ŠTÍTEK: hedvábí

Hedvábí se díky svým skvělým termoregulačním vlastnostem hodí i na výrobu svetrů. Kateřina Babíková je na snímku vpravo.
Ne nadarmo se o hedvábí říká, že je to látka královen. Tento materiál je totiž nejen krásný, ale má také skvělé termoregulační vlastnosti a schopnost samočištění. Tušíte však, jak se hedvábí vlastně získává? Že jsou kvůli němu zaživa uvařeny larvy bource morušového? Existuje však ještě jiná možnost – mírumilovné hedvábí. A právě tu se snaží Čechům představit mladá podnikatelka ze Zlína.
28 fotografií

Kvůli kilogramu hedvábí zemřou tisíce motýlů. Češka ukazuje, že to jde i jinak

Ženy
Návrhářka Andrea Vytlačilová s šátkem Sakury. Foceno v Chinatown v New Yorku.
Versace, Marc Jacobs, Kenzo, Acne Studios… Profesní životopis Andrey Vytlačilové se hemží spolupracemi s ikonami světové módy. Na začátku jejího příběhu přitom hledejte výtvarně nadanou slečnu z vesničky Mžany, která si vysnila, že jednou bude studovat návrhářskou školu v Londýně. Sen se jí splnil. Dnes pracuje především s hedvábím, z kterého vytváří autorské šátky i kabelky.
18 fotografií

Návrhářka kouzlí s hedvábím. Andrea Vytlačilová čerpá z Podkrkonoší i Londýna

Móda
Malované hedvábí vybarvilo Kolštejn
Na zámku Chateau Goldenstein v Branné probíhá výstava malovaného hedvábí všestranné umělkyně Evy Mašínové. Až do září se výstava prolne s děním na zámku. Okolní základky jsou přizvány k workshopům, proběhne prohlídka výstavy komentovaná osobně autorkou. Na závěr prohlídky zámku se návštěvníci seznámí s uměním malování na hedvábí. Za článek i fotografie děkujeme Lence Hoffmannové.
32 fotografií

Barevné hedvábí rozzářilo Kolštejn

Čtenář reportér
Humoristické listy otiskly reklamu na orientální zboží v roce 1890. Pět dní před Božím hodem
Není před tím úniku, ať zapnete rádio, televizi nebo si chcete jen přečíst zprávy na zpravodajském webu. Vždycky někde vyskočí reklama, která vám připomene, že dárků jste koupili málo nebo existují lepší, které udělají ještě větší radost. Útěchou může být, že podobným příkořím si procházeli už naši předkové. Vánoční dárky řešili podobně jako my dnes.
15 fotografií

Vánoce na přelomu 19. a 20. století: Obchodníci už tehdy lákali na slevové akce

Ekonomika
Paraziti v medicíně
V současné vyspělé medicíně transplantujeme, replantujeme, podnikáme výzkumné cesty do nitra mozků, klonujeme kmenové buňky, sekvencujeme DNA, konstruujeme bionické končetiny, využíváme umělou inteligenci… Jsou však chvíle, kdy i ty nejpřevratnější metody ustoupí třeba obyčejným larvičkám, pijavicím, parazitickým červům či včelímu jedu.
8 fotografií

Slizký tvor na vašem těle umí zabránit nejhoršímu

Zdraví