ŠTÍTEK: Honduras

Bojový letoun Mustang 9281 prodaný kanadskou vládou, který následně sloužil v salvadorských leteckých silách El Salvadorian Air Force během fotbalové války v roce 1969. Sběratel Jerry Janes jej později přivezl zpět do Kanady, kde byl restaurován.
V červnu roku 1969 se v kvalifikačních utkáních na mistrovství světa ve fotbale spolu třikrát utkaly týmy dvou středoamerických zemí, Hondurasu a Salvadoru. Už první dva zápasy poznamenalo násilí mezi fanoušky. Ve stejný den, kdy se konal třetí zápas, přerušila salvadorská vláda diplomatické styky s Hondurasem. O dva týdny později, 14. července 1969, přerostlo napětí mezi oběma zeměmi v krvavý vojenský konflikt. 
5 fotografií

Fotbalová válka: Napětí při kvalifikaci MS přerostlo v krvavý vojenský konflikt

Historie
Mladá žena z Hondurasu trpí onemocněním, které jí znemožňuje dát nohy k sobě.
Odmalička na Claru z Hondurasu pokřikovali, ať dá nohy k sobě, ať se pořádně nají, ať začne cvičit, aby měla normální postavu. Aby byla stejná jako ostatní. Její vrozená vada jí v tom však vždy bránila. Díky četným onemocněním nemůže dát nohy k sobě, má anální píštěl, trpí únikem moči, nemožností úplného vyprázdnění, nemůže mít děti, ale i přesto se naučila mít se ráda a milovat své tělo. Přála by si, aby se to, třeba díky ní, naučil každý.
25 fotografií

Dřív na ni křičeli, že by jí mezi nohama projel i vlak. Teď je inspirující ženou

Zdraví
Volarská knihovna se tradičně zapojila do celostátní akce Týden knihoven.
Týden knihoven, o jehož organizaci rozhodl Svaz knihovníků a informačních pracovníků, zahájil v roce 1996, od té doby se koná každoročně. Volarská knihovna se jej pravidelně účastní a dámy knihovnice Ladislava Škrnová a Marcela Zvonková připraví akce pro malé i velké čtenáře. I letos tomu nebylo jinak. Pro malé čtenáře to byly hry a akce Čteme a tvoříme.
14 fotografií

Týden knihoven zahájil cestovatel Tadeáš, dorazili ale i spisovatel nebo sochař

Prachaticko
V Hondurasu dozrály plody kávovníku, je čas na sklizeň.
/INFOGRAFIKA/ Majitel pražírny World Coffee v Medlešicích na Chrudimsku Jiří Ležovič momentálně pobývá v dalekém Hondurasu, kde se podílí na sklizni kávy ve vysokohorské farmě. Právě nyní totiž vydávají kávovníky v tamním deštném pralese nejlepší úrodu plodů připomínajících svou barvou zralé třešně. Ještě nějakou dobu potrvá, než zrnka potěší svou chutí a vůní ty, kteří kávu milují.
9 fotografií

Cesta kávy je dlouhá, pražení je alchymie, říká majitel pražírny Jiří Ležovič

Chrudimsko
Setkání v pražírně World Coffee v Medlešicích provázela přátelská atmosféra
„Dáš si turka, nebo rozpustný?“ Oblíbená hláška už se naštěstí netýká všech českých domácností. Lidé začali objevovat vůni a chuť kvalitní kávy, o které se chtějí dozvědět co nejvíce informací. Unikátní příležitost měli v sobotu návštěvníci pražírny World Coffee v Medlešicích na Chrudimsku, kam zavítal honduraský farmář José Francisco Cuellár Fajardo.
13 fotografií

Má pevné tělo, voní po čokoládě. Farmář z Hondurasu mluví o kávě jako o ženě

Regiony
Setkání se uskutečnilo v pražírně World Coffee v Medlešicích a provázela ho přátelská atmosféra.
Dáš si turka nebo rozpustný? Oblíbená hláška už se naštěstí netýká všech českých domácností. Lidé začali objevovat vůni a chuť kvalitní kávy, o které se chtějí dozvědět co nejvíce informací. V sobotu návštěvníci pražírny World Coffee v Medlešicích na Chrudimsku tu příležitost dostali, zavítal tam farmář José Francisco Cuellár Fajardo z Hondurasu. Hosté si tak mohli šálek kávy vychutnat s jeho příběhem o pěstování a zpracování kávovníku, který vyrůstá ve vysoko položených deštných pralesích.
13 fotografií

Má pevné tělo, voní po čokoládě. Farmář z Hondurasu mluví o kávě jako o ženě

Chrudimsko
V Brně vznikají chlebíčky s ingrediencemi z celého světa. Cizinci sdílejí v nové iniciativě Join the Table recepty na chlebíčky i vlastní příběhy.
Tradiční české chlebíčky s netradičními ingrediencemi z celého světa vznikají v Brně. Zasloužili se o ně cizinci různých národností, kteří žijí v Brně. Zapojili se do kampaně s názvem Join the Table podporované zástupci brněnské neziskové organizace Nesehnutí. Cizinci s Brňany sdílí kromě receptů na chlebíčky inspirované jejich domovinou i jejich oblíbená místa ve městě či vlastní příběhy.

Životní příběhy cizinci přibližují Brňanům skrze netradiční české chlebíčky

Brněnsko
Robert Štěpánek provozuje v Petrově nad Desnou pražírnu.
Stojím v kontejnerové buňce, která slouží jako malý sklad. Na paletách tu leží velké režné pytle. Některé váží šedesát, jiné i sedmdesát kilo. Jsou plné nazelenalých zrn. Na pohled připomínají arašídy, ale chutnají po obilí. Ochutnat popravdě moc nejdou, jsou tak tvrdé, že při jejich kousání musím dávat velký pozor, abych si nevylámal zuby.

Z "turka" přesedlal na výběrovou kávu. Nyní má pražírnu

Příběhy a rozhovory
Robert Štěpánek provozuje v Petrově nad Desnou pražírnu.
Stojím v kontejnerové buňce, která slouží jako malý sklad. Na paletách tu leží velké režné pytle. Některé váží šedesát, jiné i sedmdesát kilo. Jsou plné nazelenalých zrn. Na pohled připomínají arašídy, ale chutnají po obilí. Ochutnat popravdě moc nejdou, jsou tak tvrdé, že při jejich kousání musím dávat velký pozor, abych si nevylámal zuby.

Z "turka" přesedlal na výběrovou kávu. Nyní má pražírnu

Šumpersko
Německý fotbalista Jordan Torunarigha.
Měla to být klidná generálka před nadcházejícím olympijským turnajem v Tokiu. Jenže v 87. minutě došlo k nevídanému momentu, jenž předčasně ukončil přátelské utkání mezi fotbalisty Německa a Hondurasu. Vážné zranění? Kdepak. V hlavní roli byl opět rasismus. Terčem se stal německý obránce Jordan Torunarigha, který na svou adresu schytal hned několik narážek.

Němci kvůli rasismu zabalili přátelák. Tým Hondurasu přispěchal s omluvou

Fotbal
Imigrant z Hondurasu Alex Garcia
Devětatřicetiletý muž z Hondurasu ve středu po třech a půl letech opustil kostel v Maplewoodu v americkém státu Missouri, kde se skrýval před deportací. Sbor poskytl azyl Alexovi Garciovi v roce 2017 - v prvním roce vlády prezidenta Donalda Trumpa, uvedla agentura AP. Garcia se vrátil ke své rodině poté, co mu imigrační úřady sdělily, že jeho případ již pro ně není prioritou.

Imigrant se přes tři roky ukrýval v americkém kostele. Obával se deportace

Svět
Petr Frolík.
Stačí jen trochu pootevřít dveře a příchozí ovane intenzivní příjemná vůně. I přes respirátor. Když pak vejde dovnitř, jako by se ocitl v hotovém království kávy. Je plné mlýnků, roztodivných přístrojů na pražení, ale i jiných zajímavých exponátů, plechovek po kávě, jsou tu i džezvy, na stěnách visí dobové reklamní plakáty. Vítejte v království Petra Frolíka a jeho syna, v pražírně kávy v Borohrádku.
29 fotografií

Petr Frolík: Nejlepší káva je cibetková

Zprávy z Česka
Daniel Lexa si splnil sen o vlastní pražírně kávy.
/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Daniel Lexa je pražič kávy. Že by se jím mohl stát, ho napadlo na úpatí Kilimandžára v Tanzánii, když si na jedné místní plantáži vychutnával šálek čerstvě upražené arabiky. Sen o vlastní pražírně si splnil, dnes dováží kávu z Papuy Nové Guineje, Brazílie, Kolumbie, indonéského ostrova Jáva a nově také z Hondurasu.
12 fotografií

Pražič: Češi již dokáží kvalitní kávu ocenit

Orlicko
Motorky je zavedly až do Hulína.
Tři měsíce vandrovali na motorkách po střední Americe. Řeč je o hercích Pavlu Liškovi a Janu Révaiovi, kteří si říkají Vandráci a cestují na svých motorkách po celém světě. A při jedné takové cestě zavítali do Letního kina v Hulíně, kde v neděli 12. července vystoupili s cestopisnou besedou popisující jejich cestu napříč střední Amerikou. Nejdřív byli viděni v Panamě, pak mířili do džunglí Kostariky, vandrovali po velké Nikaragui, přes varování projeli Honduras, pak i zemi plnou vulkánů El Salvádor, nádhernou Guatemalu, maličké Belize a obrovské Mexiko. A to vše procestovali v sedle svých motorových ořů.
16 fotografií

Motorky je zavedly až do Hulína. Posluchače potěšil Pavel Liška a Jan Révai

Čtenář reportér