ŠTÍTEK: Hannover

Odhalení nového VW Transporter proběhne v polovině září v Hannoveru.
Těsně před zahájením veletrhu užitkových vozidel v Hannoveru se odehraje premiéra nové generace velmi oblíbené střední dodávky Volkswagen Transporter. Ta se bude nabízet v řadě verzí a pohonů. Její vývoj tentokrát probíhal ve spolupráci s automobilkou Ford. Majitelé a příznivci dosavadních generací se mezitím sjeli do kempu Kristýna u Hrádku nad Nisou.
14 fotografií

Nový VW Transporter se odhalí 15. září. Zatím se konal sraz těch starších

Automagazín
Maringotka principála Karla Kludského se z Hořic se vrátí do Jirkova
/FOTO, VIDEO/ Královna mezi maringotkami je po roční renovaci v Hořicích na Jičínsku těsně před dokončením. Pětipokojový salonní vůz principála Karla Kludského z třicátých let byl ještě nedávno v otřesném stavu. Nyní je k nerozeznání od původní podoby. Restaurátoři navíc objevili dávný vzkaz od řemeslníků z firmy Buschbaum Karoserie Hannover, který upřesnil stáří historického skvostu s pestrým osudem.
30 fotografií

Slavný salonní vůz Kludských je téměř hotový. Z Hořic se vrátí do Jirkova

Jičínsko
Maringotka principála Karla Kludského se z Hořic se vrátí do Jirkova.
Královna mezi maringotkami je po roční renovaci v Hořicích na Jičínsku těsně před dokončením. Pětipokojový salonní vůz principála Karla Kludského z třicátých let byl ještě nedávno v otřesném stavu. Nyní je k nerozeznání od původní podoby. Restaurátoři navíc objevili dávný vzkaz od řemeslníků z firmy Buschbaum Karoserie Hannover, který upřesnil stáří historického skvostu s pestrým osudem.
30 fotografií

Slavný salonní vůz Kludských je téměř hotový. Z Hořic se vrátí do Jirkova

Chomutovsko
I v zatáčkách je velký Volkswagen ID.Buzz solidně obratný
Volkswagen obohacuje svoji nabídku elektrických modelů o prodlouženou verzi velkoprostorého vozu ID.Buzz a speciální výkonnou variantu GTX. Do té navíc přibyl také pohon všech kol. Během novinářské jízdní prezentace v Hannoveru a okolí jsem také zjistil, že tento pravděpodobně nejhezčí vůz v nabídce největší evropské automobilky nabídne nyní rovněž prvky výbavy, které dosud někteří uživatelé postrádali. Větší verze baterie v prodloužené verzi navíc zajistí na jedno nabítí dojezd bezmála pět set kilometrů.
18 fotografií

Expresní rodinný stěhovák: vyzkoušeli jsme Volkswagen ID.Buzz GTX

Autosalon
Výlet na Euro. Setkání se štístkem Šmícou a životní zážitek, říká fanoušek z Lysic Pavel Šmerda. Na snímku se synem.
/FOTO, VIDEO/ Parádní výlet s kamarády, zážitky na celý život. A také nečekaná setkání na nevšedních místech. Z Lysic směr Hannover a pak do Hamburku. Fotbalové mistrovství Evropy je v plném proudu. Kdo neskáče není Čech, hop, hop, hop! Gruzie versus Česko. U toho přece nemůžeme chybět. Pětičlenná parta fanoušků z Lysic a Vísek na Blanensku a z Moravské Třebové na Svitavsku vyrazila autem na víkendový zápas české reprezentace. Na vlastní oči pak v šedesátitisícovém kotli viděla remízu 1:1. „Pro mě zážitek na celý život, navíc sdílený společně se synem. Náš tým sice nevyhrál, ale nevadí. Rozhodně to stálo za to,“ řekl Deníku Pavel Šmerda z Lysic.
11 fotografií

Euro 2024. Setkání se štístkem Šmícou a životní zážitek, říká fanda z Lysic

Blanensko
Napadené ovce vlky.
Osm let volají farmáři z východočeského Broumovska po redukci vlčí populace, která jim ročně způsobuje milionové škody. Šelmě hraje do karet fakt, že její jméno figuruje v Bernské úmluvě. Tedy v dokumentu chránícím vzácné živočichy. To by se však brzy mohlo změnit. V Česku se vyskytuje na 150 vlků.

Čeští farmáři volají po odstřelech vlků. Pomoci jim má smrt poníka

Česko
První české mládě vombata vykukuje z vaku své matky Winkleigh. V sobotu ve 14 hodin v Darwinově kráteru ho slavnostně „pokřtí“ oblíbený herec a moderátor Ondřej Sokol.
Návštěvníci Zoo Praha si konečně můžou užít pohled na první mládě vombata narozeného v Česku. I když je to už několik měsíců, co přišlo na svět, až nyní poprvé opustilo vak své matky Winkleigh a vydalo se na krátkou procházku. Odhalení pohlaví i jména mláděte se v sobotu 15. června zhostí patron pražských vombatů Ondřej Sokol v Darwinově kráteru.
35 fotografií

Mládě vombata už mohou v Zoo Praha spatřit i návštěvníci. V sobotu dostane jméno

Praha
Po vstupu do bazaru s použitým zbožím na Benešově třídě v Hradci Králové se zákazník v okamžení přenese z hlučné sídlištní ulice do barevného a pestrého království plného více či méně starého zboží všeho druhu.
/VIDEO, FOTO/ Na Benešově třídě v Hradci Králové se skrývá bazar, kde minulost ožívá v každém kousku nabízeného zboží. Jiří Bláha, bývalý fotbalista a nyní majitel obchodu, pro Deník odhalil, jak se z vrcholového sportu dostal k podnikání v oblasti starožitností a použitého zboží. Jeho příběh je příkladem nečekané životní změny a vášně pro objevování skrytých pokladů.
26 fotografií

Mohl být slavný hradecký fotbalista, nyní je vetešník. Zboží vozí z Německa

Hradecko
Ilustrační foto
Rakouské ministerstvo zdravotnictví vypsalo startovní bonus až 100 000 eur lékařům, kteří uzavřou smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Nově pro ně budou vytvořena volná místa v řadě oborů. Dotace má podpořit prvotní vybavení jejich ordinací.

Od sousedů: Bonus 100 000 eur za smlouvu s pojišťovnou

Z okolí
Chomutov na historických fotografiích, které se podařilo získat soukromému sběrateli Robertu Kleinovi. Zveřejňuje je na facebookových stránkách Chomutov - Komotau.
/FOTO, VIDEO/ Jednu z mála příležitostí podívat se, jak vypadal Chomutov v průběhu uplynulých sta let, mají lidé na facebookové stránce Chomutov – Komotau. Vede ji Robert Kleine, který se před dvaceti lety odstěhoval do německého Hannoveru. Přes tuto vzdálenost neztratil o svůj rodný Chomutov zájem a galerii historických fotografií a pohlednic "živí" na dálku. Podle jeho slov to jde vlastně lépe, než kdyby zůstal v Česku.
6 fotografií

Chomutov - Komotau: Sběratel odhaluje, jak město vypadalo před sto lety

Chomutovsko
Bude co vybírat.
Montessoriovská škola Lernwelt Rubenshof v Bergu v Attergau bude o víkendu dějištěm největšího blešího trhu Horních Rakous. V sobotu od 13 do 19 hodin a v neděli od 9 do 14 nabídne více než 16 000 knih ve 27 žánrech, letos také zachovalé hry a skládanky. Výtěžek připadne pořádající privátní škole s veřejnoprávním statutem.

Od sousedů: Největší hornorakouský blešák knih

Z okolí
Ilustrační foto
V Hannoveru byl obžalován 33letý muž se státní příslušností německou a polskou za vraždu čtyřletého chlapce v Barsinghausenu v Dolním Sasku. Jeho 28letá polská matka je viněna vraždou z nedbalosti. Oba jsou stíháni také za těžké týrání a zbavení osobní svobody.

Od sousedů: Tentokrát samé smutné zprávy

Z okolí
Ian Fleming, autor Jamese Bonda.
Svaz německých měst a obcí ostře kritizoval dohody jednotlivých měst s klimatickými aktivisty Poslední generace (PG). "Není obvyklé vycházet vstříc politickými sliby pachatelům trestných činů," řekl ředitel svazu Gerd Landsberg.

Od sousedů: "Obchod" měst s aktivisty?!

Z okolí
Policisté u sídla Spolkového státního zastupitelství v německém Karlsruhe, 8. prosince 2022
Mezi podezřelými z přípravy převratu, který v Německu podle policie chystali příznivci krajní pravice, je i známý šéfkuchař Frank Heppner, jehož dcera je přítelkyní rakouského fotbalisty Davida Alaby z klubu Real Madrid, uvedl britský deník The Guardain. Další podezřelou osobou je bývalý policista, který kdysi chránil židovskou komunitu před teroristickými útoky. Vyšetřování pokračuje, takže zadržených nejspíš bude přibývat.

Vyšetřování plánovaného puče v Německu: Mezi podezřelými je i známý šéfkuchař

Státy EU
Čeští boxlakrosisté přivezli z evropského šampionátu bronz.
Velmi mladá je historie mistrovství Evropy v boxlakrosu. Nejvýznamnější soutěž starého kontinentu v dynamicky se rozvíjejícím sportu připomínajícím hokej má za sebou dva ročníky. Z obou si odvezla medaili jediná reprezentace – ta česká. V Turku 2017 šlo o stříbro a v Hannoveru 2022 o bronz. „Asi se dá mluvit o úspěchu, i když naše ambice byla nejvyšší,“ líčí po německém šampionátu trenér národního mužstva Lukáš Neužil.

Jsme jako čeští hokejisté, říká kouč bronzových boxlakrosistů

Ostatní sporty
VW Bus Festival
Odpočítávání začalo 15. července. K tomuto datu zbývalo do zahájení akce VW Bus Festival 2023 ještě 343 dnů. Má to být to největší setkání fanoušků modelů Bulli na světě. Volkswagen ho uspořádá ve dnech 23. až 25. června 2023. Organizátoři očekávají, že na festival v Hannoveru přijede ze všech koutů světa více než 100 000 návštěvníků!
3 fotografie

Chystá se VW Bus Festival. Bude to největší setkání fanoušků Bulli na světě

Automagazín
Junior Chomutov na turnaji v Hannoveru
Na tenhle turnaj nezapomenou malí fotbalisté Junioru Chomutov ani ve víru prázdninových radovánek. To, co zažili v Hannoveru, kde byla čtyřicítka týmů včetně Dortmundu, Schalke, Benfiky Lisabon nebo Leverkusenu, se jim vrylo silně do paměti. Družstvo desetiletých a jedenáctiletých capratů přivezlo z pořádně našlapaného podniku parádní osmnácté místo a především plné kufry zážitků.
14 fotografií

FOTO: Na zážitky nezapomenou. Starší přípravka Junioru Chomutov zářila v Německu

Fotbal
To se nečekalo...
Májku v Oberwengu, části Spitalu (okr. Kirchdorf), trefil v pondělí k večeru blesk a zapálil její horní část s girlandami. Oheň hasilo a třísky odklízelo 24 hasičů. Nasazení popsali na svém facebooku.

Od sousedů: Májku spálil blesk

Z okolí