ŠTÍTEK: HIV

Testování na HIV. Ilustrační foto
Pracovníci Kontaktního a poradenského centra Krédo obecně prospěšné společnosti PONTIS Šumperk nabídnou ve čtvrtek 11. a pátek 12. května anonymní testování na infekční nemoci. Testování na HIV, hepatitidu C a syfilis bude probíhat ve speciální sanitce, která bude přistavena ve čtvrtek na Fialovu ulici před Dům kultury, v pátek pak před denní centrum Armády spásy na ulici Jesenická.

Šumperané se mohou otestovat na HIV, žloutenku i syfilis. Anonymně a zdarma

Šumpersko
Diskotéka. Ilustrační foto.
Užít si noc okořeněnou sexem s neznámým mužem nebo ženou, podle preference. Podobný scénář, který slýchají v olomoucké HIV/AIDS poradně, kam lidé po takovém „úletu“ přicházejí, aby se nechali anonymně otestovat, zda se nenakazili virem HIV. Podle statistik letos počet HIV pozitivních v Olomouckém kraji vyskočil. Do září na dvojnásobek v porovnání se stejným obdobím loňského roku.

Poznali se v klubu a hned měli sex. Jsou HIV pozitivní

Olomoucko
Virus HIV/AIDS, ilustrační foto.
AIDS. Čtyři písmenka, která stále děsí. Nemoc zůstává i po desetiletích nevyléčitelná a nikdo by si nepřál, aby touto chorobou onemocněl někdo z jeho blízkých. O to více je nepochopitelné, že se našla žena, která vědomě riskovala, že se virem HIV nakazí její nezletilé dcery. Jednu z nich dokonce přemlouvala k sexu s nakaženým mužem, ač jí ještě nebylo ani 15 let. Margita P. z Karlovarska teď stane před Krajským soudem v Plzni.

Otřesné. Žena vědomě riskovala nákazu dcer smrtelnou nemocí

Zločiny a soudy
Antonín M. před soudem.
Otřesný případ znásilňování nezletilé dívky, ze kterého je obžalovaný pětapadesátiletý Antonín M. z Karlovarska, začal v úterý projednávat Krajský soud v Plzni. Muž měl od podzimu 2017 tehdy dvanáctiletou dívku nutit k pohlavnímu styku. Souložit s ní měl tři roky. Od lékařů přitom věděl, že sám je pozitivní na HIV a že má diagnostikovanou žloutenku typu C. 

Otřesný případ. HIV pozitivní muž se žloutenkou znásilňoval nezletilou dívku

Krimi
Antonín M. před soudem.
Otřesný případ znásilňování nezletilé dívky, ze kterého je obžalovaný pětapadesátiletý Antonín M. z Karlovarska, začal v úterý projednávat Krajský soud v Plzni. Muž měl od podzimu 2017 tehdy dvanáctiletou dívku nutit k pohlavnímu styku. Souložit s ní měl tři roky. Od lékařů přitom věděl, že sám je pozitivní na HIV a že má diagnostikovanou žloutenku typu C. 

HIV pozitivní muž se žloutenkou znásilňoval nezletilou dívku

Zločiny a soudy
V Olomouci v Krapkově ulici otevřela poradna HIV/AIDS. Vyšetření je anonymní a bezplatné. 8. listopadu 2021
Počty HIV pozitivních v České republice se po poklesu v letech 2017 a 2018 začaly zvedat. V Olomouckém kraji bylo od počátku letošního roku do září zachyceno 7 nových případů. V Olomouci 1. listopadu otevřela ordinace, kde se mohou zájemci anonymně a zadarmo otestovat. Je jedinou tohoto druhu v celém Olomouckém kraji. Kdo má podezření, že se mohl nakazit během letní dovolené v cizině, kde si dopřál rizikové dobrodružství, je vzhledem k tvorbě protilátek právě v těchto dnech ideální doba na vyšetření.
9 fotografií

Anonymní testy na AIDS v Olomouci. U parku otevřela nová bezplatná poradna

Olomoucko
Bezplatné anonymní testování na HIV. Ilustrační foto
Jak velký zájem bude o bezplatnou zkoušku vlastního zdraví na HIV, bude jasné, až po akci, kterou v rámci Evropského testovacího týdne připravila v Benešově obecně prospěšná společnost Magdaléna. Kampaň cílí nejen ke zjišťování novodobé metly lidstva, ale také na žloutenku.

V Benešově se anonymně mohou otestovat na HIV

Benešovsko
Bezplatné anonymní testování na HIV. Ilustrační foto
Kolín se zařadí k těm městům, kde si budou moci zájemci nechat v rámci Evropského testovacího týdne udělat testy na HIV a žloutenku typu B a C. Testování se letos odehraje v sobotu 30. listopadu od 8 do 11 hodin na Nové poliklinice v ulici Smetanova.

Bude možné přijít na testy na HIV a žloutenku

Kolínsko
Ilustrační foto
Jihlava – Evropský týden testování na HIV a žloutenky se nevyhne ani Jihlavě. Od 22. do 29. listopadu bude mít HIV poradna Státního zdravotního ústavu rozšířenou pracovní dobu.

Veřejnost se může nechat otestovat

Jihlavsko
Ilustrační foto
Anonymní a bezplatné testování HIV a žloutenky se odehraje v Berouně a Hořovicích. Testování veřejnosti na tyto nemoci se uskuteční v rámci Evropského týdne testování, ke kterému se Terénní program Beroun obecně prospěšného spolku Magdaléna již několik let připojuje.

Na Berounsku se odehraje bezplatné testování nemocí

Berounsko
Ilustrační foto.
Přestože pravděpodobnost nákazy virem HIV či virovou hepatitidou z použité jehly je poměrně malá, často může její nález či dokonce poranění způsobit mezi lidmi značnou paniku. Co v takových případech dělat, popisuje kampaň liberecké organizace Maják a Most k naději s názvem Mýtus zvaný jehla.

Liberecký Maják upozorňuje na mýtus zvaný jehla. A radí, co dělat

Liberecko
Dominik Ivanys nyní pomáhá druhým.
Dominiku Ivanysovi  lékaři diagnostikovali hepatitidu (žloutenku) typu C v pětadvaceti letech. Tedy v době, kdy se rozhodl skoncovat se závislostí na heroinu. „Nastoupil jsem na substituční léčbu metadonem a součástí prohlídky byly i testy na žloutenku, HIV a další nemoci,“ vzpomíná Dominik.

Dominik si druhou šanci vybojoval, teď pomáhá druhým

Česko
Ilustrační foto
Břeclav – Zdarma otestují krev. V Kontaktním centru s terénním programem v Břeclavi budou celý týden testovat zájemce na žloutenku typu C a virus HIV. „Lidé k nám mohou kdykoli přijít a zjistit, jestli jsou draví. Testovaní je nic nestojí, jen trochu času,“ řekla vedoucí břeclavského centra Hana Hajduchová.

V Břeclavi zdarma otestují krev. Na žloutenku typu C i HIV

Břeclavsko