ŠTÍTEK: Helsinky

Finští protitankoví střelci s pancéřovými pěstmi obhlížejí na severní straně města Viipuri (rusky Vyborg) zničenou sovětskou bojovou techniku
V červnu 1944 se sovětské vrchní velení rozhodlo vyřadit Finsko z války mohutnou ofenzívou, která začala ještě před operací Bagration a měla za cíl dosáhnout Helsinek. Na papíře se zdálo, že Rudá armáda má proti Finům čtyřnásobnou přesilu. Stovkám tanků, děl a letadel čelily oslabené finské divize, z nichž mnohé už byly ztenčeny na polovinu. Poslední linií finské obrany byla Ihantala. A pak se něco změnilo…
12 fotografií

Poslední velká porážka Rudé armády. Finové zavařili Sovětům i v roce 1944

Historie
Kapely pod kulisami středověkého hradu
V předvečer uplynulého víkendu vystoupily v Amfiteátru pod hradem Loket kapely Hlavolamy z Karlových Varů, THIS, ve které zpívá Vojta Kotek, Wohnout a Waltari z Helsinek z Finska se zpěvákem Kärtsy Hatakkou. Nálada byla úžasná a počasí přes nepříznivou předpověď přálo zábavě.
29 fotografií

Kapely pod kulisami středověkého hradu

Čtenář reportér
Milan Garčar je novým trenérem florbalistů České Lípy.
Florbalisté České Lípy mají nového trenéra. Superligový kádr povede do osmé sezony mezi tuzemskou elitou jedna z největších legend historie českého florbalu Milan Garčar. Klub to oznámil na svém oficiálním webu. Garčar svou aktivní kariéru ukončil na podzim roku 2022 a následně coby asistent sezonu působil právě v barvách pražské Sparty. K týmu se připojí hned na startu přípravy na novou sezonu, která začala 28. května. Garčar nahradil Vladimíra Trčku, který odešel trénovat do Děčína. 

Kdo bude cepovat florbalisty? Držitel pěti titulů a medailista z MS

Ostatní sporty
Hokejoví fanoušci. Ilustrační foto.
Pražská O2 aréna málem explodovala nadšením. Čeští hokejisté porazili ve čtvrtfinále mistrovství světa USA 1:0. Teď už je jasné, že si na domácím mistrovství světa zahrají o medaile! V sobotu 25. května se utkají v semifinále se Švédskem a v neděli 26. května se bude hrát o zlato a bronz. I ve Strakonicích si fandové hokeje mohou užít jedinečnou atmosféru. Na místním zimním stadionu se budou zápasy přenášet na velkoplošnou obrazovku.
25 fotografií

Boj o medaile! Strakonice chystají pro fanoušky hokej na velkoplošné obrazovce

Strakonicko
Kutnohorská závodnice Koleta Moravcová vyhrála maraton ve finských Helsinkách
/FOTO/ Ve finském hlavním městě Helsinkách dosáhla dálková běžkyně reprezentující Kutnou Horu a oddíl Olympia Spartan Training KH Koleta Moravcová neskutečného úspěchu. V obrovské konkurenci několika tisíc závodníků doběhla v maratonském běhu celkově jako první mezi ženami. V cíli zažívala kromě únavy neskutečné pocity. „To se těžko slovy popisuje. To musíte zažít. Cítila jsem dojetí, slzy na krajíčku, štěstí, ale spíš jsem si úspěch uvědomila až dlouho po závodě,“ uvedla třiadvacetiletá závodnice z Horních Krut.
4 fotografie

Maratonský triumf. Kutnohorská běžkyně Koleta Moravcová zářila ve Finsku

Ostatní sporty
Střelba ve škole ve finském městě Vantaa si vyžádala jednu oběť i zraněné
Jeden dvanáctiletý žák v úterý zemřel a další dva utrpěli vážná zranění při střelbě ve škole ve finském městě Vantaa, které leží nedaleko metropole Helsinky. Na tiskové konferenci to uvedla finská policie. Podezřelý, kterému je rovněž 12 let, byl zadržen. Po nikom dalším policisté v tuto chvíli nepátrají. Finské ministerstvo vnitra oznámilo, že ve středu bude v zemi platit státní smutek.

Střelba na škole ve Finsku: Zemřel dvanáctiletý žák, stejně starý je i podezřelý

Státy EU
Cestující se na letišti možná brzy dočkají toho, že kromě zavazadel se budou muset zvážit i oni sami.
Lidé, kteří pravidelně cestují letadlem na delší vzdálenosti, jsou většinou zvyklí, že jim na letišti při odbavení zváží zavazadlo. Asi každý, kdo kdy někdy někam letěl už si zvykl na to, že si při odbavení mu zváží zavazadlo. Brzy ale může být obvyklé, že si na váhu budou muset stoupnout i oni osobně. Některé společnosti již tuto praxi zavádějí. Pro cestující je zatím dobrovolná.  

Už nejen zavazadla. Některé letecké společnosti zavádějí vážení cestujících

Svět
Karaoke Blues
Po dlouhé době by mohl do kina vyrazit i Jiří Menzel, věrný zastánce názoru, že umění má především rozdávat radost. Ikona finské kinematografie Aki Kaurismäki moc dobře ví, že nad krutostmi života je třeba vítězit věcným nadhledem i něžným humorem. Jeho novinka Karaoke blues naplňuje tuto zásadu beze zbytku. A přidává ještě něco navíc. Totiž jistotu, že pořád lze natočit upřímný film.

RECENZE: Filmový otec všech outsiderů je zpět. A zve na Karaoke blues

Volný čas
Oslavy historického mistrovského titulu HC Olomouc ze sezony 1993-1994 se blíží. Veřejnost se může těšit na setkání s hráči, nebo si koupit knihu: „Olomoucký zázrak po 30 letech aneb jak to bylo doopravdy“. Foto: archiv Pavla Čecha
Třicet let. Přesně tolik uplyne na jaře 2024 od největšího úspěchu v historii olomouckého kolektivního sportu. Fanoušci v srdci Hané jistě i bez nápovědy budou vědět, o co se jedná. Ano, správně, je to zisk mistrovského titulu HC Olomouc. V sezoně 1993/94 to byli právě olomoučtí hokejisté, kdo se stal prvním šampionem samostatné extraligy.
7 fotografií

Titul po 30 letech – olomoucký hokej bude slavit

Olomoucko
Eva Feřteková.
Je akční, činná a na squashových kurtech také úspěšná. Eva Feřteková totiž vybojovala historicky první místo na mistrovství Evropy masters. V Hamburku dominovala v kategorii nad 35 let. „Musím přiznat, že jsem byla překvapená, jak hladce vše šlo. Moji připravenost prověřilo asi hlavně finále,“ dodala Feřteková, která v něm porazila Maud Duplob z Francie a domácí Janinu Jasper. Celkem se turnaje masters účastnilo 33 českých squasnistů, nejstarší kategorií je nad 80 let.

Triumf „baby masters“. Squashistka Feřteková je nejlepší v Evropě

Ostatní sporty
Emil a Dana Zátopkovi.
Už britský list The Independent je před více než 10 lety ve speciálním valentýnském vydání zařadil mezi 10 dvojic symbolizujících v novodobé historii lidstva osudové spojení lásky, vášně a přitažlivosti. A jak Britové rádi uvádějí, právě v Anglii, na letních olympijských hrách v Londýně roku 1948, se do sebe Dana (roz. Ingrová) a Emil Zátopkovi zamilovali a krátce nato, ještě téhož roku na podzim, se i vzali. Letos, po 75 letech, by oslavili nejen 101. narozeniny, ale i tzv. nebeskou svatbu.
12 fotografií

Slavný sportovní pár z MS kraje by oslavil 101. narozeniny a nebeskou svatbu

Ostatní sporty
Markéta Hejkalová
Známé spisovatelce a překladatelce Markétě Hejkalové vychází další román. Poutavý fiktivní příběh na pozadí skutečných česko-finských vztahů. Bývalá konzulka na českém velvyslanectví v Helsinkách, je také překladatelkou finské literatury a i když žije a tvoří v Havlíčkově Brodě, Ostrava jí přirostla k srdci. Už proto, že zde v roce 2011 začala pořádat Ostravský knižní veletrh na Černé louce.

Století na vlnách Markéty Hejkalové. Nový román známé spisovatelky právě vychází

Volný čas
Ilustrační foto.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Asi 44 procent Pražanů se necítí bezpečně na silnicích ve městě. Ve srovnání s jinými evropskými městy dopadla Praha špatně, hůře jsou na tom ve vnímání dopravní bezpečnosti jen tři města z jihu Evropy. Nejlépe vnímají dopravní bezpečnost obyvatelé v městech severní Evropy. Pražany děsí zejména nepřehledné křižovatky a roste jejich nespokojenost s elektrokoly a elektrokoloběžkami. Ukázal to průzkum společnosti Cyclomedia, která se specializuje na digitální vizualizaci veřejného prostoru.
15 fotografií

Průzkum: Téměř polovina Pražanů se na silnicích ve městě necítí bezpečně

Praha
Z tréninku hobby horsingu v Pňově-Předhradí.
/FOTO, VIDEO/ Mezi dětmi je stále populárnější hobby horsing. Zábava původem z Finska, pro kterou stačí pořídit umělou hlavu koně na tyči a projíždět na ní trať s překážkami. Ačkoliv to může vypadat, jako nahodilá legrace, opak je pravdou. Jde o sport, který ve světě provozují i dospělí a který má dokonce vlastní šampionát. V Pňově-Předhradí se hobby horsingu věnuje několik nadšených dívek, které jejich koníček zcela pohltil.
46 fotografií

Hobby horsing: Dívky v Pňově-Předhradí se baví populárním sportem z Finska

Kolínsko
Rozřezaný stan pocákaný krví a uvnitř mrtvá lidská těla. Dodnes nevyřešená vražda straší Finsko už desítky let
Dodnes jde o jednu z největších a nejděsivějších záhad ve finské historii. Začátkem června 1960 napadl kdosi v časných ranních hodinách čtveřici teenagerů kempujících ve stanu na břehu slavného Bodomského jezera a přes stanovou celtu tři z nich ubodal, jen jeden útok přežil. Z činu byli podezříváni mnozí, včetně agenta KGB i přeživšího mladíka. Brutální vrah však zůstal neodhalen. 

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Smrt u jezera

Tajemné dějiny
Vlajky Finska (vlevo) a Švédska v sídle NATO v Bruselu, 18. května 2022
Společný vstup Finska a Švédska do Severoatlantické aliance zůstává pro finskou vládu prioritou, Helsinky ale musí zvážit i variantu vstupu do NATO bez Švédska. Podle agentury AFP to uvedl finský ministr zahraničí Pekka Haavisto. Vyjádřil se tak poté, co turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí prohlásil že Švédsko by nemělo počítat s tureckou podporou svého vstupu do aliance, pokud nezaručí respekt k islámu.

Zvažujeme možnost vstupu do NATO bez Švédska, uvedl finský ministr zahraničí

Státy EU
Veřejné toalety na stanici metra Florenc. Ilustrační foto.
Praha patří mezi nejvyhledávanější turistické destinace na celém světě, ale zdaleka ne všechny služby tomu odpovídají. Řeč je také o veřejných toaletách, které v české metropoli alespoň podle jednoho mezinárodního průzkumu nepatří mezi ty nejkomfortnější. Se zjištěním přišla společnost Shower Enclosure Experts. Na otázku „Kam v Praze na záchod?“ tak nemusí být lehká odpověď.
26 fotografií

Praha má šesté nejhorší toalety, zjistil mezinárodní průzkum

Doma