ŠTÍTEK: Harijána

Ilustrační foto.
Dillí - Sedmdesátiletá Indka se stala poprvé v životě matkou, když minulý měsíc po umělém oplodnění porodila syna. Informovala o tom agentura AFP. Případ není v Indii úplnou výjimkou, neplodné ženy bývají totiž v této zemi stigmatizovány a tak se některé snaží přivést na svět dítě i v pokročilém věku.

Sedmdesátiletá Indka porodila své první dítě

Svět
Velké protesty se odehrávají také v dalším severoindickém státě Harijána.
Šrínagar – Islámští radikálové dnes v indickém Kašmíru zaútočili na konvoj polovojenských jednotek. Zranili osm vojáků a uchýlili se do vládní budovy, v níž bylo asi sto lidí. Podle policie se podařilo několika osobám z objektu uprchnout, ale další jsou stále uvnitř.

Násilí a nepokoje jsou hlášeny ze dvou severoindických států

Svět
Ilustrační foto
Dillí – Historicky první stanici metra pojmenovanou po Tomáši Baťovi, českém podnikateli a zakladateli obuvnické společnosti Baťa, v neděli 6. září slavnostně otevřel ve Farídábádu indický premiér Naréndra Módí. Na svém facebookovém účtu o tom informovalo české velvyslanectví v Indii.

V indickém metru mají novou stanici pojmenovanou po Baťovi

Ekonomika
Ilustrační foto
Dillí - Indická policie pátrá po muži, který je podezřelý ze znásilnění japonské studentky v neděli ve státě Rádžasthán na severozápadě země. Informovala o tom dnes agentura AFP. Podle zpravodajského serveru BBC News navíc policisté v severním státě Harijána hledají skupinu pachatelů brutálního hromadného znásilnění a vraždy mentálně postižené nepálské ženy.

Indická policie řeší případy znásilnění dvou cizinek

Svět
Ilustrační foto
Dillí – Indická policie se dnes dál marně snaží proniknout do ášramu duchovního vůdce Santy Rampala ve státě Harijána. Rampala policie stíhá v souvislosti s vraždou z roku 2006; když se ale v úterý pokusila do komplexu vniknout, propukly násilné střety s věřícími, po kterých bylo zraněno téměř 250 lidí včetně více než stovky policistů. Dnes obyvatelé komplexu předali policii těla čtyř žen; zatím není jasné, jak zemřely.

Chrám indického duchovního vůdce Rampaly předal policii těla čtyř žen

Svět