ŠTÍTEK: houby

Květnatec Archerův připomíná chobotnici či mořskou hvězdici
Jako z jiné planety, nebo z hororu. Tak působí květnatec Archerův, zvláštní houba původně pocházející z Austrálie, která se v Česku poprvé objevila v 60. letech minulého století. Dnes se vyskytuje prakticky po celé republice. Exotická houba má však jepičí život a najít ji je tak spíše vzácností. Redakci Deníku se to podařilo poblíž rybníka na Třeboňsku. 
15 fotografií

Vetřelec s červenými chapadly se zabydlel v českých lesích. Láká hmyz i gurmány

Regiony
U hub očekávají houbaři pěkné chutné klobouky. Nové druhy hub přinášejí ale hlavně rizika, než gastronomické zážitky. Ilustrační snímek
Se začátkem prázdnin zamíří do lesů větší počty lovců, kteří pátrají potom, kde rostou jedlé houby. Houbaři studují houbařské mapy, popisy jednotlivých druhů a připravují recepty. V posledních letech stoupá ale i zájem o další poznání, studium nepůvodních, invazních druhů hub. Odborníci nabádají, aby na ně lidé upřeli větší pozornost. Očekávají totiž, že se v Česku objeví desítky nových druhů. A zatímco gastronomický potenciál mají minimální, rizika, že budou škodit, jsou velká.

V Česku začnou růst desítky nových druhů hub. Nechutnají, ale škodí zdraví

Česko
Seslička poduškovitá
Jihomoravská Pálava vydala další svoje tajemství. Našli zde unikátní houbu, o které se dosud myslelo, že roste pouze v lesích na západě Severní Ameriky. Milovická stráň je tak teprve druhé místo na světe, kde objevili houbu sesličku poduškovitou. Zasloužil se o to amatérský mykolog Slavomír Valda. O nálezu informoval server Novinky.

Senzační objev na Pálavě. Našli tam americkou houbu, neměla růst jinde

Břeclavsko
O zábavu pro děti se na divadelním festivalu postará několik uskupení. Hudebních, divadelních, výtvarných, s pestrým programem.
Od 21. do 28. června se uskuteční jeden z největších divadelních festivalů u nás, a to Mezinárodní divadelní festival Regiony. Z unikátní nabídky herců, loutkařů, muzikantů, tanečníků, akrobatů, poetů si vybere opravdu každý. Akce zaujme celou rodinu, i nejmenší diváky. Zážitky se to bude na místě jen hemžit a věřte, že nebudete vědět, co dřív navštívit. Čeká vás pulzující atmosféra nabitá setkáními a fantastickým divadlem.

Mezinárodní divadelní festival přinese spoustu radosti i dětskému publiku

Rodina
Houbařský úlovek.
Houbařské žně prožívají v těchto dnech nadšenci v Brně a okolí. Časté dešťové srážky v kombinaci s teplým počasím způsobily nenadále brzký začátek houbařské sezóny v jihomoravských lesích včetně okolí. Redakce Brněnského deníku Rovnost připravila přehled nejoblíbenějších míst, kam se lidé chodí sbírat houby nejrůznějších druhů.
8 fotografií

Kam na houby? TOP 5 oblíbených lokalit v Brně a okolí

Brněnsko
Ilustrační foto.
Policejní vrtulník, pozemní hlídky i s psovodem a hasiči se zapojili do rozsáhlé pátrací akce po sedmasedmdesátileté seniorce, která se ztratila v sobotu dopoledne na houbách v lesích u Bílichova. Vyčerpanou, dehydrovanou, ale jinak zdravou ženu, našli bezmála po šesti hodinách policisté v lesích v sobotu v podvečer až u obce Bor. 

V lesích u Bílichova se ztratila houbařka. Policisté ji našli večer u Boru

Kladensko
Čas houbařů nadešel.
Kde právě rostou? Máme pro vás pár tipů z Rychnovska. Na výpravu nejen za houbami, ale i za poznáním se můžete vypravit už tuto sobotu do rychnovského lesa Včelný. Symbolicky otevřít ho máte možnost se členy Mykologického klubu Rychnov nad Kněžnou. Ti zvou na předletní naučnou a poznávací mykologickou vycházku spojenou s odborným výkladem. Sraz je v 9 hodin na parkovišti u April Hotelu Panorama. 

Kam na houby? Rychnovský Mykologický klub zve na otevírání lesa Včelný

Rychnovsko