ŠTÍTEK: Human Rights Watch

Ilustrační snímek z bojů o Bachmut
U ukrajinského města Kreminna v Luhanské oblasti se Ukrajinci s Rusy stále přetahují o každý metr půdy. V první linii jsou ženisté z 25. výsadkové brigády, kteří každou noc vyrážejí do borových lesů mezi zákopy a pokládají do rozstřílené země miny. „Pokaždé, když tam jdete, máte pocit, že je to naposledy,“ svěřil se reportérce Asami Terajimaové jeden z mužů.

Ukrajinci v první linii? Lidé řvou bolestí a vy se nesmíte pohnout, říká ženista

Státy mimo EU
Hasič před zničenou obytnou budovou v ukrajinském Charkově.
Válka na Ukrajině už trvá více než tři týdny. Podle britského ministerstva obrany ruská invaze v posledních dnech dosáhla jen minimálního pokroku. Ani po dnešní noci však neustává bombardování ukrajinských měst. V Kyjevě byl podle ukrajinských úřadů sestřelen ruskou raketou další vysokopodlažní dům, ostřelovány jsou také budovy v Charkově nebo v Mariupolu. Rusové nařčení z útoků na civilní cíle odmítají, podle ministerstva obrany útočí pouze na vojenskou infrastrukturu. Podle lidskoprávní organizace Human Rights Watch použili Rusové při bombardování Mykolajivu kazetové nálože, a to hned ve třech případech.
144 fotografií

Rusové použili v Mykolajivu kazetové nálože, tvrdí lidskoprávní organizace

Státy mimo EU
Rikši jsou vedle taxi a autobusů dalším veřejným dopravním prostředkem v dvoumilionové Havaně
Kuba se chystá od poloviny listopadu otevřít své hranice zahraničním turistům. Uvedl to v úterý ministr pro turistiku Juan Carlos García. Kuba zavedla omezení v cestovním ruchu v dubnu loňského roku, aby zamezila šíření koronaviru ze zahraničí. Pro odvětví to znamenalo propad, který se citelně promítl do celého kubánského hospodářství, informovala agentura EFE.
5 fotografií

Kuba znovu otevře hranice turistům. Omezení zavedla loni v dubnu

Cestujeme
Ženy v Bejrútu přihlížejí zkáze, kterou způsobil výbuch v přístavu.
Ničivou explozi v bejrútském přístavu zaznamenal celý svět, ale s málokým v zahraničí otřásla tolik jako s Shelley Beyakovou žijící v městě Abbotsford v kanadské provincii Britská Kolumbie. Její děti, jedenáctiletou Miu a desetiletého Liama, totiž v roce 2018 unesl do Libanonu jejich otec Wissam Tarabichi a usadil se s nimi právě v Bejrútu. S matkou dětí komunikoval jen málo. Žena teď neví, co s dětmi je.
40 fotografií

Exmanžel unesl děti do Libanonu. Po výbuchu v Bejrútu žena zoufale čeká zprávy

Svět
Protivládní demonstrace v Bejrútu
Při střetech protivládních demonstrantů s libanonskou policií, které se odehrály v sobotu večer v Bejrútu, utrpělo zranění téměř 400 lidí. Informovali o tom místní záchranáři. Podle agentury AFP byla sobota nejnásilnějším dnem od začátku protestů loni v říjnu. Přímo na místě srážek nebo v nemocnici bylo ošetřeno na 377 lidí. Policie rozháněla tisíce lidí pomocí vodních děl, slzného plynu a gumových projektilů. Prezident Michel Aún vyzval bezpečnostní složky, aby obnovily v metropoli klid. Ministr vnitra odsoudil demonstranty za to, že na policii zaútočili.  

Den plný násilí. Protesty v Libanonu eskalují, zraněny byly stovky lidí

Svět
Jan Hamáček.
České ministerstvo vnitra udělilo roční mezinárodní ochranu osmi zadrženým Tchajwancům, jejichž vydání žádá Čína. V tiskové zprávě to dnes uvedl advokát cizinců Miroslav Krutina, vnitro informaci následně potvrdilo. České soudy dříve vydání označily za přípustné. Čína skupinu viní z toho, že jakožto organizovaný gang sídlící v Praze vylákala pod podvodnými záminkami peníze z čínských občanů.
24 fotografií

Vnitro udělilo roční azyl Tchajwancům, jejichž vydání se dožaduje Čína

Česko
Rusko před mistrovstvím světa ve fotbale vytváří Potěmkinovy vesnice
Mistrovství světa ve fotbale začíná už dnes. Snaha hostitelského Ruska zkrášlit svou zemi ale vyvolává rozpaky. Oprýskané domy, které dostaly fasádu jen z jedné strany, vyvolávají úsměv. Likvidace toulavých psů pak rozhořčuje nejen ochránce zvířat. Pro ruského vládce Vladimira Putina je pak megalomanská sportovní akce příležitostí ukázat svou zemi v lepším světle. Je tomu ale skutečně tak?  
12 fotografií

Potěmkinovy vesnice. V Rusku před MS natírají domy z jedné strany a hubí psy

MS ve fotbale 2022
Bombardování v Jemenu
Téměř sto tisíc migrantů, snažících se uprchnout chudobě a násilí, přišlo během loňska do Jemenu, který sám trpí občanskou válkou a hrozícím hladomorem. Přesto do něj loni každý měsíc přibylo kolem sedmi tisíc migrantů, kteří doufají, že se jim podaří dostat se přes něj do některé z bohatých zemí v Perském zálivu. V úterý to uvedla Mezinárodní organizace pro migraci. Jemen na severu sousedí se Saúdskou Arábií.
7 fotografií

Jemen zažívá nejhorší humanitární krizi na světě, čelí válce i hladomoru

Svět
ilustrační foto
Policie v konzervativně smýšlející indonéské provincii Aceh na severu Sumatry v neděli podnikla zátah na sexuální menšiny. Jak řekl médiím policejní šéf Ahmad Untung Surianata, dvanáct transgender žen bylo donuceno oholit si hlavu a oblečeno do mužských šatů. Podle úřadů jde o součást jejich převýchovy, která z nich má „zase udělat lidi“.

Oholili jim hlavy a oblékli je jako muže. Indonésie bojuje s trangender osobami

Svět
Tchajwanský aktivista Lee Ming-che
Tchajwanského aktivistu Lee Ming-che odsoudil čínský soud na pět let za podkopávání státní moci. Na sociálních sítích a chatu sdílel příspěvky, které nabádaly k vytvoření „demokracie v západním stylu“. Okolí Lidového soudu v provincii Chu-nan policie předem uzavřela kvůli případným protestům.

Čína odsoudila tchajwanského aktivistu na pět let. Propagoval demokracii

Svět
Čínský právník Jiang Tianyong
Čínský soud včera odsoudil prominentního čínského právníka k dvouletému trestu odnětí svobody. Jiang Tianyong je znám především jako soudní obhájce čínských disidentů, Tibeťanů a kritiků komunistické strany. Ochránce lidských práv byl odsouzen za „podněcování k rozvracení státní moci“, což je vágní obvinění, které strana používá k zastrašování svých kritiků.
3 fotografie

Čínského právníka odsoudili na dva roky. Jeho žena žádá o pomoc Trumpa

Svět
Zranění po útoku v Sýrii
Letecký útok v syrské provincii Idlib si dnes vyžádal nejméně 100 obětí a 400 raněných. Oznámil to svaz syrských záchranných organizací (UOSSM). Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) původně hovořila o 58 raněných. SOHR tvrdí, že útočila letadla syrské vlády či jejího podporovatele Ruska a že byl použit toxický plyn. Syrská armáda dnes ale opět odmítla, že používá chemické zbraně, a ruské ministerstvo obrany popřelo, že by jeho letadla dnes v daném místě útočila.
9 fotografií

Záchranáři: Útok v syrském Idlibu nepřežilo 100 lidí

Svět
Maďarsko staví na hranicích e Srbskem plot proti migrantům.
V Maďarsku dnes začal platit zákon, který umožňuje systematicky omezovat svobodu pohybu migrantů. Na základě nových opatření budou muset žadatelé o azyl pobývat do vyřízení své žádosti pouze ve dvou táborech na jižní hranici, informovala agentura DPA. Budapešť si kvůli tomu vysloužila kritiku. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku zastavil podle Maďarského helsinského výboru předběžným opatřením přesun prvních devíti migrantů do tábora u hranice.
4 fotografie

V Maďarsku začal platit zpřísněný azylový zákon

Svět
Marihuana se prodávala po uncích - to je asi 28 gramů.
Organizace na ochranu lidských práv a řada vysoce postavených tuniských politiků, včetně prezidenta, volají po změně zákona, který posílá lidi v Tunisku za kouření marihuany na rok do vězení. Počet mladých, kteří jsou v Tunisku vězněni kvůli užívání marihuany, v posledních pěti letech výrazně stoupl.

Za kouření marihuany rok vězení. V Tunisku volají po změně zákona

Svět
Ilustrační foto
Islámábád - Spojené státy vyjádřily obavy nad zmizením pěti pákistánských aktivistů a blogerů, kteří veřejně vystupovali proti islamistickému hnutí Taliban, ale také kritizovali mocnou pákistánskou armádu. Aktivisté, kteří se ztratili v průběhu uplynulých deseti dní, ve svých spisech rovněž prosazovali náboženské svobody. Místní i mezinárodní organizace pro lidská práva již dříve vyzvaly pákistánskou vládu, aby zmizení aktivistů vyšetřila.

USA znepokojuje zmizení pěti Pákistánců kritických k Talibanu

Svět