ŠTÍTEK: Horní Planá

Marcela Březinová.
Mají Marcela Březinová, Martin France nebo Petr H Batěk něco společného s knížaty? To je otázka, na kterou se vám dostane odpovědi v pátek večer, pokud si uděláte výlet do Apartmánů Knížecí cesta na pravém břehu Lipna v Bližší Lhotě naproti Horní Plané. Bude tam minikoncert, na kterém trojici jmenovaných umělců doplní i další jejich kolegové.
13 fotografií

Marcela Březinová zazpívá na břehu Lipna, vstupné je zdarma

Volný čas
Páteční Minikoncert na Knížecí cestě v Bližší době je pro diváky zdarma.
Mají Marcela Březinová, Martin France nebo Petr H Batěk něco společného s knížaty? To je otázka, na kterou se vám dostane odpovědi v pátek večer, pokud si uděláte výlet do Apartmánů Knížecí cesta na pravém břehu Lipna v Bližší Lhotě naproti Horní Plané. Bude tam minikoncert, na kterém trojici jmenovaných umělců doplní i další jejich kolegové.
14 fotografií

Knížecí cesta zve na koncert. Vstupné je zdarma, zazpívá i Marcela Březinová

Českokrumlovsko
V Hůrce, části Horní Plané, se ke konci loňského roku propadla bývalá důlní jáma Vilemína. Sanaci propadu zajistila Závodní báňská záchranná stanice Libušín. Snímek z 19. ledna.
V Hůrce na Lipensku se propadla zem. Přímo mezi ploty, pár metrů od několika chat, se jako chřtán do nitra země otevřela bývalá důlní jáma Vilemína, součást bývalých grafitových dolů. Celá oblast je poddolovaná, jelikož se tam těžil až do poloviny 20. století grafit, a s rizikem, že by se někde mohl objevit další propad, je proto třeba počítat vždycky. 
18 fotografií

Mezi chatami u Lipna se propadla zem. V Hůrce se objevila stará důlní jáma

Českokrumlovsko
Přijímací zkoušky. Ilustrační foto
Deník získal zajímavá data, která prozrazují, z jakých základních škol na Českokrumlovsku zvládají deváťáci nejlépe přijímačky na střední školy. Pro řadu rodičů to může být překvapivé zjištění. Údaje jsou z let 2017 až 2023 a týkají se přijímacích zkoušek z matematiky a českého jazyka na čtyřletá studia. Podívejte se na srovnání jednotlivých škol v našem regionu. 

Na Českokrumlovsku nejvíc bodují u přijímaček děti ze škol v menších obcích

Českokrumlovsko
Led v Lipně nad Vltavou má v sobotu 13. ledna sedm centimetrů. Na hromadné bruslení to rozhodně není, ale jednotliví bruslaři už na hladkou plochu vyrazili.
Víkendové teploty na Lipensku se pohybují kolem minus pěti stupňů a zamrzlé Lipno už obhlížejí bruslaři. Led stále sílí, není ale ještě všude a místy má jen několik centimetrů. A kvůli rychlému odpouštění jsou rizikové hlavně břehy. Bruslaři, kteří už se vyrojili na ledě na Windy Pointu, si užijí také na jedné zamrzlé louce nedaleko přehrady.
42 fotografií

Lipno zamrzlo. Na hromadné bruslení to není, ale třeba na Windy se už bruslí

Českokrumlovsko
Lipno začalo zamrzat. Na snímku pláž lipenská marina ve středu 10. ledna.
Velkou část Lipna během noci z úterý na středu pokryl led. Noční teploty kolem minus patnácti a jasná obloha, to je kombinace, která přináší naději bruslařům: vodní hladina se postupně mění ve velké zrcadlo. Ledaři ale pro jistotu vydali hned ve středu 10. ledna varování: přes tuhé mrazy, které jsou od neděle, zatím lipenské jezero zamrzá pouze na některých místech a Frymburk je stále bez ledu. Vstup na led je nebezpečný i v zátokách.
43 fotografií

OBRAZEM: Zamrzá Lipno. Silné mrazy mění vodní hladinu v hladký černý led

Českokrumlovsko
Oprava čeká i na most v Černé v Pošumaví přes Lipno.
I letos čeká Krumlovsko řada dopravních staveb a zároveň omezení. Buldozery se do krajiny zakousnou v místech, kudy povede nejjižnější úsek dálnice D3 z Nažidel do Dolního Dvořiště, opravou projde E55 v Kaplici-nádraží a úsek do Kaplice kolem Hubenova a velká dopravní akce čeká i Český Krumlov, kde v březnu vypukne stavba kruhové křižovatky pod nemocnicí. Podívejte se, s čím musí řidiči tento rok počítat. A také jak to vypadá s obchvatem Přísečné a průtahem Horní Planou na I/39.
13 fotografií

Krumlov, Hubenov, Černá. Podívejte se na letošní dopravní stavby na Krumlovsku

Českokrumlovsko
Přístavba Základní školy v Horní Plané.
Od prosince se budou žáci z Horní Plané, největšího města na břehu Lipenské přehrady, moci učit v nové budově základní školy. Dvoupodlažní, částečně podsklepená budova, kterou nechalo město postavit vedle současné školy vyšla na necelých 62 milionů korun s daní. 7 milionů na stavbu přispěl i Jihočeský kraj z Krajského investičního fondu.
3 fotografie

Horní Planá má novou budovu školy. Je to největší investice města v historii

Českokrumlovsko
Frymburský převozník Antonín Labaj je kapitánem na převozní lodi Hraničář.
Dva ze tří přívozů, které vozí pasažéry přes Lipno, už jsou na suchu a parkují na břehu. Podle plánů ukončili jejich provozovatelé ve Frymburku a v Dolní Vltavici letošní sezonu. Byla podobná jako v předchozích létech. I když se tu svezlo méně lidí než dříve. Hornoplánský přívoz Pionýr je stále v provozu a bude vozit místní i turisty do té doby, než Lipno zamrzne.
6 fotografií

Ve Frymburku už vás přes Lipno nepřevezou. Sezona byla o něco slabší, lidi šetří

Českokrumlovsko