ŠTÍTEK: hornické muzeum

Tradiční Prokopská pouť, spojená s hornickou parádou, se v Příbrami uskuteční i prvním červencovém víkendu.
/VIDEO, FOTO/ Na nové zážitky spojené s poznáváním minulosti se mohou těšit příznivci hornických tradic. V rámci víkendové Prokopské pouti v Příbrami, která je u nás největší a nejslavnější hornickou poutí, tradičně spojenou i s kulturním a zábavným programem, bude v neděli 2. července zpřístupněna veřejnosti další část podzemí Ševčinského dolu. Deník o tom informoval ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl. S tím, že muzeum se k programu připojí právě v neděli.
5 fotografií

Hornické muzeum v rámci Prokopské pouti zpřístupní nový kousek podzemí

Volný čas
Štola Ondřej Šlik v Plané je impozantní.
/GALERIE/ Hornické muzeum v Plané u Mariánských Lázní, celým názvem Hornické muzeum Planá – štola Ondřej Šlik, se nachází v průzkumné štole z druhé poloviny 16. století a v přilehlých budovách poblíž historického centra města Planá. Muzeum provozuje místní Hornicko-historický spolek, založený v roce 1995. Území, kde se nachází štola, je součástí Městské památkové zóny Planá u Mariánských Lázní.
79 fotografií

Tip na výlet: Po stopách horníků. Podívejte se do míst, kde se těžilo stříbro

Čtenář reportér
Štola Liebefrauen tedy Milá paní.
/FOTO/ V Mikulově na Teplicku rozšířili hornické muzeum ve skále. Po Štole Lehnschafter (Lenšaftní štola), která pro veřejnost funguje už řadu sezon, tu místní nadšenci do hornické historie připravili novou prohlídkovou trasu. V jejich aktuálním zájmu rozsáhlého podzemního komplexu je Štola Liebefrauen, kterou lze do dnešní češtiny přeložit jako štola Milá paní.
8 fotografií

V Mikulově rozšířili hornické muzeum ve skále. Štola Milá paní jede naostro

Čtenář reportér
130. výročí březohorské důlní katastrofy.
Na příbramském Ševčinském dole se uskuteční v sobotu 28. května připomínka 130. výročí březohorské důlní katastrofy. Starosta Příbrami Jan Konvalinka, ředitel Hornického muzea Josef Velfl a Robert Cieszkowski za březohorskou farnost akci zahájí úvodním slovem. Poté zazní hudební vystoupení Petra Vašiny a Míši Mádlové, později také vystoupí ženský pěvecký sbor Arytmie Praha a smíšený pěvecký sbor Gambale. Ozvou se zástupci Cechu příbramských horníků a hutníků a Spolku Prokop. Účastníci se dočkají také odhalení plastiky s názvem Dobová hornická svatba od akademického sochaře Ivana Lošáka.

130. výročí březohorské důlní katastrofy si připomenou na Ševčinském dole

Čtenář reportér
Výstava hornických betlémů z Příbramska v Galerii Františka Drtikola v Příbrami.
/FOTOGALERIE/ Příbramské betlémářství zaujímá v rámci českých zemí dominantní postavení jednak díky proslulému řezbářství betlémových figurek nebo jejich domácí výrobě z chlebového těsta. Rozsáhlá betlémská krajina vystupující nad ústřední scénou s narozením Ježíška je často tvořena důlními objekty povrchových pracovišť a doplněná také znázorněním podzemí.
14 fotografií

OBRAZEM: Tu pravou atmosféru hornických Vánoc naleznete na výstavě betlémů

Čtenář reportér
Výstava hornických betlémů z Příbramska v Galerii Františka Drtikola v Příbrami.
/FOTOGALERIE/ Příbramské betlémářství zaujímá v rámci českých zemí dominantní postavení jednak díky proslulému řezbářství betlémových figurek nebo jejich domácí výrobě z chlebového těsta. Rozsáhlá betlémská krajina vystupující nad ústřední scénou s narozením Ježíška je často tvořena důlními objekty povrchových pracovišť a doplněná také znázorněním podzemí.
14 fotografií

Tu pravou atmosféru hornických Vánoc naleznete na výstavě betlémů v galerii

Čtenář reportér
Výstava betlémů v Galerii Františka Drtikola.
Prosinec a první část ledna bude v Galerii Františka Drtikola mimo jiné patřit tradiční výstavě betlémů pořádané Hornickým muzeem Příbram a spolkem Příbramští betlémáři. Betlémářství je s Příbramí neodmyslitelně spjato, dokladem toho je také množství betlémů, které má ve svých sbírkách příbramské Hornické muzeum. Právě to ve spolupráci se spolkem Příbramští betlémáři připravuje každoročně výstavu, která je prezentována v galerii. 

Galerie Františka Drtikola nabízí výstavu betlémů

Čtenář reportér
David Lloyd, anglický výtvarník, na současné výstavě v prostorách Hradní galerie Slezskoostravského hradu.
„Zkrotí“ zdravotní sestřička extravagantního výtvarníka? David John Lloyd, který žije na Ostravsku s malými časovými přestávkami už téměř pětadvacet let, se o uplynulém víkendu oženil v Ostravě se zdravotní sestřičkou Pavlou Vantuchovou. Samozřejmě, svatební obřad byl komorní.

Liverpoolský divoch se oženil v Ostravě

Volný čas
V příbramském podzemí.
Všechny pobočky Hornického muzea Příbram budou v neděli 13. srpna v rámci Dnů evropského dědictví otevřeny široké veřejnosti za symbolické vstupné jedna koruna. Muzeum na tento den rovněž připravilo speciální zábavně naučné prohlídky, při kterých se děti promění v badatele pátrající po stopách skřítků permoníků v podzemí dolu Vojtěch.

V neděli uvítají návštěvníky v příbramském podzemí permoníci

Volný čas
Brožura Příbramská zážitkovka.
Město Příbram pro turisty letos připravilo brožuru Příbramská zážitkovka, která je plná slevových kuponů na zajímavá turistická místa, do řady příbramských restaurací, kaváren a podobně.

Příbram líčí na turisty slevami

Příbramsko
Pietní setkání u příležitosti 128. výročí březohorské důlní katastrofy z roku 1892.
/FOTOGALERIE/ V neděli 31. května si Příbram a Březové Hory připomněly už 128. výročí důlní katastrofy na dole Marie na Březových Horách. Při tomto neštěstí zahynulo 319 horníků. Ve své době šlo o největší důlní neštěstí v Evropě. Příbram i Březové Hory, které jsou nyní už součástí města, se často odvolávají na svou hornickou minulost. Je proto s podivem, že se nedělního pietního aktu účastnilo jen pár desítek lidí.
21 fotografií

KOMENTÁŘ: Zájem o historii města je jen do doby, než se pro to musí něco dělat

Názory z regionu
Z uctění památky obětí posledních bojů u Slivice.
/FOTOGALERIE/ U Památníku vítězství sešli v pondělí 11. května zastupitelé obce Milín, přítomen byl rovněž ředitel Hornického muzea v Příbrami Josef Velfl a v dobových uniformách příslušníci Klubu vojenské historie. V čase velmi nepříznivého počasí toho dne se uskutečnil pietní akt položením věnce k uctění památky obětí posledních bojů u Slivice.
10 fotografií

Pietou uctili oběti posledních bojů u Slivice

Čtenář reportér
Josef Velfl, historik a ředitel Hornického muzea v Příbrami.
Josef Velfl je český historik a muzejník, ředitel Hornického muzea v Příbrami. Je autorem mnoha článků i knih z dějin příbramského regionu. Narodil se v Rakovníku, ale už když mu byl rok, přestěhovala se rodina do Příbrami. V roce 1975 absolvoval místní gymnázium a poté Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Hned poté nastoupil do Hornického muzea v Příbrami, jehož ředitelem se stal v roce 1994.

Josef Velfl má dvě lásky: historii a country

Zprávy z Česka
V Trutnově povstal z krkonošských hlubin duch hor Rýbrcoul a přivítal 156 permoníků. Byl z toho český rekord.
/FOTOGALERIE/ Trutnov se v sobotu zapsal do České knihy rekordů. Postaral se o to místní spolek Rýbrcoul – duch hor, který při akci Rýbrcoulovo podzemí sestavil družinu 156 permoníků. Tvořily ji děti z osmi mateřských a tří základních škol z Trutnova a okolí, například ze Žacléře, Bernartic, Pilníkova. Rýbrcoulovi permoníci překonali rekord z roku 2008, kdy se sešlo v Hornickém muzeu v Hrobě v Krušných horách v okresu Teplice 89 permoníků. Je to počtvrté, kdy se Trutnov zapíše do databáze, evidující rekordy a kuriozity.
72 fotografií

VIDEO: Rýbrcoula a permoníky spláchnul déšť, přesto se zapsali do knihy rekordů

Krkonoše
Průvod maškar přivítal v sobotu dopoledne areál Ševčinského dolu na Březových Horách.
Příbram - Hornické muzeum Příbram jako každý rok pořádá tradiční masopustní průvod a lidovou veselici v prostředí historických báňských objektů. Na přípravě programu muzeum již 17. rokem spolupracuje se Sborem dobrovolných hasičů z Bohutína, kteří masopust pořádají 93 let. Začátek je 9. března v 10 hodin.
61 fotografií

Tip Deníku: Tradiční hornický masopust v Příbrami

Volný čas
Slavnostní křest dvou publikací v budově Státního okresního archivu v Příbrami.
Příbram - V budově Státního okresního archivu Příbram se tento týden uskutečnilo slavnostní představení sborníku Podbrdsko XXV/2018 a knihy ředitele Hornického muzea Josefa Velfa a vedoucího Památníku Vojna Václava Trantiny Pomníky a památníky světových válek na Příbramsku.

Archiv pokřtil další sborník a knihu o historii Příbramska

Volný čas
Běh pro republiku u Památníku Vojna.
Lešetice - Udělat něco prospěšného pro tělo i duši přišli běžci i neběžci v neděli 21. října k Památníku Vojna na Běh pro republiku. Ten byl pořádán v rámci oslav 100 let vzniku ČSR s cílem připomenout si osud lidí uvězněných v táboře Vojna a v dalších komunistických vězeních. Mnozí z vězněných se někdy ocitli na útěku a museli tedy běžet.
74 fotografií

OBRAZEM: V neděli se běhalo pro republiku

Příbramsko