebevědomí. Všechny tyto podmínky k úspěchu má v sobě zakódované. Jmenuje se Jana Horčičková a závodí za KK Pardubice. S nadsázkou se dá říct, že může posloužit jako další pokus. A že už jich za těch šestapadesát let, co naposledy získala medaili na mistrovství světa česká krasobruslařka, bylo. Od dob Hany Maškové se žádná nenašla. Teprve čtrnáctiletá juniorka se nebojí klást velké cíle. Ráda by se jednou a myslí to tak, že co nejdříve, stala nejlepší českou ženou v tomto sice ladném, ale zároveň drilovém sportu. Nebojí se promluvit ani o účasti na olympiádě, světových i evropských šampionátech. V zádech má čtyři mistrovské tituly ve všech kategoriích, kde startovala. Ten poslední ji vynesl juniorský vrchol na Tchaj-wanu.
23 fotografií

Valijevová rozbila sen. Na olympiádu musím čekat až do dvaceti, říká Horčičková

Ostatní sporty
Vizualizace bytovky, na kterou má být přeměněna bývalá administrativní budova Botasu
Výroba legendárních botasek ve Skutči na Chrudimsku skončila, na dlažbě se ocitlo sedmdesát zaměstnanců a další měli být na odstávce. I oni se ale za krátký čas ocitli na seznamu propuštěných. Ale naději mají nyní ševci, které nyní oslovuje zlínská firma Vasky, která značku Botas odkoupila. Ve Skutči má totiž vzniknout dílna, kde budou zkušení lidé vítáni. A chátrat nebude ani hlavní administrativní budova Botasu - bude z ní družstevní bytovka. Nové využití budou míét i výrobní haly.
9 fotografií

Nová míza Botasu: Z hlavní budovy vznikne bytovka a Vasky zaměstná bývalé ševce

Chrudimsko
Běh duhové naděje ve Slaném.
/FOTOGALERIE/ Již potřinácté se stal slánský lesopark Háje místem nesoutěžní sportovní akce dětí a mládeže, s názvem ,,Běh naděje“. Zásluhou žáků a pedagogů z 2. ZŠ Komenského náměstí, se tak Slaný tradičně řadí mezi více jak padesát účastnických míst letošního Běhu duhové naděje - dříve Běhu Terryho Foxe, v celé České republice. 
15 fotografií

Běh duhové naděje ve Slaném

Čtenář reportér
Slánský lesopark Háje se proměnil na běžeckou trasu pro malé i větší běžce.
Slaný /FOTOGALERIE/ - Mezi jednapadesát míst v naší republice, která pořádají nesoutěžní Běh naděje, patří i 2. Základní škola Komenského náměstí ve Slaném. Již jedenáctou sezonu se místní lesopark Háje proměnil na běžeckou trasu pro malé i větší běžce, kteří zdolávali během či rychlou chůzí dvoukilometrovou trasu. Start a cíl byl umístěn v dobře udržovaném areálu městského letního kina. 
12 fotografií

Do Běhu naděje se zapojila také slánská základka

Kladensko
Historička umění Ľubica Mezerová ukazuje starý snímek se sallou terrenou, před níž kdysi rostl banánovník. Pokud vyjdou žádosti o podporu dvou projektů, do dvou let by měl zámecký park projít úpravami a získat důstojnou podobu.
Kůrovec nedecimuje jen lesy na Bruntálsku, ale škody dělá i zámeckém parku. Některé jehličnany zde už museli pokácet a další to čeká. Skladba dřevin je ale různorodá a nestojí jen na jehličnanech. V zámeckém parku v Bruntále je dvacet druhů dřevin.

Šance pro zámecký park

Bruntálsko
Možnost vyšetření zdarma využila i Ludmila Ondrušová z Kladna.
Kladno - Světový den zdraví byl vyhlášen od roku 1950, kdy vznikla Světová organizace zdraví. Při této příležitosti pořádá kladenská organizace Svazu diabetiků ve spolupráci se střední zdravotnickou školou tradiční jarní Dny zdraví v lékařském klubu Oblastní nemocnice v Kladně (obdobná akce se koná i u příležitosti Dne diabetiků na podzim). V pátek si zde příchozí mohli zdarma nechat změřit krevní tlak a tělní tuk, cholesterol či hladinu cukru v krvi. A také si prohlédnout pomůcky usnadňující život lidem nemocným cukrovkou. Možná ale naposledy. Organizátorům chybí na pořádání těchto aktivit peníze.

Dny zdraví se možná konaly v Kladně naposledy

Kladensko
Silnice mezi Lhotou u Stříbra a Sytnem se v současné době zcela opravuje
Lhota u Stříbra – Silnice mezi Lhotou u Stříbra a Sytnem se v současné době zcela opravuje, město Stříbro za rekonstrukci zaplatí několik set tisíc korun – konkrétněji přes šest set padesát tisíc korun. Stará silnice byla plná výmolů a děr.

Dočkali se nového koberce

Tachovsko
9. října 1973 zahynul v Říčanech při autonehodě Jiří Štaidl.
Praha – Jen třicet let života vyměřil osud jednomu z nejtalentovanějších textařů v historii české populární hudby Jiřímu Štaidlovi. Nadaný umělec, který napsal slova takových hitů jako Tam za vodou v rákosí, Roň slzy, Adresát neznámý, Loudá se půlměsíc nebo Plakalo bejby, si dokázal užívat radostí života. Dne 9. října 1973 zahynul v Říčanech při autonehodě. V novém Renaultu 17 TL jel tehdy k rodičům do Jevan.

Jiří Štaidl měl rád život a ženy, ale i rychlá auta a alkohol

Hudba
Český slavík Karel Gott v Brně.
Brno /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR/ – Červený koberec, speciální výzdoba, napětí v hledišti i na jevišti. Taková byla páteční atmosféra v Mahenově činohře. Na repertoáru divadla se objevila hra o Jiřím Štaidlovi a Haně Maškové s názvem Zaslíbení a v prezidentské lóži usedl vzácný host. Mnohonásobný držitel ocenění Zlatý slavík Karel Gott se totiž přijel podívat na představení, ve kterém jedna z postav nese jeho jméno. Po představení se za staženou oponou setkal s herci Národního divadla a s tvůrci hry. Ti jej odměnili vřelým potleskem a s napětím očekávali Gottův verdikt. „Musím vám všem poděkovat. Představení mě velmi dojalo a jsem moc rád, že to je. Bylo to totiž přesvědčivé,“ uštědřil divadelníkům poklonu Gott. Poté se zaměřil na Jakuba Šafránka, který v Zaslíbení ztvárnil mladého Karla Gotta: „Vy jste tam toho moc neřekl. Ale bylo to významné,“ zavtipkoval zpěvák. Když pak uslyšel název Deníku Rovnost, spokojeně pokýval hlavou a dodal: „Znám, znám. Jen se ptejte.“

Karel Gott: Z té party už jsem zůstal jen já

Divadlo
Český slavík Karel Gott v Brně.
Brno /ROZHOVOR/ – Červený koberec, speciální výzdoba, napětí v hledišti i na jevišti. Taková byla páteční atmosféra v Mahenově činohře. Na repertoáru divadla se objevila hra o Jiřím Štaidlovi a Haně Maškové s názvem Zaslíbení a v prezidentské lóži usedl vzácný host. Mnohonásobný držitel ocenění Zlatý slavík Karel Gott se totiž přijel podívat na představení, ve kterém jedna z postav nese jeho jméno.

Karel Gott o hře Zaslíbení: Překvapilo mě, že Gott na jevišti moc nemluví

Volný čas
Inscenace, kterou v páteční premiéře uvede Národní divadlo Brno, přiblíží tragický osud známého textaře a legendární krasobruslařky.
Brno /EXKLUZIVNÍ FOTOGALERIE/ - Inscenace, kterou v páteční premiéře uvedlo Národní divadlo Brno, přiblížuje tragický osud známého textaře a legendární krasobruslařky. „Je to nesentimentálně vyprávěný příběh začínající na jaře roku 1968. To je symbolické, protože Jiří Štaidl podepsal výzvu 2000 slov. Děj končí v roce 1973, v období narůstající totální deziluze z normalizace,“ uvedl režisér inscenace Zdenek Plachý.
6 fotografií

Zaslíbení: Balada o vztahu Štaidla a Maškové

Divadlo
Ilustrační foto.
Glosář - Jak navzájem propojit tak rozdílné osobnosti, jako jsou kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin, krasobruslařka Hana Mašková, textař Karel Svoboda, sexsymbol Marilyn Monroe nebo zpěvák Karel Gott? To minulý týden nevědomky předvedla kulturním novinářům hned tři brněnská divadla, když jim na tiskových konferencích představila nové premiéry.

Když se Gagarin spojí s Marilyn Monroe

Brněnsko